Nuo tada, kai tą lemtingą gruodžio rytą jos motina Patsy paskambino pagalbos telefonu 911 pranešti apie savo dukters dingimą, visus be galo domino paslaptinga JonBenét Ramsey žmogžudystė, rašo oxygen.com.

Iš Boulderio Kolorade kilę Ramsey iš pažiūros atrodė tobula amerikietiška šeima. Tėtis Johnas buvo sėkmingas verslininkas, o jo žmona Patsy – buvusi „Mis Vakarų Virdžinija“. Jiedu turėjo du vaikus: devynmetį Burke‘ą ir jaunesniąją dukterį JonBenét. Nuo pat mažumės Patsy įtraukė JonBenét į galybę vaikų grožio konkursų. Ji puikavosi tokiais titulais kaip „Amerikos karališkoji mis“, „Mažoji mis Šarlevojus“, „Mažoji mis Koloradas“, „Kolorado valstijos „All-Star Kids“ viršelio mergaitė“ ir „Mažoji šalies mis gražuolė“.

Ankstyvą 1996-ųjų gruodžio 26-osios, antrosios Kalėdų dienos, rytą P. Ramsey paskambino pagalbos telefonu 911, tvirtindama ant virtuvės laiptų radusi ilgą ir padriką ranka rašytą raštą, kuriuo reikalaujama išpirkos. Laiškas buvo adresuotas „poniai Ramsey“. Moters teigimu, raštas buvo nuo „žmonių grupės, atstovaujančios nedidelei užsienio grupuotei. Mes gerbiame jūsų veiklą, bet ne šalį, kuriai dirbate“. Jie tvirtino pagrobę JonBenét ir teigė grąžinsiantys mergaitę gavę keistai tiksliai nurodytą 118 tūkstančių dolerių (beveik 104 tūkstančių eurų) sumą. Į dukters miegamąjį nuėjusi Patsy, pamatė, kad ji dingo.

Policija greitai atsiliepė į iškvietimą, tačiau pareigūnai nerado jokių įsilaužimo ženklų. J. Ramsey surinko išpirkoje nurodytą pinigų sumą, bet tolesnių nurodymų iš pagrobėjų šeima nesulaukė. Tuomet policija patarė J. Ramsey apieškoti namus ir paieškoti kitų galimų užuominų. Rūsyje vyriškis aptiko šiurpų radinį – JonBenét kūną. Jos burna buvo užklijuota lipnia juosta, rankos surištos, o aplink kaklą apvyniota nailono virvė. Vėliau atliktas skrodimas parodė, kad mergaitė užduso, o jos kaukolė buvo sulaužyta. Taip pat aptikta galimo seksualinio išnaudojimo ženklų, o ant jos apatinių rasta nežinomo vyro DNR.

„The Denver Post“ buvo vienas pirmųjų apie žmogžudystę pranešusių dienraščių. Nuo pat pradžių viso pasakojimo dalis buvo JonBenét’s grožio konkursų istorija.

„Jie labai rimtai žiūrėjo į visus tuos grožio konkursus, tačiau niekuomet mergaitės nespaudė“, – Ramsey šeimos kaimyną citavo dienraštis.

Vėliau istorija atsidūrė šalies žiniasklaidos dėmesio centre. Keistos ir tarpusavyje nederančios užuominos, žiniasklaidos manymu, galėjo vesti į pačią Ramsey šeimą.

Po žmogžudystės prabėgus metams niekas nebuvo suimtas, tačiau Boulderio policijos vadas Markas Beckneris paskelbė, kad Ramsey šeima „išlieka tarp įtariamųjų“. Visgi policija geriausiu atveju turėjo tik netiesioginių įkalčių ir, kaip pranešama, patys netinkamai elgėsi nusikaltimo vietoje. 1999-aisiais Johnui ir Patsy Ramsey norėta pateikti kaltinimus dėl vaiko išnaudojimo, pasibaigusio mirtimi, ir bendrininkavimo įvykdant nusikaltimą, tačiau Boulderio apskrities apygardos prokuroras Alexas Hunteris galiausiai atsisakė patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn, netikėdamas, kad nuosprendžiui pakaks įkalčių.

Per visą laiką Ramsey šeima išsaugojo savo nekaltumą. 2006-aisiais, būdama 49-erių, P. Ramsey mirė nuo kiaušidžių vėžio. 2008-aisiais Boulderio apskrities apygardos prokuroras sakė „smarkiai apgailestaujantis“ įpainiojęs Ramsey šeimą į JonBenét’s žmogžudystės tyrimą, kai dėl patobulėjusios DNR tyrimų technologijos jie nebebuvo laikomi įtariamaisiais.

2016-ųjų CBS dokumentinis serialas „The Case of: JonBenét Ramsey" iškėlė teoriją, kad JonBenét nužudė jos brolis Burke, o tėvai bandė jo nusikaltimą užmaskuoti. B. Ramsey televiziją padavė į teismą už šmeižtą ir reikalauja 750 milijonų dolerių (daugiau nei 658 milijonų eurų). „Boulder Daily Camera“ pranešė, kad J. Ramsey pateikė atskirą ieškinį prieš CBS ir dokumentinio serialo gamybos kompaniją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)