Pradėsime nuo to, kad Macaulay Culkinas yra vienas iš septynių vaikų, gimusių Patriciai Brentrup ir Kitui Culkinui – tėvams, vėliau tapusiems aktorių vadybininkais. Iš esmės vien dėl Macaulay nusišypsojusios sėkmės, Culkinų pavardė vienu laikotarpiu atsidūrė tarp dažniausiai linksniuojamų Holivude.

Visgi nepaisant įspūdžio, kad esame užaugę su Macaulay ir jo šeima, turimos žinios apie tuos žmones yra skurdokos.

Kaip atrodė gyvenimas užkulisiuose? Kokie buvo M. Culkino tėvai? Kodėl nesusiklostė aktoriaus karjera? Melagysčių apie tai jau prisiklausėte – dabar atėjo metas tiesai apie Culkinų šeimą.

Sunkūs laikai

Po neįtikėtinai sėkmingo pasirodymo šeimai skirtoje komedijoje „Vienas namuose“ („Home Alone“) Macaulay Culkinas tapo viena geidžiamiausių žvaigždžių Holivude, rašoma portale nickiswift.com. Milžiniškas populiarumas, aišku, atsispindėjo ir honoraruose.

Deja, finansiniai reikalai tapo pretekstu šiokioms tokioms problemoms Culkinų šeimoje. Tereikia prisiminti ypač nemalonią kovą dėl globos ir teisės kontroliuoti didžiulę sumą pinigų, kad bent apytikriai suprastume tai šeimai tekusius išbandymus.

Iki Macaulay iškilimo Holivude Culkinai vertėsi gana sunkiai ir gyveno namuose, kuriuose vos įsiteko.

„Tai buvo vien kažkoks vestibiulis be jokių patalpas skiriančių durų. Atskirtas buvo tik vonios kambarys, tačiau jo durys neturėjo užrakto, – leidiniui „Vanity Fair“ apie savo vaikystės namus pasakojo M. Culkino brolis, taip pat aktorius, Kieranas Culkinas. – Štai tokiame būste buvo auginami septyni vaikai ir šitai truko keletą metų. Į namus – tą nedidelę erdvę – vienas po kito buvo gabenami kūdikiai.“

Labai panašiai tą „vieno miegamojo būstą“ yra apibūdinęs ir pats Macaulay Culkinas, kai dalyvavo Marco Marono vedamoje tinklalaidėje WTF.

„Buvome kraunami vienas ant kito“, – sakė jis.

Billy Hopkinsas, teatro režisierius, pirmasis nusisamdęs M. Culkiną, sunkią šeimos padėtį regėjo savomis akimis.

„Jie buvo tokie neturtingi, kad teko pačiam skirti pinigų [M. Culkino] kelionėms į repeticijas ir sugrįžimui namo, – sakė B. Hopkinsas leidiniui „New York Magazine“. – Macaulay ropinėjo po kėdėmis teatro salėje ieškodamas monetų, galėjusių iškristi žmonėms iš kišenių. [Šeima] atrodė tarsi iš „Beverly Hillbillies“.“

Koks tėvas, tokie ir sūnūs

Daugeliui įstrigo atmintin, kad Kitas Culkinas, Culkinų klano galva, buvo vaikų vadybininkas, tačiau ar žinote, kad jis ir pats vaikystėje vaidino?

„Jis yra šio to ragavęs, – sakė Macaulay Marcui Maronui WTF eteryje. – Jam teko šiek tiek vaidinti, kai buvo vaikas... Tiesa, tikrai ne pagrindinius vaidmenis.“

Remiantis Macaulay žodžiais, sceninė jo tėvo patirtis – ne iš pačių maloniausių, o vienas įvykis, esą, tikrai galėjo jį visiems laikams atgrasyti nuo vaidybos.

„Vaidindamas „Karaliaus Lyro“ pastatyme viename iš mažųjų Niujorko teatrų, jis taip įsijautė į vaidmenį, kad netgi užsimerkė. Sakydamas monologą vis labiau artinosi prie scenos krašto.

Pats šito nepastebėjo, kadangi dėl įsijautimo buvo tarsi aklas. Netrukus jis nukrito nuo scenos į pirmą žiūrovų eilę ir skaudžiai užsigavo. Šitai įvyko per premjerą.“ Ir šitai buvo paskutinis jo vaidmuo.

Macaulay Culkinas mano, kad būtent todėl, jog pačiam nenuskilo, tėvą tarsi papiktino sūnaus sėkmė.

„Jis jautė tam tikrą pavydą, – samprotavo M. Culkinas. – Stengėsi nuduoti, kad viskas, ko gyvenime ėmėsi, buvo įvykdyta, kai nė dešimties metų neturėjo.“

Našta tapusi šlovė

Daugeliui žvaigždžių visuotinis dėmesys tampa ganėtinai sunkiu išbandymu, bet Culkinams jis tapo vargiai pakeliama našta. Visai nereikia jų dėl šito kaltinti – jie, šiaip ar taip, užaugo stebimi nepažįstamų žmonių.

„Manau, kad normalūs, protingi žmonės, patyrę šitai patys arba turintys artimųjų, kurie tai patyrė, niekada nesugalvotų šito siekti, – kalbėjo Kieranas Culkinas duodamas interviu „Vanity Fair“. – Asmeninė laimė man daug svarbiau negu sėkmė. Jeigu jaučiuosi nelaimingas, tai visa kita neturi prasmės.“

Kadangi buvo jaunesnysis Macaulay Culkino brolis, Kieranas Culkinas puikiai prisimena aplinkui besispiečiančius gerbėjus. Jisai papasakojo, kaip sykį viena įsidrąsinusi fanė nutraukė nuo jo brolio galvos kepurę, kad galėtų geriau įsižiūrėti į Macaulay veidą. „Taip, tai jis“, – pasakė ji tada savo bičiulei. Po akimirkos, atsigręžusi į jaunąjį aktorių, „gerbėja“ be jokių skrupulų išpyškino: „Visa nesi toks mielas.“

Tai, aišku, nėra įprasta reakcija, bet Culkinams tikrai nebuvo skirta tai, kas įprasta. Mila Kunis, pati garsi aktorė ir Ashtono Kutcherio žmona, yra patyrusi, kas yra šlovė, tačiau net ji nesugeba suprasti, kas atsitinka su žmonėmis, kai jie pamato Macaulay.

Svečiuodamasi radijo laidoje „The Howard Stern Show“, M. Kunis ryžosi papasakoti, ką teko patirti per aštuonerius artimos bičiulystės su Macaulay Culkinu metus.

„Su juo nebuvo įmanoma praeiti gatve, – sakė ji. – Jis visada tapdavo kažkokio nesveiko dėmesio objektu. Fanai imdavo klykti jį pamatę. Jie nežinojo, kaip kitaip reaguoti. Tai, šiaip ar taip, nebuvo normali reakcija į įžymybę.“

Dingęs tėvas

Kai tėvai išsiskyrė ir Macaulay Culkinas nustojo vaidinti, jis ir tėvas pasuko skirtingais keliais. Viešėdamas tinklalaidėje WTF, Macaulay prisipažino bent ketvirtį amžiaus su juo nesikalbėjęs. Kad ir kaip būtų, tėvo nebuvimas jam kėlė šiokių tokių išgyvenimų.

„Tėvo įvaizdį man suformavo tokie dalykai kaip televizijos šou ir filmai“, – mėgino paaiškinti M. Culkinas.

„Jis nėra geras žmogus, bet po 15-o gimtadienio jokio apčiuopiamo vaidmens mano gyvenime ir nevaidino, – sakė Kieranas Culkinas leidiniui „Vanity Fair“. – Maždaug paskutiniame praeito amžiaus dešimtmetyje jisai išėjo ir dingo dviem, o gal trims savaitėms. Kažkurią dieną auklė mamai pasakė: „Žinai, kas juokingiausia? Kad jo nėra jau tris savaites, tačiau nė vienas iš vaikų nepaklausia, kur tėtis.“ Niekam tai nerūpėjo, jei atvirai. Turėjome mamą. Kai jo nebuvo, viskas pagerėdavo.“

Atsakydamas į „Daily Mail“ žurnalisto klausimus, Kitas Culkingas (dabar jis gyvena Oregone) prisipažino jau susitaikęs su mintimi, kad gali niekada nebepamatyti Macaulay arba kitų savo vaikų ir niekada su jais nebepasišnekėti. Labai gali būti, kad jis to ir nepageidauja.

„Nebelaikau jo savo sūnumi“, – išrėžė jis per interviu „Daily Mail“.

Teroro siautėjimas

Vienais siaubingiausių viešumon iškilusių Culkinų šeimos gyvenimo faktų tapo tiesa apie smurtavimą. Remiantis dviejų šeimos narių išsakytais liudijimais, Kitas Culkinas vykdė ir fizinį, ir psichologinį smurtą, ir darė tai toli gražu ne kartą. Pasklidus informacijai apie Kito Culkino ir Patricios Brentrup kovą dėl globos, visuomenė pirmą kartą sužinojo apie šeimos galvos tamsiąją pusę.

P. Brentrup apkaltino buvusį parterį siaubingu smurtavimu ir pavadino tai teroro siautėjimu.

„Jis trankydavo mane per galvą, mušdavo, sukeldamas ganėtinai sunkių sužalojimų, o sykį nusitempė į balkoną ir grasino permesti per turėklus, – nurodoma teismo dokumentuose, su kurių turiniu supažindino „The Telegraph“. – Kai kurie vaikai matė šią sceną. Vaikščiodavau pamuštomis akimis, visa nusėta mėlynių.“

Šį incidentą prisimena ir Macaulay.

„Jis smurtavo – ir fiziškai, ir psichologiškai, – sakė jis WTF vedėjui Marcui Maronui. – Galiu parodyti visus savo randus.“

Macaulay patirtas psichologinis smurtas pavertė jį ir tėvą pamokomos Holivudo istorijos veikėjais. Kalbėdamas su žurnaliste Barbara Walters, tėvą Macaulay apibūdino, kaip žmogų, meistriškai sugebantį gniuždyti kitus morališkai.

„Neturėjome net savo miegamojo... Miegodavau ant sofos, – sakė jis. – Jis norėjo, kad ir aš, ir mano brolis žinotume: jei jis neužsimanys, kad miegotume lovoje, tai ir nemiegosime lovoje.“

Menkiau žinomi broliai ir seserys

Labai tikėtina, kad be Macaulay, dar žinote ir Kieraną bei Rory Culkinus. Apie kitus šeimoje augusius vaikus, matyt, net nesate girdėję? Visgi be išgarsėjusios trejeto, buvo dar keturi Culkinai, kurie netapo garsenybėmis.

Kalbama, kad būtent vyriausiam Kito ir Patricios vaikui Shane‘ui buvo lemta tapti pirmuoju tėvo eksperimentiniu gyvūnėliu. Nors Shane‘o nelydėjo tokia sėkmė, kokia galėjo pasigirti jaunesni jo broliai, kai kurie jo vaidmenys laikomi gana vykusiais.

Vyresnioji Macaulay sesuo Dakota tragiškai žuvo 2008-aisiais. Kai bandė pereiti per gatvę, ją partrenkė automobilis. Remiantis portale „People“ pateikta informacija, Dakota dirbo kūrybinio vadovo padėjėja. Ji buvo vienintelė iš Culkinų, kuri niekada nemėgino vaidinti.

Quinn, jaunėlė Macaulay ir Kierano sesuo, yra pasirodžiusi filme „Geras sūnus“ („The Good Son“), kuriame vaidino ir Macaulay, bet aktorės karjeros netęsė.

Jaunėlis brolis Christianas sukūrė vaidmenį filme „It Runs in the Family“, kuriame vaidino ir Kieranas, tačiau daugiau niekada nesifilmavo. Emily Gerson Saines, Culkinų klano agentė, tvirtina, kad visi broliai ir seserys jautėsi gožiami Macaulay šešėlio, o Quinn prisipažino, ką reiškia išgyventi tokį požiūrį.

„Mane net vadino MacCulkin, tarytum būčiau buvusi egzempliorius iš Culkinų kolekcijos, – sakė ji kalbėdama su „Vanity Fair“. – Kad ir kokie panašūs esame iš išvaizdos, visi mes – skirtingi žmonės.“

Gaisras

1998-aisiais plačiai nuskambėjo žinia apie Culkinų šeimos bute kilusį gaisrą – liepsnas, nuniokojusias daugiabutį, kuriame gyveno Patricia Brentrup kartu su vaikais. Nelaimė nusinešė keturių žmonių gyvybes; daugelis patyrė sužeidimų. Kai tapo aišku, kad gaisras kilo P. Brentrup bute, užsidegus šalia šildytuvo padėtiems popieriams (taip informavo „New York Daily News“), moteriai buvo pareikštas didžiulis 80 mln. dolerių vertės ieškinys. Ieškinį, kurio pagrindas – nerūpestingumas, nagrinėjusiame teisme buvo pareikšta, kad jei P. Brentrup būtų uždariusi buto duris, liepsna nebūtų išplitusi po pastatą.

P. Brentrup nebuvo vienintelis teismui apskųstas asmuo. Kaip rašė „The New York Times“, daugiau nei 113 tūkst. dolerių, t. y. tiek, kiek sumokėjo namo gyventojams, draudimo įmonė mėgino išsireikalauti iš Macaulay ir kitų, pareikšdama, kad jie galėjo prisidėti prie kilusio gaisro.

Ieškinys galiausiai buvo atmestas, bet bandymas išsireikalauti pinigų buvo sunkiai paaiškinamas, kadangi Macaulay Culkinas net negyveno tame bute ir tą akimirką, kai kilo gaisras, jo ten tikrai nebuvo.

„Du šeimos draugai kone įsilaužė į namus ir pranešė, kas atsitiko, – nurodė Macaulay žurnalui „New York“. – Tuoj pat įsijungiau televizorių ir pamačiau, ką pamačiau, –Culkinų gaisrą. Aišku, buvo rodoma deganti Kalėdų eglė, bet reportažas neturėjo nieko bendro su Kalėdų egle. Viskas buvo nušviesta taip, kad atrodytų, jog aš nuogas lakstau po namus, pilstau ant sienų degtinę ir visur mėtau degtukus. Visgi manęs ten net nebuvo.“

Kova dėl globos

Kai tėvai nutaria skirtis, dažniausiai tenka susitarti dėl vaikų globos. Vis dėlto Culkinų atveju buvo šiek tiek kitaip. Vieša kova dėl globos, prasidėjusi po Kito Culkino ir Patricios Brentrup skyrybų, buvo susijusi ne tik su rūpinimusi vaikais ar galimybėmis su jais matytis: tėvai susirėmė dėl teisės kontroliuoti atžalų karjerą kino pramonėje.

Kaip rašė „Los Angeles Times“, M. Culkino tėvai pasidalijo 15 proc. komisinių nuo savo sūnaus uždarbio. Nors tuo metu daugiausia uždirbdavo Macaulay Culkinas, kiti vaikai taip pat atrodė perspektyvūs, todėl abu tėvai rodė didžiulį norą kontroliuoti tuos 15 proc. Stebint iš šalies, pagrindine tapusi pinigų problema atrodė kažkokia nepadori ir vertė suabejoti tėvų nuoširdumu.

„Kova dėl globos priminė dviejų tėvų peštynes dėl berniuko uždarbio, – nurodė „Vienas namuose“ režisierius Chrisas Columbusas. – Jei būčiau vaikas, norėčiau, kad tėvai iš meilės man varžytųsi dėl teisės mane globoti, o ne dėl mano pinigų. Visa tai kiek liūdina.“

Galų gale, vaikų globa buvo priteista P. Brentrup, tačiau teisėjas patarė motinai labiau pasistengti, kad atžalos išaugtų disciplinuotos ir gautų tinkamą išsilavinimą.

Holivudo monstras

Kadangi Holivudas, šiaip ar taip, nėra didelis miestas, žmogaus reputacija gali turėti didelę įtaką. Kitas Culkinas, žmogus, savo kailiu patyręs pramogų verslo žiaurumą ir puikiai žinantis, ką reiškia greitai praeinanti šlovė, garsėjo kaip asmuo, vykdantis terorą. Atrodo, kad Kitas Culkinas suprato, kaip galima pasipelnyti iš sūnaus talento.

Macaulay žavesiu jisai naudojosi siekdamas užsidirbti pinigų ir įgyti tam tikrų galių. Nepaisant šito, pasibaigus „Mano mergytės“ („My Girl“) filmavimui, Kitas Culkinas, remiantis „The Guardian“ pateikta informacija, uždraudė sūnui dalyvauti filmo reklaminėje kampanijoje. Jis netgi aršiai kritikavo tą kino juostą, nors visiškai neaišku, kodėl taip elgėsi.

Maždaug tuo pačiu metu buvo pasiūlytas „Gero sūnaus“ scenarijus ir „Fox“ nusprendė imtis jo realizavimo. Kitas Culkinas, iš visko sprendžiant, norėjo, kad filme vaidintų Macaulay, ir studija sutiko patvirtinti jo kandidatūrą. Visgi kai paaiškėjo, kad filmavimą teks atidėti devyniems mėnesiams, nes šito reikalavo „Vienas namuose 2“ kūrimo grafikas, režisierius Michaelas Lehmannas suabejojo jaunojo aktoriaus tinkamumu.

Kaip rašė portalas „People“, Kitas Culkinas pagrasino „Fox“, kad atšauks sūnaus dalyvavimą „Vieno namuose“ filmavime, jei jis negaus vaidmens „Gerame sūnuje“. Nors studija sutiko kiek palaukti, filmo biudžetas patrigubėjo, o pirmasis režisierius, prodiuseris ir scenaristas arba pats pasitraukė, arba buvo išmestas, bet Kitas Culkinas gavo tai, ko norėjo.

Perkrimstas kietas riešutėlis

Netrukus tapo aišku, kad grandiozinius reikalavimus keliančios asmenybės reputaciją Holivude užsitarnavęs Kitas Culkinas yra pajėgus visiškai kontroliuoti filmų, kuriuose pasirodo jo sūnus, kūrimą. Joe Rothas, tuometinis „20th Century Fox“ vadovas, per interviu dienraščiui „The New York Times“ prasitarė, kad Kito Culkino sūnų laiko finansinės sėkmės garantu.

„Jokio kito vienuolikmečio pavardė taip nepasitarnauja bilietų pardavimui kaip Macaulay. Tas vaikas, kaip pagrindinio vaidmens atlikėjas, – didžiulis turtas“, – pasakė jis.

Vis dėlto kai Macaulay buvo patikėtas pagrindinis vaidmuo „Spragtuke“ („The Nutcracker“), Kitui Culkinui pagaliau teko susiremti su savęs vertu varžovu. Filmo prodiuseris Arnonas Milchanas, nebuvo nusiteikęs paklusti Macaulay tėvo diktatui. Kaip buvo rašyta portale „People“, iš pat pradžių reikalavimai nebuvo dideli.

„[Kitui] nepatiko augant Kalėdų eglei sklindantis garsas“, – prisiminė A. Milchanas Culkinų šeimos agento perduotą pastabą.

Visgi netrukus Kitas Culkinas pradėjo reikalauti esminių pakeitimų.

„Jis man paskambino ir dar parašė laišką, kuriame nurodė, kad arba turėsime pakeisti pasakojimą, arba Macaulay pavardė nefigūruos filmo titruose“, – pasakojo A. Milchanas.

Tai buvo lašas, perpildęs kantrybės taurę.

„Užteks! – išrėžė A. Milchanas Kitui Culkinui. – Tiek priekabiavimo, tiek prievartos ir tiek šantažo aš nepakęsiu. Užteks!“

Jisai apkaltino Kitą Culkiną įžūlumu ir šitai suveikė. Macaulay tėvas atsiėmė kai kuriuos savo reikalavimus, o kada tai įvyko, filmo prodiuseriai nebesivargino jam atsakyti, ką mano dėl likusius.

Istorija su Michaelu Jacksonu

2005-aisiais, kai Michaelas Jacksonas buvo apkaltintas netinkamu elgesiu su vaikais, Macaulay Culkinui teko duoti parodymus teisme. Jaunasis aktorius buvo M. Jacksono bičiulis ir dažnas svečias jo „Neverland“ rančoje.

Jisai nurodė dažnai nakvodavęs tuose namuose, bet popmuzikos karaliumi tituluotas atlikėjas, esą, niekada nebandė elgtis su juo netinkamai. Kitų apklaustųjų parodymai, žinia, liudijo priešingus dalykus.

Kaip buvo rašyta dienraštyje „The Telegraph“, kurį laiką rančoje dirbusi kambarinė teigė, kad M. Jacksonas nepadoriai liesdavo ir bučiuodavo M. Culkiną, o vienas iš M. Jacksono virėjų tikino matęs, kaip atlikėjas uždeda rankas ant berniuko šortų. Komentuodamas šiuos kaltinimus, M. Culkinas pareiškė, kad jie absoliučiai juokingi.

„Negalėjau tuo patikėti. Tiesiog puiku, kad niekas nesikreipė į mane ir nepaklausė, ar tai, kas buvo pasakyta, yra tiesa“, – pridūrė jis.

Kol vyko teismas, parodymais, kuriuose kalbama apie M. Culkiną, buvo suabejota, mat tapo aišku, jog bulvarinė spauda pasiūlė solidų honorarą už istorijos „pagražinimą“.

Kalbant apie M. Jacksono ir M. Culkino draugystę, galima pasakyti, kad jungiančia gija tapo dėl šlovės ištikusi atskirtis.

„Jis tai suprato, kadangi pats panašiai užaugo, – sakė Macaulay Culkinas duodamas interviu „Vanity Fair“. – Jis matė manyje ir mūsų šeimoje tam tikrą panašumą į save ir savo aplinką. Jam reikėjo pasirūpinti saugiu laiku ir saugia vieta, kad galėtų būti savimi.“

Vien tiktai darbas

Daugybė aktorių siekti šlovės nutaria patys, bet kai kuriems Culkinų vaikams tokios prabangos patirti neteko. Ypač tai pasakytina apie Macaulay ir Kieraną. Broliai buvo nuo mažumės įtraukti į kino pramonę. Vaidyba jiems tapo darbu visu etatu, kurio kontroliuoti jie neturėjo jokių galimybių.

„Esu nusifilmavęs 14-oje filmų, bet nemačiau nė vieno iš jų scenarijaus, – sakė M. Culkinas, duodamas interviu „The Guardian“ 2000-aisiais. – Buvau kaip mašina. Tėvas nutardavo, ką teks daryti kitą dieną, o aš tiktai atvykdavau į filmavimo aikštelę, padarydavau, ką reikia, ir grįžęs namo susipažindavau su medžiaga, kuria teks užsiimti rytojaus rytą.“

M. Culkinas teigia prisimenantis, kaip, laukdamas vasaros atostogų, pasakodavo motinai, kuo svajoja užsiimti, tik ji, deja, patardavo nekurti jokių planų, nes gali tekti dirbti.

Panašiais prisiminimais galėtų pasidalyti ir Macaulay brolis Kieranas. Per interviu leidiniui „Backstage“ aktorius prisipažino, kad tik sulaukęs brandaus amžiaus ėmė pamažu suvokti, jog turi galių pats nuspręsti, kur link pakreipti savo gyvenimą.

„Pradėjau vaidinti nuo šešerių. Staiga, sulaukęs 20-ies, supratau, kad padariau karjerą, – kalbėjo Kieranas Culkinas. – Baisiausiai suglumau, nes daryti tai, ką visada dariau, nebuvo mano sprendimas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją