Po renginio Sasekso kunigaikščio ir kunigaikštienės „Instagram“ istorijų (stories) skiltyje buvo galima peržiūrėti užkulisiuose filmuotų vaizdo įrašų. Vis dėlto ne vaizdai, o muzikinis fonas – konkreti daina, atkreipė didžiausią karališkosios šeimos gyvenimo peripetijų stebėtojų dėmesį.

Leidžiant vaizdo įrašą girdima daina yra grupės „Stone Roses“ hitas „This Is The One“, kurioje yra žodžiai, kalbantys apie norą palikti šalį ir sudeginti gimtąjį miestą.

Turint omeny, kad M. Markle ir princas Harry ką tik atskleidė savo planus tik dalį laiko gyventi Jungtinėje Karalystėje, o likusį – Šiaurės Amerikoje, dainos tekstą galima suprasti kaip šio pareiškimo patvirtinimą.

Princas Harry

Tačiau kaip pranešė portalą People.com informavęs karališkajai šeimai artimas šaltinis, gali būti ir dar viena šio įrašo paskelbimo priežastis. Regbio lyga tą konkretų įrašą pasirinko tik todėl, kad jis dažnai leidžiamas per varžybas (jis tikrai skambėjo į aikštelę išeinant Mančesterio „United“), ir nei M. Markle, nei princas Harry niekaip nesusiję su dainos pasirinkimu.

Bakingamo rūmus sukrėtusių įvykių kontekste vienas reporteris Sasekso kunigaikščio paklausė, kaip sekasi diskutuoti apie jo ateitį.

Princas Harry nieko neatsakė, o tik nusijuokė iš bandymo iškvosti jo nuomonę apie karališkąją šeimą sudrebinusį neeilinį įvykį.

Buvęs regbio lygos žaidėjas Jasonas Robinsonas reporteriams pasakė štai ką: „Man visiškai nerūpi tai, kas vyksta tarp jo ir puikiosios jo žmonos. Nuostabiausia yra tai, kad, nepaisant jokių antraplanių įvykių, jis visada pateisina lūkesčius. Jis labai pagarbus, labai šiltas ir labai mielas. Šis traukimas nebūtų toks, jei jis nebūtų prisidėjęs. Labai dėkojame, kad rado tam laiko.“

Prieš traukimą princas Harry susitiko su turnyre dalyvausiančios 21-os šalies atstovais. Jis taip pat stebėjo Bakingamo rūmų soduose regbį žaidžiančius vietinės mokyklos mokinius.

Praeitą savaitę Sasekso kunigaikštis ir kunigaikštienė išplatino pranešimą, kuriame išreiškė savo ketinimą pasukti nauju, progresyviu keliu, neįprastu karališkosios šeimos institucijai.

Nors visos detalės dar neaptartos, M. Markle ir princas Harry nori rūpintis savo reikalais ir jaustis mažiau suvaržyti, tačiau ir toliau žada remti karališkąją šeimą bei monarchę.

Atsisakys karališkųjų titulų ir kitų privilegijų

Žinia apie princo ir jo žmonos pasitraukimą iš karališkosios šeimos luomo tapo oficiali šeštadienį. Bakingamo rūmai patvirtino, kad nuo pavasario princas Harry ir Meghan neteks lėšų, skirtų vykdyti karališkąsias pareigas, ir Jų karališkųjų didenybių statuso. Be to, turės grąžinti lėšas iš mokesčių mokėtojų pinigų, kurios buvo skirtos atnaujinti jų ištaigingai Frogmore esančiai rezidencijai. Visa tai yra dalis jų susitarimo su karaliene, kad jiedu galėtų daugiau asmeninio laiko praleisti Kanadoje.

Tokį istorinį pranešimą Bakingamo rūmai išplatino po daugiau nei savaitę trukusių intensyvių privačių derybų, kurių tikslas buvo suvaldyti šoką sukėlusio poros pranešimo apie norą nebebūti aukšto rango karališkosios šeimos nariais padarinius.

Susitarimas reiškia, kad į karalienės Elizabeth II anūką Harry ir jo amerikietę žmoną Meghan nebebus kreipiamasi „karališkoji didenybė“. Toks pats likimas ištiko ir Harry velionę motiną princesę Dianą po šios 1996 metais įvykusių skyrybų su princu Charlesu.

„Po daugelio mėnesių pokalbių ir pastaruoju metu įvykusių diskusijų man malonu pranešti, kad kartu mes radome konstruktyvų ir paremiantį būdą mano anūkui ir jo šeimai gyventi toliau, – išplatintame pareiškime sakė 93 metų monarchė. – Pripažįstu, kad dėl didžiulio pastarųjų dvejų metų dėmesio jie susidūrė su iššūkiais, ir palaikau jų norą gyventi labiau nepriklausomą gyvenimą.“

„Kiečiausias įmanomas „Megxitas“

Britanijos karalienė turėjo omenyje Harry ir Meghan kovą su žiniasklaida ir tai, kad spalį jie padavė į teismą kelis laikraščius dėl kišimosi į jų privatų gyvenimą.

Elizabeth II pabrėžė, jog „ypač didžiuojasi, kaip Meghan greitai tapo viena iš šeimos narių“, ir palinkėjo porai „laimingo ir ramaus naujo gyvenimo“.

Atskirame Bakingamo rūmų išplatintame pareiškime nurodoma, jog „į Sasekso kunigaikštį ir kunigaikštienę nebebus kreipiamasis „karališkoji didenybė“, nes jie nebėra dirbantys karališkosios šeimos nariai“.

„Kaip sutarta pagal šią naują tvarką, jie supranta, kad jiems nebereikės atlikti karališkųjų pareigų, įskaitant oficialius karinius susitikimus. Jie nebegaus viešųjų lėšų už karališkųjų pareigų vykdymą“, – nurodoma pareiškime.

Taip pat sutarta, jog pora grąžins 2,4 mln. svarų (2,8 mln. eurų) mokesčių mokėtojų pinigų, kurie buvo išleisti renovuoti jiems skirtą Frogmoro kotedžą netoli Vindzoro pilies.

Didžioji dalis Britanijos žiniasklaidos tokį sprendimą interpretavo kaip karalienės bausmę Harry ir Meghan. Karalienė „smogė geležiniu kumščiu“, pareiškė „Sky News“ karališkosios šeimos gyvenimą komentuojantis Alastairis Bruce'as.

„Nesuklyskite, šeštadieninis pareiškimas yra kiečiausias įmanomas „Megxitas“, – laikraščiui „The Daily Telegraph“ sakė jis.