Dianai aštuonerius metus dirbęs Patrickas Jephsonas teigia, kad Karolio III personalas sistemiškai šmeižė pirmąją monarcho žmoną, nors buvo atvira paslaptis, kad tuometinis kronprincas turi romaną su Camilla Parker Bowles: „Tai ne kažkokie pavieniai gandai, o sisteminga šmeižto kampanija. Gerai, tai buvo seniai, bet... žmogus, kurį dabar remiame kaip mūsų karalių, už tai atsakingas, tad tokie dalykai tiesiog negali būti patogiai nustumti šalin. Tai vyko, teoriškai gali pasikartoti, tad neturėtume užmerkti akių“.

66 metų P. Jephsonas dalyvavo Philo Craigo tinklalaidėje „The Scandal Mongers“.

Paklaustas apie visuotinai paplitusią nuomonę, kad Diana, kuri vos 36 metų žuvo per tragišką avariją Paryžiuje 1997 metų rugpjūtį, buvo „kiek pakvaišusi“ ir „labai sunkaus, aikštingo būdo“, P. Jephsonas atšovė: „Mane tai pykdo. Tai tapo oficialia linija. Jeigu paklaustumėte dabartiniam monarchui artimų žmonių – pirmiausia reiktų išdrįsti prabilti apie Dianą, mažai kas tam ryžtasi – manau, kad gautumėte atsakymą, kad tai buvo tragiška istorija, kad ji turėjo rimtų psichologinių problemų, o tai netiesiogiai reiškia, kad galimai netiko tam darbui, kuris jai ir nesisekė“.

Apie karalienę konsortę Camillą P. Jephsonas kalbėjo: „Ir dar toks nebylus susitarimas, kad dabar viskas labai gerai, nes turėjome, kuo ją pakeisti, ir ta pamaina tokia nuostabiai žemiška, visai ne susireikšminusi jautruolė“.

„Kai girdžiu, kad žmonės tiki ta rūmų linija, kai matau, kad niekas ta versija neabejoja, man pasidaro negera. Stop. Aš princesę Dianą pažinojau tikriausiai geriau nei bet kas kitas, bent jau profesine prasme. Tad galiu patikinti, kad ji buvo vienas iš sveikiausio proto žmonių, kiek tik pažįstu. Turint omenyje, koks buvo jos gyvenimas, kokį spaudimą nuolat jautė, tik tikrai buvo sveiko proto. Maža to, išlaikydavo šaltą protą net ir pačiose beprotiškiausiose situacijose. Aš buvau liudininkas, kartais su ja tikrai buvo nelengva, bet ji niekada neprarado ryšio su realybe, visada buvo šalto proto, racionali ir šmaikšti“, – pridūrė P. Jephsonas.

P. Jephsonas, kurio keliai su Diana išsiskyrė 1996 metais, sako, kad Dianos asmenybė po skyrybų su Karoliu III, kuriam dabar 74 metai, pasikeitė: „Ji iš, kaip manė pasaulis, laimingai ištekėjusios žmonos ir motinos tapo atstumtąja buvusia žmona... Kiekvienam tai būtų dramatiškas pokytis“.

Vyras teigia, kad jis labiau nei bet kas kitas gali vertinti tuometinę princesės psichikos būklę ir pridūrė, kad ji sugebėjo viską pakreipti savo naudai, vos tik suprato, kad „jos kritikai bando prieš ją vykdyti šmeižto kampaniją dėl tariamų psichikos problemų“.

„Ji pripažino, pavyzdžiui, turinti valgymo sutrikimų, viešai apie tai kalbėjo. Negalėčiau sugalvoti geresnio sveiko proto apibrėžimo nei, žinant, kad žmonės bando tave kaltinti nebūtais dalykais, atsistoti ir prisipažinti apie sutrikimą, kurį tikrai turi. Sutrikimą, nuo kurio kenčia labai daug žmonių, ypač jaunų moterų. Manau, kad tai neeilinės stiprybės ženklas, pabrėžiantis kaltintojų menkystę“, – pridūrė P. Jephsonas.

Jo teigimu, melus apie Dianos psichikos būklę skleidė „daugiausia vyrai, norėję padėti kitam vyrui“.

„Nieko keisto, kad Diana kreipėsi į Andrew Mortoną, kad šis knygoje papasakotų jos istoriją, nieko keisto, kad ji patikėjo Martino Bashiro melais“, – sakė buvęs princesės Dianos darbuotojas.

Liūdnai pagarsėjęs BBC reporteris M. Bashiras tikino, kad karališkoji mašina „medžioja Dianą“, taip užsitikrindamas garsųjį interviu su princese. Jis taip pat pateikė suklastotų banko išrašų, esą, žvalgyba už Dianos sekimą ir pačiam P. Jephsonui mokėjo pinigus. Gegužę BBC P. Jephsenui „sumokėjo dosnią kompensaciją“ ir viešai atsiprašė už 1995 metais darytą interviu.

Pašnekovo teigimu, negalima kaltinti M. Bashiru patikėjusios Dianos: „Buvo daug įrodymų, kad ji atsidūrusi taikinyje, kad klausomasi jos telefono, ji sulaukė daug priešiškumo, norėta jai kaip princesei pakirpti sparnelius. Taip pat buvo pagrindo nuogąstauti, kad per skyrybų derybas gali kilti grėsmė jos ryšiui su vaikais“.

„Bashiras labai puikiai žinojo, ką daro, jis sukėlė Dianai abejonių jos sugebėjimu priimti sprendimus, kas jai niekada prieš tai nekėlė problemų. Ji prarado budrumą. Kadangi ji buvo apgauta, jos elgesys tokioje situacijoje buvo labai racionali reakcija“, – teigia P. Jephsenas.

Diana kreipėsi į M. Mortoną dėl knygos „Diana: jos tikroji istorija“, kai jau žinojo, kad „jos santuoka pasmerkta, kad jos vyras turi ilgametį ir labai sėkmingą romaną su Camilla Parker Bowles. Taip pat suprato, kad jos pačios bandymai už šeimos ribų rasti laimę bergždi“.

„Be to, ji puikiai žinojo, kad princo niekas nereikalauja atsakyti už savo elgesį, niekas jo šeimoje nereikalavo atsakomybės. Ir tą abejingumą ji priėmė kaip išdavystę. Karališkieji rūmai buvo jo bendrininkai, apie romaną su Camilla žinojo visi, o už nugaros šnabždėdavosi tik apie Dianą. Niekas nepasiūlė jai pagalbos, niekas nestojo jos pusėn, niekas nesakė „deja, susiklostė ne taip, kaip norėta, bet taip nutinka visose šeimose, tau pavyks ištverti, mes tave palaikysime, tau puikiai sekasi, dirbk ir toliau“. Deja, bet nebuvo nieko panašaus. Ji buvo izoliuota, palikta likimo valiai nepaaiškinus, kokioje situacijoje atsidūrė, stresas buvo didžiulis, kiekvieną dieną susidurdavo vis su naujais iššūkiais tokiomis aplinkybėmis augindama vaikus, be to, turėjo juos ruošti karališkosioms pareigoms. Ir suko galvą, o kaip man papasakoti savą versiją“, – tinklalaidėje kalbėjo P. Jephsenas.

Nepaisant visko, „Diana labai puikiai atliko savo darbą“ ir tikrai „nebuvo emocinga kvailutė“: „Daugybė žmonių be reikalo ją nuvertino“.

Netgi Jungtinės Karalystės ambasadorius Maskvoje norėjo, kad princesė atvyktų vizito, esą, būtų pritraukusi Kremliaus įtakinguosius, kurie šiaip jau niekur nesirodo, sakė laidos pašnekovas.

„Deja, užuot įvertinę Dianą kaip didžiulį turtą, žmogų, galėjusį būti neatsiejama karališkosios šeimos dalimi, jie pasirinko ją įtarinėti, smerkti, niekinti ir nemėgti“, – apmaudo neslepia P. Jephsenas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją