Parlamento Vestminsterio salėje pagerbę monarchę, J. Bidenas, Japonijos imperatorius Naruhito ir kiti pasaulio lyderiai turi dalyvauti priėmime pas karalių Karolį III.

Vėlai šeštadienį į Londoną atskridęs J. Bidenas sakė, kad Elžbieta II, kuri karalienės pareigas ėjo rekordiškai ilgai – 70 metų, – „apibrėžė epochą“.

Konstitucinės monarchijos statusą tebeturinčios Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'as, anksčiau pareiškęs, kad jo šaliai tapti respublika yra „neišvengiama“, televizijai „Sky News Australia“ sakė, kad karalienė buvo „visada padrąsinanti“.

Karalienės atminimą jis pagerbė ir su Karoliu III susitiko šeštadienį.

Bakingamo rūmuose taip pat buvo surengta privati audiencija Naujosios Zelandijos ministrei pirmininkei Jacindai Ardern, kuri, kaip ir Australija bei 12 kitų Sandraugos šalių, dabar laiko Karolį III savo valdovu.

„Buvo matyti, kad jam labai daug reiškia toks žmonių meilės ir prieraišumo Jos Didenybei mastas ir išraiška“, – sakė ji sekmadienį BBC televizijai.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau savo ruožtu sakė, kad Elžbieta II „tarnavo visą savo gyvenimą ir su nepriekaištingu grakštumu vykdė savo pareigas“.

Jie yra tarp kelių dešimčių valstybių ir vyriausybių vadovų, atvykusių į Jungtinę Karalystę, artėjant ilgiausiai valdžiusios monarchės laidotuvėms surengusią didžiausią istorijoje policijos prižiūrimą operaciją.

Pirmieji žmonės jau iš anksto būriavosi, norėdami pamatyti pirmadienį Vestminsterio abatijoje vyksiantį iškilmingą atsisveikinimą, kuris, kaip manoma, pristabdys Londono gyvenimą ir kurį stebės milijardai žiūrovų visame pasaulyje.

„Tautos močiutė“

„Norėjome surasti gerą vietą procesijai stebėti“, – sakė 59 metų Karališkojo karinio jūrų laivyno veteranas Billas Parry, kuris kartu su kitais dviem buvusiais kariais laukdami sėdėjo ant sulankstomų kėdžių.

„Pamiegoti lauke nėra sunku, turint omenyje viską, ką karalienė dėl mūsų padarė: 70 metų tarnystės“, – teigė jis.

Jungtinė Karalystė sekmadienį 20 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku tylos minute pagerbs karalienės „gyvenimą ir palikimą“, prieš įvykstant jos laidotuvėms.

Norintieji pamatyti vėliava uždengtą karstą į Vestminsterio salę, esančią priešais vienuolyną, turi laiko iki pirmadienio 6 val. 30 min. ryto (8 val. 30 min. Lietuvos laiku).

Sekmadienio rytą palei Temzės upę nusidriekus kilometrų ilgio eilei, laukimo laikas viršijo 13 valandų, o eilė tam tikru metu gali būti uždaryta anksčiau laiko.

27 metų informacinių technologijų darbuotojas Shaunas Mayo pateko į Vestminsterio salę po 14 valandų laukimo eilėje, kad galėtų atiduoti pagarbą.

„Tai buvo neįtikėtinai emocinga. Ji buvo tarsi tautos močiutė“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.

„Mes visi jos ilgėsimės“, – teigė jis.

Policija pranešė, kad vyrui, kuris penktadienį buvo sulaikytas priėjęs prie karsto, pateikti kaltinimai dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją