Lankė bažnyčią ir beisbolą

Hillary Diane Rodham gimė 1947 metų spalio 26 dieną Čikagos „Edgewater“ ligoninėje, miesto „North Side“ rajone. Ji buvo vyriausia iš trijų vaikų, augusių Park Ridžo priemiestyje.

Jos brolis Hugh, dirbantis teisininku Floridoje, prisimena: „Mes buvome auginami pagal tradicines Vidurio Vakarų vertybes – šeima, bažnyčia sekmadieniais, pagarba vyresniems, geri rezultatai mokykloje, dalyvavimas sportinėje veikloje“.

Hugh ir jaunesnysis brolis Tony, dabar dirbantis privačiu tyrėju, žaidė futbolą, o Hillary lankė baletą, plaukimą, tenisą, čiuožimą, mažąjį beisbolą ir tinklinį – ji buvo apdovanota tuzinu mažųjų skaučių ženklelių bei kelis kartus tapo mokyklos mergaite.
Hillary Clinton

Mušėsi su mergaitėmis

Jos tėvui Hugh priklausė audinių parduotuvė, o mama Dorothy buvo namų šeimininkė, tad priešpiečius dukrai ji paruošdavo kiekvieną dieną. Nors ponia Rodham niekada nesimokė koledže ir nesiekė profesinės karjeros, ji skatino dukrą tai daryti ir vylėsi, kad Hillary vieną dieną taps garsia politine figūra.

Hillary anksti išmoko pastovėti už save. Dorothy Rodham kartą pasakojo, kaip išsiuntė atgal į gatvę savo verkiančią ketverių metukų dukrą aiškintis santykių su kita maža mergaite, kuri prie jos priekabiavo.

„Kai kitą kartą ji tau suduos, noriu, kad tvotum jai atgal“, – sakė jai mama. Hillary taip ir padarė, palikdama įspūdį jauniesiems vyriškos lyties atstovams. Nuo to laiko berniukai ėmė kviesti Hillary žaisti kartu.

Sekmadieniais po apsilankymo bažnyčioje Rodhamai vesdavosi Hillary į parką treniruotis su beisbolo lazda, kad galėtų rungtyniauti su berniukais. Sulaukusi devynerių, mergaitė apie beisbolą žinojo beveik viską.
Hillary Clinton

Tapti astronaute negalėjo dėl savo regėjimo

Mokydamasi Park Ridžo vidurinėje mokykloje Hillery Rodham svajojo tapti astronaute.

„Prezidentas Kennedy ką tik pradėjo Mėnulio kampaniją, tai buvo apie 1961 metus, man buvo maždaug keturiolika“, – prisimena ji. – Taigi parašiau laišką į NASA ir paklausiau, ką turiu padaryti, kad tapčiau astronaute. Šį tą papasakojau apie save... ir jie man atrašė, kad „mes mergaičių į astronautus nepriimame“. Tai labai įsiutino“.

Ponia Clinton papasakojo apie šį nutikimą tada, kai buvo paklausta, kokių galimybių jai teko atsisakyti dėl savo lyties. Tačiau vėliau ji suprato, kad šiai svajonei ir taip nebuvo lemta išsipildyti: „Vėliau aš suvokiau, kad šiaip ar taip negalėčiau būti astronaute dėl savo siaubingo regėjimo. Tai mane šiek tiek nuramino“.
Hillary Clinton

Be makiažo ir siaubingais akiniais

Hillary susitiko su Billu Clintonu Jeilio teisės mokykloje. Būsimojo prezidento motina, dabar jau velionė Virginia Kelley, knygoje prisiminė, kaip jos sūnus pirmą kartą parsivedė į namus panelę Rodham supažindinti su ja: „Jokio makiažo. Storo stiklo akiniai. Rudi plaukai be jokio aiškaus stiliaus“.

Ponia Kelley prisiminė norėjusi „pasisodinti Hillary ant savo vonios krašto ir šiek tiek pamokyti makiažo, parodyti jai, kaip išryškinti natūralų grožį, kurį ji slėpė norėdama išlikti natūrali“.

Ponia Kelley rašė, kad tarp judviejų buvo „kultūrinė įtampa“, ji laikė Hillary „naujuoju importu iš Čikagos“. Tačiau Billas Clintonas užstojo Hillary prieš savo motiną, pareikšdamas, kad jam jau gana grožio karalienių ir kad jam „reikia kažko, su kuo galiu pasikalbėti“.

Nepaisant visko, vėliau ponia Kelley pripažino: „Nėra jokių abejonių, kad tai buvo – ir yra – protingiausia kada nors mano sutikta moteris“.

Mamos Vištos vaidmuo

Kai žurnalistas paklausė išrinktojo prezidento, kas bus jo Robertas Kennedy – jo patikimiausias politinis patarėjas ir artimas draugas – Billas Clintonas nedvejodamas atsakė, kad tai bus jo žmona. Taigi, ji gavo biurus ir Baltųjų rūmų rytiniame sparne, ir galios centre – vakariniame sparne.

Pirmoji šalies dama dirbo mažame kaip dėžutė kabinete antrame aukšte. Dryžuota sofa ir nedidelis staliukas paprastai buvo užversti popierių ir dokumentų šūsnimis.

Dauguma jos darbuotojų – stebėtinai jauni. Vienas žurnalistas apibūdino juos „kaip masinių scenų aktorius iš serialo „Beverly Hills, 90210“, o kiti priminė dekanų padėjėjus iš Smith koledžo.

Ponia Clinton atliko Mamos Vištos vaidmenį, klausinėdama: „Ar užtektinai išsimiegate? Galbūt šįvakar vertėtų likti namuose?“. Kartais lankytojams Hillary Clinton pasiūlydavo riestainių, arba, sekdama prezidento pavyzdžiu, ragindavo darbuotojus per gimtadienius, sukaktis ir švenčių dienomis eiti namo.
Hillary Clinton

Prezidentas Billas Clintonas pasakojo, kad jo žmona verčia jį jautriau reaguoti į tai, kas vyksta šalyje. Kai ji apsilankė daugybėje greitosios medicininės pagalbos stočių, pradėjo pasakoti vyrui savo įspūdžius apie nusikaltimų aukas.

„Žinau, kad turi dirbti su ekonomika, sveikatos apsauga ir užsienio politika, – prisimena jis žmonos žodžius, – tačiau turi kažką nuveikti ir čia. Ten žmonių gyvenimai subyra į šipulius“.

Hillary Clinton pirmosios ponios pavyzdžiu tapo Eleanor Roosevelt, kuri neatlygintinai dirbo Franklino Delano Roosevelto administracijoje karo metais civilinės gynybos tarnybos direktoriaus pavaduotoja ir trylika sutuoktinio prezidentavimo metų buvo aršiai kritikuojama dėl savo žygių prieš rasizmą, seksizmą ir skurdą.

Meilė ir barniai Baltuosiuose rūmuose

Clintonų santuoka visą laiką buvo pagrįsta ilgalaike partneryste. Jeilyje, kur jie susitiko, pasimatymai dažnai virsdavo aistringomis diskusijomis apie meną ir valstybės politiką.

Valentino dieną jie per romantiškus pietus viename Vašingtono restoranų apsikeitė dovanomis ir, kaip sako tai mačiusieji, per dvi valandas lietė vienas kitą daugiau nei Bushai per ketverius metus.

Vieną dieną Clintonai buvo pastebėti vaikštinėjantys susikibę už rankų po laukinėmis obelimis ir magnolijomis, žydinčiomis Baltųjų rūmų sode, vėliau jie kartu pietavo terasoje šalia Ovaliojo kabineto.

CBS žurnalistas Steve'as Kroftas savo garsiajame „60 Minutes“ interviu begėdiškai tvirtino, kad „Clintonai pasiekė tam tikrą supratimą ir susitarimą“ būti kartu. Billas Clintonas jam griežtai papriekaištavo: „Palaukit. Palaukit. Palaukit. Jūs žiūrite į du vienas kitą mylinčius žmones. Tai nėra susitarimas ar supratimas, tai – santuoka. Tai visiškai kas kita“.

Hillary žurnalistams sakė, kad jų santuoka stipri, o tarp dviejų vienas kitą mylinčių žmonių kilusios problemos niekam neturėtų rūpėti. Ir taškas.

„American Spectator“ citavo keletą suirzusių Arkanzaso valstijos karių, tvirtinančių, kad ponia Clinton yra ciniška, daug reikalaujanti, karštakošė politikos gyvatė, reguliariai susiremianti su savo sutuoktiniu.

Dar būta nepagrįstų gandų, kad Baltuosiuose rūmuose vyko siaubingos kovos, kurių metu ponia Clinton į vyrą svaidė ne tik vulgarius išsireiškimus, bet ir, pasitaikius progai, lempas. Buvusi pirmoji pora, du intelektualiai konkuruoti sugebantys žmonės, pripažįsta laisvai išreiškiantys vienas kitam savo nuomones, nors abu siunta dėl, jų tvirtinimu, slaptosios tarnybos nutekintos klaidingos informacijos apie jų asmeninį gyvenimą, tokios kaip mėtymasis lempomis, ką jie abu kategoriškai neigia.

Supratingumas padėjo neištikimam vyrui

Asmeninis prezidento elgesys jo neteisėtų santykių metu su Baltųjų rūmų stažuotoja Monica Lewinsky taip pat neapsiėjo be kivirčių šeimoje. Tai pasibaigė istorine apkalta prieš jį 1998 metų pabaigoje, tačiau 1999 metų vasarį jis buvo išteisintas.

Sekso skandalo metu Hillary Clinton rėmė savo sutuoktinio tvirtinimus, kad jis nenusižengė santuokinei neištikimybei, ir manė, kad gandai, kaip ir kiti kaltinimai, buvo „milžiniško dešiniojo sparno sąmokslo“ rezultatas. Vis dėlto. 1998 metų rugpjūtį, kai nepriklausomas advokatas Kennethas Starras apklausė prezidentą Baltuosiuose rūmuose, jis prisipažino melavęs dėl savo neteisėtų ryšių masto.

Vėliau H. Clinton pripažino buvusi labai įskaudinta prezidento romano atgarsių viešumoje, tačiau nuo sutuoktinio ji nenusisuko, viešai palaikė tiek jį patį, tiek prezidento administraciją. Moteris buvo įsitikinusi: asmeninius reikalas paversti politine ataka – negarbingas elgesys. Žmonos palaikymas tokiu sunkiu metu, anot specialistų, buvo viena iš priežasčių, kodėl B. Clintonas po skandalo išsilaikė poste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)