K. Pocytė priminė, kad tokio įvykio Jungtinėje Karalystėje nebuvo jau 70 metų – nuo 1953-ųjų, kai buvo karūnuota karalienė Elžbieta II. „Tad tai, kad gegužės 6-ą bus karūnuojamas karalius Karolis III – išties istorinis įvykis. Įdomus faktas ir tai, kad jis karališkoje šeimoje yra ilgiausiai sosto laukęs įpėdinis, nes ir karalienė Elžbieta II buvo ilgiausiai valdžiusi monarchė. Be to, jis yra ir seniausias į sostą ateinantis asmuo“, – pasakojo ji.

Šis karūnavimas bus išskirtinis ir tuo, kad pati ceremonija bus trumpiausia iš visų anksčiau buvusių: anksčiau jos vykdavo penkias valandas, karalienės Elžbietos II karūnavimo ceremonija truko tris valandas.

„Šiuo atveju pati ceremonija truks tik valandą, tačiau taip pat labai įdomu stebėti atvykimą, išvykimą, tai, kas vyksta šalia. Jau dabar pasaulis svarsto, kaip apsirengęs atvažiuos karalius – ar su karūnavimo drabužiais, ar su uniforma, vis dar intriga, ar tikrai Haris į ceremoniją atvyks vienas, daugybė kitų niuansų. Manau, kad lietuviams tai tikrai įdomu, kaip ir žmonėms visame pasaulyje – jau matėme reportažus, kaip amerikietės nuo antradienio statėsi palapines, sakydamos, kad negali sau leisti praleisti tokio renginio“, – kalbėjo K. Pocytė.

D.Žeimytė-Bilienė prisipažino, kad jai pačiai šis renginys – itin įdomus.

„Esu taip pat vedusi tiesiogines specialias transliacijas, kai buvo Hario ir Megan vestuvės – tada, galima sakyti, buvau priversta gerokai labiau pasigilinti į visokius karališkosios šeimos niuansus. Monarchija iš esmės yra labai įdomi kaip reiškinys: karalius, karalienė, princai, princesės – kaip iš pasakų. Tad man labai įdomūs tiek patys jos principai, tiek karūnavimas – neabejoju, bus labai įdomu stebėti, pačiai susipažinti ir visuomenę supažindinti“, – sakė žurnalistė.

Transliacijos vedėjos pasakojo, kad šis renginys studijoje bus aptariamas įvairiais kampais – bus kalbinami istorikai, diplomatai, stiliaus specialistai, Jungtinėje Karalystėje gyvenę, tebegyvenantys ar net patys ceremoniją vietoje stebintys žmonės.

„Esame istorinio įvykio liudininkai ir mūsų, kaip žurnalistų darbas, yra ne tik parodyti transliaciją, bet ir pakalbinti išmanančius žmones, kuo įvairiapusiškiau pasižiūrėti į šį įvykį“, – sakė D. Žeimytė-Bilienė.

Jau žinoma, kad transliacijoje viešės istorikai Algimantas Kasparavičius ir Alfredas Bumblauskas, apžvalgininkai Andrius Užkalnis ir Giedrius Drukteinis, stilistė Marija Palaikytė, Delfi stiliaus žurnalistė Paulina Taškutė, Jungtinėje Karalystėje gyvenusi lietuvė Olga Jachimovic ir kiti svečiai.

Transliaciją stebėti galėsite televizijos kanale Delfi TV ir Delfi portale čia

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją