ITV laidoje „Good Morning Britain“, pirmą kartą duodamas interviu televizijai, vyresnysis policijos pareigūnas Davidas Douglasas papasakojo apie tai, kas nutiko 1997 m. rugpjūčio 31 d., kai automobilio avarijoje žuvo princesė Diana, jos mylimasis Dodis Fayedas ir vairuotojas Henris Paulas. Avarijos metu buvo sužeistas ir asmens sargybinis Trevoras Rees-Jonesas, bet vyras išgyveno.

„Esu visiškai įsitikinęs, kad tai buvo siaubingas ir tragiškas nelaimingas atsitikimas, kuris pasiglemžė trijų žmonių gyvybes, o dar vieno žmogaus gyvenimas apsivertė aukštyn kojomis“, – sakė D. Douglasas.

Laidos vedėjas Ranviras Singhas svečio paklausė, ar avariją lėmė tragiška kelių veiksnių kombinacija: keleiviai nedėvėjo saugos diržų, automobilį persekiojo paparaciai, o vairuotojas buvo vartojęs alkoholio.

„Nagrinėdami daugumą incidentų ir nelaimingų atsitikimų, pastebėtume tam tikrą įvykių grandinę. Jeigu nors vienas iš grandinės įvykių būtų buvęs kitoks, galbūt nelaimė nebūtų įvykusi. Pavyzdžiui, mūsų ekspertų nuomone, jeigu keleiviai būtų buvę prisisegę saugos diržus, jiems būtų buvusi net 80 proc. tikimybė tokią avariją išgyventi“, – pabrėžė D. Douglasas.

2004 metais Didžiosios Britanijos metropoliteno policija pradėjo „Paget“ operaciją – įvairių sąmokslo teorijų apie princesės Dianos žūtį tyrimą. Dokumentą 2006 metais paviešinus internete, jis tapo prieinamas visiems smalsuoliams.

„Pačioje pradžioje lordas Stevensas (tyrimui vadovavęs Johnas Stevensas – Delfi) pasakė, kad būsime kiek tik įmanoma atviri ir skaidrūs“, – sakė D. Douglasas, pridurdamas, kad galėtų „garantuoti už kiekvieną žodį“ šioje ataskaitoje.

Atliekant tyrimą buvo apklaustas princas Charlesas. Pareigūnai domėjosi 1995 metais princesės Dianos savo liokajui paliktu rašteliu, kuriame teigta: „Mano vyras planuoja „avariją“ su mano automobiliu: [numatomas] stabdžių gedimas ir rimta galvos trauma“.

„Tai buvo nepaprasta... kita vertus, tai buvo visiškai įprasta, nes tai buvo eilinis liudijimas, tik taip jau sutapo, kad tas liudininkas buvo Velso princas“, – prisimindamas Charleso apklausą teigė policijos pareigūnas.

„Kai atvykome, [Charlesas] mane sužavėjo. Be abejo, iki tol jo nebuvau sutikęs. Jis buvo labai mandagus ir draugiškas. Visi prisėdome – lordas J. Stevensas, Velso princas ir jo asmeninis sekretorius, kuris taip pat dalyvavo. Taigi Michaelas, Pete’as ir aš keturiese buvome kambaryje. Lordas Stevensas, žinoma, vadovavo pokalbiui. Jis kalbėjosi su princu Charlesu apie tą raštelį. Buvo akivaizdu, kad princas nieko apie raštelį nežinojo iki 2003 metų, kai jis buvo paviešintas. Jis žinojo ne daugiau nei mes“, – sakė D. Douglas.

Princesės Dianos raštelis buvo parašytas maždaug tuo metu, kai moteris davė savo garsųjį interviu žurnalistui Martinui Bashirui, vedusiam BBC laidą „Panorama“.

Praėjusiais metais buvusio Aukščiausiojo Teismo teisėjo Johno Dysono atlikto tyrimo metu nustatyta, kad M. Bashiras, siekdamas gauti interviu, naudojosi „apgaulingais metodais“: kad įtikintų princesę, žurnalistas užsakė suklastotus banko išrašus.

Lordas Stevensas apgailestavo, kad su policija anuomet neapklausė M. Bashiro.

„Jeigu tada būtų buvę pareikšti įtarimai, kad M. Bashiras princesei Dianai pateikė galimai suklastotus dokumentus, būtume tai išsiaiškinę, nes tai yra nusikalstama veika. Dieve mano, tikrai būtume tai padarę. Labai gaila, kad šis dalykas paaiškėjo tik visai neseniai“, – J. Stevensas sakė dienraščiui „Daily Mail“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją