Klasės draugams princesė Charlotte bus tiesiog paprastas vaikas. Į Kate Middleton ir Princo Williamo dukterį nebus kreipiamasi pridedant karališkąjį titulą – ji bus vadinama tiesiog Charlotte. Gali būti, kad artimi draugai vadins ją neseniai Kate atskleistu žaviu mažybiniu vardu – Lottie.

Princesės pavardės klausimas yra kiek keblesnis. Tačiau jei ji paseks brolio George‘o pavyzdžiu, tuomet vadinsis Charlotte Cambridge.

Princas Williamas ir princas Harry‘is tiek besimokydami mokykloje, tiek tarnaudami kariuomenėje buvo Williamas Walesas and Harry‘is Walesas. Kodėl? Nes jų tėvas, princas Charlesas, yra Velso princas. Tokiu būdu atiduodama pagarba jų tėčio titului, kai kreipinys „princas“ atrodo esantis pernelyg oficialus.

Dabar Williamas turi savo titulą – jis yra Kembridžo kunigaikštis. Tad lygiai taip pat, kaip Williamo tėčio titulas virto jo pavarde, Williamo titulas virs Charlotte pavarde – mokyklos dokumentuose, savo draugams ir mokytojams ji bus Charlotte Cambridge.

Nors George‘as yra trečiasis eilėje į Jungtinės Karalystės sostą, jis taip pat laikosi šios tradicijos ir mokykloje berniuką visi pažįsta kaip George‘ą Cambridge‘ą.

Iš tiesų karališkosios šeimos narių pavardė yra Mountbattenai-Windsorai. Mažasis Charlotte pusbrolis Archie Harrisonas, panašu, naudosis šia pavarde, turint omenyje, kad kol kas jis neturi jokių karališkųjų titulų. Saxe-Coburg-Gotha rūmai 1917-aisiais virto Windsorų rūmais. Tokį pokytį nulėmė Jungtinėje Karalystėje Pirmojo pasaulinio karo pabaigoje tvyrojęs priešiškumas Vokietijai, tad pavardė tapo labiau angliška. O Saxe-Coburg-Gotha rūmai virto tuomet, kai karalienė Viktorija ištekėjo už princo Alberto, kuris buvo vokietis, tad pavardėje atsispindėjo vokiškos šaknys.

Princo Philipo atėjimas į šeimą atnešė ir pavardės pokytį – taip atsirado Mountbattenai. Ši pavardė princui Philipui teko, kai jis atsisakė Graikijos ir Danijos princo titulo. Tai vokiška jo senelių iš motinos pusės pavardė, pritaikyta anglų kalbai – tikrasis variantas yra Battenbergai. Pokyčio kelias į karališkąją šeimą nebuvo trumpas – naujoji pavardė pridėta 1960-aisiais, prabėgus 13 metų po to, kai Philipas vedė tuomet dar princesę Elizabeth, ir aštuoneriems metams po to, kai ji tapo karaliene. Tiesa, šiuo atveju Windsorų rūmų pavadinimas nepakito, pasikeitė tik pavardė, kurią karališkosios šeimos atstovai naudoja, kai jie nesinaudoja Jo ar Jos Karališkosios titulu, taip pat tais atvejais, kai jie neturi tokio titulo.

Karališkoji šeima savo puslapyje aiškina šį atvejį taip: „Karališkosios šeimos vardo paskelbimas pagal valdantį monarchą nėra nustatomas įstatymu, skirtingai nei Parlamento aktas, jis nėra patvirtintas parlamento. Šis paskelbimas neįpareigoja valdovų įpėdinių ir nenustato precedento, kurio valdantys įpėdiniai privalo laikytis. Kol Velso princas, tapęs karaliumi, nenutars pakeisti dabartinių sprendimų, ir toliau išliks Windsorų rūmai, o jo vaikaičiai naudos Mountbattenų-Windsorų pavardę“.

Visgi, turint omenyje, kad tai iš esmės yra karališkosios šeimos narių pavardė, kasdieniniame gyvenime ji vartojama retai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)