Už žmonių su negalia teises kovojusi aktyvistė gerokai prisidėjo prie mados pramonės peršamų grožio standartų griovimo – pati yra ne kartą žingsniavusi podiumu, be jokių skrupulų demonstruodama kojos protezą. Gruodžio 16 d. Londono ligoninėje Mama Cax mirė. Jai buvo 30 metų.

Tikrasis Mama Cax vardas – Cacsmy Brutus. Žinią apie jos mirtį patvirtino modelių agentūra „Jag Models“. Mirties priežastis kol kas oficialiai nepaskelbta. Žinoma tik tiek, kad ligoninėje Mama Cax pragulėjo ištisą savaitę iki mirties. Apie tai byloja oficialioje jos „Instagram“ paskyroje palikti įrašai.

Gruodžio 12 d. savo gerbėjus ji informavo pajutusi skausmus pilvo srityje. Skausmai, esą, buvo tokie stiprūs, kad moteris buvo priversta kreiptis į medikus. Vėliau paaiškėjo, kad modelio kojos, klubo, pilvo ir netoli plaučių esančioje srityse buvo susiformavę kraujo krešulių, rašoma nytimes.com.

„Kaip vėžį nugalėjusi asmenybė, ji buvo pratusi kalbėti apie gyvenimo primestus ir sėkmingai nugalėtus iššūkius, – sakoma agentūros pranešime spaudai. – Lygiai su tokiu pat įkarščiu Mama Cax grūmėsi iki paskutinės savo gyvenimo akimirkos.“

Mama Cax gimė 1989 m. lapkričio 20 d. Niujorko Bruklino rajone. Jos motina Marie Vilus ir tėvas Cacsmanas Brutusas dar tebėra gyvi. Mama Cax turėjo keturias seseris – Sabienne, Lei, Cassline ir Ashley.

Mama Cax yra studijavusi Niujorke, Prancūzijoje, Tunise ir Romoje. Remiantis modelio svetainėje pateikta informacija, moteris yra įgijusi bakalauro ir magistro laipsnius tarptautinių studijų srityje.

Dar paauglystėje Mama Cax buvo diagnozuotas kaulų ir plaučių vėžys. Jai teko išgyventi klubo pakeitimo operaciją. Deja, organizmas implantą atmetė, todėl dešiniąją koją teko amputuoti.

Visomis išgalėmis teko taikstytis su pokyčiais, ir tai nebuvo lengva.

„Ištisą savaitę, o gal net porą praleidau nė nepažvelgdama į savo kūną, – sakė Mama Cax per vieną interviu. – Tas pasišlykštėjimas truko pirmaisiais studijų koledže metais. Jokiu būdu nesistengiau pasijusti graži arba patekti į tokią terpę, kurioje galėčiau jaustis graži. Nelaikiau to prioritetu, kadangi suvokiau, jog taip niekada nenutiks.“

Po kiek laiko Mama Cax pradėjo vesti gyvenimo būdui ir kelionėms skirtą tinklaraštį. Naudodamasi asmenine platforma ji stengėsi įkvėpti kitus žmones, kuriems dėl kokių nors priežasčių buvo amputuotos galūnės. Didžiausią poveikį padarė jos sprendimas demonstruoti kaip nors išgražintą protezą.

„Neteko pastebėti, kad būtų žavimasi kūnais tų žmonių, kurie turi kokią nors negalią arba randų, todėl ėmiau dalytis savo patirtimi socialiniame tinkle „Instagram“. Siekiau įtikinti tas moteris, kurios nelaiko savęs gražiomis ir nemano, kad jų kūnais verta žavėtis“, – gegužės mėnesį dienraščiui „The New York Times“ sakė Mama Cax.

Pirmą kampaniją modelis surengė 2017 metais. Netrukus buvo pasirašyta sutartis su agentūra „Jag Models“.

„Suvokusi, kad grožio pasaulyje egzistuoja ir man skirta vieta, pasijutau it ne šioje realybėje. Nuo pat tos akimirkos supratau, kad sugebu sulaužyti tam tikrus barjerus“, – kalbėjo Mama Cax.

Per savo modelio karjerą Mama Cax dalyvavo „Tommy Hilfiger“ ir „Sephora“ surengtose kampanijose, taip pat pozavo „Teen Vogue“ 2018 metų rugsėjo mėnesio numerio viršeliui. Ji dalyvavo Baltuosiuose rūmuose surengtame mados šou, taip pat „Chromat“ ir dainininkės Rihannos įkurto prekės ženklo „Savage X Fenty“ renginiuose.

„Ji atstovavo ištisai bendruomenei, kuri visada buvo pristatoma netinkamai arba apskritai nepastebima, – sakė artima Mamos Cax draugė, taip pat modelis Jillian Mercado. – Ji labai įtikinamai įrodė, kad galima ne tik skleisti žinią apie savo negalią, bet ir pagelbėti likimo bičiuliams. Ji – viena iš pirmųjų negalią turinčių modelių.“

Stephanie Thomas, žmonėms su negalia kurianti stilistė, bendradarbiavusi ir su Mama Cax, sakė, kad pastarosios indėlis į mados industriją buvo nepaneigiamas.

„Ji nebijojo būti savimi, – sakė stilistė. – Labiausiai mane žavėjo tai, kad ji laužė normas ne žemindama kitus, o išdrįsdama išreikšti save per madą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją