„Melania and Me: The Rise and Fall of My Friendship With the First Lady“ yra naujausia iš pastaruoju metu pasirodžiusių knygų apie Trumpų šeimą, išleista kaip tik prieš pat lapkritį vyksiančius prezidento rinkimus.

S. Winston Wolkoff knyga nepiešia penkiasdešimtmetės M. Trump psichologinio portreto, nors ją skaitant galima nemažai sužinoti apie paslaptingiausios JAV pirmosios ponios nuo pat penktojo praėjusio amžiaus dešimtmečio charakterį ir asmenybę.

Stephanie Winston Wolkoff

S. Winston Wolkoff tiesiog dievino M. Trump (jos knygoje yra pateikiama daugybė žinučių, nusėtų įvairiomis šypsenėlėmis ir pareiškimais „Myliu tave“ su šauktukais). Ji taip norėjo būti „ypatinga“ pirmosios ponios drauge, tad prisiėmė daugybę darbų (padėjo organizuoti prezidento inauguraciją ir pirmosios ponios biuro formavimą, personalo paiešką, prisidėjo prie pirmosios ponios (vadinamos kodiniu pavadinimu FLOTUS) iniciatyvų ir prezidento šeimos gyvenamųjų patalpų įrengimo, nors tam buvo visai nepasirengusi, ir galiausiai atsidūrė ligoninėje dėl rimtų nugaros problemų, kurias dar labiau pasunkino stresas).

Ir tuomet ji buvo „atleista“, nors ir taip nemokamai dirbo FLOTUS patarėja, bei Baltųjų rūmų vakariniame sparne buvusi netiesiogine prasme „pastumta po autobusu“, kaip ji sakė „The New York Times“ žurnalistei, nes buvo ieškoma atpirkimo ožio dėl nekompetentingumo ir įtariamos korupcijos planuojant prezidento inauguraciją.

Stephanie Winston Wolkoff knyga apie Melanią Trump

USA TODAY susiekė su M. Trump administracijos vadove ir atstove spaudai Stephanie Grisham. „Šioje knygoje ne tik daug savęs išaukštinimo, bet joje tiesiog labai daug netiesos, – sakė ji. – Tai yra pavyzdys, kaip iškraipoma tiesa ir perkeliama kaltė siekiant sukelti kitų žmonių gailestį. Tenka apgailestauti ir nerimauti dėl to, kaip ji iki tokio laipsnio perdėjo savo draugystę ir labai trumpą darbą Baltuosiuose rūmuose.“

S. Winston Wolkoff mano, kad Donaldo Trumpo vadovaujami Baltieji rūmai visam laikui pakenkė jos reputacijai dėl „neteisingos“ žiniasklaidos skelbtos informacijos ir M. Trump nenoro jos apginti. Tuo metu ji pati apsiginti negalėjo, nes buvo pasirašiusi konfidencialumo sutartį, o tai dar kartą rodo, kokios rizikingos yra tokios sutartys.

Todėl ši viską atskleidžianti knyga buvo parašyta iš keršto. Tiesa, verta paminėti, kad net ir tuomet S. Winston Wolkoff rūpėjo M. Trump, todėl ji dedikavo knygą būtent jai.

Knygoje vyrauja trys pagrindinės temos: kas yra M. Trump? Kas „Trumpo žemėje“ apšmeižė S. Winston Wolkoff? Ir kodėl sklinda paskalos apie M. Trump ir jos podukrą, tėvelio numylėtinę Ivanką Trump, kurią jos pamotė atleido iš „princesės“ pareigų?

Taigi kas yra M. Trump?

Kaip teigia S. Winston Wolkoff, jai pagaliau atsivėrė akys. Pasirodo, kad M. Trump jai yra tokia pat paslaptis, kaip ir daugeliui amerikiečių. Nors ji manė ją gerai pažinojusi. Ir už šią klaidą jai teko brangiai sumokėti.

O juk buvo perspėta. S. Winston Wolkoff sukosi Niujorko mados, meno ir labdaros pasaulyje ir dirbo kitai garsiai moteriai – žurnalo „Vogue“ redaktorei Annai Wintour – ir padėjo organizuojant devynis kasmetinius „Met Gala“ renginius. Su M. Trump ji susipažino dirbdama „Vogue“ ir ji jai iš karto patiko.

Melania Trump

Tačiau po 2016 metų JAV prezidento rinkimų ji ne kartą buvo perspėta nedirbti su Trumpais. Nė vienu iš jų. „Bėk“, – tokią buvo pagrindinė patarti bandžiusių žmonių mintis.

„Šeštasis jausmas perspėjo mane nepasitikėti Trumpais, tačiau širdis sakė: „Melania nėra viena iš jų. Ji yra viena iš mūsų“, – savo knygoje rašo S. Winston Wolkoff.

Ir tai buvo klaidingas vertinimas – emociškai, psichologiškai, fiziškai, finansiškai, socialiai ir profesionaliai. „Maniau, kad turėjau nuostabią draugę. Tačiau kai man jos tikrai reikėjo, Melanios šalia nebuvo. Staiga man tapo labai skausmingai akivaizdu, kad ji iš tiesų nebuvo mano draugė tikrąja to žodžio prasme“, rašo - S. Winston Wolkoff.

Pamenate skandalą sukėlusią M. Trump striukę su užrašu ant nugaros „Man iš tiesų nerūpi, o jums?“? S. Winston Wolkoff sako, kad tai galėtų būti pirmosios ponios gyvenimo šūkis. Pirmoji ponia jai prisipažinusi, kad iš tiesų jai visiškai nusispjauti, ką jos kritikai sako apie ją, jos drabužius ar batus, jos kalbas ir iniciatyvą „Būk geriausias“, jos dažną nebūvimą renginiuose, sprendimą penkis pirmuosius jos vyro prezidentavimo mėnesius likti Niujorke, jos nenorą bendrauti su žiniasklaidą ar jos vyro tviterio žinutes.

„Tai mano gyvenimas ir tai yra tik mano reikalas“, – S. Winston Wolkoff „visiškai šaltakraujiškai ir nepaaiškinamai ramiai“ sakydavo M. Trump.

„Kodėl tau taip rūpi?“ – savo draugės klausdavo M. Trump, kai S. Winston Wolkoff eidavo iš proto dėl kažko, ką pranešė žiniasklaida, o ji tai darė dažnai. M. Trump niekada dėl nieko nesijaudina. „Juk vis tiek nelaimėsi“, – gūžčiodama pečiais sakydavo ji.

Tačiau S. Winston Wolkoff manė galinti palenkti žiniasklaidą savo pusėn ir priversti „pamilti Melanią“ taip, kaip ją mylėjo ji. Tačiau Melanios Trump tai visai nedomino.

„Jos laimės paslaptis yra būti natūraliai paviršutiniška ir dėl to neatsiprašinėti, – savo knygoje rašo pirmosios JAV ponios buvusi draugė. Jos elgesys nepasikeitė nuo tų dienų, kai ji dar nebuvo pirmoji ponia. Dabar ji tiesiog yra labiau matoma.“

Kaip S. Winston Wolkoff tapo prezidento inauguracijos organizacinio komiteto nare?

S. Winston Wolkoff buvo tokia apolitiška, kad iki 2016 metų net nebalsuodavo prezidento rinkimuose (už D. Trumpą ji balsavo tik todėl, kad jis buvo draugės vyras), todėl Trumpai manė, kad ji tiesiog tobulai tinka padėti organizuoti 58-ojo prezidento inauguracinio komiteto organizuojamą ceremoniją. Ir būtent Ivanka trump ir „šeima“ pasiūlė jai šį darbą.

Donaldas Trumpas ir Melania Trump

Ir ji sutiko, nes jautė „patriotinę pareigą“, o taip pat norėjo paginti M. Trump interesus: jos abi baiminosi, kad I. Trump, esą, nori būti pagrindinė Trumpų moteris tą didžiąją dieną. S. Winston Wolkoff buvo M. Trump „šnipas“ komitete. Ir didelė jos knygos dalis yra skirti papasakoti apie 69 dienas trukusį košmarą iki 2017 metų sausio 20 d. įvykusios prezidento inauguracijos, kurį sudarė daugybė nesėkmių, klaidų ir painiavos.

Ji tapo neapykantos objektu komitete, kuriam vadovavo milijardieriaus D. Trumpo draugas Thomas Barrackas, nes nuolat skundėsi, kaip nerūpestingai dirba komitetas, bei dėl jos pastebėtų „neatitikimų“ kalbant apie biudžetą ir milijonų dolerių apskaitą.

Ar aštuonios praleistos dienos „Trump International Hotel“ viešbutyje Vašingtone gali kainuoti 3,6 mln. JAV dolerių? Tikrai ne, manė ji. Argi D. Trumpas negalėjo skirti vietos ar suteikti jos su didele nuolaida? „Tokia kaina tikrai negalėjo būti reali. Ši suma, rodos, buvo keturis kartus didesnė už standartinę. Be to, kad tai buvo akivaizdu, tai dar buvo ir blogai etikos požiūriu“, – rašo ji.

Šiuo metu JAV atliekami trys valstijos lygmens ir federaliniai tyrimai dėl galimų nusikaltimų. S. Winston Wolkoff bendradarbiauja su pareigūnais ir jau yra perdavusi daugybę dokumentų ir kvitų iš to laikotarpio, kai dirbo komitete.

S. Winston Wolkoff „pažeminimas“

S. Winston Wolkoff mano, kad jos priešai (supraskite, Ivanka Trump) vakariniame sparne pakišo ją, kad ji tapo visuomenės pasipiktinimo objektu. Taip nutiko, kai organizacinis komitetas galiausiai 2018 metų vasarį paskelbė skaičius, kurie parodė, kad buvo surinkta 107 mln. JAV dolerių, o 26 mln. JAV dolerių atiteko bendrovėms, su kuriomis bendradarbiavo S. Winston Wolkoff. Atrodė, kad M. Trump „geriausia draugė“ nemažai užsidirbo. Tačiau, kaip ji pati sako, kad iš tiesų tie pinigai atiteko pardavėjams, kuriuos pasamdė jos kompanija. Tik jie nebuvo paminėti Baltųjų rūmų ataskaitoje, buvo minimas tik jos vardas.

Netrukus „The New York Times“ paskelbė straipsnį, kuriame minimi „šaltiniai“ Baltuosiuose rūmuose, ir jis sukūrė įspūdį, kaip teigia S. Winston Wolkoff, kad pirmoji ponia savo „vakarėlius organizuojančiai“ draugei parūpino „šiltą vietelę“ ir padėjo užsidirbti milijonus, dėl ko ši galiausiai buvo atleista. Tačiau iš tiesų S. Winston Wolkoff jau prieš tai pati išėjo dėl išsekimo ir sveikatos problemų.

Dar blogiau buvo tai, kad rytinis sparnas (pirmosios ponios biuras) išplatino pareiškimą, kuriame teigta, kad M. Trump niekaip nebuvo susijusi su organizaciniu komitetu ir nežinojo, kaip buvo naudojamos lėšos.

Donaldas Trumpas ir Melania Trump

Tačiau, kaip rašo S. Winston Wolkoff, tiesa ta, kad „Melania viską žinojo, kiekvieną detalę“ – nuo susimovimų iki to, kad per vakarienę bus patiekiama lašiša, nuo biudžeto neatitikimų iki problemų pritraukiant A lygio atlikėjų. („Nemanau, kad Donaldui patinka Kenny Rogersas“, – per talentų paiešką savo draugei sakė M. Trump).

Perskaičiusi straipsnį S. Winston Wolkoff ištiko isterija, būtent dėl tokių dalykų M. Trump kartais ją kritikavo. S. Winston Wolkoff sakė pasijutusi „viešai išgėdinta“ ir kad jos „visa esybė“ buvo sunaikinta. „Kokia buvau kvaila galvodama, kad galėsiu kažką pakeisti šioje vagių šutvėje“, – savo knygoje rašo ji.

Kas kaltas dėl to, kad S. Winston Wolkoff tapo atpirkimo ožiu?

S. Winston Wolkoff taikiklyje atsidūrė „The New York Times“ Baltųjų rūmų reporterė Maggie Haberman ir CNN žurnalistė Kate Bennett, kurios nuolat rašo apie pirmąją ponią. S. Winston Wolkoff mano, kad jos parašė prastų ir klaidingų straipsnių apie ją ir M. Trump, ir detaliai paaiškina, kaip tai buvo padaryta.

Stephanie Grisham, kuri iš pradžių buvo pirmosios ponios atstovė spaudai, vėliau tapo prezidento atstove spaudai, o dabar yra pirmosios ponios biuro vadovė, yra apibūdinama kaip „pikta“ ir „siaubingai nepagarbi“ žurnalistams, pačiai S. Winston Wolkoff ir kitiems rytinio sparno darbuotojams.

Jeigu M. Trump požiūris buvo visai nebendrauti su žiniasklaida, tai S. Grisham požiūris buvo nepagarbus bendravimas su žiniasklaida, o tai, S. Winston Wolkoff manymu, kenkė pirmajai poniai. Be to, S. Winston Wolkoff buvo įsitikinusi, kad S. Grisham buvo I. Trump pakalikė rytiniame sparne ir į šias pareigas buvo paskirta tuo metu, kai S. Winston Wolkoff gulėjo ligoninėje, kad ši „prižiūrėtų“ M. Trump.

Antrasis pagal rangą prezidentinės inauguracijos organizavimo komitete buvęs Rickas Gatesas; kaip įtaria S. Winston Wolkoff, jis buvo dar vienas I. Trump pakalikas. Jos teigimu, kaip kolega organizuojant inauguraciją jis buvo labai nepatikimas ir tikras nemokša. Ji taip pat pažymėjo, kad vėliau šis respublikonų lobistas buvo apkaltintas (ir galiausiai prisipažino kaltu) dėl dalyvavimo sąmoksle ir klaidingos informacijos dėl Rusijos kišimosi į 2016 metų rinkimus pateikimą.

Melania prieš Ivanką

Knygoje nemažai pasakojama apie Melanios santykius su podukra Ivanka, o tai labai džiugina D. Trumpo kritikus. Iš tiesų joje nerašoma iš esmės nieko naujo: jos tikrai nėra geriausios draugė, tai buvo minima ir ne vienoje anksčiau pasirodžiusioje knygoje. Tačiau S. Winston Wolkoff atskleidžia daugiau apie šių moterų priešiškumo mastą.

S. Winston Wolkoff mano, kad Ivanka mėgino pakenkti Melanios kaip pirmosios ponios pozicijai. Jos teigimu, vakarinis sparnas mėgino užimti jau ir taip ribotą biurų plotą rytiniame sparne, kad čia dirbtų vakarinio sparno darbuotojai. Be to, vakarinis sparnas nuviliodavo potencialius rytinio sparno darbuotojus, mėgino perimti renginius, kuriuos tradiciškai rengia pirmoji ponia. Taip pat jie dažnai kviesdavosi S. Winston Wolkoff į susirinkimus, kad išgautų informacijos apie tai, ką veikia Melania.

Vakarinis sparnas taip pat susigrobė brangiausiai apmokamus darbuotojus, todėl rytinis sparnas jų negalėjo pasisamdyti (tai buvo viena iš priežasčių, kodėl S. Winston Wolkoff dirbo nemokamai, kaip Melanios Trump pirminė patarėja). Ji mano, kad už viso to stovėjo I. Trump.

S. Winston Wolkoff taip pat atskleidė, kad I. Trump garsėjo kaip „serijinė nutekintoja“, ypač istorijų, kurios leido jai ir jos vyrui Jaredui Kushneriui atrodyti gerai, o „visi kiti atrodydavo blogai“.

Donaldas Trumpas ir Melania Trump

S. Winston Wolkoff pripažįsta, kad jos ir M. Trump sėkmingai įgyvendinta operacija „blokuoti princesę“ per D. Trumpo inauguraciją, kad jos veidas nebūtų per daug arti tėvo per renginį, buvo tikrai „niekinga“. Tačiau jos manė, kad Ivanka neturėtų būti dėmesio centre per savo tėvo inauguraciją.

Filmo „Žuvytė Dorė“ peržiūra Baltųjų rūmų šeimos teatre praėjus dešimčiai dienų po inauguracijos tapo paskutiniu lašu, susijusiu su I. Trump, kuris perpildė M. Trump ir S. Winston Wolkoff kantrybės taurę. Ši istorija nutekėjo kaip tik tuomet, kai prezidentas pasirašė prieštaringai vertinamą draudimą musulmonams atvykti į šalį. Todėl toks filmo apie nuo tėvų atskirą žuvytę, pasirinkimas pasirodė labai nejautrus. Tačiau Melanios su sūnumi Barronu tuomet Niujorke nebuvo. Pirmoji ponia neužsakė to filmo šeimai, tačiau manė, kad tai padarė I. Trump, ir dėl to ji įsiuto.

„Melania nusprendė nubrėžti liniją, – rašo S. Winston Wolkoff. – Nuo tada niekam, įskaitant ir Ivanką ir jos vyrą Jaredą Kushnerį, nebebuvo leidžiama įžengti į rezidenciją, kuri (galiausiai) tapo jos namais, be pirmosios ponios išankstinio leidimo. „Tai yra mano namai“, – Melania pasakė savo draugei. – Jie gi neateina į mano butą Niujorke, kada tik panori?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)