El Chapo išgarsėjo kaip devintojo praėjusio dešimtmečio vidury viename skurdžiausių kalnuotų Meksikos regionų sukurto „Sinaloa“ kartelio vadeiva. Po kelių mirtinų mūšių su konkuravusiais karteliais, „Sinaloa“ kartelis tapo viena dominuojančių jėgų narkotikų kontrabandos srityje ir tai, ko pasiekė šis kartelis, yra sunkiai suvokiama.

„Jo čiuptuvai driekiasi nuo Niujorko iki Buenos Airių, taip pat per Atlantą iki Europos ir Afrikos, – anksčiau rašė britų dienraštis „The Daily Telegraph“. – Manoma, kad „Sinaloa“ kartelis veikia penkiasdešimtyje šalių.“

Toks nedidelio stoto vyras kaip J. Guzmanas sugebėjo mesti didelį šešėlį, tačiau galiausiai jo dienos laisvėje buvo suskaičiuotos. Šiuo metu narkotikų kartelio bosas yra laikomas Niujorke, kur laukiama vieno didžiausių teismo procesų dėl prekybos narkotikais Jungtinių Valstijų istorijoje. Tačiau kokį vaidmenį visoje šioje istorijoje suvaidino jo žmona? Netrukus tai sužinosite, nes tai yra nepapasakota Emmos Coronel tiesa.

El Chapo žmona Emma Coronel

Ištekėjo būdama paauglė

E. Coronel buvo vos 17 metų, kai per jos tėvo surengtą vakarėlį ji susipažino su daugiau nei trisdešimt metų už ją vyresniu El Chapo. Narkotikų baronas „susižavėjo Emma, nes ji buvo tyra ir nekalta“, dienraščiui „The New York Times“ sakė 25 metus iki pat pensijos narkotikų baroną sekęs buvęs JAV kovos su narkotikais valdybos vadovas Jackas Riley. Nors tuo metu Emma turėjo vaikiną, ji nesudvejojo, kai vyresnis vyras pakvietė ją šokiui.

„Mūsų keliai susikirto pačiame šokių aikštelės vidury“, – apie tą vakarą, kai susipažino su El Chapo, pasakojo E. Coronel. – Jis flirtuodamas nusišypsojo man. Po kurio laiko vienas žmogus man pasakė, kad „tas vyras klausia, ar norėtum su juo pašokti“. Ir aš sutikau. Nes rančose, net jei turi vaikiną, gali šokti su tave pakvietusiu vyru. Todėl aš pasakiau: „Žinoma!“

Vėliau kelias savaites ir mėnesius El Chapo įnirtingai siekė Emmos. Kalbama, kad jis net pasirūpino, kad būtų suklastoti vietos grožio konkurso rezultatai, kad Emma laimėtų. Emma visą laiką neigė, kad El Chapo turėjo ką nors bendro su tuo grožo konkursu, tačiau nuo tada jis visuomet ją vadino savo karaliene. Pora susituokė per Emmos aštuonioliktąjį gimtadienį.

Per vestuves kilo muštynės

Kaip teigia J. Riley, per El Chapo ir E. Coronel vestuves kilo muštynės tarp jaunikio parankinių ir vieno svečio, kuris priklausė Beltrano Leyvos šeimai. Alfredo Beltrano Leyva (Meksikos pogrindiniame pasaulyje žinomo El Mochomo (dykumų skruzdėlės) pravarde) vadovaujamai šeimai priklausė gerai žinomi narkotikų kontrabandininkai.

„Vienam iš A. Beltrano Leyvos sūnų buvo trenkta per veidą per vestuves, dėl to kilo konfliktas“, – laikraščiui „The New York Times“ pasakojo J. Riley. Jo teigimu, El Mochomo po šių muštynių Čikagoje iš El Chapo atėmė vietos narkotikų rinkos kontrolę.

Joaquín Guzmán El Chapo

Galima būtų pamanyti, kad toks gaujų konfliktas turėjo šokiruoti nuotaką, tačiau ji to beveik tikėjosi, nes pati užaugo nusikaltėlių šeimoje. Ir pirminė priežastis, kodėl E. Coronel ir El Chapo iš viso susitiko tame vakarėlyje buvo to, kad jos tėvas buvo svarbus „Sinaloa“ kartelio narys, rodo JAV iždo departamento duomenys.

Jos tėvas Inesas Coronelis Barrerasas 2013 metais Meksikoje buvo nuteistas kalėti dešimt metų už marihuanos kontrabandą į Jungtines Valstijas.

Ar ji susijusi su garsiuoju El Chapo pabėgimu iš kalėjimo?

Kai 2015 metais El Chapo pabėgo iš labiausiai saugomo Meksikos kalėjimo, spaudoje tai buvo vadinama „tūkstantmečio pabėgimu“. Tačiau tai ne pirmas kartas, kai narkotikų baronui pavyko pabėgti. Kalbama, kad 2001 metais iš Puente Grande kalėjimo jis pabėgo įlipęs į skalbinius vežusį sunkvežimį.

Tačiau, kaip rašo britų dienraštis „The Guardian“, tai yra netiesa. „J. Guzmanas iš tiesų pabėgo vilkėdamas policijos uniformą ir su policijos palyda praėjus dienai po to, kai teisingumo ministras atvyko į įvykio vietą reaguodamas į „pabėgimą“, – teigė laikraštis.

Tai buvo tikrai drąsus pabėgimas, tačiau ne toks, kaip jo 2015 metų pabėgimas iš Altiplano kalėjimo. Čia El Chapo kalėjo mažiau nei 17 mėnesių ir vėliau pabėgo per tunelį, kuris buvo iškastas dušinėse.

„Įėjimas dušinėse vedė į beveik mylios ilgio tunelį, – skelbė „The New York Times“. – Tunelyje buvo įrengtas apšvietimas, ventiliacija ir motociklas ant bėgių.“ Tunelis baigėsi statybvietėje, per kurią El Chapo ir pabėgo.

Joaquín Guzmán El Chapo

Akivaizdu, kad narkotikų baronas turėjo nemažai pagalbininkų. Tačiau kiek apie tai žinojo E. Coronel?

Šaltiniai federalinėje teisėsaugoje laikraščiui „The New York Post“ sakė, kad nusikaltėlio žmona esą jo laukė statybvietėje prie išėjimo iš tunelio. El Chapo buvo sugautas po pusmečio.

Ji bijo tapti našle

Tuo metu, kai slapstėsi, El Chapo, kaip žinoma, susitarė dėl itin daug kritikos sulaukusio interviu su aktoriumi Seanu Pennu, dėl kurio buvo susitarta padedant meksikiečių aktorei Kate del Castillo. Tačiau būtent S. Pennas netyčia ir atvedė pareigūnus pas bėglį. Policijai pavyko sužinoti, kad El Chapo slapstosi vieno iš savo parankinių namuose. Ir kai tas vėlų vakarą išėjo pasiimti įtartinai didelės maisto išsinešti porcijos, pareigūnai įsiveržė į namus.

Šiuo metu narkotikų baronas yra griežtai saugomas. Meksikos televizijos kanalui „Telemundo“ E. Coronel teigė, kad sargai su jos vyru blogai elgiasi. „Jie visuomet yra šalia, stebi jį kameroje. Jie neleidžia jam miegoti. Jis neturi jokio privatumo, net eidamas į tualetą, – sakė ji. – Bijau dėl jo gyvybės.“

Buvo išvadinta melage

E. Coronel primygtinai teigia, kad jos sutuoktinis yra tiesiog eilinis vyras, o ne smurtingas nusikalstamos organizacijos vadeiva. „Jis kaip bet kuris kitas vyras, – kanalui „Telemundo“ sakė ji. – Jis nesmurtauja. Jis nėra grubus. ... Niekada nesu mačiusi, kad jis ant ko supyktų.“ Buvusi grožio karalienė sako, kad, kiek ji žino, jos vyras ir šeima yra įstatymų besilaikantys piliečiai. Tačiau dauguma žmonių tuo netiki.

„Ji meluoja, – leidiniui „The Daily Beast“ sakė žurnalistas Emmanuelis Gallardo. – Visi Meksikoje žino, kad Coroneliai priklauso „Sinaloa“ karteliui, ir jam priklauso ne vienerius metus. Kokia žmona nežino, kur dirba jos vyras.“

Kiti sako, kad E. Coronel turėjo „gyventi oloje“, kad nežinotų apie savo vyro darbelius.

Savo gimtajame miestelyje El Chapo laikomas savotišku „šiuolaikiniu Robinu Hudu“. Vietiniai jį dievina dėl to, kad jis daug padeda savo bendruomenei. E. Coronel nori, kad pasaulis matytų būtent tokį jos vyrą, tačiau prokurorai ruošiasi papasakoti kitokią istoriją.

El Chapo žmona Emma Coronel

Kaip skelbia „The New York Times“, surinkta daugiau nei 300 tūkst. puslapių įvairių dokumentų ir tūkstančiai slapta įrašytų pokalbių, turėsiančių įrodyti, kad „El Chapo“ savo 14 mlrd. JAV dolerių vertinamą turtą sukaupė neteisėtai.

Ar ji tik marionetė El Chapo žaidime?

JAV tarptautinės politikos centro Amerikų programos direktorė Laura Carlsen sako, kad įmanoma, jog jauna trofėjinė žmona yra marionetė El Chapo žaidime, tačiau pati to nesuvokia. „Visas tas žmogaus teisių reikalas yra gerai vaidinamas scenarijus, – mano ji. – Tai yra „Sinaloa“ kartelio mėginimai sumažinti patirtą žalą. Ir E. Coronel pati yra tiesiog marionetė.“

J. Riley sutinka su nuomone, jog El Chapo naudojasi savo žmona, kad nukreiptų dėmesį nuo kriminalinės veiklos. „Emma yra jo ruporas, – laikraščiui „The New York Times“ sakė buvęs JAV kovos su narkotikais valdybos vadovas. – Jis yra tikras viešųjų ryšių genijus ir stumia Emmą į visą tai, kad ji skųstųsi dėl to, kaip su juo elgiamasi, kad temptų laiką. Kurį laiką tokia strategija puikiai veikė.“

Kol kas neaišku, kiek E. Coronel yra susijusi su tamsiais savo vyro darbeliais, tačiau L. Carlsen mano, kad net jei ji ir buvo saugoma nuo tamsiausių kartelio gyvenimo aspektų, ji tikrai privalėjo ką nors žinoti. „Reikėtų pasidomėti ir pačia Emma. Jos, kaip žmonos ir motinos, statusas neturėtų apsaugoti jos nuo baudžiamojo persekiojimo“, – sakė L. Carlsen.

Leidžia pinigus į kairę ir dešinę

Gal tai ir kruvini pinigai, bet leidžiami jie taip pat, ir E. Coronel tai puikiai žino. J. Riley kelis kartus slapta sekė E. Coronel, kai ji pernai buvo atvykusį į Vašingtoną. Ji atvyko į Jungtines Valstijas aptarti savo vyro bylos su keliomis humanitarinėmis grupėmis, tačiau vėliau rado laiko ir apsipirkti.
„Po susitikimo Vašingtone ji nuvyko į prekybos centrą. Ji leido pinigus į kairę ir dešinę, nes turi prieigą prie didelių pinigų“, – sakė J. Riley.

Anksčiau šiais metais kitas buvęs Kovos su narkotikais valdybos vadovas raportavo, kad E. Coronel išlaidavimas pasiekė neregėtą lygį. „Visa su ja susijusi istorija yra siurreali, – sakė jis. – Ji vaikšto ir švaisto pinigus bei demonstruoja savo turtą ir gyvenimo būdą visiems prieš nosį.“

Nepaisant savo vyro padėties, E. Coronel taip pat nusprendė savo dvynėms dukterims šiemet surengti grandiozinę gimtadienio šventę lėlės Barbės tema. Nuotraukas iš šio vakarėlio socialiniame tinkle „Instragram“ pamėgo daugiau nei 360 tūkst. žmonių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)