Tačiau tokį jį pažįsta ir turtus suskaičiuoja verslo pasaulyje. O koks jis kaip žmogus? Koks sutuoktinis savo žmonai? Ką valgo ir kokių įpročių turi?

Verslininkas ir elektroninės prekybos pradininkas J. Bezosas gimė 1964 metų sausio 12 d. Albukerkėje, Naujosios Meksikos valstijoje. J. Bezosas jau nuo mažumės mėgo kompiuterius ir vėliau Prinstono universitete studijavo informatiką bei elektros inžineriją.

Baigęs studijas jis dirbo Volstrite ir 1990 metais tapo jauniausiu vyresniuoju viceprezidentu investicijų kompanijoje „D.E. Shaw“. Po ketverių metų jis atsisakė šio gerai apmokamo darbo ir įkūrė „Amazon“ – virtualų knygyną, kuris vėliau tapo viena didžiausių interneto sėkmės istorijų.

2013 metais J. Bezosas už 250 mln. JAV dolerių nusipirko laikraštį „The Washington Post“. Dėl savo sėkmingo verslo jis tapo turtingiausiu pasaulio žmogumi.

Gyvenimo pradžia ir karjera

J. Bezosas gimė paauglės Jacklyn Gise Jorgensen ir biologinio tėvo Tedo Jorgenseno šeimoje. Jie buvo vedę mažiau nei metus, o kai J. Bezosui buvo ketveri, jo mama ištekėjo už imigranto iš Kubos Mike‘o Bezoso.

Jau vaikystėje J. Bezosas domėjosi, kaip viskas veikia, ir pavertė savo tėvų garažą tikra laboratorija. Būdamas paauglys jis su šeima persikėlė gyventi į Majamį, kur dar labiau susidomėjo kompiuteriais. Savo pirmąjį verslą jis pradėjo dar būdamas moksleivis.

Į kompiuterių subtilybes J. Bezosas gilinosi ir Prinstone, kurį 1986 metai baigė su pagyrimu. Pabaigęs studijas jis dirbo keliose Volstrito firmose, įskaitant „Fitel“, „Bankers Trust“ ir „D.E. Shaw“. Būtent pastarojoje firmoje jis susipažino su savo žmona Mackenzie ir 1990 metais tapo jauniausiu kompanijos viceprezidentu.

Nors jo darbas finansų srityje buvo labai pelningas, J. Bezosas nusprendė imtis rizikingo verslo – elektroninė prekyba dar tik žengė pirmuosius nedrąsius žingsnius. 1994 metais jis metė darbą, persikėlė į Sietlą ir nėrė į internetinę rinką – atidarė knygyną internete.

„Amazon“ atsiradimas

Savo naujos kompanijos biurą J. Bezosas įrengė... savo garaže, kur su keliais darbuotojais ėmė kurti programinę įrangą. Vėliau verslą jie perkėlė į dviejų miegamųjų namą, o galiausiai sukūrė bandomąjį tinklalapį. Po to, kai beta versiją išbandė 300 jo draugų, J. Bezosas 1995 metų liepos 16 dieną paleido „Amazon“ tinklalapį, kuris buvo pavadins Amazonės upės garbei.

Šis projektas per labai trumpą laiką sulaukė didžiulio pasisekimo. Be jokios reklamos spaudoje „Amazon“ jau po trisdešimties dienų prekiavo knygomis visose Jungtinėse Valstijose ir dar 45 užsienio šalyse. Po dviejų mėnesių pardavimai pasiekė 20 tūkst. JAV dolerių per savaitę ir augo sparčiau, nei J. Bezosas ir jo pradinė komanda prognozavo.

1997 metais „Amazon“ išplatino savo akcijų biržoje. Vėliau imta abejoti, ar kompanijai pavyks išlaikyti užkariautas pozicijas, tradiciniams mažmenininkams taip pat sukūrus savo elektronines parduotuves. Tačiau praėjus dvejiems metams „Amazon“ ne tik išsilaikė, bet ir tapo viena iš rinkos lyderių, pralenkdama savo konkurentus.

Vėliau J. Bezosas per „Amazon“ ėmė prekiauti ne tik knygomis, bet ir kompaktiniais diskais ir vaizdo įrašais. Tuomet sekė drabužiai, elektronika, žaislai ir daugybė kitų dalykų. Nors daugelis pirminio interneto bumo kompanijų pirmojo šio amžiaus dešimtmečio pradžioje žlugo, „Amazon“ ir toliau klestėjo.

Kompanijos apyvarta padidėjo nuo 510 tūkst. JAV dolerių 1995 metais iki daugiau nei 17 mlrd. JAV dolerių 2011 metais.

Bezosas kaip asmenybė

J. Bezosas labai atsakingai vertina miegą. Jis kiekvieną dieną prabunda natūraliai, be žadintuvo. Verslininkas pusryčiauja kartu su savo žmona rašytoja MacKenzie Bezos, jie renkasi tik sveiką maistą.

Norėdamas žmona ir savo keturiais vaikais kokybiškai praleisti laiką, jis niekada neplanuoja susitikimų ryte. Ir apskritai šis turtuolis nelabai mėgsta įvairius susitikimus.

Teigiama, kad su „Amazon“ investuotojais jis susitinka tik šešioms valandoms per metus.

O kai vis dėlto J. Bezosas rengia susitikimą, jis laikosi dviejų picų taisyklės. Tai reiškia, kad jis į susitikimą kviečia tik tiek žmonių, kad jiems pamaitinti pakaktų dviejų picų.

Taip pat kalbama, kad J. Bezosas kadaise buvo labai emocionalus viršininkas, tačiau, kaip sklinda gandai, jis pasisamdė specialų mokytoją, kad šis „padėtų jam apsiraminti“ – išmokytų kontroliuoti emocijas.

Kalbant apie darbą pačioje kompanijoje „Amazon“, J. Bezosas nėra labai dosnus: darbuotojams čia niekas nesiūlo nemokamų masažų ar nemokamų pietų.

J. Bezosas labai mėgsta neįprastus patiekalus. Vieno susitikimo metu jis pusryčiams užsisakė aštuonkojo su bulvėmis, šoninės, česnakinio padažo su žalumynais ir kiaušinių.

„Kai pamatau valgiaraštyje kažką, ko nesuprantu ir niekada neragavau, tiesiog privalau to paragauti. Privalau pusryčiams suvalgyti aštuonkojo“, – sakė jis.

Beje, milijardierius turi popietinį ritualą: indų plovimą.

„Esu įsitikinęs, kad tai yra seksualiausias dalykas“, – atskleidė jis ir prilygina tai fetišui.

Nėra aišku, ar J. Bezosas sportuoja. Tačiau neseniai įvykusios konferencijos metu visi galėjo pastebėti jo raumeningą kūną, dėl kurio jis net lygintas su aktoriumi Vinu Dieseliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)