Aplink beveik 56 milijonus eurų kainuojančius rūmus, kuriuose Michaelis Shumacheris slepiamas nuo viso pasaulio, ramu ir negirdėti jokio sujudimo.

Gruodžio 29-ąją sukaks penkeri metai, kai sėkmingiausias istorijoje „Formulės-1“ lenktynininkas, kuriam dar po penkių dienų sueis 50 metų, slidinėdamas Prancūzijos Alpėse esančiame Meribelyje nukrito ir susižeidė galvą.

Michaelis Schumacheris

Tačiau M. Schumacherio žmona Corinna, su kuria jis susituokė 1995-aisiais, primygtinai reikalauja laikytis slaptumo dėl lenktynininko būklės. Šio reikalavimo ištikimai laikosi visi M. Schumacherį supantys žmonės. Draugai nieko nepasakoja. Jei jie prakalba, daugiau nebėra draugai.
Prie ant Ženevos ežero kranto stovinčio M. Schumacherio namo nusidriekusiais ramiais miško takeliais vaikštinėja keli šunų vedžiotojai. Vienas iš jų yra Michaelio tėvas Rolfas, buvęs mūrininkas, netoli Kelno esančiame Kerpene ėmęs verstis gokartų taisymu ir nuoma ir visados palaikęs savo sūnų.

Regis, 13 tūkstančių gyventojų turinčiame tarp Ženevos ir Lozanos esančiame Glande vietiniai turėtų žinoti viską, kas vyksta jų miestelyje. Viską, išskyrus naujausias žinias apie tarp jų gyvenančios superžvaigždės sveikatos būklę.

Tačiau nuolat iš savo namų Bonoje į Švecariją aplankyti sūnaus atvykstantis Rolfas patvirtina, kad Michaelis yra viduje, užkirsdamas kelią gandams, jog pirmasis pasaulyje sportininkas milijardierius buvo perkeltas į daugiau nei 33 milijonus eurų kainuojantį vasarnamį Maljorkoje, kurį Corinna nupirko šią vasarą, o galbūt iš pradžių jis buvo išgabentas į smegenų traumų srityje besispecializuojančią ligoninę JAV.

Nuo to laiko, kai Meribelyje giedrą ir saulėtą rytą nutiko nelaimė, „Formulėje-1“ buvo daug įvykių. Lewisas Hamiltonas aplenkė M. Schumacherį – pagerino jo „pole“ pozicijų rekordą nuo 68 iki 83. Tačiau buvusi „Benetton“, „Ferrari“ ir „Mercedes“ pažiba prieš L. Hamiltoną tebepirmauja pagal pergalių lenktynėse skaičių (91 prieš 73) ir pasaulio čempiono titulus (septyni prieš penkis).

Aistringas M. Schumacherio gerbėjas Sebastianas Vettelis perėjo į „Ferrari“, tačiau kol kas jam nepavyko jau turimų keturių čempiono titulų, kurių paskutinį jis iškovojo 2013-aisiais, papildyti dar bent vienu. Beje, S. Vettelis gerbia M. Schumacherio privatumą ir mandagiai atsisakė atsakyti į „Daily Mail“ užklausą apie tai, ar jis aplankė savo sveikstantį herojų.

Michaelis Schumacheris su žmona Corinna

Pas Schumacherius vaikystėje atostogaudavęs Maxas Verstappenas, mat jo tėtis Josas buvo Michaelio draugas ir kolega, iškilo kaip potenciali trasos žvaigždė, netgi agresyvus jo vairavimo stilius sukelia diskusijų, su kokiomis dėl savo negailestingumo susidurdavo ir Michaelis.

Be to, paties Michaelio sūnus Mickas, kuriam buvo 14 metų, kai slidinėjant drauge su tėčiu šį ištiko lemtinga nelaimė, yra „Formulės-3“ čempionas. Jis jau pasirašė kontraktą su „Prema“ komanda ir kitą sezoną lenktyniaus „Formulėje-2“, čempionate, iš kurio lenktynininkai dažnai pereina į „Formulę1”. Vaikino ateitis atrodo daug žadanti – gali būti, kad vieną dieną jis atsidurs „Mercedes“ ar „Ferrari“ piloto vietoje.

Mickas, kuris, kaip teigiama, kaip ir jo tėvas yra linkęs išlaikyti privatumą, niekuomet nesidalina žiniomis apie tėčio sveikatą. Tačiau praėjusį mėnesį Vokietijos kanalui RTL jis pasakojo apie savo ir M. Schumacherio santykius iki nelaimės.

„Tėtis pasiteiravo manęs, ar norėčiau lenktyniauti profesionaliai, ar užsiimti tuo tik dėl smagumo, kad lenktynės būtų mano hobis. Žinoma, atsakiau, jog noriu lenktyniauti profesionaliai. Visuomet noriu lyginti save su geriausiais, o mano tėtis yra geriausiais. Jis yra mano dievaitis. Džiaugiuosi, kad galiu lyginti save su juo. Daugelis pasaulio čempionų save lygina su mano tėčiu. Netgi tomis dienomis, kai kartingų trasa būdavo uždaryta, mes ten nueidavome, ir mums leisdavo apsukti keletą ratų. Tai buvo pats geriausias laikas“, – pasakojo jaunasis Schumacheris.

Tačiau, priešingai nei sparčiai besivystanti jo sūnaus karjera, paties M. Schumacherio progresas lėtas.

Visgi galima suprasti, kad jis nėra prikaustytas prie lovos ar apraizgytas vamzdeliais. Kaip manoma, jam taikoma intensyvi priežiūra, apimanti slaugymą ir terapiją, kainuojančią daugiau nei 55 tūkstančius eurų per savaitę.

Galima spręsti, jog M. Schumacheris drauge su artimiausiais šeimos nariais gyvena pagrindiniame apartamentų pastate, o ne priestate, kuris, kaip teigė kai kurie žurnalistai, buvo įrengtas kaip medicinos įstaiga, kad būtų galima tinkamai gydyti lenktynininko sužeidimus – savotiška ligoninė namuose. Iš tiesų statybos prasidėjo dar prieš nelaimę, o naujasis namelis buvo skirtas našliui M. Schumacherio tėčiui, kad atvykęs aplankyti galėtų jame apsistoti.

Be vieno 2016-aisiais M. Schumacherio teisininko vokiečio Felixo Dammo paskelbto komentaro, Hamburgo teismui patvirtinusio, kad daugkartinis lenktynių čempionas nevaikšto, daugiau tikrų žinių apie jo sveikatą vargiai bebuvo.

Viena nutekėjusi žinia buvo sunaikinta 2014-aisiais, ir tai turėjo tragiškų pasekmių. Viskas nutiko po to, kai M. Schumacheris iš Grenoblio universitetinės ligoninės, kur gelbstint jo gyvybę buvo atliktos dvi operacijos, o paskui jis čia pasiliko penkiems mėnesiams ir vėliau nubudo iš dirbtinės komos, buvo nugabentas į Lozanos universitetinę ligoninę.

Michaelis Schumacheris

Dalis M. Schumacherio medicininių įrašų su informacija apie jo sveikatos būklę buvo pavogta ir už daugiau nei 44 tūkstančius eurų pasiūlyta pirkti žiniasklaidai. Įtariamasis, dirbęs oro greitosios pagalbos kompanijoje „Rega“, kuri pergabeno M. Schumacherį, buvo suimtas. Nesulaukęs apklausos jis kameroje rastas nusižudęs.

„Mums trūksta žodžių, esame giliai sukrėsti“, – tuo metu sakė Schumacherių šeimos atstovė spaudai Sabine Kehm.

Kitais metais jo namuose padarytą nuotrauką neva „draugas“ kėsinosi parduoti už maždaug 1,1 milijono eurų. Vokietijos prokurorai tai pavadino „asmeninio gyvenimo ribų pažeidimu ir privatumo sutrikdymu“. Nuotrauka niekuomet neiškilo į viešumą.

Tačiau neseniai buvo galima žvilgtelėti į tai, kas vyksta M. Schumacherio gyvenime, pasitelkiant arkivyskupo, dviejų popiežių patikėtinio, žodžius.

Daktaro Georgo Gansweino, dabartinio popiežiaus Pranciškaus dešiniosios rankos ir buvusio popiežiaus emerito Benedikto XVI sekretoriaus artimas M. Schumacherio draugas, buvęs „Ferrari“ komandos vadovas ir dabartinis FIA prezidentas Jeanas Todtas paprašė aplankyti M. Schumacherį jo namuose. Jis tą padarė 2016-aisiais.

Prieš keletą savaičių Vokietijos dienraščiui „Bild“ G. Gansweinas atskleidė: „Pirmiausia pasikalbėjau su C. Schumacher ir jos motina. Tuomet padedant gydytojui svetainėje atsirado M. Schumacheris. Aš prisistačiau ir prisipažinau esantis slaptas jo gerbėjas, pasakiau, kad dažnai žiūrėdavau lenktynes, kuriose jis dalyvaudavo, ir žavėjausi jo gebėjimu suvaldyti tokį greitą bolidą bet kokiomis oro sąlygomis“.

„Pasisveikinau su Michaeliu ir palaikiau jo rankas, jos buvo šiltos. Prisilietimas gali perteikti tai, ko negali žodžiai. Sergančio žmogaus laikymas už rankos yra itin krikščioniškas dalykas, suteikiantis nusiraminimo ir artumo. Man tai buvo labai svarbu“, – pasakojo arkivyskupas.

J. Todtas yra nuolatinis M. Schumacherio lankytojas, tačiau jis yra atsargus ir niekuomet neprasitaria apie lenktynininko būklę. Visgi J. Todtas patvirtino praėjusį mėnesį Schumacherių namuose drauge žiūrėjęs Brazilijoje vykusį priešpaskutinį šio sezono „Formulės-1“ čempionato etapą. „Savo biure ir namuose turiu Michaelio nuotraukų. Man jis tarytum sūnus“, – dažnai sakė J. Todtas, kartais vos sulaikydamas ašaras.

Kitas senas M. Schumacherio „Ferrari“ laikų komandos draugas Rubensas Barrichello taip pat norėjo apsilankyti, tačiau jam buvo pasakyta, kad niekam iš to naudos nebus. „Privalome gerbti šeimos norus“, – sakė R. Barrichello.

Tačiau toks supratingumas yra retas dalykas. Visgi Michaeliui artimi žmonės gerai žino, kodėl Corrina, turinti tam teisę, prašo, kad draugai kruopščiai laikytųsi nurodymo dėl konfidencialumo.
„Michaelis visuomet brėždavo aiškią liniją tarp savo profesinio ir asmeninio gyvenimo, net ir pačiais sėkmingiausiais savo karjeros metais. Dabar šeima nori, kad tokia asmeninio ir profesinio gyvenimo perskyra būtų gerbiama“, – sako M. Schumacherio atstovė spaudai S. Kehm.

Be to, prieš nelaimę M. Schumacheris pasižymėjo sportiniu meistriškumu, atletiškumu, dėl kurio jis smarkiai darbavosi sporto salėje intensyviau nei bet kuris kitas lenktynininkas. Jis tuo didžiavosi, tad niekas iš jo artimųjų dabar nenori, kad ne tokios malonios naujienos pasiektų jo atsidavusius gerbėjus ir tą įvaizdį sugriautų.

Tad kas toliau?

Vokietijos žurnalas „Bravo“ pranešė, jog gydytojai rengiasi itin slaptam M. Schumacherio pergabenimui į Dalase, Teksaso Valstijoje, esančią kliniką, besispecializuojančią smegenų sužeidimų srityje.

Klinikos vadovas Markas Weeksas žurnalui paslaptingai užsiminė: „Turime daug patirties su pacientais, kurie nukentėjo nuo tokio pobūdžio traumos. Ko gero, Europoje nėra klinikos, gydančios tiek daug atvejų kaip mes“.

M. Schumacherio šeima šių spėlionių nekomentuoja.

Tačiau anksčiau nei bet kokie galimi pokyčiai atkeliaus 50-asis Michaelio gimtadienis. Bet kokiu atveju, ar šis gimtadienis žymės gydymo metodų pasikeitimus, ar džiugius jo sveikatos pokyčius, tą svarbią dieną su lenktynininku drauge bus tik jo artimiausi draugai ir šeima.

Jo gerbėjai keikia nelemtą likimo ironiją: kaip taip sparčiai savo karjeros iššūkius įveikęs žmogus, išgyvenęs tik vieną rimtą „Formulės-1“ nelaimingą atsitikimą (1999-aisiais Silverstono trasoje jis susilaužė koją), galėjo taip rimtai susižeisti tokiomis, regis, nepavojingomis aplinkybėmis. Jis buvo geras slidininkas, nuolat nugalėdavo kasmetinėse slidinėjimo varžybose, rengiamose „Ferrari“ žiemos kurorte Madona di Kampilijuje, esančiame Dolomitinėse Alpėse Italijoje.

Kokia žiauri ironija, kad M. Schumacheris dar prieš savo didžiąją nelaimę buvo žymus Galvos ir nugaros smegenų instituto (ICM) Paryžiuje rėmėjas. ICM vadovas profesorius Gerardas Saillantas, pasaulyje pripažintas neurologas, yra Schumacherių šeimos draugas. Tą lemtingą dieną prieš beveik penkerius metus jis skrido gelbėti M. Schumacherio gyvybės.

Visgi M. Schumacheris niekuomet nenorėdavo užuojautos. 2007-aisiais jis sakė: „Visuomet buvau įsitikinęs, kad niekuomet nevalia pasiduoti, jei tik yra bent menkiausia galimybė, visada reikia kovoti“.

Tokia nuotaika paskatino iniciatyvą „Keep Fighting“, kurios autorė – M. Schumacherio atstovė spaudai S. Kehm. Šia iniciatyva siekiama „skleisti pozityvią energiją, kurią palaikantys M. Schumacherį per visus tuos metus jam išreiškė“, daryti gerus darbus kultūros ir švietimo srityje. Iš tiesų: lenktynių gerbėjai visame pasaulyje vis dar mojuoja vėliavomis, išreiškiančiomis paramą M. Schumacheriui.

M. Schumacherio jubiliejaus proga visuomenei bus atskleista daugiau planų. O kol kas S. Kehm išreiškė vieną nuoširdų norą: „50-ojo gimtadienio proga Michaeliui ir jo šeimai geriausia dovana būtų, jei žmonės atsimintų jį kaip geriausią lenktynininką ir rekordininką – koks jis ir yra“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)