Kai jam tebuvo 22 metai, Ph. S. Hoffmanas ėmė piktnaudžiauti narkotikais bei alkoholiu ir galiausiai dėl to atsidūrė reabilitacijos klinikoje.

Vėliau sekė du blaivybės dešimtmečiai, per kuriuos jis tapo aukščiausio lygio žvaigžde, surado nuostabią gyvenimo partnerę kostiumų dizainerę Mimi O'Donnell ir susilaukė trijų vaikų. Tačiau dauguma šio aktoriaus gerbėjų nežino, kad jam visą gyvenimą sunkiai sekėsi išlikti blaiviam.

Galiausiai jis atkrito, ir tai jam kainavo viską, ką jis mylėjo.

Philip Seymour Hoffman

Kaip 2017 metais žurnalui „Vogue“ pasakojo M. O'Donnell, Ph. S. Hoffmanas „ėmė keistai elgtis, ir tai gąsdino vaikus“. Todėl jiedu „su ašaromis akyse“ 2013 metais sutarė, kad jam bus geriau išsikelti „į butą už kampo“. Tų pačių metų rudenį Ph. S. Hoffmanas atsigulė į reabilitacijos kliniką ir lapkritį žadėjo tikrai prablaivėti – šįkart visam laikui.

Deja, po trijų mėnesių, 2014 metų vasario 2 dieną jis mirė nuo „narkotikų mišinio sukelto apsinuodijimo“, tuomet pranešė CNN. Vėliau sekė daugybė tyrimų, gandų ir panegirikų. Štai kas paaiškėjo jau po Ph. S. Hoffmano mirties.

Tačiau dauguma šio aktoriaus gerbėjų nežino, kad jam visą gyvenimą sunkiai sekėsi išlikti blaiviam

Jo paskutinės valandos buvo keistos

Po Ph. S. Hoffmano netikėtos mirties žiniasklaidos priemonės mėgino atsekti įvykius iki jo šoką sukėlusios mirties. Vieną iš išsamiausių tokių analizių pateikė CNN.

Šiai žiniasklaidos priemonei pavyko detaliai sudėlioti paskutines 24 aktoriaus gyvenimo valandas.

Tačiau tai, ką pavyko išsiaiškinti žurnalistams, buvo itin keista įvykių seka. Ph. S. Hoffmano rytas, esą, prasidėjo įprastiniu vizitu į kavinę, kur jis užsisakė kavos. Jo vadybininkas Jonathanas Hansonas vėliau CNN sakė, kad aktorius „atrodė visiškai normaliai“. „Jis atrodė geros nuotaikos. Buvo labai patenkintas“, – sakė jis.

Tačiau maždaug 14 val., kai jis gatvėje sutiko savo vaikų motiną Mimi O'Donnell, toks nebebuvo. Tuo metu pora jau negyveno kartu, aktorius gyveno atskirai netoliese. Ji sakė, kad jis jai pasirodė apsvaigęs nuo narkotikų. Po trijų valandų aktorių matęs prodiuseris Paulas Pabstas ir jo žmona bei sesuo sakė, kad jiems susidarė toks pat įspūdis.

Kaip pasakojo vienas liudininkas, Ph. S. Hoffmanas maždaug 20 val. įėjo į prekybos centrą kartu su dviem vyrais, kurie nešėsi kurjerių krepšius. Jis iš bankomato šešiomis dalimis išsigrynino 1200 JAV dolerių

Artėjant pietų metui, 46 metų aktorius buvo pastebėtas pietaujantis su dviem žmonėmis. Jis valgė sūrainį ir gėrė spanguolių sultis bei sodos vandenį. Tuomet viskas pasidarė dar mįslingiau.

Kaip pasakojo vienas liudininkas, Ph. S. Hoffmanas maždaug 20 val. įėjo į prekybos centrą kartu su dviem vyrais, kurie nešėsi kurjerių krepšius. Jis iš bankomato šešiomis dalimis išsigrynino 1200 JAV dolerių, patvirtino tarnybos. Ir tai buvo paskutinis kartas, kai Ph. S. Hoffmanas buvo matytas gyvas.

Philip Seymour Hoffman

Kova su vidiniais demonais

Nepaisant jo įspūdingos karjeros kine, daugiau nei penkiasdešimties filmų ir geriausio aktoriaus „Oskaro“ už vaidmenį 2006 metų filme „Capote“, Ph. S. Hoffmanas išliko kuklus ir draugiškas. Kaip 2014 metais rašė žurnalas „People“, „centriniame Manhatano rajone, kur jis gyveno daug metų, Ph. S. Hoffmanas buvo vienas iš vietinių: jis važinėdavo dviračiu po West Village'ą, vesdavo savo tris vaikus į mokyklą, gilindavosi į scenarijus ar sėdėdavo viename iš jo mėgstamų mažai žinomų barų“.

Tačiau iš pažiūros laiminga išorė slėpė gilumoje tūnojusius demonus. Kaip pasakojo vienas vietos gyventojas, Ph. S. Hoffmanas meistriškai mokėjo viską sutelkti, o vėliau viską sugriauti. „Jis eidavo į „Oliver's“ restoraną su sūnumi Cooperiu. Jie pietaudavo, šnekučiuodavosi ir kartais valandų valandas juokdavosi, – žurnalui „People“ pasakojo jis. – Tačiau sutemus galėdavai pamatyti Philą susmukusį ant to paties restorano baro vieną ir atrodantį siaubingai nelaimingą. Jis atrodė labai blogai ir apimtas depresijos.“

Fotografė Victoria Will, kuri fotografavo Ph. S. Hoffmaną per „Sundance“ kino festivalį, vykusį prieš pat jo mirtį, taip pat pastebėjo, kad aktorius meistriškai moka neparodyti savo tikrųjų jausmų. „Jis atrodė puikiai. Jis buvo tas paprastas vyrukas, kas man jame visuomet patiko“, – sakė fotografė.
Narkotikai.

Philip Seymour Hoffman

Daug narkotikų

Ph. S. Hoffmanas su priklausomybe nuo narkotikų ir alkoholio kovojo visą gyvenimą, rašo „People“. Gausiai pavartojęs alkoholio ir narkotikų aktorius atsidūrė reabilitacijos centre būdamas vos 22 metų. 2011 metais britų dienraščiui „The Guardian“ aktorius prisipažino, kad jo „nedomino saikingas alkoholio vartojimas. Ir tai vis dar nedomina. Vien dėl to, kad praėjo tiek daug laiko, dar nereiškia, kad tai buvo tik tam tikra fazė. Aš toks esu“.

Aktoriui pavyko išlikti blaiviam 23 metus dėl psichoterapijos ir „Anoniminių alkoholikų“ susitikimų. Tačiau vėliau jis atkrito. Mimi O'Donnell 2017 metais žurnalui „Vogue“ sakė, kad „niekada iki galo nesuvokiau, kad priklausomybė visuomet slepiasi kažkur po paviršiumi ir laukia akimirkos, kai galės iškilti ir vėl su trenksmu grįžti į mūsų gyvenimą“.

Atkritęs Ph. S. Hoffmanas iš pradžių ėmė gerti. Vėliau perėjo prie receptinių opioidų, o tuomet ir prie heroino. Tačiau apie jo priklausomybės mastą viešai nebuvo žinoma iki pat jo mirties. Kaip skelbė CNN, Ph. S. Hoffmanas buvo rastas negyvas ant vonios grindų. Jis vilkėjo paprastus marškinėlius ir mūvėjo šortus. Jo akiniai vis dar buvo ant nosies.

Vėliau tyrimo metu buvo nustatytas šokiruojantis Ph. S. Hoffmano priklausomybės nuo narkotikų mastas. Kaip skelbė „The Daily Mail“, aktoriaus namuose buvo rasti 49 neatidaryti heroino pakeliai. Taip pat buvo aštuoni tušti pakeliai, 20 panaudotų švirkštų, o taip pat tablečių, skirtų gydyti nerimą ir aukštą kraujospūdį.

Philip Seymour Hoffman

Buvo nesutariama dėl jo tikrosios mirties priežasties

Po tyrimo dėl Ph. S. Hoffmano perdozavimo, laikraštis „The New York Post“ pranešė, kad penki tušti heroino pakeliai buvo rasti šiukšlių dėžėje. Stalo stalčiuje buvo aptikta 70 neatidarytų pakelių. O tai yra gerokai daugiau už iš pradžių skelbtus 49 pilnus ir septynis tuščius pakelius, kurie buvo, esą, rasti aktoriaus namuose, kaip skelbė „The Daily Mail“.

Ir tokios prieštaringos informacijos buvo skelbiama ne tik apie rastų narkotikų kiekį, bet ir apie aktoriaus mirties priežastį. Kadangi tuo metu buvo padaugėję mirčių nuo heroino, sumaišyto su anestezijai naudojamu fentaniliu, įskaitant 22 mirtis Pitsburge 2014 metais, kalbėta, kad tai galėjo būti tikroji Ph. S. Hoffmano mirties priežastis.

Tačiau kitos žiniasklaidos priemonės tuo abejojo. „Nors Ph. S. Hoffmano mirtis sutapo su serija mirčių nuo heroino, sumaišyto su fentaniliu, perdozavimo, o tai leidžia daryti tam tikras išvadas, labiau tikėtina, kad ši mirtis buvo kur kas paprastesnė: neseniai atkritęs heroino vartotojas tiesiog perdozavo šio narkotiko“, – rašė „The Atlantic“.

Jo įtariamas narkotikų tiekėjas buvo „tarsi giltinė“

2014 metų vasario 4 d., praėjus vos dviem dienoms po Ph. S. Hoffmano perdozavimo, „The New York Post“ pranešė, kad dėl jo mirties buvo suimti keturi įtariami narkotikų prekeiviai. Tarp jų buvo ir muzikantas Robertas Vinebergas, kuris, kaip manyta, buvo pagrindinis aktoriaus tiekėjas. TMZ skelbė, kad R. Vinebergas buvo „tarsi giltinė“, nes jis draugavo su mažiausiai trimis garsiais žmonėmis, vėliau mirusiais nuo narkotikų perdozavimo.

Tačiau pats R. Vinebergas, sutikęs duoti interviu laikraščiui „The New York Post“, neigė savo kaltę ir sakė, kad „jis buvo mano draugas“ ir „aš galėjau jį išgelbėti“. „Jeigu būčiau žinojęs, kad jis yra mieste, būčiau raginęs surengti „Anoniminių alkoholikų“ susitikimą. Jeigu būčiau buvęs su juo, to nebūtų įvykę. Tik jau ne man prižiūrint“, – sakė jis.

Visgi jis pripažino, kad buvo matęs Ph. S. Hoffmaną apsvaigusį nuo narkotikų ir kad Ph. S. Hoffmanas veikiausiai per dieną suvartodavo net dešimt pakelių heroino. O paklaustas, ar kada nors pardavė Ph. S. Hoffmanui narkotikų, R. Vinebergas neatsakė.

Vienas bulvarinis laikraštis rašė, kad jis palaikė homoseksualius santykius

Mirusį Ph. S. Hoffmaną rado scenaristas Davidas Baras Katzas bei aktoriaus asistentė Isabella Wing-Davey, ir būtent D. B. Katzo įsitraukimas į šį reikalą paskatino gandų, kad jiedu su mirusiu aktoriumi buvo daugiau nei draugai. Tačiau kaip skelbė „The New York Post“, iš tiesų aktorius neatėjo iš savo buvusios partnerės Mimi O'Donnell, kaip buvo tartasi, atsiimti vaikų, todėl ji paprašė scenaristo nueiti į jo butą ir pažiūrėti, kas nutiko. Jis tai ir padarė, o jį į namus įleido aktoriaus asistentė.

Tačiau tai nesustabdė bulvarinio laikraščio „The National Enquirer“, kuris paskelbė šokiruojančių teiginių, kad Ph. S. Hoffmanas ir D. B. Katzas esą palaikė santykius. Laikraštis paskelbė tariamą interviu su D. B. Katzu, kuriame jis esą prisipažino turėjęs lytinių santykių su velioniu aktoriumi.

Mirusį Ph. S. Hoffmaną rado scenaristas Davidas Baras Katzas bei aktoriaus asistentė Isabella Wing-Davey, ir būtent D. B. Katzo įsitraukimas į šį reikalą paskatino gandų, kad jiedu su mirusiu aktoriumi buvo daugiau nei draugai.

„Mes buvome homoseksualūs meilužiai. Mus siejo santykiai“, – neva sakė D. B. Katzas, kuris taip pat esą kelis kartus matė, kaip Ph. S. Hoffmanas vartojo heroino ir kokaino. „Aš buvau Ph. S. Hoffmano gėjus meilužis ir mačiau, kaip savo mirties išvakarėse jis vartojo kokaino“, – neva laikraščiui duotame interviu sakė D. B. Katzas.

D. B. Katzas kategoriškai neigė, kad šis straipsnis buvo tikras. Jis net pateikė 50 mln. JAV dolerių vertės ieškinį prieš „The National Enquirer“ ir teigė, kad jo išspausdintas straipsnis yra „visiška klastotė“.

Jo vaikai nepaveldėjo nė skatiko

Per visą savo karjerą Ph. S. Hoffmanui labai gerai sekėsi slėpti savo privatų gyvenimą, kad jis išliktų... privatus. Jis su ilgamete partnere Mimi O'Donnell susilaukė trijų vaikų, tačiau apie juos buvo labai mažai žinoma. Kai jis mirė, jiems buvo 10, 7 ir 5 metai. Tačiau kaip skelbė žurnalas „People“, ne dėl jų jauno amžiaus jie nieko nepaveldėjo po savo tėvo mirties.

Pasirodo, kad aktorius tikslingai neįtraukė jų į savo testamentą, o visą savo 35 mln. JAV dolerių vertintą turtą paliko savo vaikų motinai.

Vėliau žurnalistai gavo detalesnės informacijos apie Ph. S. Hoffmano testamentą ir skelbė, kad tokį neįprastą sprendimą jis priėmė todėl, kad „nenorėjo, jog jo vaikai būtų panašūs į „patikos fondus“ turinčius vaikus“.

Dokumentuose taip pat buvo nurodyta, kad nors jiedu su M. O'Donnell nebuvo vedę, jis visuomet ją laikė savo žmona ir santuokos trūkumas „neturėjo įtakos jų artumui ar santykiams“ su ja, nes jis „paprasčiausiai netikėjo santuoka“.

Jo priklausomybė buvo „jo gyvenimo dėmesio centras“

„Pirmą kartą, kai susipažinau su Philu, iš karto pajutome abipusę simpatiją“, – sakė Mimi O'Donnell.

Jiedu susipažino 1999 metais, kai ji pretendavo į kostiumų dizainerės vietą Ph. S. Hoffmanui statant savo pirmąją pjesę „In Arabia We'd All Be Kings“. Tačiau į pirmąjį pasimatymą jie nuėjo tik 2001 metais. „Nuo pat pradžių Philas labai atvirai kalbėjo apie savo priklausomybę. Pastangos išlikti blaiviam ir šalintis narkotikų, o taip pat vaidinti ir režisuoti. Tai buvo jo gyvenimo dėmesio centras“, – sakė Mimi O'Donnell.

Mimi O'Donnell su vaikais

Viskas buvo gerai daug metų, tačiau „pirmasis artėjančios nelaimės ženklas buvo tas, kad jis staiga pareiškė: „Galvoju, kad noriu pamėginti vėl išgerti. Ką apie tai manai?“ pasakojo Mimi O'Donnell. Ir jų santykiai jau niekada nebebuvo tokie, kaip anksčiau. Vėliau po to gėrimo sekė receptiniai opiodai, o tuomet jos didžiausia baimė pasitvirtino: aktorius ėmė slapta vėl vartoti heroiną.

„Aš jaučiau tai ir bijojau, – pasakojo moteris. – Jam sakiau: „Tu mirsi. Taip būna, kai vartoji heroiną“. Kiekviena diena buvo kupina nerimo. Kiekvieną vakarą, kai jis kur išeidavo, vis galvodavau: „Ar dar jį pamatysiu?“

Stebint, kaip mylimas žmogus kovoja ir mėgina išlikti blaivus, „man plyšo širdis“, pasakojo Mimi O'Donnell. Ji pripažino, kad „kai pirmą kartą suvokiau, jog jo priklausomybė yra didesnė už mus abu, aš nulenkiau galvą ir pagalvojau, kad negaliu to pakeisti. Tą akimirką aš jį paleidau“.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)