Pats Andrew nėra kaltinamas kokiu nors nusižengimu, tačiau ir vėl atsiduria dėmesio centre po to, kai Jungtinėse Valstijose jam pateiktas civilinis ieškinys dėl lytinės prievartos buvo išspręstas taikos sutartimi.

Turkė Nebahat Isbilen tvirtina, kad 2019 metų lapkritį verslininkas Selmanas Turkas jai liepė perduoti 750 tūkst. svarų (891 tūkst. eurų) „dovaną“ princui Andrew, kad jis padėtų jai gauti Jungtinės Karalystės pasą.

Londono Aukštajam Teismui N. Isbilen pateikto civilinio ieškinio dokumentuose daroma išvada, kad siūlomas JK pasas buvo S. Turko sugalvota apgaulė, penktadienį rašoma laikraščiuose.

Laikraščiai „Daily Telegraph“ ir „Daily Mail“ pranešė, kad Andrew grąžino tuos 750 tūkst. svarų, tačiau princas atsisakė komentuoti šią bylą arba paaiškinti N. Isbilen advokatams, kokie yra jo santykiai su S. Turku.

Buvusi Jorko kunigaikščio žmona Sarah yra gavusi mažiausiai 225 tūkst. svarų (267 tūkst. eurų) mainais už tai, kad buvo vienos S. Turko įmonės „prekės ženklo ambasadorė“, rašo „The Telegraph“.

Tuo metu Sarah atstovas nurodė, kad ji „nieko nežinojo apie kaltinimus, kurie po to buvo pareikšti ponui S. Turkui“.

Andrew ir Sarah jau seniai lydėjo kaltinimai, esą jie prastai tvarko savo finansinius reikalus ir santykius su turtingais pažįstamais.

Aštuntą dešimtį einanti N. Isbilen sako, kad kreipėsi į S. Turką, prašydama padėti jai perkelti savo turtą iš Turkijos po to, kai 2015 metais, neva dėl politinių priežasčių, buvo įkalintas jos vyras.

Pasak jos, S. Turkas iš jos pasisavino maždaug 50 mln. JAV dolerių (45 mln. eurų). Jis kaltinimus neigia.

Byla dar nepasiekė teismo, tačiau teisėjas paskelbė preliminarias išvadas, atskleidusias Andrew ir Sarah dalyvavimą šioje machinacijoje.

62 metų Andrew buvo retai matomas viešumoje po 2019 metų interviu, kuriame gynė savo draugystę su velioniu Jeffrey Epsteinu, už lytinius nusikaltimus nuteistu ir kalėjime nusižudžiusiu JAV finansininku.

Tačiau antradienį jis lydėjo savo motiną karalienę Elžbietą II svarbiame renginyje – pernai mirusio tėvo princo Philipo atminimui skirtose mišiose.

Tai buvo pirmas viešas Andrew pasirodymas JAV oficialiai nutraukus vasarį jam iškeltą civilinę bylą dėl lytinės prievartos. Byla nutraukta pagal susitarimą, sumokėjus princą kaltinusiai Virginiai Giuffre neįvardijamą sumą.

Sausį karalienė atėmė iš Andrew garbingus karinius titulus. Šiuo žingsniu jis buvo veiksmingai nušalintas nuo visuomeninės veiklos, siekiant apsaugoti karališkąją šeimą nuo bet kokių jai pakenkti galinčių bylos pasekmių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją