81-erių metų K. Grassle sako, kad jos memuarų knyga „Bright Lights, Prairie Dust: Reflections on Life, Loss, and Love from Little House's Ma“ – natūralus dienoraščio, kurį rašė nuo trylikos metų, bandydama įveikti sunkumus, patirtus augant su alkoholiku tėvu, tęsinys.

Savo knygoje aktorė detaliai aprašo visus su alkoholizmu susijusius iššūkius bei „įtampos pilnus“ santykius su „Namelio prerijose“ aktoriumi bei režisieriumi Michaelu Landonu, seriale vaidinusiu jos sutuoktinį Charlesą.

Per interviu people.com aktorė atskleidė: sprendimą atsisakyti alkoholio ji priėmė 1977 metais po dviejų nutikimų, padėjusių pagaliau suvokti, jog turi rimtą problemą. Pirmoji akistata su realybe ištiko, kai ji filmavimo aikštelėje organizavo pietus serialo kolegoms ir išgėrė taurę vyno – tą „vienintelį kartą“, kai alkoholį vartojo darbe.

„Papietavę grįžome prie darbų, o aš negalėjau liautis galvojusi apie butelį vyno. Negalėjau suprasti, kas man darosi. Išėjau į lauką, nuėjau į tualetą, išsivaliau dantis, išsiskalavau skalavimo skysčiu, surūkiau cigaretę – dariau viską, kad tik nukreipčiau mintis nuo vyno. Ir nepaisant visų pastangų galvoje sukosi vienintelė mintis: kur gauti to nelemto vyno. Tai buvo siaubinga“, – pasakoja aktorė.

Maždaug po savaitės aktorei teko dalyvauti feminizmo konferencijoje, kur turėjo sakyti kalbą, bet prieš tai „šiek tiek padaugino vyno“.

„Kalbėjau per ilgai, buvo siaubingai gėda, nes praktiškai smigau matant visoms toms moterims, kurias beprotiškai gerbiau“, – prisimena K. Grassle ir priduria, kad po konferencijos aplankė seną bičiulę, kuri buvo neseniai pradėjusi lankytis „Anoniminių alkoholikų“ susirinkimuose.

„Ji mane ir prirėmė prie sienos. Žinojo, kad turiu problemų dėl alkoholio. Man buvo šokas. Pati to kažkodėl nemačiau“, – tuometinę būseną apibūdina aktorė.

Grįžusi namo iš kelionės, K. Grassle bandė nebegerti, bet savarankiškai nepajėgė to padaryti.

„Eilinį kartą prisigėriau, susiriejau su labai brangiu draugu. Išverkiau visas ašaras. Kitą rytą pasakiau sau: viskas, priėjau ribą, daugiau niekada gyvenime nebegersiu. Ir štai kas nutiko. Daugiau niekada gyvenime negėriau. Kreipiausi pagalbos, nežinau, ką be jos būčiau dariusi“, – teigia populiaraus serialo žvaigždė.

Vos po kelių mėnesių blaivybės nuo alkoholizmo mirė aktorės tėvas: „Man nereikėjo, kad kas nors pasakytų, jog tai žudanti priklausomybė. Mačiau tai savo akimis“.

Apie santykius su M. Landonu, 1991 metų liepą mirusiu nuo kasos vėžio, K. Grassle sako, jog viskas prasidėjo „puikiu bendravimu“ serialo „Namelis prerijose“, kuris per NBC televiziją buvo rodomas nuo 1974 iki 1983 metų, filmavimo aikštelėje.

„Kai atvykau į bandymus, jis buvo itin mielas ir jautrus. Šaunus režisierius, suteikė man progą atrasti save, nes televizija man buvo naujas žanras. Taigi, kaip jau ne kartą esu sakiusi, viskas prasidėjo tikrai labai gražiai. Tik tai, deja, netruko amžinai“, – atvirauja aktorė.

Antrąjį serialo sezoną K. Grassle ėmė tiek su M. Landonu, tiek su televizijos kanalo vadovybe derėtis dėl didesnio honoraro, tačiau, kaip teigia aktorė, M. Landonas padarė viską, kad tik ji negautų, ko norinti.

„Mike‘as pradėjo mane įtikinėti pasiduoti. Sakydavo tokius dalykus, esą, „vadovybė atliko tyrimų, pasirodo Ma nėra mylimiausia serialo herojė, todėl jie nenori tau mokėti daugiau pinigų“ arba „Juk pati supranti, ten tikros džiunglės“ arba „Na, Karen, juk tarp jūsų su merginomis turi būti kažkokia lygybė“, – apie jaunas aktores, seriale vaidinusias jos dukras, tada sakė režisierius ir aktorius.

Galiausiai po derybų, kuriuose K. Grassle pavyko pasiekti savo, jos herojei pradėjo tekti vis mažiau scenų, o M. Landonas su ja ėmė elgtis „atžariai“.

O „baisiausia“, prisimena aktorė, buvo „nešvanki“ jo kalba scenose, kurias filmuodavo miegamajame.

„Man labai patikdavo tos scenos, kur personažai kalbasi apie miestelio reikalus arba švelniai vienas su kitu flirtuoja, tai tikrai labai mielos scenos, bet jis, kai atsidurdavome toje lovoje, imdavo pasakoti nešvankius juokelius, o aš neturėjau, kur pasidėti. Buvau įkalinta toje mažoje lovoje mažame kambarėlyje, aplink stovėjo filmavimo komandos vyrukai, o šviesa nukreipta tik į mus du. Jaučiausi tokia pažeminta“, – skaudžias patirtis prisiminė aktorė.

K. Grassle ir M. Landonas, praėjus daug metų po serialo, sugebėjo pataisyti santykius, kone prieš pat aktoriaus ir režisieriaus mirtį: „Mike‘as ir aš išsiskyrėme amžiams taikiai ir šviesiai, esu už tai labai dėkinga likimui“.

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją