Aktorius Stanislavas Sadalskis parašė: „V. Vysockio sūnus nupjovė tėvui galvą. Gyvam to padaryti nespėjo, o dabar, prieš pat 40-ąsias mirties metines, nupjovė paminklui galvą. Su nauja galva paminklas tapo 30 cm žemesnis. Ką pasakysite?“

Jis išpublikavo paminklo „iki“ ir „po“ nuotraukas. Aktorius asmeniškai pažinojo V. Vysockį, kartu nusifilmavo kino filme „Susitikimo vietos pakeisti negalima“.

„Tai, kas dabar vyksta ant kapo, yra pasityčiojimas iš Vladimiro! Nikitą laikau tuščia vieta. Jis leido padaryti iš tėvo narkomaną filme apie jį, leido Sergejui Bezrukovui užsidėti pomirtinę tėvo kaukę... Taip pat mačiau dokumentinį filmą, kuriame Nikita uždraudė naudoti tėvo balsą. Už leidimą jis užsiprašė didžiulių pinigų. Žodžiu, tai atvejis, kai gamta jaunosios kartos neapdovanojo“, – piktinosi S. Sadalskis.

Jo nuomone, atnaujintas paminklas nepanašus į V. Vysockį. „Ant senojo paminklo buvo V. Vysockis, o naujas labiau panašus į Nikitą. Be to, ankstesniame paminkle V. Vysockis atrodė vyriškesnis“, – pareiškė aktorius.

Labiausiai jį piktina tai, kad Nikita Vysockis „pamiršo, kad jo tėvas priklauso ne tik jam“.

„Na, pažemino tėvą 30 cm. Na, nukirto jam galvą 40-ųjų mirties metinių proga. Na, padarė kreivą burną. Gerai, kad gitaros neatėmė ir švirkšto į ranką neįdėjo. Užtai Nikitos dėka būsimoms kartoms V. Vysockis bus ne garsus poetas, o narkomanas ir girtuoklis“, – tūžo aktorius.

Galiausiai pareiškė: „Pakeitė ne tik galvą, visą paminklą pakeitė. O paskui nudažė, kad stipriai nekristų į akis. O juk pagal visas tradicijas, ant žmogaus kapo neturėtų būti jokių pakeitimų.“

Aktorius pridūrė, kad paminklo pakeitimas gali atnešti giminaičiams didelį pelną.

„Seną paminklą dabar galima parduoti už nesuvokiamus pinigus, nes jis bet kokiam kolekcininkui bus didžiulė vertybė. Tai – bronza, kuri išstovėjo ant V. Vysockio kapo beveik 40 metų. Daugelis žmonių jį pamilo. <...> Manau, senąjį paminklą galima parduoti mažiausiai už pusę milijono dolerių. Giminaičiai tikriausiai taip ir padarys, o pinigus pasidalins“, – svarstė jis.

O paminklo autorius Aleksandras Rukavišnikovas paneigė tiek naujo paminklo pastatymo faktą, tiek V. Vysockio giminaičių ketinimus parduoti paminklą. „Švelniai tariant, S. Sadalskis klysta. Na, kam man keisti visą paminklą ir kažką šokiruoti? Iš apačios nupjoviau 70 cm, iš viršaus pridėjau apie 40 cm. Žmonės įprato prie nedidelio aukščio, aš padariau kiek aukštesnį“, – pasakojo skulptorius.

Jį palaikė garsus dailininkas, skulptorius Michailas Šemiakinas. Jis mano, kad A. Rukavišnikovas turi visišką teisę keisti V. Vysockio paminklą: „Kiekvienas meistras, jei mano, kad kažko nepasiekė ir gali patobulinti, turi teisę perdaryti savo kūrinį ir pagerinti taip, kaip nori. O jei žmonėms tai nepatinka, laikui bėgant jų reakcija pasikeis į priešingą pusę.“

Savo ruožtu V. Vysockio sūnus paaiškino, kodėl pakeitė tėvo paminklui galvą: „Pagal ankstesnius laikus, paminklas buvo ideologiškai neteisingas. Tada buvo tam tikrų apribojimų: paminklas negalėjo būti aukštesnis nei 2 m. ir 20 cm. Bet ir prie tokio įprato, jis stovėjo daug metų. Ne taip seniai ėmėme aptarinėti su paminklo kūrėju Aleksandru Rukavišnikovu galimybę padaryti viską taip, kaip iš pradžių norėjome. Paskui nusprendžiau, ką reikia daryti. Savaime suprantama, nuomonių yra daug. Dabar S. Sadalskis tuo piktinasi, paskui dar kas nors piktinsis.“
Sūnus mano, kad jis ir skulptorius turi teisę atnaujinti paminklą. „Jis atrodo kitaip, bet ne blogai. Tapo aukštesnis, <...>, išlieta nauja galva. S. Sadalskis – rimtas žmogus, bet, po teisybei, man ant nusispjauti. Taip pat į jo pasisakymus apie mane ir apie tėvą. O į tėvo paminklą man nenusispjauti“, – pabrėžė jis.

Pasak V. Vysockio sūnaus, šį kartą A. Rukavišnikovbas dirbo pagal specialią technologiją. Anksčiau jis naudojo pomirtinę V. Vysockio kaukę, siekdamas maksimalaus panašumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)