Kaip rašo people.com, M. Trump pavyko tapti viena iš garsiausių ir paslaptingiausių figūrų Amerikos politiniame gyvenime. Tiesa, paslaptingumas buvo kuriamas sąmoningai.

Trumpų šeima, užuot likusi Niujorke, pasibaigus prezidento kadencijai grįžo į D. Trumpo privatų kurortą „Mar-a-Lago“ Palm Biče, Floridoje. Šaltinių teigimu, 50 m. M. Trump lankosi SPA salonuose, bendrauja su savo tėvais, skiria daugiau dėmesio sūnui Barronui.

Vienas Palm Bičo gyventojas sakė „People“: „Nebūtų per drąsu sakyti, kad ji žaidžia žaidimą, siekdama asmeninės naudos. Čia tai nelaikoma blogu dalyku.“

Nesunku apsirikti, vertinant M. Trump. Vis tik tie, kurie ilgai stebėjo buvusį modelį, vėliau – turtuolio žmoną ir, galiausiai, pirmąją šalies damą, sako, kad ji šito norėjo.

„Manau, daugeliui žmonių atrodo, kad ji tiesiog norėjo būti turtinga, – teigia „Washington Post“ korespondentė, knygos „Jos sandorio menas“ autorė Mary Jordan.

Taigi, ką biografai dar atskleidė apie buvusią JAV pirmąją damą?

„People“ pakalbino keturias biografes, kurios daug metų stebėjo M. Trump gyvenimą ir apie jį rašė, tai – Kate Bennett, Kate Andersen-Brower, Nina Burleigh ir M. Jordan.

Jų požiūriai, paremti šimtais interviu, daugelį metų trukusiais tyrimais, dažnai sutampa, bet kartais prieštarauja vieni kitiems – nėra lengva iki galo suprasti žmogų, ką jau kalbėti apie prezidento žmoną.

Biografių pasakojimai suteikia M. Trump portretui daugiau atspalvių, nei galėjo pasirodyti iš retų pirmosios šalies damos viešų pasirodymų – kai sakydavo kalbą, apkabindavo vaikus ar stovėdavo šalia vyro, apsiginklavusi akiniais nuo saulės, prabangiu kostiumėliu ir aukštakulniais.

D. Trumpo atstovai Baltuosiuose rūmuose ne kartą paneigė viešumoje pasirodžiusią informaciją apie M. Trump. Nors su M. Jordan bendravo, kai ji rašė knygą, vėliau pavadino šią autobiografiją išgalvota.

Nepaisant M. Trump nenoro atskleisti savo privataus gyvenimo, visos biografės vieningai tvirtina – buvusi pirmoji JAV dama tvirto charakterio, sumani, žino, ko nori iš gyvenimo ir iš santykių su buvusiu šalies prezidentu (74 m.), su kuriuo puoselėja ilgalaikį, tiesa, be didelių sentimentų ryšį (prisiminkime plačiai socialinėje žiniasklaidoje aptartą atvejį, kai ji kartą ar du atstūmė jo ranką).

Ji nedalyvavo rinkimuose, o šiuo metu yra nusiteikusi gyventi taip, kaip panorės. Jos prioritetai – žmonos ir motinos vaidmenys, artimų žmonių ratas nedidelis. Jai patinka įtakinga padėtis ir jos teikiami privalumai. Jos ir vyro vertybės sutampa – abiem svarbu lojalumas ir įvaizdis viešumoje.

Pasibaigus D. Trumpo prezidentavimui, kyla klausimų apie paslaptingus jo žmonos, buvusios pirmosios šalies damos bruožus, į kuriuos stengiasi atsakyti keli biografai.

„Jai patinka būti įvykių centre“

Priešingai nei ankstesnes pirmąsias JAV damas – Rosalynn Carter ar Nancy Reagan, Melanią Knauss (Melanija Knavs slovėniškai) įkvėpdavo garsi italų aktorė Sophia Loren. Melania suvokė, kad pati gali būti žavi ir paslaptinga.

M. Jordan pasakoja, kad M. Trump visgi pasirinko ne aktorės, o modelio karjerą. Kodėl ne? Tuo metu suprmodeliai Naomi Campbell ir Cindy Crawford buvo garsios visame pasaulyje.

Pasak M, Jordan, Melanią nuo pat jaunystės traukė būti įvykių centre. Slovėnę imigrantę Donaldas Trumpas žavėjo, nes buvo turtingas it įtakingas. Būsimoji jo žmona suvokė, kad jis padės jai daryti modelio karjerą, nors galbūt ir būtų visko pasiekusi savo jėgomis.

„Kaip manote, ar jis būtų su manimi, jeigu nebūčiau graži?“, – 2005 m. atsakė M. Trump vienam Niujorko universiteto studentui į klausimą, ar vis dar būtų ištekėjusi už savo vyro, jei jis nebūtų turtingas.

Ši replika įstrigo K. Bennett atmintyje. Ką gi ji turėtų reikšti?

Daugelio teigimu, tas klausimas buvo jai naudingas. Anot K. Bennett ir M. Jordan, buvusi pirmoji Amerikos pora vertina lojalumą, puoselėja kiekvienas savo asmeninį įvaizdį, kuris, tiesa, abiejų skirtingas: jis pasižymi realybės šou žvaigždės pompastiškumu ir verslininko pagyrūniškumu, o ji statėsi aplink save vis aukštesnes sienas, nors apsigyvenusi Baltuosiuose rūmuose tapo žinoma visame pasaulyje.

Tiesa, buvusios draugės, padėjėjos S. Winston-Wolkoff teigimu, tai buvo daroma sąmoningai.

Pernai S. Winston-Wolkoff išpublikavo pasakojimą apie savo ir M. Trump santykius, kuris sujudino Baltųjų rūmų rytinį sparną taip, kad net pasirodė retas pirmosios damos komentaras.

„Ji – ne mįslė. Ji nėra paslaptinga, – anksčiau „People“ yra sakiusi S. Winston-Wolkoff. – Todėl svarbu, kaip žmonės ją įsivaizduoja. Geležinė užsklanda aplink ją, vyro rankos atstūmimas – visa tai žaidimo dalis. Taip ji stengiasi sudaryti įspūdį, kad yra paslaptinga.“

Mažiausiai dalyvaujanti visuomeniniame gyvenime pirmoji dama

Biografai sutartinai tvirtina – tapusi pirmąja šalies dama, M. Trump nepateisino įprastinių lūkesčių.

„Jai patiko buvimo pirmąja dama ir gyvenimo Baltuosiuose rūmuose atributai. Manau, tai tikrai ją džiugino. Iš tiesų žinau, kad džiugino, – teigė K. Bennett. – Ar būdama maža mergaitė komunistinėje Slovėnijoje ji svajojo vieną dieną tapti pirmąja Amerikos dama? Tikrai ne.“

K. Andersen-Brower teigimu, M. Trump mažiausiai dalyvavo visuomeniniame gyvenime šių laikų istorijoje. „Pirmoji dama turėtų būti „vyriausioji guodėja“, ypač, kai ji ištekėjusi už vyro, kuris visiškai nesugeba nuraminti žmonių ir kuriam akivaizdžiai stinga empatijos. Ji turėtų kalbėti Amerikos žmonėms, užtikrinti juos, kad viskas bus gerai, išlikti pozityvi, kaip po rugsėjo 11-osios darė Laura Bush. Bet šito iš jos negirdėjome.“

Šaltinis Baltuosiuose rūmuose, dirbęs su M. Trump, nesutinka, kad ji vengė dirbti savo darbo.

„Pirmoji dama visada sakydavo, kad jai garbė būti pirmąja JAV dama, ji vertino šį vaidmenį. Jos darbas su kampanija „Būk geriausias“ turėjo įtakos nesuskaičiuojamai daugybei pasaulio vaikų“, – sakė šaltinis pernai vasarą, baigiantis administracijos kadencijai.

Kitokia pirmoji ponia

Praėjo keli mėnesiai po 2016-ųjų inauguracijos, kol M. Trump atsikraustė į Baltuosius rūmus – ji laukė, kol Barronui baigsis mokslai. Be to, kaip vėliau sužinojo M. Jordan, vyko derybos dėl ikivedybinės sutarties koregavimo.

Baltuosiuose rūmuose pirmoji dama vengė intensyvaus grafiko, o visuomenės informavimo kampaniją „Būk geriausias“ („Be best“) pristatė tik po metų ir keturių mėnesių sutuoktinio prezidentavimo. Ši iniciatyva, kuria siekta apsaugoti vaikus nuo patyčių, sulaukė kritikos, nes pats prezidentas nevengė įžeidinėjimų ir skaidomosios politikos.

Pasak S. Winston-Wolkoff, M. Trump puikiai tai suvokė, tačiau pernelyg nesijaudino.

M. Trump nebuvo kviečiama ir nesistengė patekti į savotišką buvusių pirmųjų porų klubą. Pavyzdžiui, pirmosiomis COVID-19 pandemijos dienomis ji nepasirodė per televiziją su Laura Bush ir Michelle Obama.

Šaltinis teigė, kad jos nepakvietė.

M. Trump prioritetai - ne vyro naudai

Net esant pirmąja šalies dama, regis, svarbiausia jai buvo, kas būtų geriausia jos vieninteliam vaikui Barronui.

Kai pasklido kalbos apie prezidentu tapusio D. Trumpo romanus, buvo paviešinti 2005 m. sakyti jo nepagarbūs žodžiai apie moteris, kai kelios moterys pasiskundė patyrusios jo seksualinį priekabiavimą (šiuos teiginius jis pavadino melu), jo žmona nusprendė nepalaikyti sutuoktinio labai įdomiu būdu – priešingai nei Hillary Clinton ar kitos politikų žmonos, ji nepasirodė televizijoje šalia vyro, kuris komentavo tų moterų pasakojimus.

Kaip M. Jordan rašo savo knygoje, D. Trumpo padėjėjai suprato žmonos elgesio svarbą ir priminė valandos trukmės Clintonų interviu po skandalo su M. Lewinsky.

D. Trumpo komanda tikėjosi, kad ir M. Trump palaikys vyrą ir pasirodys su juo televizijoje. Ji toli gražu nepateisino lūkesčių. Kaip rašo M. Jordan, „kai Melania galiausiai pasirodė strategijos aptarime, ji ištarė vieną žodį: „Ne.“ Ji pareiškė, kad pati nuspręs, kaip elgtis, o dabar neketina eiti į televiziją su savo vyru.“

M. Jordan šaltinių teigimu, ji turėjo kitokių ketinimų. „Jie man vis kartojo – jai labiau vertėjo neiti [į televiziją], negu eiti“, – rašė M. Jordan.

Savo knygoje biografė rašo, kaip po D. Trumpo pergalės prezidento rinkimuose M. Trump pareikalavo pakoreguoti ikivedybinę sutartį. Tiesa, naujos sutartie sąlygos buvo naudingos ne konkrečiai jai. „Mano kalbintų žmonių teigimu, ji vis kartojo: „Noriu lygios dalies Barronui.“ Turėta omenyje lygią dalį kaip ir kitiems trims vaikams <...> – Ericui, Donaldui jaunesniajam ir Ivankai.“

Po ketverių metų, kai 2020-ųjų rudenį jos sūnui Barronui diagnozavo COVID-19, M. Trump stipriai nerimavo. „Dviejų mano kalbintų žmonių teigimu, jo [Barrono] testas buvo teigiamas, tiesa jis nejautė simptomų, o Melania jautė. Ji gana sunkiai sirgo“, – teigė M. Jordan.

Pasak K. Bennett, M. Trump iš esmės neturi draugų rato. Buvome įpratę matyti [tuometinę pirmąją damą] Michellę Obamą su draugėmis, o M. Trump nėra rodžiusis viešumoje su draugėmis.

Artimiausi jai žmonės – tėvai, vyresnioji sesuo Ines, stilistas Herve Pierre ir dizainerė Rachel Roy.

„Donaldas Trumpas <...> bendrauja su daugeliu žmonių, o M. Trump mažai su kuo bendrauja, – teigė K. Bennett. – Jos pasaulis mažas.“

Prieš trejus metus „ABC News“ duotame interviu tuometinė Amerikos pirmoji dama sakė, kad „tebeturi tą pačią grupelę draugų. Man visada svarbiau kokybė negu kiekybė... Bendrauju su jais telefonu, žinutėmis.“

Žurnalistas paklausė: „Kaip ten sakoma apie santykius Vašingtone?“

„Jei nori turėti draugą Vašingtone, nusipirk šunį“, – atsakė M. Trump.

K. Bennett netiki atsitiktinumais M. Trump elgsenoje

Buvusi pirmoji JAV dama nebijo viešai nepritarti vyrui ar netgi atleisti darbuotojus.

2018 m. lapkritį jos biuras viešai paragino atleisti nacionalinės saugumo tarybos padėjėjus; kitą dieną jų neliko. 2019 m. jos biuras pranešė, kad ji nepritaria D. Trumpui, kuris pasišaipė iš aktyvistės ir kovotojos klimato labui Gretos Thunberg.

Kaip ir ankstesnės pirmosios šalies damos, ji savo drabužiais skelbdavo vienokias ar kitokias žinutes.

Vadinamoji mados diplomatija žinoma ir pasitelkiama nuo seno, vis tik M. Trump pasirinkimai originalesni ir ryškesni. Pvz., striukė, ant kurios nugaros užrašyta „Man tikrai nerūpi, o jums?“, kurią vilkėjo lankydamasi Meksikos ir JAV pasienyje (D. Trump teigė, kad užrašas buvo skirtas žiniasklaidai, bet K. Bennett mano, kad jis buvo skirtas podukrai Invankai), arba safari stiliaus apranga per vizitą Afrikoje ar rožinė palaidinė su kaspinu 2016 m. prezidento debatuose po kalbų apie D. Trumpo nepagarbius komentarus moterų atžvilgiu.

Vienais drabužiais norėta parodyti, kad ji nepavaldi vyrui, kitais – kad nėra baili ir pan.

„Netikiu atsitiktinumais M. Trump elgsenoje“, – teigė K. Bennett ir pridūrė, kad ji galbūt ir ne per daug stengėsi taikytis prie pirmosios damos rolės.

2018 m. interviu „ABC News“ ji teigė, kad vienas sunkiausių dalykų, prie kurių teko įprasti Baltuosiuose rūmuose, buvo privatumo nebuvimas, pojūtis „kad nuolat esi stebima pro mikroskopą. Taip pat nebegaliu laisvai keliauti“.

„Tačiau aš nesijaučiu lyg kalinė, – pridūrė ji. – Man tai patinka. Be to, tai netruks amžinai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)