Kaip rašo dailymail.co.uk, sosto įpėdinis leido aiškiai suprasti, kad Harry ir Meghan Markle sūnui vietos tarp reikšmingiausių karališkosios šeimos narių neatsiras. Tokį princo Charleso sprendimą nulėmė jo planai tapus karaliumi sumažinti pagrindinių karališkųjų asmenų skaičių.

Šis žingsnis įskaudino Saseksus ir, kaip manoma, paskatino karčių kaltinimų tiradą, kurią pora iš už Atlanto nukreipė į Charlesą ir karališkąją šeimą.

Suvereno anūkas jau seniai turi teisę tapti princu. Tačiau Charlesas yra pasiryžęs apriboti pagrindinių karališkųjų asmenų skaičių. Jis yra įsitikinęs, kad visuomenė nenori mokėti už vis besiplečiančią monarchiją.

Princas Charlesas informavo Saseksus, kad pakeis pagrindinius teisinius dokumentus ir užtikrins, jog Archie nebus suteiktas titulas, kurį jis anksčiau būtų teisėtai paveldėjęs, tikina porai artimas šaltinis.

Toks sprendimas, priimtas po ilgus mėnesius trukusių nemalonių ir įtemptų užkulisinių diskusijų, Harry ir jo artimųjų tarpusavio santykius nusmukdė į naujas pavojingas žemumas.

„Harry ir Meghan buvo pasakyta, kad Archie niekada netaps princu, net ir Charlesui tapus karaliumi“, – patvirtino minėtasis šaltinis.

Ši žinia paaiškėjo po to, kai gerbiamas karališkasis biografas Robertas Lacey paskelbė virtinę skandalingų teiginių. Naujajame pataisytame jo knygos „Battle Of The Brothers“ leidime teigiama, kad:

• Princas Williamas iš tiesų išmetė Harry iš bendros karališkosios šeimynos po to, kai pasigirdo skundų, kad Meghan netinkamai elgiasi su savo padėjėjais ir iš jų tyčiojasi. Pati Meghan šiuos kaltinimus paneigė ir pavadino juos „gerai apskaičiuota šmeižto kampanija“;

• Williamą pašiurpino tariamos Meghan patyčios iš darbuotojų ir jis asmeniškai dėl to susikibo su broliu;

• Vienas Kensingtono rūmų darbuotojas Meghan apibūdino kaip „narcizę ir sociopatę – iš esmės emociškai nestabilią asmenybę“;

• Williamas neabejojo, kad Meghan „iš jo pavogė numylėtą brolį“ ir jautėsi įskaudintas bei išduotas Harry.

O štai „Mail on Sunday“ išsiaiškino, kad Harry reikalavo teisės patvirtinti bent vieną rašytoją ar žurnalistą, kuris kitą mėnesį atidengiant princesei Dianai skirtą statulą darbuotųsi drauge su įprastai numatytais karališkųjų temų žurnalistais. Tad jo nepasitikėjimas britų žiniasklaida yra išties gilus.

Visos princo Charleso plano dėl sumažėjusio pagrindinių karališkųjų asmenų skaičiaus detalės taip ir nebuvo atskleistos. Tačiau spėliojama, kad titulas, finansinė parama iš valstybės iždo (monarcho dotacija – angl. Sovereign Grant) ir mokesčių mokėtojų lėšomis apmokama policijos apsauga priklausys tik sosto paveldėtojams ir artimiausiems jų šeimos nariams.

Tarp Charleso ir Jorko kunigaikščio princo Andrew, jo jaunesniojo brolio, anksčiau jau kilo aršių nesutarimų dėl to, kokia apsauga ateityje turėtų būti suteikiama princo Andrew dukterims princesėms Beatrice ir Eugenie. Dabar problemų iškilo ir Harry su Meghan.

Porai artimi šaltiniai teigia, kad jiedu nenumatė tokio sprendimo ir buvo sukrėsti sužinoję, kad Charlesas imsis aktyvių veiksmų siekdamas pakeisti teisinių instrumentų veikimo tvarką, jog tokiu būdu nušalintų nuo titulo Archie ir kitus.

Šis praradimas bus itin nemalonus turint omenyje, kad Saseksai atsisakė kito, kuklesnio sūnaus titulo – jis galėjo tapti Dumbartono grafu. Pora šį sprendimą priėmė jausdamasi saugi ir užtikrinta, kad Archie galiausiai taps princu. Na, bent jau taip jiems tuo metu atrodė.

Šiais metais Saseksams artimas šaltinis patvirtino, kad jie iš tiesų tikėjosi, jog Archie įgis princo titulą, kai Charlesas, Archie senelis, įžengs į sostą. Saseksų atstovui spaudai tuo metu buvo netgi nurodyta priminti žurnalistams šį „faktą“.

Kad taip nenutiks, Saseksai galiausiai sužinojo kovo mėnesį prieš pat žymųjį Oprah Winfrey duotą interviu.

Porai artimų asmenų teigimu, interviu įrašinėjimo metu šis klausimas tebebuvo naujiena. Ko gero, tai galėjo prisidėti prie jų per pokalbį išreikštos kritikos, įskaitant kalbas apie tai, kad neįvardytas vyresnysis karališkosios šeimos narys išsakė rasistinio pobūdžio pastabų apie Archie.

Be to, ši aplinkybė atkreipia dėmesį į vieną interviu epizodą, kuris tuo metu privertė iš nuostabos kilstelėti antakius. Besikalbėdama su O. Winfrey, Meghan prisiminė, kad, kai ji laukėsi Archie, „jie [karališkoji šeima] tvirtino nenorintys, jog mažylis būtų princas ar princesė“.

Meghan tęsė: „Na, vienoje šio akto – aš nepamenu, ar tai yra Jurgio V, ar Jurgio VI aktas – dalyje nurodoma, kad monarcho anūkas tampa princu, tad kai Harry tėtis taps karaliumi, Archie ir kitas mūsų vaikelis turėtų automatiškai tapti princu ar princese, na, bent jau taip numatoma. Tačiau jie neturi teisės šito atimti“.

Tai sutrikdė karališkosios šeimos gyvenimą atidžiai sekančius žmones. Jie priminė, kad Saseksai pateikė itiin viešą pareiškimą apie tai, jog titulo savo sūnui nenori – jis turėtų būti vadinamas tiesiog Archie Harrisonu Mountbattenu-Windsoru.

Kai kurie atkreipė dėmesį, kad princo Harry sūnus – karalienės Elžbietos II proanūkis – neturi savaiminės teisės į princo titulą ar apsaugos suteikimą. Tačiau, nepaisant šio niuanso, užkulisiuose vyko tikra drama, mat Meghan iš tiesų turėjo omenyje slaptą naujieną, kad Archie niekados netaps princu – netgi tada, kai Charlesas įžengs į sostą.

Saseksams artimas šaltinis pasakojo: „Iš interviu to niekas nesuprato. Esmė ta, kad Charlesas ketino imtis aktyvių veiksmų, kuriais iš Archie atimtų jam prigimtine teise priklausančius dalykus“

Dabartinės karališkųjų titulų taisyklės apibrėžtos 1917-ųjų lapkričio 20-osios karaliaus Jurgio V akte.

Jame Jurgis V, karalienės Elžbietos II senelis, numatė, kad princo ir princesės titulas gali būti suteikiamas suvereno vaikams, suvereno sūnų vaikams ir vyriausiajam gyvam vyriausiojo Velso princo sūnaus sūnui – šiuo atveju tai yra princas George‘as.

Princesei Charlotte ir princui Louisui, princo Williamo dukteriai ir jaunesniajam sūnui, titulai buvo suteikti ne dėl jiems priklausančios teisės, o kaip karalienės dovana. 2013-aiasiais ji paskelbė naują aktą šiuo klausimu. Tad princas Charlesas, tapęs karaliumi, taip pat turės galią pakeisti karaliaus Jurgio V aktą savo nuožiūrą ir taip susiaurinti „firmą“.

Karališkajai šeimai artimas šaltinis pasakojo: „Princas Charlesas niekados neslėpė fakto, kad tapęs karaliumi jis sieks sumažinti monarchijos apimtį. Jis suvokia, kad visuomenė nenori mokėti už didžiulę monarchiją ir, kaip jis pats sakė, Bakingamo rūmų balkonas veikiausiai nugrius“.

Net ir dabar jau ne visi karalienės Elžbietos II anūkai yra tituluojami princais ir princesėmis. Kadangi princesė Anne yra suvereno duktė, o ne sūnus, jos vaikai neturėjo savaiminės teisės į titulą. Tačiau, turėdama galimybę rinktis, princesė Anne savo vaikams Peteriui ir Zarai pasirinko paprastesnius variantus.

Jauniausiasis karalienės sūnus princas Edwardas manė, kad būtų protingiausia savo dukters ir sūnaus netituluoti princu ir princese. Jiems nuspręsta suteikti ledi ir vikonto titulus.

Karališkajai šeimai artimas šaltinis pabrėžė: Neketinu dalintis spėlionėmis apie paveldėjimo niuansus ar komentuoti iš Amerikos sklindančių gandų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)