Teisybės dėlei reikia pasakyti, kad nors keletą taisyklių būsima nuotaka jau perprato, jai dar daug teks pasimokyti norint laikyti save pilnaverte šeimos nare, rašo „Daily Mail".

Drabužiai, kuriais M. Markle vilkėjo per oficialų paskelbimo apie sužadėtuves renginį, atitiko visus aprangos kodo reikalavimus, tačiau tai, kad žengė pirma būsimo savo vyro, be jokios abejonės, galima prilyginti karališkojo protokolo pažeidimui.

Priekyje turėjo eiti ne ji, o princas Harry, kadangi būtent jis yra tiesioginės giminystės ryšiais su karališkąja šeima susijęs asmuo. M. Markle turėjo per kelis žingsnius nuo jo atsilikti.

Televizijos serialo „Kostiumuotieji" („Suits") aktorei dar teks išmokti, kaip moja karališkosios šeimos nariai. Pastarąjį kartą jos gestas atrodė pernelyg energingas.

Kai taps karališkosios šeimos nare, M. Markle teks nori nenori atsisakyti jos taip pamėgtų suplyšusių džinsų, be to, prisiminti, kad niekada nevalia sėdėti užsimetus koją ant kojos.

Laikysena ir poza

Kiek anksčiau teko įsitikinti, kad M. Markle puikiai jaučiasi užsimetusi koją ant kojos ir ant kelių pasidėjusi per dilbius sukryžiuotas rankas. Būtent tokia poza ji sėdėjo tarp šiais metais vykusio sporto renginio „Invictus Games" žiūrovų.

Vis dėlto karališkosios šeimos nariams nevalia sėdėti užsidėjus koją ant kojos.

Kembridžo kunigaikštienė pastarąją taisyklę, beje, žino kuo puikiausiai. Catherine Middleton visada sėdi suglaustais keliais ir blauzdomis, kojas kiek pakreipusi į vieną pusę.

O štai karalienė ir Kornvalio kunigaikštienė yra pratusios kojas sukryžiuoti per kulkšnis.

Eisena

Nors išvyka į Notingamą, šiaip ar taip, buvo tikrai sėkminga – M. Markle kuo puikiausiai jautėsi priešais į ją žvelgiančių smalsuolių minias, – vis dėlto ji turėtų išmokti bent kiek save pristabdyti – tiesiogine prasme.

Po oficialių tuoktuvių jai teks prisiminti, kad priekyje visada turi eiti būsimas jos vyras. Ne kilme, o santuokos ryšiais su karališkąja šeima susiję asmenys per oficialius renginius turi eiti bent per porą žingsnių atsilikę nuo savo sutuoktinių.

Aprangos kodas

Vedyboms su karališkosios šeimos atstovu besirengiančiai M. Markle būtinai teks pakoreguoti savo aprangos stilių.

Nors per viešnagę Notingame pasirinkti drabužiai buvo, tiesą sakant, nepriekaištingi, apie savo potraukį suplėšytiems džinsams ekrano žvaigždė privalės pamiršti, nebent norėtų sukelti rūmuose tikrą šoką.

Jokių asmenukių

Nereikia nė abejoti, kad anksčiau M. Markle visada nudžiugindavo savo gerbėjus suteikdama progą kartu įsiamžinti nuotaikingose asmenukėse. Laimei, ji jau dabar supranta, kad karališkosios šeimos nariui asmenukių darytis nedera.

Šitai ji kuo puikiausiai įrodė mandagiai atmesdama iš minios gautus pasiūlymus kartu nusifotografuoti.

Pasisveikinimas su minia mojant ranka

M. Markle teks išmokti ir tinkamai moti ranka.

Tą dieną, kai buvo oficialiai patvirtinta žinia apie sužadėtuves, M. Markle perdėm energingai pamojo žiniasklaidos leidinių fotografams.

Ji turės priprasti moti santūriau ir subtiliau – taip, kaip įprasta Vindzore.

Ranką reikia iškelti aukštyn pakreipus tam tikru kampu, o tada galantiškai moti plaštaka kairėn dešinėn.

Pasisveikinimas su karaliene

M. Markle, ko gero, jau išsiaiškino, kad primą kartą susitikus su karaliene ir į ją kreipiantis, reikia sakyti „Jūsų didenybe", o vėliau galima apsiriboti tik „ponia". Beje, tarti žodžius reikia ne bet kaip, o taisyklingai.

Nors princas Harry Elžbietą II vadina senele, M. Markle tokių formalumų turėtų vengti, nes jie kartais gali būti palaikyti nepagarbos apraiškomis.

Į visus kitus karališkosios šeimos narius, įskaitant Edinburgo hercogą, Velso princą ir Kornvalio kunigaikštienę, taip pat Kembridžo hercogą ir kunigaikštienę, iš pradžių reikia kreiptis kaip į Jų karališkasias didenybes, o vėliau – „pone".

Vis dėlto yra pagrindo manyti, kad protokolo M. Markle laikysis tik kreipdamasi į vyresnio amžiaus karališkosios šeimos narius. Vargu ar princą Williamą ir jo sutuoktinę C. Middleton, taip pat princeses Beatrice ir Eugenie ji vadins kaip nors kitaip nei tikraisiais jų vardais.

Šiuo metu M. Markle yra Jungtinių Valstijų pilietė, todėl susitikusi su bet kuriuo karališkosios šeimos nariu tūptelėti ji neprivalo, tačiau kai įgis Jungtinės Karalystės pilietybę, sveikindamasi su karaliene ir kitais svarbiais karališkosios šeimos nariais, ji turės ir tūptelėti.

Nors griežtai vadovaujantis protokolo nuostatomis apie pagarbos demonstravimą ir įvairius reveransus M. Markle neturėtų pamiršti ir bendraudama su princu George'u bei princese Charlotte, vis dėlto tol, kol minėti karališkosios šeimos atstovai bent kiek paūgės, ji greičiausiai to nedarys.

Reikia ar nereikia nusilenkti

Lygiai kaip dabartinei Kembridžo kunigaikštienei, ištekėjusiai už princo Williamo, taip ir M. Markle, kai taps princo Harry žmona, teks išsiaiškinti ir nepamiršti, kas kam turi nusilenkti.

Viena eidama Kensingtono rūmų koridoriais M. Markle turės nusilenkti visiems tiesioginės giminystės ryšiais su karališkąją šeima susijusiems asmenims.

Kai tapusi princo Harry žmona po Kensingtono rūmus vaikštinės su savo vyru, nusilenkti turės tik aukščiausiai pagal svarbą vertinamiems Britanijos monarchams. (Galima paminėti, kad karališkosios šeimos nariai pagal svarbą rikiuojami tokia eilės tvarka (pradedant nuo mažiausiai svarbaus): būsimas karališkosios šeimos kūdikis, princesė Charlotte, princas George'as, Kembridžo kunigaikštienė, Kembridžo hercogas, Kornvalio kunigaikštienė, Velso princas, Edinburgo hercogas, karalienė).

Etiketas prie pietų stalo

Per pietus, kuriuose dalyvaus karalienė, nesvarbu, ar jie vyktų oficialioje aplinkoje, ar siaurame šeimos rate, pradėti valgyti M. Markle galės pradėti tik tada, kai tai padarys Jos didenybė.

Jai taip pat teks stebėti kokiu tempu karalienė valgo (paprastai, beje, labai greitai), kadangi tada, kai ši baigs valgyti, tai turės padaryti ir ji pati, nors lėkštėje dar ir būtų likę maisto.

Padėti ir baigti valdyti visi turi tada, kai tai padaro monarchė.

Kada puoštis tiara

Nors karališkosios šeimos atstovo įvaizdis paprastai ir siejamas su spindinčiais brangakmeniais nusagstytomis tiaromis, M. Markle šia galvos puošmena galės pasidabinti tik tapusi princo Harry žmona, kadangi tiaras dera dėvėti tik ištekėjusioms moterims.

Pagal nuo seno galiojantį etiketą primą kartą tiarą moteris gali užsidėti vestuvių dieną, kadangi šis aksesuaras tarsi simbolizuoja nekaltybės praradimą ir meilės karūnavimą.

Iki vedybų tiarų moterims dėvėti neleidžiama, be to, moters sprendimas pačiai įsigyti tiarą vertinamas kaip itin netaktiškas poelgis, mat laikoma, kad šį papuošalą moteris kaip dovaną turi gauti iš kokio nors giminaičio.

Pavyzdžiui, dabartinei Kembridžo kunigaikštienei šiuo metu priklauso karalienės įteikta 1936 metais pagaminta tiara. Ji buvo skirta dėvėti per vestuves su princu Williamu 2011 metais. Iš karalienės rankų tiarą C. Middleton gavo todėl, kad jos pačios šeimoje tokių aksesuarų niekas neturėjo. Galima tik spėlioti, kad Los Andžele tiaros taip pat nesimėto, todėl gali būti, kad karalienė turės įteikti dar vieną tiarą.

Tarimas

Nors karališkasis protokolas ir nereikalauja, vis dėlto būtų labai gerai, jei M. Markle pasistengtų kuo greičiau išmokti taisyklingai tarti svarbių vietų ir pastatų, tokių kaip Bakingamo rūmai ar Šv. Jurgio koplyčia, pavadinimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)