Šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje išgarsėti jai padėjo žadą atimantis grožis ir charizmatiški vaidybos įgūdžiai. Anglų kilmės amerikiečių aktorė gimė 1932 metais ir pavergė vyrų ir moterų širdis visame pasaulyje, po savo debiutinio vaidmens filme „Nuotakos tėvas“ greitai tapdama viena ryškiausių pramogų verslo žvaigždžių. Vėliau kritikai išgyrė jos vaidybą filme „Vieta Saulėje“.

Nors per savo kino karjerą Elizabeth Taylor sulaukė didžiulės sėkmės ir Amerikos kino institutas ją pavadino septinta garsiausia visų laiko kino aktore, laikraščių antraštėse, žlungant vienai jos santuokai po kitos, dominavo jos asmeninis gyvenimas.

Prieš dešimt metų kovo 23 d. mirusi Holivudo legenda buvo ištekėjusi už septynių skirtingų vyrų, o už vieno iš jų buvo ištekėjusi net dukart. Elizabeth Taylor garsėjo net tik savo vaidyba, bet ir audringais ir žlugusiais santykiais.

Aktorei buvo sukakę vos 18 metų, kai ji 1950 metais pirmą kartą ištekėjo už legendinio „Hilton“ viešbučių imperijos savininko Conrado Hiltono sūnaus Conrado Hiltono jaunesniojo. Ir nors tai buvo jos pirmoji santuoka, iš tiesų tai buvo jau trečiosios jos sužadėtuvės.

Prieš ištekėdama už C. Hiltono, Elizabeth Taylor buvo susižadėjusi su milijardieriumi Billu Pawley ir futbolininku Glennu Davisu, tačiau abejos sužadėtuvės nutrūko.

Žlugus pirmajai santuokai, Elizabeth Taylor vėl atrado meilę ir 1952 metais ištekėjo už Michaelo Wildingo. Jiedu susilaukė dviejų sūnų – Michaelo ir Christopherio, tačiau judviejų meilės istorija baigėsi vos po ketverių metų.

Tuomet 1957 metais aktorė ištekėjo už prodiuserio Mike‘o Toddo, su kuriuo tais pačiais metais susilaukė dukters. Tačiau po metų įvyko tragedija, ir aktorės vyras, kurį ji vadino „gyvenimo meile“, žuvo lėktuvo katastrofoje.

Po staigios vyro mirties Elizabeth Taylor užmezgė savo skandalingiausią romaną su Eddie Fisheriu. Jis buvo velionio vyro draugas, kurį jo žmona nusiuntė paguosti aktorę. Nors ryšys prasidėjo nuo gerų ketinimų, jų bendras gedulas davė žiežirbą romanui, kuris šokiravo visą pasaulį.

E. Fisheris paliko žmoną, nes beprotiškai įsimylėjo Elizabeth Taylor, ir jiedu 1959 metais oficialiai susituokė tą pačią dieną, kai tik buvo užbaigtos jo skyrybos.

Ir kai jau spauda manė, kad Elizabeth Taylor gyvenimas negali būti dar dramatiškesnis, ji kartu su valų kilmės aktoriumi Richardu Burtonu Romoje ėmė filmuotis „Kleopatroje“. Paparacių Liza ir Diku praminta pora buvo užklupta jachtoje prie Iskijos salos. Dėl to žlugo jos santuoka su E. Fisheriu.
Spaudai paskelbus apie judviejų romaną, R. Burtonas paliko žmoną Sybile Williams. Elizabeth Taylor ir R. Burtonas buvo tokie įsimylėję, kad praėjus devynioms dienoms po jos skyrybų su E. Fišeriu proceso užbaigimo susituokė. Judviejų romanas yra laikomas vienu didžiausių skandalų Holivudo istorijoje.

Jų romanas buvo toks skandalingas, kad net Vatikano laikraštis užkūrė jai pirtį dėl seksualinių nuotykių. Atvirame laiške popiežius jos santykius su R. Burtonu pavadino „erotiniu valkatavimu“.
Nors judviejų aistringas romanas susilaukė didžiulės kritikos, Elizabeth ir Richardas įrodė, kad jų meilė buvo tikra – santuokoje jie išgyveno dešimt metų nuo 1964 iki 1974 metų. Tai buvo ilgiausiai trukusi aktorės santuoka.

„Kai pamačiau jį „Kleopatros“ filmavimo aikštelėje, įsimylėjau ją ir mylėjau nuo tada, praktiškai visą savo suaugusį gyvenimą“, – 1988 metais žurnalui „People“ parašytoje esė teigė E. Taylor.
Deja, meilė ilgai netruko, nes aktorė mėgo išgerti, o jos vyras mėgo kitas moteris. Todėl pora oficialiai išsiskyrė 1974 metais. Tačiau metus praleidusi atskirai garsioji pora nusprendė atgaivinti santykius ir 1975 metais vėl susituokė.

Tačiau jiedu netruko suprasti, kad seni įpročiai niekur nedingo, todėl vos po kelių mėnesių vėl išsiskyrė. Dabar jau legendine tapusioje 1988 metų esė žurnalui „People“ aktorė negalėjo buvusiam vyrui gražių žodžių net ir po dvejų skyrybų.

„Nors būta sunkių laikų, neatsisakyčiau nė vienos minutės to laiko, kurį praleidau su R. Burtonu, – rašė aktorė. – Nė vienos minutės iš tų ekstaziškų kaip amerikietiški kalneliai pirmosios santuokos metų, nei prastai prasidėjusio mėginimo pabandyti antrą kartą. Mes buvome kaip magnetai, kurie traukia ir stumia vienas kitą. Kurti su juo gyvenimą buvo gerokai įdomiau, nei įsijausti į kažkieno kito gyvenimą kino ekrane, tačiau aš visuomet gyvenau savo gyvenimą su per dideliu pasigardžiavimu, kad būčiau tik paprasta svajonių interpretuotoja. Su R. Burtonu aš išgyvenau savo pačios nuostabią ir aistringą fantaziją. Laikui bėgant, man tapo per sunku ją išsaugoti ir mes fiziškai nutolome, tačiau tų metų niekada nepamiršiu.“

Kurį laiką praleidusi mėgindama atsigauti po skyrybų E. Taylor 1976 metais ištekėjo už savo šeštojo vyro – politiko Johno Warnerio. Judviejų romanas vystėsi labai greitai ir jie susituokė praėjus penkiems mėnesiams po pirmojo pasimatymo. Deja, aktorės priklausomybė nuo alkoholio ir narkotikų sužlugdė šią santuoką ir pora 1982 metais išsiskyrė.

Kelerius metus po šių skyrybų aktorė buvo vieniša. Užuot puolusi į naujus santykius, aktorė nusprendė skirti laiko sau ir, prieš užmegzdama naujus santykius, pasiryžo atsikratyti priklausomybių. Ir tuomet 1991 metais E. Taylor susipažino su savo anonimiškiausiu vyru.
Elizabeth pamilo statybininką Larry Fortensky. Jie abu gydėsi priklausomybes viename reabilitacijos centre Los Andžele. Pora susituokė aktorės artimo draugo Michaelo Jacksono rančoje „Neverland“ ir penkerius metus laimingai gyveno iki 1996 metų, kai išsiskyrė.

Skirtingai nuo ankstesnių santykių, Elizabeth palaikė artimus ir draugiškus santykius su Larry iki pat jos mirties 2011 metais.

Nors Elizabeth deklaravo, kad miegojo tik su tais septyniais vyrais, su kuriais buvo susituokusi, po jos mirties paaiškėjo, kad ji atsidavė aistrai su daugybė aktorių. Apie slaptą legendinės aktorės meilės gyvenimą savo parašytoje šokiruojančioje aktorės biografijoje „Elizabeth Taylor: There Is Nothing Like a Dame“ papasakojo Darwinas Porteris ir Danforthas Prince'as.

Jų teigimu, ką tik išgarsėjusi E. Taylor turėjo slaptą romaną su būsimais Amerikos prezidentais Johnu F Kennedy ir Ronaldu Reaganu. Savo amžiui seksualiai ir fiziškai per anksti išsivysčiusi aktorė nusitaikė į vyresnius aktorius ir būdama vos penkiolikos nuėjo į 36 metų R. Reagano butą prašyti vaidmens.

Minėtoje knygoje teigiama, kad būsimasis JAV prezidentas, kuris anuomet buvo vedęs aktorę Jane Wyman, E. Taylor pasiūlė alkoholinį gėrimą ir su ja elgėsi kaip su suaugusia.

„Aš mačiau, kad jis manęs nori, tačiau rodėsi, kad nedrįsta žengti pirmo žingsnio, – vėliau draugėms pasakojo E. Taylor. – Aš tapau agresore. Gaila, kad tuo metu nebuvo atrankos Lolitos vaidmeniui, būčiau gavusi „Oskarą“ už tokį vaidmenį. Gerokai pasiglamonėję ant sofos mes nuėjome į miegamąjį.“

Vėliau kitu E. Taylor akiratyje atsidūrusiu politiku tapo būsimasis prezidentas J. F. Kennedy. Teigiama, kad 15 metų vyresnis JFK įtikino aktorę nuogiems išsimaudyti aktoriaus Roberto Stacko baseine. Minėtoje knygoje teigiama, kad vėliau aktorė, esą, draugėms pasakojo, kad mylėjosi trise su JFK ir R. Stacku.

Teigiama, kad po skyrybų su M. Toddu ir iki santuokos su M. Wildingu E. Taylor, esą, buvo užmezgusi romaną su dainininku Franku Sinatra. Aktorė, esą, labai norėjo už jo ištekėti, teigiama minėtoje knygoje. Ji net mėgino jį šantažuoti ir priversti ją vesti, pareikšdama, kad yra nėščia. Tačiau dainininkas atsisakė ir susitarė, kad jai būtų padarytas abortas.

Per savo gyvenimą E. Taylor buvo ištekėjusi aštuonis kartus už septynių vyrų, priėmė judaizmą, ir ištvėrė kelias rimtas ligas. Ji gyveno ištaigingą gyvenimą, o taip pat sukaupė vieną brangiausių privačių juvelyrikos kolekcijų pasaulyje.

Daugelį metų negalavusi aktorė mirė nuo širdies nepakankamumo būdama 79 metų amžiaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)