Williamas ir Harry, apie kurių įtemptus santykius ne kartą rašyta žiniasklaidoje, šeštadienį paskui senelio karstą eis atskirai – pusbroliui Peteriui Phillipsui iš šonų, skelbia people.com.

Kai karstą atneš iki Šv. Jurgio koplyčios Vindzoro pilyje, karališkosios šeimos nariai eis į vidų po du, o princas Williamas tada įeis pirma Harry.

Bakingamo rūmai informavo, kad atsisveikinimo ceremonijos metu karalienė Elžbieta sėdės viena – saugumo sumetimais dėl koronaviruso.

Karališkosios laidotuvės prasidės aštuonių minučių eisena iki Vindzoro pilies įėjimo. Procesijos dalyviai rinksis į Šv. Jurgio koplyčią. 15 val. vietos laiku (17 val. Lietuvos laiku) bus paskelbta nacionalinė tylos minutė. Dėl koronaviruso apribojimų laidotuvėse dalyvaus tik 30 karališkosios šeimos narių, tarp kurių ir karališkųjų titulų atsisakęs ir gyventi į JAV su žmona Meghan Markle išsikėlęs princo anūkas Harry. Šiuo metu besilaukianti Meghan į Angliją nevyks – atsisakyti skrydžio jai patarė medikai.

Pranešama, kad karalienė, kaip ir visi dalyvausiantys laidotuvėse, dėvės kaukę.

Dėl galiojančių koronaviruso apribojimų Šv. Jurgio koplyčioje karalienė stovės atskirai, kiti dalyviai taip pat stovės, laikydamiesi socialinės distancijos.

Princas su žmona, karaliene Elžbietai II, yra kalbėjęs, ko tikisi iš savo laidotuvių. Ne kartą jis yra sakęs: „Tiesiog „įgrūsk“ mane į „Land Rover‘io“ galą ir nuvežk į Vinzorą“. Paaiškėjo, kad velionio noras išsipildys – kariškos tamsiai žalios spalvos katafalkas veš jo karstą iš Vindzoro pilies iki Šv. Jurgio koplyčios.

Koplyčioje, prie altoriaus bus eksponuojami paties princo Philipo atrinkti kariniai medaliai ir apdovanojimai.

Pamaldų metu giedos kvartetas, kitiems dalyviams dėl koronaviruso ribojimų neleidžiama giedoti.

Ceremonijoje pasirodys karalienė Elžbieta II, jos ir princo Philipo vaikai bei jų antrosios pusės: sūnus Velso princas Charlesas su žmona Camilla, dukra princesė Anne ir jos vyras seras Timothy Laurence, sūnus Jorko kunigaikštis Andrew, sūnus princas Edwardas su žmona Sophie.

Artimiausių žmonių būryje bus ir karalienės bei velionio anūkai: princas Williamas su žmona Kate, princas Harry, kurio žmona Meghan dėl nėštumo neatvyks ir liks namuose JAV, princesė Zara su vyru Mike Tindallu, princesė Beatrice ir jos vyras Edoardo Mapelli Mozzi, princesė Eugenie ir jos sutuoktinis Jackas Brooksbankas, princesės Anne vyriausiasis sūnus Peteris Philipsas. Vaikaičių sąrašą papildo ir jauniausieji iš jų – 13-metis Jamesas bei 17-metė Louise.

Taip pat laukiama princesės Margareth dukters Sarah ir jos vyro Danielio Chatto, sūnaus Davido Armstrongo-Joneso bei princo Richardo, princo Edwardo, princesės Alexandros, princo Bernhardo, princo Donatuso, princo Philipo ir Birmos grafienės Penelope Meredith Mary Knatchbull.

Užkulisiuose būta kalbų, kad princas Harry, iš kurio jam atsisakius karališkųjų pareigų ir persikėlus į JAV buvo atimti visi garbės kariniai laipsniai, bus vienintelis pagrindinės karališkosios šeimos narys, per laidotuves nevilkintis uniformos.

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad visi vyresnieji karališkosios šeimos nariai per Edinburgo kunigaikščio laidotuves vilkės gedulo drabužius. Tai precedento neturintis paskutinės minutės sprendimas, kuriam pritarė pati karalienė. Nuspręsta, kad nė vienas karališkosios šeimos narys per laidotuves nevilkės karinės uniformos, ir taip bus parodyta visos šeimos vienybė.

Šį šeštadienį, balandžio 17 dieną, visas pasaulis į paskutinę kelionę išlydės karalienės Elžbietos II vyrą princą Philipą – Vindzoro pilyje vyks jo laidotuvės. Specialią laidotuvėms skirtą laidą ir tiesioginę laidotuvių transliaciją kviečiame žiūrėti „Delfi“ portale, feisbuke ir „Delfi“ kanale „YouTube“ šį šeštadienį nuo 15:30 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)