Grunge.com nusprendė pasidomėti, kokie buvo paskutiniai superžvaigždės gyvenimo mėnesiai: ar jie buvo tuščias pabaigos laukimas? O gal metas, kupinas vilties ir meilės? Ar gyvenimo saulėlydyje „Queen“ lyderis juokėsi, kūrė muziką ir mylėjo? Kokios buvo paskutinės roko žvaigždės gyvenimo dienos?

Nesibaigiantys klausimai dėl Freddie Mercury sveikatos

1980 metais AIDS buvo laikomas mįslingu žudiku. Dauguma žmonių nesuprato, kaip susergama šia liga. Kadangi pirmieji atvejai diagnozuoti homoseksualiems vyrams, ligą imta vadinti „gėjų vėžiu“. Taigi, AIDS tapo neatsiejamas nuo homofobijos, tad nieko keisto, jog F.Mercury tiesą apie savo sveikatą atskleidė tik keliems itin patikimiems žmonėms.

Tiesą žinojo keli artimiausi jo draugai, o likusiam pasauliui teko sukti galvą ir kurpti sąmokslo teorijas.

Prasidėjo tikrų tikriausias F. Mercury persekiojimas. Kaip skelbia „People“, gandai, kad dainininkas darėsi AIDS/ŽIV tyrimą pradėjo sklandyti 1986 metais, o oficiali diagnozė paskelbta po metų. Sulaukęs apie tai klausimų, F. Mercury viską paneigė – kitaip tariant, neprisipažino, kad yra užsikrėtęs ŽIV.

Žinoma, jo paslaptis – tik jo paslaptis, ir ją jis saugoti tikrai mokėjo. Žiniasklaidos nuolat metami kaltinimai ir skaudžios antraštės, kvestionuojančios jo gyvenimo būdą ir seksualinę orientaciją, žeidė, tačiau nepalaužė. Ir paskutiniais gyvenimo mėnesiais nuo viso to jis absoliučiai atsiribojo – norėjo iki paskutinio atodūsio tiesiog kurti muziką.

Paskutiniais gyvenimo mėnesiais nekoncertavo

Dar prieš išgirsdamas galutinę diagnozę, F. Mercury puikiai suprato, kad jo gyvenimas neišvengiamai baigiasi. Tiesą sakant, kaip teigia „Queen“ narys Brianas May, nerimą keliančių ženklų pasirodė jau 1986 metais. Kaip paaiškino B. May, F. Mercury įsivėlė į konfliktą su grupės bosistu Johnu Deaconu ir pykčio įkarštyje pareiškė: „Negalėsiu to daryti amžinai. Greičiausiai tai mano paskutinis kartas“.

Deja, bet šie tragiški žodžiai buvo pranašiški ir išsipildė. Paskutiniais gyvenimo mėnesiais F. Mercury nesurengė nė vieno pasirodymo, o tai roko žvaigždei ir buvo skaudžiausias smūgis (net skaudesnis nei jo gerbėjams). Paskutinis originalios sudėties „Queen“ koncertinis turas surengtas 1986 metais.

Būtent „Magic Tour“ metu F. Mercury dainavo 125 tūkst. žmonių Vemblio stadione tų metų liepą. Turas baigėsi rugpjūčio 9 dieną Knebvorto parke. Tai buvo paskutinis kartas, kai F. Mercury savo energija įelektrino sceną, o koncertą užbaigė simboliniu tapusiu atsisveikinimu: „Labanakt ir saldžių sapnų“. Taip paprastai viskas buvo baigta.

Paskutinis F. Mercury pasirodymas viešumoje

Paskutiniais gyvenimo mėnesiais F. Mercury labai retai rodėsi viešumoje. Žiniasklaida bet kokia kaina stengėsi gauti jo nuotraukų, tačiau jis kone visą laiką leido namuose. 1991 metų rugsėjį bulvarinis dienraštis „The Mirror“ sugebėjo nufotografuoti „Queen“ lyderį, nuotraukose jis atrodė labai prastai.

Galima suprasti, kodėl savo ligą ir kančias F. Mercury norėjo pasilaikyti sau ir nedemonstruoti aplinkiniams, juo labiau – visam pasauliui.

Kaip teigia „Ultimate Classic Rock“, paskutinis F. Mercury pasirodymas viešumoje įvyko 1990 metais per „Brit Awards“ ceremoniją vasarį. Šviesiai mėlynos spalvos kostiumu vilkintis dainininkas ir muzikos kūrėjas atrodė labai neįprastai lyginant su agresyvesniu ankstesniu jo įvaizdžiu.

Padėkos kalbą už apdovanojimą, skirtą už nuopelnus Jungtinės Karalystės muzikai, už jį sakė „Queen“ gitaristas B. May. Pats F. Mercury netgi nežiūrėjo į kameras, jis tiesiog palinko prie mikrofono ir ištarė: „Ačiū, labanakt“.

Tik tada žmonės nežinojo, kad tie keli žodžiai buvo F. Mercury gulbės giesmė. Daugiau dėmesio centre atsidurti F. Mercury nebepanoro.

Paskutinius mėnesius F. Mercury gyveno kaip atsiskyrėlis

Vyro, paskutinius gyvenimo metus praleidusio vyrų kompanijoje, didžioji gyvenimo meilė buvo moteris. Ir ta ypatinga moteris – Mary Austin – šalia jo išliko iki pat gyvenimo pabaigos, nors oficialiai jie niekada nebuvo vienas kitam įsipareigoję.

Freddie Mercury ir Mary Austin

Pora jie buvo šešerius metus, tačiau nuoširdi draugystė tęsėsi iki pat paskutinio F. Mercury atodūsio. Kai F. Mercury nusilpto tiek, kad pats jau nebegalėjo savimi pasirūpinti, ji tapo viena iš jo globėjų. Dar įstabiau tai, kad tuo metu ji buvo užmezgusi romantiškus santykius, augino sūnų ir laukėsi antrosios atžalos.

1990 metų gruodžio 25-oji diena buvo paskutinės F.Mercury Kalėdos. Vėliau dienos šviesą išvydo vaizdo įrašas, kuriame F. Mercury žaidžia su M. Austin sūnumi. Kaip skelbia „Refinery 29“, F. Mercury iš tikrųjų beprotiškai mylėjo M. Austin – po mirties jai paliko savo namus ir pusę turto (moteris gavo 37,5 mln. dolerių).

Paskutiniai F. Mercury gyvenimo mėnesiai buvo labai sunkūs ir tylūs. Vis prastėjanti sveikata nebeleido gyventi kaip karaliui, ką jis tiek metų darė. Kūrėjas tapo tikru atsiskyrėliu, atsisakė tapti AIDS plakato veidu. Kaip yra sakę jo artimiausi žmonės, labiausiai jis nenorėjo pasirodyti silpnas ir pasiligojęs. Kaip teigia rašytojas Timas Teemanas, F. Mercury mama įsitikinusi, kad pagrindinė tokio atsiskyrėliško gyvenimo priežastis buvo noras apsaugoti mylimus žmones.

1991 metais dar spėjo sulaukti naujo „Queen“ albumo

F. Mercury diagnozę išgirdo 1987 metais, tačiau savo grupės nariams mirtinai sergantis prisipažino tik 1989 metais. Iš karto po trylikto grupės albumo „The Miracle“ pasirodymo F. Mercury pasikvietė grupės narius atviram pokalbiui. Kaip rašė „Rolling Stone“, AIDS minimas nebuvo, tačiau F. Mercury jiems davė aiškiai suprasti, kad jam liko nebedaug, ypač, kai ištarė: „Jūs greičiausiai suprantate, kokia mano problema“. Nepaisant kasdieną vis blogėjančios sveikatos, F. Mercury tenorėjo vieno – kad kuo ilgiau viskas būtų kaip įprasta.

Rogeris Tayloras, J. Deaconas ir B. May žinios buvo sukrėsti iki širdies gelmių, tačiau darė tai, ko iš jų paprašė Freddie. Taigi, 1991 metų vasarį F. Mercury sulaukė naujo grupės albumo „Innuendo“. Po lyderio mirties grupė įrašė dar vieną studijinį darbą, bet „Innuendo“ tapo paskutiniuoju, kurį rankose laikė F. Mercury.

Kaip yra sakęs pats, norėjo „dirbti, kol nugrius“. Taip ir darė. Įrašinėdamas dainą „The Show Must Go On“, Freddie jau mirtinai sirgo. B. May labai nerimavo, kad jis nebegalės įdainuoti teksto, bet, kaip rašo „GQ“, F. Mercury savo draugą nuraminęs: „Aš tai padarysiu, mielasis“.

Išgėręs šiek tiek degtinės, įdainavo pirmuoju bandymu. Iki paskutinio atodūsio Freddie dirbo kaip tikras profesionalas, koks ir buvo, o vėliau per interviu „The Telegraph“ B. May prisipažino, kad paskutinių sesijų įrašų studijoje atmosfera buvo persmelkta tikrų tikriausios ir nuoširdžiausios meilės.

Freddie Mercury

Paskutinis F. Mercury muzikinis klipas

Aštuntoji daina iš albumo „Innuendo“ buvo „These Are the Days of Our Lives“. Žinoma, daina šoko į perkamiausių ir klausomiausių sąrašų viršų. Tik priežastis, kodėl šis kūrinys yra toks ypatingas, yra ta, kad jai buvo sukurtas paskutinis F. Mercury vaizdo klipas.

Jame matome pasiligojusį ir gausiai nugrimuotą F. Mercury, kuris juodai baltame klipe atrodo jau nebepanašus į save. Liūdna stebėti, kokie nedrąsūs jo judesiai, tačiau ugnies akyse liga užgesinti nepajėgė. Finalinėje klipo scenoje F. Mercury žiūri tiesiai į kamerą. Jo akyse atsispindi pažeidžiamumas su subtilia jo vizitine kortele visada buvusios meilės gyvenimui užuomina.

Prieš pat nusileidžiant uždangai jis sušnibžda: „Vis tiek tave myliu“. Toks tad buvo išėjimas – tiek iš kadro, tiek iš gyvenimo. Gerbėjams žiūrėti šį vaizdo klipą ir šiandien labai sunku, ir nesunku suprasti, kodėl.

Paskutinis F. Mercury gimtadienis

„These Are the Days of Our Lives“ singlas Jungtinėse Valstijose į pirmąją populiariausiųjų vietą užkopė 1991 metų rugsėjo 5 dieną. Data simboliška, nes būtent tą dieną roko žvaigždė švenčia gimtadienį. F. Mercury sukako 45 metai.

Nespalvotame dainos vaizdo klipe jis atrodo kiek jaunesnis, nei iš tiesų, tačiau spalvų atsisakyti nuspręsta neatsitiktinai – spalvos būtų pernelyg aiškiai parodžiusios, ką liga padarė muzikantui.

Kalbėdamas su „People“, režisierius Rudi Dolezalis sakė, kad vaizdo klipo kūrimą prisimena taip ryškiai, tarsi jis būtų vykęs vakar. Per interviu jis atskleidė, kad viena F. Mercury pėda buvo „tarsi atvira žaizda“. Nepaisant didžiulio skausmo, F. Mercury iki pat pabaigos išliko profesionalus.

Kalbat apie singlo pasirodymo datą, tai buvo savotiška jo paties dovana gerbėjams Amerikoje savo gimtadienio proga. Jungtinėje Karalystėje gimimo dieną F. Mercury atšventė intymiai, tačiau prabangiai. Per interviu „The Daily Express“, F. Mercury bičiulis Dave‘as Clarkas sakė, kad F. Mercury savo paskutinį gimtadienį atšventė su trisdešimčia artimiausių draugų.

Visi kartu mėgavosi trisdešimties skirtingų patiekalų vakariene. Be to, prie kiekvieno patiekalo buvo siūlomas vis kitas vynas, o tai reiškia, kad šventei parūpinta būtent tiek skirtingų vyno rūšių. Nežinome, ar tai tiesa, tačiau F. Mercury labui viliamės, kad viskas buvo būtent taip – kaip jis ir norėjo.

Ilgametis F. Mercury partneris Jimas Huttonas viską prisimena kiek kitaip. Jis pamena, kad F. Mercury per paskutinį gimtadienį jau buvo labai silpnas. Tada J. Huttonas suvokė, kad greičiausiai jo mylimam vyrui liko nebedaug gyventi, o nuo tokios minties jam plyšo širdis.

Freddie Mercury

Paskutiniai gyvenimo mėnesiai – nesibaigianti agonija

AIDS nenužudo. AIDS suėda gyvą. „The Sunday Times“ „Queen“ gitaristas B. May sakė, kad paskutiniai F. Mercury gyvenimo mėnesiai buvo nesibaigianti agonija. B. May teigia, kad liga buvo sunaikinusi vieną dainininko pėdą. Kai F. Mercury pamatė, kad B. May į ją žiūri, nusprendė parodyti tikrąją situaciją.

Gitaristas negalėjo nuslėpti šoko ir dainininkas skubiai atsiprašė. Šiuo atveju stebina tai, kad, nors F. Mercury ir kentė didžiulį skausmą, pirmiausia vis tiek galvojo apie kitus, nenorėjo jų liūdinti. Jo kančios buvo privatus reikalas, jis niekada gyvenime nesiskundė jam tekusiu likimu. Jis tenorėjo kurti ir įrašinėti muziką, palikti kuo įmanoma didesnį muzikinį palikimą.

Pačioje pradžioje, tik sužinojęs diagnozę, F. Mercury išbandė visus tuo metu prieinamus vaistus nuo AIDS. Tik laikas buvo ne F. Mercury pusėje. Kombinuota vaistų terapija, padėjusi vėliau prailginti AIDS sergančiųjų gyvenimą, F. Mercury pasiekė per vėlai. Tiesą sakant, geriau net negalvoti, kaip viskas būtų buvę, jeigu F. Mercury būtų susirgęs vėliau. Kaip „The Sunday Times“ vėliau pažymėjo: „Negali padaryti daugiau nei tavo galioje. Tai tikra beprotybė“.

F. Mercury liovėsi gėręs vaistus

Kovodamas su mirtina liga, F. Mercury stengėsi neminėti jos pavadinimo. Kaip pavyzdį paimkime atvejį, kai apie ligą rokeris pranešė savo šeimai. Kaip teigia jo sesers vyras Rogeris Cooke‘as, jie ant dainininko kojos pastebėjo keistą dėmę. Tada Freddie sesuo Kashmira rimtai susirūpino brolio sveikata. Pasiteiravusi, ar jam viskas gerai, moteris iš F. Mercury išgirdo: „Turi suprasti, kad sergu mirtina liga. Aš mirsiu“. Tai buvo 1990 metų rugpjūtį.

1991 metų lapkričio 10 dieną F. Mercury priėmė dar vieną labai svarbų sprendimą. Kaip skelbia „Smooth Radio“, jis nusprendė iš ligos atsiimti bent dalį savo gyvenimo kontrolės. Jis liovėsi gėręs vaistus nuo AIDS, pasiliko tik skausmą malšinančius medikamentus, padedančius palengvinti kančias. Jis dainavo dainas ir darė viską, ką galėjo, dėl muzikos ir dėl Karalienės.

Dainininkui neliko nieko kito – tik laukti savo dienų galo. Paskutinius mėnesius jis praleido savo namuose Kensingtone – gulėdamas lovoje ir žiūrėdamas į išpuoselėtą sodą. Kaip rašo „Vice“, jo artimiausi draugai ir padėjėjai budėjo prie jo 12 valandų trukusias pamainas. Nusilpęs, pusiau apakęs ir kenčiantis nuolatinį skausmą F. Mercury nė akimirkai nebuvo paliktas vienas. Jimas Huttonas, Mary Austin ir kiti iki paskutinio atodūsio rūpinosi savo bičiuliu.

F. Mercury mirtis

F.Mercury savo ligos paslaptį sėkmingai laikė kurį laiką, tačiau 1991 metų lapkričio 22 dieną savo nuomonę pakeitė. Anot „The Guardian“, F. Mercury išplatino pranešimą spaudai, kuriame teigiama: „Po daugybės spekuliacijų spaudoje nusprendžiau nebetylėsi ir prisipažinti, kad esu ŽIV nešiotojas ir sergu AIDS“. Pareiškime jis akcentuoja, kad šią informaciją norėjo pasilaikyti sau saugodamas savo privatumą ir šeimos bei draugų ramybę. Be to, Freddie sako pajutęs, kad ilgiau tylėti nebėra prasmės, nes visą laiką reikia skirti kovai su liga.

Nepaisant to, kaip skelbia „The Daily Beast“, Jimas Huttonas nemanė, kad tai buvo F. Mercury idėja ir sprendimas, nes liga jau buvo pažengusi pernelyg toli.

„Jis paprasčiausiai negalėjo to padaryti. Neturėjo jėgų. Jį paviešino jo vadybininkas Jimas Beachas. Nemanau, kad jis to tikrai norėjo. Jis norėjo, kad jo privatus gyvenimas toks ir liktų – privatus“. Kad ir kaip ten bebūtų, laikraščiai F. Mercury pareiškimą išspausdino šeštadienį, lapkričio 23 dieną. Kitą dieną – 1991 metų lapkričio 24-ąja F. Mercury mirė.

Freddie Mercury

F. Mercury laidotuvės

F. Mercury mirė 1991 metų lapkričio 24 dieną, o tų pačių metų gruodžio 25 dieną Eltonas Johnas gavo siuntinį. Jį atidaręs, rado savo mėgstamiausio tapytojo Henry Scotto Tuke‘o paveikslą. Prie paveikslo buvo pridėtas raštelis: „Brangioji Sharon, pamaniau, kad tau patiks. Myliu, Melina. Su šv. Kalėdomis“.

Sharon ir Melina buvo jų alter ego drag karalienės, šiais vardais dainininkai mėgo privačiai vadinti vienas kitą. E. Johnas prisimena, kad dovana sukėlė labai daug emocijų ir ašarų, jį iki širdies gelmių palietė Freddie, pajutusio neišvengiamai artėjant pabaigą, noras net ir po mirties pasveikinti savo bičiulį su gražiausiomis metų šventėmis.

F. Mercury laidotuvės vyko persų kalba, o tai kaip reikiant trikdė jo bičiulius. Dėl to vėliau apmaudą išreiškė ir E. Johnas, pareiškęs, jog labai norėjo suprasti, kas buvo sakoma. Po ceremonijos surengtas gana intymus pasibuvimas, jame dalyvavo 35 žmonės – tiesiog laidotuvės ir F. Mercury asmenybė buvo nesuderinami dalykai.

Be to, jis taip visą gyvenimą rūpinosi savo privatumu, jog iki pat šiandien beveik niekas nežino, kur jo pelenai. Jis paprašė M. Austin jį palaidoti ten, kur niekas jo neras, nes „norėjo ilsėtis ramybėje“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (178)