Britų laikraščiai aptarinėjo pirmadienį vykusį susitikimą, kuriame karalienė Elizabeth II sutiko, kad pora leistų laiką ir Kanadoje, ir Jungtinėje Karalystėje.

„Tai reiškia vienintelį dalyką – Harry ir Meghan laimėjo! – parašė karališkosios šeimos naujienų apžvalgininkas Philipas Dampieras (Filipas Dampjeras) laikraštyje „Daily Express". – Kalbant metaforiškai, jie pridėjo šautuvą jai prie galvos, ir ji pasidavė."

„Mūsų karalienės pasidavimas aikštingiems, savanaudiškiems Harry ir Meghan reikalavimams gali tapti didžiausia jos karaliavimo laikotarpio klaida", – parašė bulvarinis laikraštis „The Sun" savo vedamajame.

„Ši pora paprasčiausiai išplėtė savo savimyliškų, arogantiškų teisių ribas", – rašoma jame.
„The Daily Mirror" tvirtino, kad karalienė „pademonstravo nesavanaudiškumą, kurio, deja, stigo nepagarbiame Harry ir Meghan elgesyje su ja pačia".

The Daily Telegraph" šį karalienės sprendimą pavadino „Karalienės nenoriu atsisveikinimu".
Tačiau galutinis sprendimas dėl poros ateities bus priimtas tik artimiausiomis dienomis.
JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas televizijai BBC sakė, kad yra „visiškai įsitikinęs, kad jie tai sutvarkys".

Praėjusią savaitę Sasekso kunigaikščiai pareiškė atsisakantys aukšto rango karališkosios šeimos narių statuso, norėdami tapti finansiškai nepriklausomi ir „derinti savo laiką tarp Jungtinės Karalystės ir Šiaurės Amerikos".

Porai vis sunkiau buvo susitaikyti su jiems ir jų sūneliui Archie rodomu žiniasklaidos dėmesiu.

Sudėtingi klausimai

93-ejų karalienė, jos sūnus ir sosto paveldėtojas princas Charlesas ir jo du sūnūs princai Williamas ir Harry pirmadienį surengė susitikimą privačiame monarchės Sandringamo dvare Rytų Anglijoje.

Trumpam į Britaniją atskridusi Meghan praėjusią savaitę vėl išvyko į Kanadą.

Retame savo asmeniniame pareiškime monarchė nurodė, kad jos ir kitų aukšto rango karališkosios šeimos narių pirmadienio pasitarimas buvo „labai konstruktyvus".

Karalienė sakė, kad ji ir visa karališkoji šeima „visiškai palaiko Harry ir Meghan norą kurti naują jaunos šeimos gyvenimą".

Nors karališkoji šeima norėtų, kad jie eitų karališkosios šeimos narių pareigas, „gerbiame ir suprantame jų norą gyventi labiau nepriklausomą šeiminį gyvenimą liekant vertinama mano šeimos dalimi", pridūrė ji.

„Harry ir Meghan aiškiai pasakė, kad jie nenori priklausyti nuo viešųjų lėšų savo naujame gyvenime", – sakoma Elizabeth II pareiškime.

Pasak karalienės, „sutarta, kad bus pereinamasis periodas, kurio metu Sasekso kunigaikščiai laiką leis Kanadoje ir Jungtinėje Karalystėje".

„Tai sudėtingi klausimai, kuriuos mano šeimai reikia išspręsti ir dar lieka šį tą padaryti, bet aš paprašiau, kad finansiniai sprendimai būtų priimti artimiausiomis dienomis", – pareiškė karalienė.
Kaltas rasizmas?

35 metų princas Harry yra šeštasis eilėje į JK sostą po savo tėvo 71 metų princo Charleso, vyresniojo 37 metų brolio princo Williamo (Viljamo) ir jo trijų vaikų.

38 metų amerikiečių aktorė Meghan buvo laikoma šviežio oro gūsiu karališkojoje šeimoje, kai tuokėsi su Harry 2018 metų gegužę Vindzoro pilyje.

Tačiau praėjusių metų spalį pora prisipažino, kad po vestuvių ir sūnelio Archie gimimo 2019 metų gegužę pavargo nuo jai rodomo dėmesio.

Sutuoktiniai taip pat reiškė nepasitenkinimą dėl neigiamų pranešimų britų bulvarinėje spaudoje. Kai kurie jų, pasak Harry, siekė „negailestingai" ir „piktai" apjuodinti jo žmoną.

Nuo praėjusio trečiadienio nerimsta diskusijos internete ir televizijoje dėl to, ar bulvarinės spaudos pranešimai apie kunigaikštienę nebuvo rasistiniai.

Rasti finansavimą

Vienas pagrindinių klausimų, į kuriuos dar reikia atsakyti, iš ko bus finansuojama Sasekso kunigaikščių šeima. Penkis procentus savo pajamų pora gauna iš valstybės lėšų.

Likusią dalį lėšų jiems skiria Harry tėvas princas Charlesas, gaunantis pajamų iš savo Kornvalio kunigaikštystės dvaro. Oficialiai valdų turtas vertinamas 1,1 mlrd. svarų (1,3 mlrd. eurų).

„Ką derėtų veikti pusiau karališkam asmeniui? Ar reikėtų reklamuoti kokius nors konkrečius komercinius produktus vietoje kitų komercinių produktų?" – klausė karališkosios šeimos biografas Robertas Hardmanas.

„Ar pirmenybę jis turi teikti savo akcininkams, savo vadovams, ar karalienei?" – tęsė jis.
Poros saugumo užtikrinimo išlaidas padengia JK policija.

Britanijos karalienė Elizabeth II taip pat yra Kanados ir dar 14 valstybių galva.

Kanados vyriausybė dar turi nuspręsti, ar apsiims padengti Harry ir Meghan saugumo užtikrinimo išlaidas, kai pora gyvens Kanadoje, pirmadienį pareiškė ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo).

Vis tik, pasak R. Hardmano, istorija parodė, kad karališkoji šeima „visada atsigauna".

„Taip jau yra tūkstantį metų, tai yra sunku, bet monarchė yra tvirta, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Laukia sunkūs laikai, bet ji yra mačiusi ir patyrusi dar blogesnių."

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)