O ką popiežius valgo?

Dėl vieno dalyko galima neabejoti: jis niekada neliks alkanas. Nepaisant visos Vatikano pompastikos, dabartinis popiežius Pranciškus kartais visgi laikosi asketiškų įpročių. Tačiau kitais kartais jis mėgaujasi geriausiais itališkais patiekalais, bet, prisiminęs, kad yra XXI a. popiežius, ir vėl grįžta prie picos. Tad jo mitybos įpročius, kurie atrodo visai įdomūs, apžvelgia mashed.com.

Popiežius mėgsta paprastumą

Kalbant apie dabartinio popiežiaus mitybą, galima aiškiai išskirti vieną dalyką: popiežiaus Pranciškaus mityba, lyginant su kitų jo pirmtakų, apskritai yra gan kukli. Pavyzdžiui, popiežius Bonifacas VIII viską valgydavo iš masyvių auksinių indų, o žodis „popiežius“ prancūziško vyno Chateauneuf-du-Pape („Nauja popiežiaus pilis“) pavadinime atsirado Klemenso V dėka.

Popiežiaus Pranciškaus poreikiai ir norai yra gerokai kuklesni. Jis atsisako vilkėti kai kuriuos prašmatnesnius apdarus, pirmenybę teikia ne limuzinui, o sedanui (vintažiniam 1984-ųjų „Renault 4“) ir neketina apsikrauti juokingais galvos apdangalais.

Šis popiežiaus paprastumas ir natūralumas turi įtakos ir jo valgymo įpročiams. Ji retai užsuka į du kardinolų ir vyskupų pamėgtus Romos restoranus, o gal ir neužsuka visai. Pirmosios jo vakarienės su Kardinolų kolegijos nariais po to, kai buvo išrinktas popiežiumi, metu buvo patiektas paprastas makaronų patiekalas. Paprastos vakarienės dažnai susideda iš tokių dalykų kaip kepta vištiena su salotomis, desertams - vaisiai. Popiežius pasižymi daugybe savybių, tačiau gastronomijos atžvilgiu jis jokiu būdu nėra ekstravagantiškas.

Popiežius Pranciškus

Lengvi pusryčiai

Kaip galima numanyti, popiežiaus Pranciškaus kasdienė darbotvarkė yra išties įtempta. Jis keliasi labai anksti – 4:30 ryto, dvi valandas meldžiasi, medituoja ir ruošiasi rytinei homilijai. Po mišių Pranciškus susitinka su tikinčiaisiais, o tada keliauja pusryčiauti į Vatikano svečių namus Domus Sanctae Marthae, kur jis ir gyvena. Popiežiaus pusryčiai iš esmės atitinka jo mitybą: jis geria šviežiai spaustas apelsinų sultis (turint omenyje, kad kitiems šiuose svečių namuose patiekiamos tik sultys iš pakelio, šis gėrimas yra tikra prabanga) ir produktą, kuris ispaniškai vadinamas membrillo.

Membrillo – tai savotiška želė masė, gaminama iš cidonijų (svarainių), kitaip dar vadinama cidonijų sūriu. Šis maistas labai populiarus Argentinoje, kur Pranciškus užaugo. Gaminant membrillo, cidonijų gabaliukai sutrinami į tyrę, pridedama cukraus ir citrinos sulčių ir kaitinama, kol sutirštėja ir patamsėja. Tai tikrai nėra pats populiariausias ar ekstravagantiškiausias Ispanijos virtuvės maistas, jis nėra paplitęs Italijoje, tačiau popiežiui Pranciškui jis tinka ir patinka.

Viskas gaminama iš aukščiausios kokybės ingredientų

Nors popiežius Pranciškus nelinkęs kasdien rengti juokingų pobūvių ar puotauti naktimis ir jo mityba yra paprasta, tačiau ant jo stalo patenka tik geriausios kokybės sezoniniai ingredientai bei daržovės. Popiežiaus mityboje atsispindi antrojoje jo enciklikoje „Laudato si“ išreikštos mintys. Šioje enciklikoje jis tvirtina, kad kova su neteisybe ir nelygybe prasideda nuo žemės, vandens, žemės ūkio ir maisto. Tad popiežiaus valgomiems patiekalams gaminti naudojami švieži ir namuose užauginti produktai.

Tiesa, pasakymas „namuose užauginti“ yra šiek tiek perdėtas. Iš tiesų jie auginami Kastel Gandolfe – didžiulėje tuo metu pareigas einančiam popiežiui skirtoje vasaros rezidencijoje, kurioje yra rūmai, beveik 30 hektarų ploto sodas ir 25 hektarų ploto ūkis, kuriame auginamos daržovės, javai ir gyvuliai.

Prie atostogų beveik nepratęs popiežius Pranciškus atsisakė vienas naudotis Kastel Gandolfo privalumais ir atvėrė rezidenciją žmonėms, tačiau panašu, kad jam gaminanti virtuvė tebenaudoja šioje vietoje išauginamus produktus.

Popiežius Pranciškus

Kartais popiežius apsilanko darbuotojų valgykloje

Vatikano virtuvėse patiekalai ruošiami atsižvelgiant į popiežiaus enciklikoje „Laudato si“ išdėstytą ideologiją. Visų svarbiausias ir pirmiausiai naudojamas yra Dievo duotas maistas. Tai reiškia, su kad tokiais produktais kaip sūris, grietinėlė ir sviestas – kuriuos būtų galima pavadinti Žemės maistu – virtuvėse dirbančios vienuolės elgiasi itin pagarbiai.

Popiežiaus meniu lygiai taip pat dažnai atsiranda tokie dalykai kaip polenta (kepta kukurūzų košė), njokai (itališki bulvių virtinukai) ir makaronai. Pastarieji ant popiežiaus stalo pasirodydavo taip dažnai, kad neseniai dėl jų kilo šioks toks triukšmas.

Retkarčiais pats popiežius Pranciškus užklysta į Vatikano darbuotojų valgyklą papietauti su miesto-valstybės tarnautojais. Tokiais atvejais jis dažniausiai valgo makaronus ar menkę ir ant grotelių keptus pomidorus. Tiesa, popiežius Pranciškus, skirtingai nei kiti darbuotojai, pietus gauna nemokamai.

Popiežiui neleidžiama valgyti daug makaronų

Vatikanas, suprantama, yra Italijoje, o valgymas Italijoje dažnai reiškia vieną dalyką – makaronų patiekalus. Gausybę makaronų. Jų pilna visur – tai tarsi makaronų rojus. Tad, ko gero, būtų labai liūdna, jei paaiškėtų, kad jų suvalgote pavojingai per daug. Deja, būtent taip neseniai nutiko popiežiui Pranciškui: Vatikano gydytojai nurodė, kad jam būtina gerokai sumažinti suvalgomų makaronų kiekį, jei nori išlikti sveikas.

Popiežiui jau anksčiau teko susidurti su sveikatos problemomis – prieš konklavą jis priaugo svorio, turėjo bėdų su nugara, be to, jis neturi vieno plaučio – tačiau šie nurodymai (papildomai dar buvo nurodyta ir daugiau judėti), ko gero, buvo skausmingiausi. Nėra visiškai aišku, kaip popiežiui pavyko sumažinti makaronų kiekį savo racione, tačiau galima spėti, kad šio patiekalo jis visiškai neatsisakė.

Popiežiui taikomi ir kiti maisto ribojimai

Iš popiežiaus mitybos išbraukti ne tik makaronai. Kadangi Pranciškus, kaip paprastai popiežiai ir būna, yra vyresnio amžiaus, yra ir keletas kitų dalykų, kurie paprastai nepakliūva ant popiežiaus stalo. Pasak Joe Ibarra, meksikiečio virtuvės šefo, gaminusio popiežiui maistą jo vizito į Meksiką metu, Pranciškui iš esmės neleidžiama valgyti jokio pernelyg aštraus ar riebaus maisto, visi vaisiai privalo būti be sėklų, kad palengvintų virškinimą. Netgi vanduo jam buvo atgabenamas iš Vatikano, mat jame yra mažiau natrio.

J. Ibarra taip pat atskleidė, kad yra griežtai nustatyta popiežiaus valgymo trukmė: pusryčiai trunka tik 15 minučių, pietūs – nuo 40 iki 50 minučių, o vakarienė – valandą. Taip yra dėl įtemptos popiežiaus dienotvarkės. Tačiau griežtas laiko ribojimas neužkirto kelio popiežiaus norui išreikšti dėkingumą: jis atrado laiko užsukti į virtuvę ir padėkoti jam gaminusiems žmonėms.

Popiežiaus mityba kelionių metu

Popiežius linkęs nemažai keliauti. Šiuolaikiniams popiežiams kelionės į kitas šalis nebėra retenybė. Tai, ką popiežius Pranciškus valgo konkrečią dieną, gali priklausyti nuo to, kur jis tuo metu yra.

Pavyzdžiui, 2015-aisiais jis lankėsi Niujorke, kur užsuko į „Vivolo“ – Aukštutiniame Istsaide esantį italų restoraną, kuriam vadovauja Angelo Vivolo. Pasak A. Vivolo, buvo keletas jau minėtų apribojimų, susijusių su tuo, ką popiežiui galima patiekti.

Į restoraną atvykusį popiežių Pranciškų atlydėjo Vatikano slaptosios tarnybos atstovai ir jį saugantys šveicarų gvardiečiai. Jis vakarieniavo su keliolika kitų žmonių, atlydėjusių jį iš Romos. Laikantis griežtų taisyklių, popiežiui maistas buvo patiektas pirmajam. Nenuostabu, kad atradęs laisvą minutėlę popiežius Pranciškus užsuko į virtuvę pas A. Vivolo ir jo darbuotojus.

Mėgstamiausias popiežiaus maistas

Nors popiežius Pranciškus – Dievo vietininkas žemėje, jis pirmiausiai visgi yra žmogus. Savaime suprantama, kad popiežius turi savo mėgstamiausius produktus ir patiekalus, kurie jam patinka labiau už viską. Mėgstamiausio popiežiaus maisto ir gėrimų sąraše galima rasti matę – Pietų Amerikoje nepaprastai populiarią arbatą.

Popiežius Pranciškus

Šiame gėrime, kuriuo nuolat jį vaišina gerbėjai ir tikintieji, gausu kofeino. Popiežius labai mėgsta mėsą – labiau nei žuvį, nors ir šios jis neatsisako. Jam taip pat labai patinka alfajorai – dar vienas Pietų Amerikos skanėstas. Tai du apvalūs sausainiai, pertepti saldžiu įdaru, dažnai apibarstyti cukraus pudra, kokoso drožlėmis ar apipilti šokoladu.

Visgi Pranciškus maisto atžvilgiu nėra išrankus ir paprastai mielai valgo viską, kas jam patiekiama. Panašu, tai reiškia, kad nėra jokių maisto patiekalų ar produktų, kurių jis iš tiesų nemėgtų – yra tik tokie, kurių jam valgyti negalima.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)