Ši popiežiaus nuotrauka buvo sukurta pasitelkus „Midjourney“ – dirbtinio intelekto įrankį, gebantį generuoti neįtikėtinai tikroviškus vaizdus. Šiuo paveikslėliu vartotojai pasidalino „Reddit“, o per savaitgalį jis pateko į „Twitter“, kur dauguma žmonių, regis, neabejojo, kad nuotrauka yra tikra, rašo forbes.com.

Pastaruoju metu „Midjourney“ įrankiu taip pat buvo sukurti fotorealistiški buvusio prezidento Donaldo Trumpo sulaikymo vaizdai. Pats D. Trumpas netgi pasidalijo netikru dirbtinio intelekto sukurtu vaizdeliu, kuriame jis klaupiasi maldai. Iš pirmo žvilgsnio visi šie vaizdai atrodo taip, tarsi būtų tikros nuotraukos. Tačiau iš tikrųjų tai tėra kompiuteriu sukurtos tikrovės klastotės.

Kaip nustatė interneto sekliai, demaskuojantys tokio pobūdžio fotorealistinius kūrinius, vienas paprasčiausių būdų nustatyti, ar vaizdas yra sugeneruotas dirbtinio intelekto, yra pažvelgti į žmogaus rankas.

Popiežius Pranciškus /Foto: Midjourney, Reddit

„Midjourney“ turi milžiniškų problemų generuojant rankas, ir šis popiežiaus atvaizdas nėra išimtis. Tiesa, galima lažintis, kad taip bus ne amžinai.

Suklastotas popiežiaus atvaizdas apkvailino daugybę žmonių, įskaitant kraštutinių dešiniųjų influencerį Ianą Milesą Cheongą, kuris tviteryje parašė: „Popiežius yra mados ikona. Gerbkite dabitą“.

„Koks būtų popiežiaus Pranciškaus gyvenimo būdo prekės ženklas?“ – tviteryje svarstė Džordžtauno universiteto profesorius Donas Moynihanas.

Jis paskelbė dvi kitas popiežiaus nuotraukas, kurios buvo tikros.

Tokie dirbtinio intelekto vaizdų generatoriai, tarp kurių taip pat yra „OpenAI“ DALL-E ir „Stable Diffusion“, suteikia galimybę bet kuriam asmeniui teksto žodžiais paprašyti norimo vaizdo. Tokius vaizdus galima sukurti dėl to, jog minėti įrankiai buvo išmokyti apdoroti milijonus internete esančių nuotraukų, įskaitant ir tas, kurias saugo autorių teisės. Būtent pastaroji aplinkybė tokias įmones kaip „Getty Images“ paskatino iškelti ieškinius dėl intelektinės nuosavybės pažeidimų.

„Getty Images“ gali turėti pagrindo taip elgtis, nes teismui pateikti dokumentai rodo, kad „Stable Diffusion“ vaizdų generatorius į savo klastotes kartais net įtraukia tokius elementus, kurie primena „Getty“ vandens ženklą. Taigi nekyla abejonių, kuo rėmėsi šios naujos ir itin pajėgios programos, kurdamos savo vaizdus.

JAV autorių teisių biuras neseniai paskelbė, kad dirbtinio intelekto sukurti vaizdai negali būti apsaugoti autorių teisėmis, o tai įdomus posūkis tiems žmonėms, kurie nori panaudoti šiuos vaizdus knygoms ir žurnalams.

Dirbtinio intelekto generuojamų vaizdų pasaulis yra palyginus naujas – įmonės savo įrankius visuomenei siūlo tik pastaruosius keturis mėnesius. Tačiau nuotraukos klastojamos dar nuo tų laikų, kai atsirado pati fotografija, ir tik laikas parodys, ar šios naujos dirbtinio intelekto programos prikurs daugiau dezinformacijos ir nesusipratimų, nei leido „Adobe Photoshop“.

Jei norint sukurti įtikinamą klastotę su „Photoshop“, reikia tam tikrų įgūdžių, tai dirbant su „Midjourney“ bet kas gali įrašyti tekstą ir iš karto matyti, kaip realizuojamas jo prašymas. Ir, artėjant 2024 metų JAV prezidento rinkimams, kuriuose ketina dalyvauti ir antidemokratiškas buvęs šalies prezidentas, mėgstantis suklastotas nuotraukas, tokie įrankiai gali sukelti daug keblumų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją