Bene didžiausia jo gyvenimo tragedija įvyko netrukus po to, kai jis buvo išrinktas į Senatą. Tada jis sulaukė skambučio, kurio siaubingai bijo kiekvienas tėvas ir sutuoktinis. Tą tragišką 1972 metų gruodžio dieną jam pranešė, kad žuvo jo žmona ir dukra.

„Mano žmona su trimis vaikais važiavo apsipirkti Kalėdoms. Šalia juostoje važiavęs vilkikas su puspriekabe trenkėsi į mano šeimos automobilį bei pražudė mano žmoną ir dukrą“, – žurnalui „Marie Claire“ pasakojo J. Bidenas.

Staiga tapo vienišu tėvu

Staiga jaunas Delavero valstijai atstovavęs senatorius tapo vienišu tėvu su ligoninėje gulinčiais sunkiai sužalotais dviem vaikais. Ten jis ir buvo prisaikdintas į postą – šalia jų lovų ligoninėje. 2015 metais per brolio laidotuves kalbėjęs Beau pasakojo, kad pirmasis jo prisiminimas yra iš to laiko ligoninėje.

„Man buvo beveik treji, – sakė jis. – Pamenu, kaip mano brolis, kuris buvo metais ir viena diena vyresnis už mane, laikė mane už rankos, žiūrėjo man į akis ir sakė: „Aš tave myliu, aš tave myliu, aš tave myliu vėl ir vėl ir vėl“.

Kai vaikai buvo išleisti iš ligoninės, J. Bidenas tęsė savo politinę karjerą, tačiau kiekvieną vakarą traukiniu iš savo biuro Vašingtone važinėdavo namo į Vilmingtoną.

Joe Bidenas

Su pirmąja žmona J. Bidenas susipažino per pavasario atostogas

Pirmoji ponia Biden gimė 1942 metais Skeniatlaso miestelyje, Niujorko valstijoje. Neilia Hunter buvo užkandinės savininkų dukra, rašo „The Independent“. Ir veikiausiai jiems neblogai sekėsi, nes jie išgalėjo dukrą išsiųsti mokytis į Penn Hallo internatinę mokyklą. Vėliau ji studijavo Sirakūzų universitete, o trečiaisiais studijų metais per pavasario atostogas Nasau susipažino su Delavero universiteto trečiakursiu Joe.

Akivaizdu, kad jie krito vienas kitam į akį, nes po kelerių metų Joe nusprendė mokytis teisės mokykloje Sirakūzuose, kur Neilia, tuomet jau turėjusi anglų kalbos magistro laipsnį, mokytojavo. Jiedu susituokė 1966 metų rugpjūtį.

Neilia Biden buvo Joe rinkimų kampanijos „smegenys“

Po vestuvių ir Joe studijų teisės mokykloje pabaigos pora persikėlė į Vilmingtoną, Delavero valstijoje, kur šviežiai iškeptas advokatas Joe žengė pirmuosius žingsnius savo politinėje karjeroje – tapo vietos apygardos tarybos nariu. Netrukus Joe žengė dar toliau ir metė iššūkį tuometiniam Delavero valstijos respublikonui senatoriui J. Calebui Boggsui. Kalbama, kad Neilia buvo vyro rinkimų kampanijos „smegenys“ ir kažkaip sugebėjo padėti vyrui laimėti rinkimus ir tuo pačiu auginti tris mažus vaikus.

Savo autobiografijoje „Where The Light Enters“ dabartinė J. Bideno žmona Jill Biden pasakoja, kaip turėjo malonumą susipažinti su Neilia likus mažiau nei mėnesiui iki jos žūties. Savo pirmtakę ji apibūdino kaip „lengvai bendraujančią gražuolę“ su malonia šypsena. Ji taip pat rašė, kokia skaudi buvo ta situacija. „Atimti iš vaikų motiną, atimti iš tėvo dukrą, – rašė ji. – Joe Bidenas turėjo viską ir per siaubingą sekundę viso to neliko.“

Joe Bidenas

Tragiška nelaimė, pražudžiusi Neilią Biden

Netrukus po J. Bideno pergalės rinkimuose 1972 metų lapkritį Neilia paklausė vyro: „Kas toliau, Joey? Reikalai klostosi per gerai“, – sakė ji, kaip skelbia „The Independent“. Deja, ji buvo teisi. Likus vos savaitei iki Kalėdų įvyko minėta tragiška avarija. Grūdus vežęs vilkikas su puspriekabe trenkėsi į Bidenų šeimos automobilį. Neliai ir jos 1 metų ir 3 mėnesių dukrai merdint, po Joe rinkimų kampanijos likusios skrajutės išsisklaidė po gatves.

Vėliau kalbėdamas apie tą siaubingą akimirką, J. Bidenas sakė: „Mano visas gyvenimas pasikeitė amžiams“. Jis stoiškai atlaikė ne tik laidotuves, kuriose dalyvavo 1200 žmonių, bet ir išliko tvirtas, kad padėtų savo sužalotiems sūnums. Kaip savo 2017 metais pasirodžiusioje knygoje „Promise Me, Dad“ rašė Joe Bidenas, „Skausmas pradžioje atrodė nepakeliamas, man prireikė labai daug laiko atsigauti, tačiau aš išgyvenau šią siaubingą tragediją. Ištvėriau, nes sulaukiau daug paramos, rekonstravau savo gyvenimą ir savo šeimą“.

Šią siaubingą skaudžią patirtį J. Bidenas minėjo daugybėje savo kalbų, įskaitant ir 2012 metais Amerikos kariams pasakytoje kalboje, kuomet kalbėjo apie tai, kaip sunku gyventi toliau po neapsakomos tragedijos.

„Visuomet galvokite, ką jūsų vyras ar žmona norėtų, kad padarytumėte, – sakė jis. – Nuolat galvokite apie tai, kas tai būtų, ir nepamirškite savo vaikų, jos ar jo visą savo gyvenimą, savo kraujo ir savo kūno, nes, mielieji, gali būti geriau ir bus geriau.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)