Trečio eilėje į sostą Kembridžo hercogų Williamo ir Kate Middleton sūnaus krikštynos vyko už uždarų durų. Ceremonija tęsėsi apie 45 minutes.

Ceremonijai vadovavo Anglikonų Bažnyčios vadovas Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby.

„Prieš kelis mėnesius milijonai žmonių visame pasaulyje šventė princo George'o gimimą, – arkivyskupas sakė vaizdo pranešime, kurį antradienį jo biuras Lambeto rūmuose paskelbė portale „YouTube“. – Dabar švenčiame kitą nepaprastai svarbų momentą – krikštą.“

Karališkoji šeima pranešė tik kelias detales apie krikštynų ceremoniją, kurioje, anot Kensingtono rūmų atstovo, dalyvauti kviesti "artimi abiejų šeimų nariai".

Nuotraukų albume - šventės belaukianti D. Britanija:

Anglijos Bažnyčioje per krikštą ant vaikelio galvos liejamas švęstas vanduo, tačiau visas vaikas nepanardinamas.

Princas George'as, kuriam ateityje lemta tapti Anglijos Bažnyčios aukščiausiuoju valdytoju ir „Tikėjimo gynėju“, gimė liepos 22 dieną.

Garsenybių fotografui Jasonui Bellui, kuris yra žinomas dėl buvusio grupės „The Beatles“ nario sero Paulo McCartney, futbolininko Davido Beckhamo ir Holivudo aktorės Scarlett Johansson portretų, vieninteliam patikėta padaryti oficialias krikštynų nuotraukas.

Šis apdovanojimų pelnęs fotografas nuotraukas darys Klarenso rūmuose, oficialioje Williamo tėvo princo Charleso rezidencijoje, po krikštynų ceremonijos.

Tos nuotraukos tikriausiai prilygs ikonoms, nes jose bus matomi kartu susirinkusios keturios monarchų kartos.

Paskutinį kartą tokia nuotrauka buvo padaryta 1894 metais per būsimojo karaliaus Edwardo VIII (Edvardo VIII) krikštynas: joje matomas kūdikis su savo tėvu, būsimuoju karaliumi George'u V (Jurgiu V), seneliu – būsimuoju karaliumi Edwardu VII – ir prosenele karaliene Victoria (Viktorija).

George'as bus sąmoningai atribotas nuo karštligiško žiniasklaidos dėmesio, kurį princas Williamas sieja su savo motinos Velso princesės Dianos žūtimi per automobilio katastrofą Paryžiuje, kuri įvyko mašiną persekiojant paparacams.

Krikštatėviais paskirta jo tėvo pusseserė ir draugai

Princas Williamas nesilaikė karališkosios šeimos papročio, paskirdamas savo sūnaus princo George'o krikštatėviais savo pusseserę jojimo sporto čempionę Zarą Phillips ir šešis senus draugus.

Zara, kuri pati laukiasi pirmojo vaikelio nuo savo vyro – regbio žaidėjo Mike'o Tindallo, vienintelė iš George'o krikštatėvių yra šeimos narė, sakoma pranešime, kurį prieš ceremoniją paskelbė Williamo ir Kate rezidencija – Kensingtono rūmai.

Kitais krikštatėviais taps artimi karališkosios poros draugai, tarp jų buvęs elitinio specialiųjų pajėgų dalinio SAS narys Jamie Lowtheris-Pinkertonas, kuris yra Williamo vyriausiasis asmeninis sekretorius, ir Oliveris Bakeris – sutuoktinių draugas iš jų studijų Škotijoje laikų.

Krikštatėvių sąraše taip pat įvardytas princo Williamo vaikystės draugas Williamas van Cutsemas ir Kate mokyklos draugė Emilia Jardine-Paterson, kuri dabar užsiima interjero puošybos verslu.

Krikštatėviais taip pat taps Hugh Grosvenoras, kurio motina Vestminsterio kunigaikštienė yra princo Williamo krikštamotė, ir Julia Samuel – velionės Williamo motinos princesės Dianos artima draugė.

Toks krikštatėvių pasirinkimas kertasi su Britanijos monarchijos tradicija, kai į sąrašą įtraukiami tik su karališkąją šeima giminystės ryšiais susiję asmenys.

Pats princas Williamas irgi turi šešis krikšto tėvus, tarp jų Graikijos karalių Konstantiną II. Tuo tarpu tarp Williamo tėvo sosto įpėdinio princo Charleso krikštatėvių yra Norvegijos karalius Haakonas ir Graikijos bei Danijos princas George'as.

Portalas tavovaikas.lt surinko įdomiausius faktus apie karališkojo kūdikio krikštynas:

1. Pirmasis berniuko vardas George Anglijoje ir Velse buvo 12 pagal populiarumą vardų sąraše. Šiandien jis pirmoje vietoje.

2. Antrasis princo vardas Alexander - duotas vieno iš Williamo krikštatėvių garbei. Žinoma, tai tik viena iš daugelio priežasčių, Anglijos istorijoje šis vardas laikomas itin svarbiu.

3. Pirmoji krikštynų iškilmių vieta, kurią prognozavo žiniasklaidos atstovai - Vestminsterio vienuolynas.

4. Kitas įdomus faktas jums: kol kas keturi karališkieji kūdikiai buvo pakrikštyti Muzikos kambaryje Bekingemo rūmuose. Princas Čarlzas buvo pirmasis, tuomet princesė Anne, Prince Andrew ir princas Williamas.

5. Visus keturis aukščiau minėtus karališkuosius kūdikius krikštijo Kenterberio arkivyskupas, kuris atliks apeigas ir princo George krikštynų metu.

6. Princas Harry buvo pakrikštytas šv. Jurgio koplyčioje ir taip nutraukė krikštynų Muzikos salėje tradiciją.

7. Mažasis princas iš naujo laužo seną tradiciją, nes krikštą priims šv. Jameso koplyčioje.

8. Koplyčią Williamas su Catherine pasirinko dėl jaukumo ir intymumo. Be to, būtent šioje koplyčioje Williamas atsisveikino su mama, princese Diana, o jos atminimas visada buvo svarbus Williamui.

9. Krikštynas atsisakyta transliuoti tiesiogiai per televiziją.

10. Princas Williamas buvo pakrikštytas, kai jam buvo vos daugiau nei mėnuo, princas Čarlzas - taip pat po mėnesio, o štai mažasis Georgas sulaukė jau visų trijų mėnesių.

11. Manoma, kad krikštynos įvyko vėliau nei kitų princų dėl Karalienės Elžbietos II atostogų. Nenorėta nutraukti jos didenybės poilsio.

12. Karališkasis krikšto rūbas iš rankų į rankas perduodamas jau nuo 1841 metų. Pirmoji jį dėvėjo karalienės Viktorijos duktė princesė Viktorija. Taigi, princas Georgas bus pasipuošęs 172 metų senumo drabužiu.

13. Šį krikšto rūbą dėvėjo jau 60 karališkųjų kūdikių!

14. Princas Williamas ir Kembridžo kunigaikštienė Catherine Middleton pasirinkdami mažylio krikštatėvius sulaužė karališkąsias tradicijas. Įprastai visi krikštatėvius vaikams rinkdavo iš kilmingųjų sluoksnio, tačiau Georgo krikšto tėvai - paprasti mirtingieji.

15. Oficialiai pristatytas tik vienas krikštatėvis. Princas Williamas pagerbė savo artimą draugą Guy Pelly, kuris jau daug metų yra diskretiškas ir geras Williamo draugas. Šias savybes princas nori perduoti ir savo sūnui.

16. Krikšto tėvas Guy, buvęs naktinio klubo savininkas, garsėja savo kontraversiška praeitimi: vakarėlių pomėgiu bei bylinėjimusi su teismais. Šiuo metu vyras kaltinamas vairavimu išgėrus.

17. Karališkieji kūdikiai turi po 6 krikštatėvius. Žiniasklaidai krikšto mama dar nėra oficialiai pristatyta, todėl spėliojama, jog tai gali būti Kembridžo hercogienės sesuo Pippa.

18. Tikimasi, kad princas Harry taip pat taps mažylio krikštatėviu. Buvusio Olimpinio jojimo čempiono sūnus Jamesas Meade, Williamo kilnojamojo turto agentas Thomas Van Straubenzee ir sena Kate draugė Alicia Fox-Pitt - pagrindiniai likusių krikštatėvių variantai.

19. Krikštynų metu pirmą kartą Anglijos istorijoje bus įamžintos net keturios karališkosios kartos. Karalienė Elžbieta II, Princas Čarlzas, Princas Williamas ir Princas George.

20. Krikštynų iškilmių organizatorė prasitarė, kad tai bus jauki šeimos šventė, kurioje dalyvaus tik artimiausi šeimos nariai ir draugai. Vaiko krikštynų šventė tikrai nebus tokia pompastiška, kaip tėvų vestuvės.

Princo Harry krikštynų 1984 metais akimirkos:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)