Jis pagerino „YouTube“ rekordą

Tarptautinis hitas „Gangnam Style“ pelnė kalną įvairiausių apdovanojimų. Remiantis Gineso rekordų knyga, PSY dainos vaizdo klipas pirmasis pasaulyje buvo peržiūrėtas 1 mlrd. kartų. Šiandien peržiūrų skaičius artėja prie 3,5 mlrd.

Kitas singlas „Gentleman“ taip pat susilaukė didžiulės sėkmės. Vos per 24 val. dainos vaizdo klipas buvo peržiūrėtas net 38 mln. kartų ir galiausiai taip pat viršijo 1 mlrd. peržiūrų skaičių.

Jis repavo apie JAV karių kankinimą ir žudymą

2012 m., netrukus po to, kai PSY sulaukė savo šlovės akimirkos JAV, kažkas atkapstė 2004 m. padarytą vaizdo įrašą, kuriame, kaip teigė CNN, atlikėjas ragino žudyti JAV karius. Kontroversiški ir nešvankūs žodžiai yra protesto dainos „Dear America“ dalis. Ją parašė Pietų Korėjos roko grupė „N.E.X.T.“ Anot žurnalo „New York“, P. J. Sangas repuoja šias eilutes: „Nužudykite tuos sup***us jankius, kurie kankina Irako belaisvius / Nužudykite tuos sup***us jankius, kurie davė įsakymą kankinti / Užmuškite jų dukras, motinas, marčias ir tėvus / Nužudykite juos lėtai ir skausmingai.“ Nė iš tolo nepanašu į linksmąją „Gangnam Style“.

Viešame pareiškime PSY atsiprašė už tokį tekstą ir teisinosi, jog tai buvo emocinga reakcija į karą Irake ir dviejų jaunų merginų iš Korėjos žūtį. Jas partrenkė JAV kariuomenės transporto priemonė. „Suprantu, kiek daug paaukojo Amerikos kariškiai ir kariškės, kad apsaugotų laisvę ir demokratiją mano šalyje bei visame pasaulyje. Nors esu dėkingas už galimybę laisvai reikšti mintis, tačiau taip pat supratau, kad yra riba, apie ką galima dainuoti. Nuoširdžiai atsiprašau dėl to, kaip galima interpretuoti šiuos žodžius. Man visą gyvenimą bus gėda dėl skausmo, kurį sukėliau šia daina. Žinoma, svarbu išreikšti savo nuomonę, tačiau iš visos širdies gailiuosi, jog tam pasirinkau nesantaiką kurstantį ir nederamą tekstą.“

Jis daug geria

PSY ne tik mėgavosi populiarumu ir visais su juo susijusiais pranašumais, bet ir kovojo su savo tamsiąja puse. 2013 m. dainininkas prisipažino „The Sunday Times“, kad yra alkoholikas.

Jo požiūris į svaigiųjų gėrimų vartojimą pasirodė esąs šokiruojantis, ypač turint omeny jo teigiamą įvaizdį žiniasklaidoje.

„Jei esu laimingas, geriu, jei man liūdna, geriu, – sakė jis. – Jei lyja, geriu, jei šviečia saulė, geriu.“ PSY teigimu, alkoholiu jis nesimėgauja tik kai „kamuoja pagirios“.

Interviu atskleidė dar vieną P. J. Sango žalingą įprotį – rūkymą. Manoma, kad tabakas gali sugadinti dainininkų balsą. Kol kas neaišku, ar PSY kreipėsi į profesionalus, kad atsikratytų šių ydų.

Jis bandė „išsigydyti“ pagirias su Snoop Doggu

2014 m. PSY ir Snoop Doggas suvienijo jėgas ir įrašė singlą „Hangover“ („Pagirios“), kurį pirmą kartą pristatė JAV laidoje „Jimmy Kimmel Live“. Vaizdo įrašas sulaukė didžiulio populiarumo tarp internautų. Regis, šimtams milijonų žmonių patiko žiūrėti, kaip keistasis duetas (beje, reperiai susitiko pirmą kartą, kai vaizdo klipas buvo filmuojamas Pietų Korėjoje) eksperimentuoja ir išbando įvairias priemones nuo pagirių. Jie plaukioja fontane, valosi dantis ir pan.

Kai kurie gerbėjai liko nepatenkinti korėjietiškos populiariosios muzikos („K-pop“) ir gangsterių repo mišiniu. „Tai didžiausias įžeidimas repo istorijoje nuo Kanye Westo gimimo“, – rašė vienas komentatorius „YouTube“. Kiti skundėsi, jog vaizdo klipe per daug Snoop Doggui būdingo stiliaus ir per mažai Azijos dvasios.

Nepaisant įvairių atsiliepimų, PSY ir Snoop Doggas mėgavosi sėkmingai įgyvendintu projektu. „Aš likau labai patenkintas rezultatu. Žinai, visada norėjau nusifilmuoti kovos menų filme, – J. Kimmelui sakė Snoop Doggas. – Kuriant vaizdo klipą, pasijutau kaip karatė žvaigždė.“

Jis stengėsi išsaugoti taiką tarp Šiaurės Korėjos ir Pietų Korėjos

PSY korėjietiškos populiariosios muzikos stilius tikrai atkreipė viso pasaulio klausytojų dėmesį ir, ko gero, galima drąsiai teigti, kad Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas nėra dainininko gerbėjas. Paklaustas, ką mano apie diktatoriaus grasinimus sunaikinti Pietų Korėją ir Ameriką, PSY nesikarščiavo: „Na, kaip pramogų pasaulio atstovas, nenoriu kalbėti apie politiką, – „The Daily Beast“ atsakė jis. – Kaip Korėjos pilietis, noriu taikos. Galiu pasakyti tik tiek. Noriu ilgalaikės taikos. Noriu, kad Šiaurės Korėja ir Pietų Korėja gyventų taikiai ir būtų saugios. Netolimoje ateityje laukiama nemažai tragedijų, o aš tiesiog tikiuosi, kad viskas išsispręs taikiai, saugiai, ramiai ir lengvai.“

Jis tapo turizmo ambasadoriumi

CNN duomenimis, išgarsinęs Pietų Korėją savo muzika, 2013 m. PSY tapo šalies turizmo ambasadoriumi. Atsisakęs nemenkos sumelės, dainininkas sutiko eiti šias pareigas už minimalų užmokestį. Jis pakeitė Kenny G., kuris, kad ir kaip keistai skambėtų, buvo Pietų Korėjos turizmo veidas 2012 m. Tuo metu PSY jau žinojo, kaip deramai užimti svarbų postą, nes 2012 m. buvo paskelbtas Seulo Gangnam rajono turizmo ambasadoriumi. Be to, naujasis darbas leido gauti daugiau panašių pasiūlymų, pavyzdžiui, 2013 m. jis tapo oro linijų bendrovės „Asiana Airlines“ ambasadoriumi.

„Aš nesu Adele“

2015 m. gruodžio mėnesį PSY išleido ilgai lauktą septintąjį studijinį albumą „Chiljip PSY-Da“. Gerai žinodamas, kad beveik neįmanoma pakartoti ankstesniojo albumo sėkmės, PSY jautė didelį spaudimą ir neva nugrimzdo į gilią depresiją. „Aš nesu Adele“, – „Entertainment Weekly“ sakė jis. – Po „Gangnam Style“ sėkmės labai džiaugiausi, bet taip pat retkarčiais liūdėjau, nes tai – garsiausia mano daina ir geresnės, ko gero, niekada nebeparašysiu. Jaučiau nemažą spaudimą, tačiau bandžiau atrasti save. Nenorėjau amžiams likti tik vyruku, sukūrusiu dainą „Gangnam Style“.

Nors 2015 m. pasirodęs albumas susilaukė mažesnės sėkmės JAV, naujieji PSY korėjietiškos populiariosios muzikos singlai buvo labai gerai įvertinti 2015 m. „Mnet“ Azijos muzikos apdovanojimų metu.

Jis tebėra populiarus visame pasaulyje

Galbūt PSY žvaigždė kiek priblėso JAV, tačiau kitose pasaulio šalyse ir internete jo šokių judesiai ir garsiosios aptemptos kelnės neprarado gerbėjų. 2015 m. hito „Daddy“ vaizdo klipe atlikėjo veidas buvo skaitmeniniu būdu uždėtas ant vaikų ir kūdikių kūnų – vaizdelis vienu metu kelią šypseną ir šiurpą. Nenuostabu, kad vaizdo įrašą „YouTube“ peržiūrėjo šimtai milijonų internautų. Remiantis „Billboard“ informacija, albumas „Chiljip PSY-Da“ buvo pirmasis PSY darbas, debiutavęs aukštoje JAV šokių ir elektroninės muzikos topų vietoje. Įrašinėdamas šį albumą, dainininkas bendradarbiavo su kitomis garsenybėmis, tokiomis kaip Edas Sheeranas ir will.i.am.

Taip, PSY pastaruoju metu mažiau koncertuoja JAV ir Europoje, tačiau tam yra gera priežastis – kitose šalyse galima uždirbti kur kas daugiau pinigų.

„Vakaruose PSY susižėrė maždaug 55 mln. JAV dolerių, o dabar panašiomis sumomis pildo savo kišenes milžiniškoje Kinijos rinkoje, kurią užkariavo hitais, bendradarbiaudamas su pasaulinio garso pianistu Langu Langu, – 2015 m. pranešė BBC. – PSY sprendimas sutelkti dėmesį į Azijos muzikos rinką gali būti savotiška užuomina, kur muzikos pramonė garantuoja didžiausią pelną atlikėjams. Remiantis naujausiais duomenimis, Kinijos pramogų pasaulio vertė siekia 95,7 mlrd. JAV dolerių.“ Neblogai, tiesa?

Pagalba turintiems priklausomybių
Norėdami gauti pagalbos kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar artimiausią Priklausomybės ligų centrą:
RPLC Vilniaus filialas 8(52)137808 registratura@rplc.lt P. Širvio g. 5
RPLC Kauno filialas 8(37)333255 registratura.kaunas@rplc.lt Giedraičių g. 8
RPLC Klaipėdos filialas 8(46)415025 registratura.klaipeda@rplc.lt Taikos pr. 46
RPLC Šiaulių filialas 8(41)455644 registratura.siauliai@rplc.lt Daubos g. 3
RPLC Panevėžio filialas 8(45)582673 registratura.panevezys@rplc.lt Elektronikos g. 6
Anoniminių alkoholikų draugija +370 685 05191 info@aalietuvoje.org
Pilnų namų bendruomenė +370 698 73005 info@pnb.lt
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)