Galima pamanyti, kad šiandieninėms garsenybėms būdinga produktų be glitimo ar žalio maisto dietų manija yra visiška naujovė ar kažkoks ekstremalus dalykas. Tačiau atsukus laikrodį 60 ar 70 metų pamatysite, kad tokios žvaigždės kaip Marilyn Monroe rinkosi pavojingas, ekstremalias ir labai keistas priemones svoriui mesti ir pasiekti tam, ką jos vadino tobula figūra.

Žinoma, šios dietos persiduodavo ir į mases, todėl netrūksta istorijų, kaip paprasti žmonės griebdavosi šių labai neįprastų mitybos režimų, pavyzdžiui, nuryti kaspinuotį ar kramtyti maistą 700 kartų prieš jį išspjaunant.

Maisto ir mitybos istorikė Helen Zoe Veit, beveik penkiolika metų studijavusi XX amžių, tikina, kad šiam laikotarpiui buvo būdingos juokingos ir keistos dietos, nes tiek moterys, tiek vyrai vienodai troško dailesnių figūrų. Tokių, kokias jie matė žiniasklaidoje.

DailyMail.com ji sakė: „Įžymybių kultūros atsiradimas mūsų šalyje yra neatsiejamas nuo vizualinės kultūros atsiradimo, kai staiga tuo pačiu metu ėmė atsirasti fotografijos, kinematografija ir reklamos.

Perspausdinta fotografija pigiose masinės rinkos publikacijose laikraščiuose ir žurnaluose, atsiradusi trečiajame ir ketvirtajame praėjusio amžiaus dešimtmečiais, visa tai prisidėjo prie garsenybių kultūros ir plonumo kaip idealo atsiradimo“.

Netrukus dietos pasuko pavojinga linkme.

Marilyn Monroe: žalių kiaušinių ir pieno kokteilis pusryčiams, vakarais – ledai

Iki šeštojo dešimtmečio grožio standartu buvo laikoma apvalesnių formų moteris, tačiau vistiek buvo nevengiama ekstremalių dietų.

Netgi Marilyn Monroe, kuri buvo laikoma viena gražiausių to meto moterų, neturėjo imuniteto spaudimui tobulinti savo kūno linijas. 54 kilogramus geriausiais laikais svėrusi 166 centimetrų ūgio šviesiaplaukė gražuolė savo figūrai išlaikyti rytais valgydavo neįprastus pusryčius – su pienu plaktus žalius kiaušinius.
Marilyn Monroe

1952 metų rugsėjo mėnesio žurnalo „Pageant“ numeryje M. Monroe pasakojo apie savo „keistus“ pusryčius – žalių kiaušinių ir pieno kokteilį. Ji kalbėjo: „Man sakė, kad mano valgymo įpročiai absoliučiai keisti, tačiau aš pati taip nemanau. Abejoju, kad koks nors gydytojas galėtų rekomenduoti maistingesnius pusryčius dirbančiai ir skubančiai merginai“.

Garsenybių dietologė Tanya Zuckerbrot, dirbusi su tokiomis žvaigždėmis kaip Megyn Kelly ir Katie Couric, įspėja, kad visi, nutarę išbandyti tokį mitybos planą, stipriai rizikuoja savo sveikata. DailyMail.com mitybos specialistė sakė: „Nemanau, kad turėtumėte laikytis tokios dietos… Tai yra saugumo klausimas, nes žali kiaušiniai žinomi kaip salmonelių šaltinis“.

Ši dietologė, kuriai turtingieji ir garsieji už konsultaciją moka po tūkstantį dolerių, teigia, kad M. Monroe dietą reiktų pakoreguoti, jeigu norite išvengti nereikalingo svorio augimo ir sumažinti maisto apnuodijimo riziką.

„Sakyčiau, išvirkite kiaušinį… Kalorijų turinys nepasikeis, kaip ir nepasikeis maistinių medžiagų kiekis, – aiškina T. Zuckerbrot. – Jeigu galvojate gerti pieną, nesirinkite nenugriebto pieno, nes tai sočiųjų riebalų šaltinis. Bent jau rinkitės nugriebtą pieną“.
Marilyn Monroe

Vakarui M. Monroe rinkosi ne tokius ekstravagantiškus patiekalus. Savo žalius kiaušinius ir pieną aktorė iškeisdavo į virtas kepenėles ir žalias daržoves (labiausiai ji mėgo morkas).

Nors šiandien tokios įžymybės kaip Gwyneth Paltrow tvirtina iš savo mitybos eliminavusios nesveikus skanėstus, M. Monroe nesigėdijo prisipažinti, kad negali atsispirti ledams. Šviesiaplaukė gražuolė interviu žurnalui pasakojo apie savo įprotį po vakarinių dramos paskaitų užsukti į ledainę „Wil Wright's Ice Cream Parlor“ ir pasilepinti grietininiais ledais su karšta karamele.

Nors aštuntojo dešimtmečio viduryje šis populiarus ledainių tinklas Pietų Kalifornijoje užsidarė, jo klientais buvo daugybė kitų garsenybių, tarp kurių buvo ir Frankas Sinatra. Beje, ji garsėjo savo nepaprastai riebiais ledais, kuriuose buvo 22 procentai sviesto riebalų – tai yra beveik du kartus daugiau nei galima tikėtis šių dienų leduose.

Nepaisant to, 60 centimetrų liemens apimtį turėjusi Marilyn puikiausiai tilpo į aštunto dydžio drabužius. Galbūt tas visas ledų kalorijas sudegindavo žvaigždės dešimties minučių treniruotė? Kiekvieną rytą ji kilnodavo dviejų kilogramų svarmenis (kol „pavargdavo“, o tai būdavo maždaug penkiolika kartų). Vis dėlto, ji niekada nesportavo, nes kaip pati sakė, buvo linkusi „palikti šiuos dalykus vyrams“.

„Negaliu pakęsti mankštos, jeigu dėl to jaučiuosi įsprausta į rėmus, – neslėpė M. Monroe. – Niekada per daug nesidomėjau lauko sporto šakomis, neturi noro užsiiminėti tenisu, plaukimu ar golfu. Paliksiu šituos dalykus vyrams“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)