Skandalas dėl lėšų, kurios buvo renkamos Ž. Friskės gydymui, kilo jau po jos mirties, kai šeima nesugebėjo grąžinti 21 mln. rublių (286 tūkst. eurų) skolos. Dainininkės tėvai dvejus metus teismuose ieškojo tiesos ir kovojo už tai, kad už skolas nebūtų areštuotas jų turtas. Jie teigia, kad pinigus gavo per vėlai, kai jų dukra jau buvo paleidžiama namo.

Kaip teigia žvaigždės artimųjų atstovas, visos aukos į Ž. Friskės sąskaitą buvo pervestos 2014 metų spalį – po tos datos jokios operacija jau nebuvo atlikta, dainininkė buvo slaugoma namie, jai pirkti vaistai, už kuriuos iki tol iš savo santaupų mokėjo jos tėvai. Atlikus pristatytų čekių analizę, paaiškėjo, kad gydymui išleista suma kaip reikiant viršija 21 mln. rublių. Po dainininkės mirties gauta sąskaita iš onkologijos klinikos Majamyje – ji siekia 106 tūkst. dolerių. Nepaisant pristatytų dokumentų, teismas nusprendė, kad šeima gali už išlaidas atsiskaityti tik lėšomis, gautomis po 2014 metų, kai lėšos pasiekė sąskaitą (nepaisant ankstesnių išlaidų).

„Nors skolą ir reikalauja grąžinti, jie sutinka svarstyti ir kitus kompensacijos variantus. Žinoma, Vladimiras Friskė nenorėtų parduoti savo turto“, – teigia dainininkės šeimos atstovas. Jis pripažino, kad, susiklosčius tokiai sudėtingai situacijai, „gimė labai įdomi idėja“ kuriam laikui teises į atlikėjos vardą perleisti lėšas rinkusiam fondui. Pastarasis, esą, savo nuožiūra galėtų jomis naudomis savo naudai. Anot dainininkės juristų, toks pasiūlymas buvo pateiktas vienam iš fondo atstovų, tačiau idėja nesulaukė pritarimo. Jie pabrėžia, kad iš esmės koją pakišo Ž. Friskės tėvo charakteris ir impulsyvumas. Pats fondas neigia sulaukęs tokio pasiūlymo, neigia ir bet kokių derybų faktą.

Naujiena apie siūlymą padengti skolas mainais į teisę naudotis dainininkės autorinėmis teisėmis pasirodė po to, kai Ž. Friskės šeima pardavė jos šešiamečiui sūnui priklausančią dalį namų prie Maskvos. Už gautus pinigus jie grąžino dalį skolos.

Prie Maskvos esantį kotedžą, apie kurį ir kalbama, televizijos laidų vedėjas Dmitrijus Šepeliovas už 518 tūkst. įsigijo Ž. Friskei dar esant gyvai, todėl buvo priimtas sprendimas šį nekilnojamąjį turtą įregistruoti per pusę abiem sutuoktiniams.

Po dainininkės mirties jos dalį į dar tris dalis pasidalino jos tėvai ir sūnus Platonas. Teismui visus tris paskelbus paveldėtojais, norint padengti bent dalį skolos, tėvams ir sūnui priklausančią kotedžo dalį įsigijo D. Šepeliovo pažįstamas. Po to Platonas buvo išbrauktas iš skolininkų sąrašo.

Buvo skelbiama, kad dainininkės tėvai apie anūko dalies pardavimą sužinojo tik iš žiniasklaidos. Naujiena juos kaip reikiant sukrėtė – dainininkės tėvas žurnalistus patikino, kad pats nieko nepardavinėjo, apie teismo sprendimus nieko nežino ir apie tai kalbėtis su žurnalistais nenori. Vėliau vyras iš savo teisininkų komandos pareikalavo jam grąžinti 8 mln. rublių (109 tūkst. eurų), kuriuos gavo vienas iš advokatų už tai, kad išsprendė problemą, tačiau net nuo savo kolegų nuslėpė, kaip tai padarė.

Smegenų vėžys Ž. Friskei buvo diagnozuotas 2013 metais. Jos gydymui pavyko surinkti daugiau nei 69 mln. rublių. Iš jų 11 mln. rublių iš karto buvo pervesti klinikai Majamyje, dar 32 mln. šeimos pageidavimu atiteko devyniems sunkiai sergantiems vaikams, 25 mln. kaip finansinę pagalbą gavo jos giminaičiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)