Knygoje gausu skausmingų akimirkų ir nuoskaudų iš britų karališkosios šeimos gyvenimo, pavyzdžiui, pasirodo, princai Harry ir Williamas prašė savo tėvo, dabartinio karaliaus, nevesti ilgametės mylimosios Camillos.

Vienas iš skandalingiausių princo Harry teiginių, apie kurį pirmasis parašė dienraštis „Guardian“, buvo apie patirtą brolio fizinę prievartą.

Kensingtono ir Bakingamo rūmai pareiškė situacijos nekomentuosiantys.

„BBC News“ pavyko gauti „Spare“ kopiją ispanų kalba ir išsiversti įdomiausias vietas. Štai keli įdomiausi teiginiai, paimti ir princo Harry memuarų knygos.

Princai Harry ir Williamas kalbino tėvą nevesti ilgametės mylimosios Camillos

Savo knygoje Harry rašo, kad abu kartu su Williamu meldė savo tėvą nevesti dabartinės karalienės konsortės Camillos.

„The Sun“, kuris taip pat gavo ispanišką knygos versiją (Ispanijoje knyga pasirodė anksčiau oficialios jos išleidimo datos), taip pat rašo, kad Harry ir Williamas buvo atskirai susitikę su Camilla prieš jai oficialiai tampant karališkosios šeimos dalimi. Harry prisipažįsta svarstęs, ar vieną dieną ji taps jo „piktąja pamote“, tačiau galiausiai abu su broliu nusprendė savo širdyse jai atleisti, jeigu tik jų tėvas su ja jausis laimingas. Daugiau detalių, kada vyko tas susitikimas, ar kiek tada Harry buvo metų, nepateikiama.

Ypatingų galių moteris padėjo susisiekti su žuvusia Diana

Harry knygoje daug dėmesio skiria sielvartui, išgyventam netekus motinos, Velso princesės Dianos, ir prisipažįsta, kad netekties skausmas jį paskatino ieškoti pagalbos pas neva „ypatingų galių turinčią“ moterį.

„Jūsų motina sako, kad jūs gyvenate taip, kaip ji gyventi negalėjo. Jūs gyvenate gyvenimą, kokio ji jums norėjo“, – Harry prisimena žinutę nuo Dianos, gautą per tą ypatingą moterį.

Princesė Diana žuvo per avariją Paryžiuje 1997 metais, tuomet jos jaunesniajam sūnui buvo 12 metų.
Kaip rašo „The Guardian“, knygoje nurodoma, kad princo dialogas su mirusia motina buvęs trumpas. Nepateikiama jokios informacijos, kada Harry bendravo su neva ypatingų galių turinčia moterimi ir kur tai vyko.

Kai mirė Diana, Charlesas net neapkabino Harry‘o

Savo memuaruose Harry aprašo, kaip tėvas, prikėlęs iš miegų, pranešė, kad jo motina pateko į avariją. Harry rašo, kad tuometinis princas Charlesas (kuris, anot Harry, niekada net normaliomis sąlygomis nemokėjo reikšti jausmų) jo sunkią akimirką net neapkabino. Pasirodo, vėliau princas Harry netgi atkartojo mirčiai pasmerkusią Dianos kelionę Paryžiuje, vildamasis, kad tai padės rasti visus atsakymus ir susitaikyti su motinos netektimi, bet taip nenutiko, greičiau priešingai: jis netgi pradėjo abejoti oficialia jos mirties priežastimi.

Williamas „parbloškė jį ant grindų“

Memuarų knygoje Harry pasakoja, kaip kartą vyresnysis brolis čiupo jį už apykaklės, nutraukė grandinėlę ir parbloškė ant grindų jo kotedže Londone. Knygoje teigiama, kad brolių konfliktą įžiebė Williamo komentarai apie Meghan Markle.

Harry rašo, kad broliui Meghan nepatikusi, jam kliuvo „jos sudėtingas būdas“, „manierų stoka“ ir „atžarumas“. Konfliktui tik aštrėjant, Sasekso kunigaikštis drėbė, kad brolis tiesiog „kaip papūga aklai kartoja žiniasklaidos naratyvą“. Knygoje Harry detaliai išdėstė, ir kas vyko toliau – pasirodo, buvo panaudota ir fizinė jėga.

„Jis padėjo ant stalo stiklinę (su vandeniu), pasakė kažką grubaus ir puolė. Viskas įvyko labai greitai. Žaibiškai. Čiupo man už apykaklės, nutraukė grandinėlę ir parbloškė mane ant grindų. Nukritau ant šuns dubenėlio, jis sudužo, šukės susmigo į nugarą. Akimirką gulėjau ant grindų, priblokštas, o tada atsistojau ir tiesiog liepiau jam nešdintis“, – knygoje apie fizinį konfliktą su broliu rašo Harry.

Harry nekaltybės praradimas

Harry rašo, kad nekaltybę prarado būdamas septyniolikos — lauke už vienos alinės su vyresne moterimi. Princas tikina, kad tai buvo „žeminanti“ patirtis, nes ta moteris su juo elgėsi nepagarbiai, kaip su eiliniu „jaunu eržilu“.

Harry „nacio kostiumą“ vakarėliui pasirinko paklausęs Williamo ir Kate patarimo

Memuarų knygoje teigiama, kad Williamas ir Kate Middleton juokėsi už pilvų susiėmę, kai Harry prieš vakarėlį 2005 metais namo grįžo jam išsirinkęs „nacio kostiumą“. Harry prisimena aktyviai svarstęs, kokį kostiumą renginiui pasirinkti ir paskambino porai paklausti jų nuomonės – mąstė apie piloto uniformą arba nacio kostiumą. Memuaruose teigiama: „Paskambinau Willui su Kate, paklausiau, ką jie galvoja. Ir jie pasirinko nacio kostiumą. Išsinuomojau, kartu paėmiau ir juokingus ūsus, grįžau namo. Willy ir Kate juokėsi už pilvų susiėmę. Tai buvo žymiai blogiau už Williamo triko. Žymiai juokingiau“.

Princui Harry‘iui buvo dvidešimt, kai „The Sun“ savo pirmąjį puslapį papuošė princo, vakarėlyje, kurio tema buvo „Native ir Colonial“, persirengusio naciu, nuotrauka.

Kokainas, marihuana ir magiškieji grybukai Itono koledže

Harry prisimena, kad kažkas jam septyniolikmečiui per kažkokį vakarėlį pasiūlė kokaino ir jis sutiko. Šių narkotikų paskui bandė dar kelis kartus, bet jam nepatiko.

Knygoje teigiama: „Man nebuvo labai smagu, tikrai nepajutau tos euforijos, apie kurią visi kalba, nepasijutau labai laimingas. Bet pasijutau kitaip, o tai ir buvo mano pagrindinis tikslas. Tebuvau septyniolikos metų vaikinas, pasirengęs išbandyti viską, kas įmanoma, kad tik suardyčiau nusistovėjusią tvarką“.

Princas prisimena ir Itono koledžo tualete rūkęs marihuaną, kai tuo metu Temzės slėnio policijos pareigūnai, buvę jo apsauginiais, nieko neįtardami patruliavo aplink pastatą.

Nepraleido Harry progos gyvenime išbandyti ir magiškųjų grybukų; tai, kaip skelbia „The Telegraph“, vyko per karališkosios šeimos nario vizitą Kalifornijoje 2016 metais.

Williamui nepatiko, kad Harry taip pat mokosi Itone

„Haroldai, tu nepažįsti manęs, o aš nepažįstu tavęs“, – štai kokius žodžius, anot Harry, Williamas jam pasakęs prieš pradedant mokslus Itono koledže.

Harry tikina, kad brolis jam aiškinęs, jog „pirmuosius dvejus metus ten Itonas jam buvęs tikra užuovėja“. „Tai reiškia, kad jis labai džiaugėsi ten neturėdamas savo mažojo brolio, kuris vargintų jį klausimais ar kištų nosį į jo socialinį ratą“, – knygoje teigia princas Harry.

Harry tikina Williamą nuraminęs ir paprašęs „nesijaudinti“, jis broliui, esą, pareiškęs: „Nebijok, pamiršiu, kad tave iš viso pažįstu“.

Santykius su Caroline Flack Harry nutraukė dėl žiniasklaidos spaudimo

Harry teigia, kad su televizijos laidų vedėja Caroline Flack susipažino su draugais 2009 metais besilinksmindamas viename restorane. Nors Caroline buvo tikrai „miela“ ir „linksma“, netrukus apie romaną suuodusi žiniasklaida porą pradėjo terorizuoti.

„Užvirė tikras pragaras. Jau po kelių valandų prie Flack tėvų, draugų ir močiutės namų būriavosi žurnalistai. Kartais vis susitikdavome, bet jaustis laisvai negalėjome, tai negrįžtamai pakenkė mūsų santykiams. Vis tiek rodydavomės viešumoje, nes nenorėjome pripažinti pralaimėjimo, nenorėjome įduoti pergalės tiems kvailiams į rankas. Santykiai buvo sugadinti, galiausiai nusprendėme, kad neverta vienam kitą kankinti. Man buvo nuoširdžiai apmaudu dėl jos šeimos. Atsisveikinome. Palinkėjome vienas kitam didžiausios sėkmės“, – rašo Harry.

Harry Afganistane nukovė 25 Talibano kovotojus

2012–2013 metais tarnaudamas Afganistane sraigtasparnio pilotu, princas Harry dalyvavo šešiose misijose, visos jos pareikalavo aukų, bet visas tas mirtis jis pateisina.

„Tai nėra statistika, dėl kurios didžiuojuosi, bet ir nėra dalykas, dėl kurio jausčiau gėdą. Kai supratau, kad atsidūriau pačiame mūšio epicentre, tikrai apie tuos 25 negalvojau kaip apie žmones. Tai buvo šachmatų figūrėlės, pašalintos nuo lentos. Blogi žmonės, eliminuoti dar prieš jiems pradedant žudyti gerus žmones“, – teigiama Harry‘io memuarų knygoje.

Williamas Harry ir Meghan vestuvėms siūlė kaimo koplyčią

Harry tikina, kad karališkoji šeima dėl jo vestuvių su Meghan Markle datos ir vietos išsisukinėjo, kaip tik galėjo.

Jo teigimu, jis konsultavosi su broliu Williamu dėl galimybės tuoktis šv. Petro katedroje ar Vestminsterio abatijoje, bet Williamas pareiškęs, kad tai neįmanoma, nes ten jau tuokėsi Charlesas ir Diana bei jiedu su Kate. Williamas pasiūlė rinktis kaimo koplyčią netoliese tėvo rezidencijos Haigrovo rūmuose, tikina Harry.

Galiausiai Harry ir Meghan susituokė šv. Jurgio koplyčioje Vindzoro pilyje 2018 metų gegužę.

Sekinančios panikos atakos prieš pasirodymus viešumoje

„2013 metų pabaigoje buvo labai sunkus metas, nuolat blaškiausi tarp surakinančios letargijos ir sekinančių panikos atakų“, – memuaruose teigia princas Harry.

Apibūdindamas savo tuometines pareigas – nuo viešų kalbų iki interviu – Harry sako supratęs, kad „nebegali atlikti net ir tų bazinių funkcijų“.

Prieš sakant viešas kalbas, išpildavo šaltas prakaitas. Tą akimirką, kai užsivilkdavo kostiumą, prasidėdavo panika, prisipažįsta Harry: „Kol užsirišdavau batus, prakaitas tiesiog varvėdavo, tokį didelį stresą patirdavau“.

Karolis III meldė Williamą ir Harry nesipykti

Po 2021 metais vykusių Edinburgo princo Philipo laidotuvių įvyko dar vienas konfliktas su broliu. Harry prisimena, kad tarp jų stovėjo tėvas, dabartinis karalius, ir pasakė: „Berniukai, meldžiu... nepaverskite mano paskutiniųjų metų pragaru“.

Williamas ir Harry „buvo įpėdinis ir atsarginis“

Knygos pavadinimas kilo iš pasakymo, nuskambėjusio gimus Harry. Harry rašo, kad, kai jam buvo dvidešimt metų, sužinojo, kad tėvas princas Charlesas Dianai yra sakęs: „Nuostabu. Pagimdei man įpėdinį ir atsarginį. Savo darbą atlikai puikiai“.

Dar trys įdomūs faktai iš knygos:

Harry sako, kad Williamas ir Catherine buvo serialo „Kostiumuotieji“, kuriame vaidino M. Markle, gerbėjai, nors tada jos nepažinojo. Sužinoję, kas naujoji Harry mergina, jie liko be žado, o tada Williamas jį perspėjo: „Haroldai, viskas tuo pasakyta – ji aktorė iš Amerikos, gali nutikti bet kas“.

Harry knygoje taip pat teigia, kad Williamas jam nurodė prieš vestuves su Meghan nusiskusti barzdą, nors karalienė Elžbieta II anūkui leido ją pasilikti.

M. Markle įžeidė K. Middleton prieš pat iškilmes pasiteiravusi, ar gali pasiskolinti jos lūpų blizgį, rašo Harry. Kai Meghan truputį išsispaudė ant piršto ir užsitepė ant lūpų, Catherine atrodė pasibjaurėjusi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)