1. Princesės Dianos ūgis – 1,78 metro.

2. Daug kas ją laikė nekilminga, tačiau Diana buvo kilusi iš britų aristokratų, giminystės ryšiais siejamų su karaliumi Karoliu II, giminės.

3. Jos pamotė buvo garsiosios meilės romanų rašytojos Barbaros Cartland duktė.

4. Ji užaugo su dviem seserimis ir dviem broliais. Broliai ir seserys vaikystėje buvo labai artimi.

5. Charlesas, prieš padėdamas merginti Dianą, susitikinėjo su viena iš jos vyresnių seserų.

6. Diana mokykloje gavo apdovanojimą už tai, kad gerai rūpinosi savo jūrų kiaulyte.

Princesė Diana

7. Ji nelaikė brandos egzaminų, nors turėjo muzikinį talentą ir grojo pianinu.

8. Baigusi mokyklą, motinos patarta, ji mokėsi kulinarijos.

9. Karalienė Elžbieta II buvo Dianos brolio krikštamotė.

10. Dianos tėvas, taigi ir pati Diana, yra tiesioginis karaliaus Čarlzo II palikuonis. Giminystės ryšiais ji taip pat susijusi su Winstonu Churchilliu bei dešimčia JAV prezidentų – George‘u Washingtonu, Johnu Adamsu, Johnu Quincy Adamsu, Calvinu Coolidge‘u, Millardu Fillmore‘u, Rutherfordu B. Hayesu, Groveriu Clevelandu, Franklinu D. Rooseveltu ir abiem Bushais – bei aktoriumi Humphrey Bogartu.

11. Keturios Dianos giminės moterys buvo Didžiosios Britanijos karalių meilužės.

Princesė Diana

12. Diana buvo pirmoji Didžiosios Britanijos pilietė, ištekėjusi už šalies sosto įpėdinio nuo pat 1659 metų, kai būsimas karalius Jokūbas II vedė Anne Hyde. Karalienės Elžbietos II motina buvo Britanijos pilietė, kai ištekėjo už būsimo karaliaus Jurgio VI, tačiau šis nebuvo sosto įpėdinis. Tuo metu sosto įpėdiniu buvo jo brolis.

13. Princas Charlesas pasipiršo Dianai Bakingamo rūmuose 1981 metų vasario 3 d.

14. Tuomet, kai princas Charlesas jai pasipiršo, Diana dirbo vaikų darželyje.

15. Dianos vestuvinį žiedą su 14 deimantų ir dvylikos karatų safyru dabar mūvi jos marti Kate Middleton.

16. Diana buvo dvylika metų jaunesnė už Charlesą.

17. Jos vestuves per televiziją stebėjo 750 mln. žmonių.

Princas Čarlzas ir princesė Diana

18. Diana kelis kartus susitiko su Motina Terese. Ironiška, bet pastarosios mirties 1997 metų rugsėjo 6 d. faktą beveik nustelbė naujienos apie Dianos laidotuves. Diana buvo palaidota su rožiniu, kurį jai padovanojo Motina Teresė.

19. Princo Charleso 1994 metais duotą interviu Jonathanui Dimbleby Britanijoje žiūrėjo 14 mln. žmonių. o Dianos interviu BBC 1994 metais žiūrėjo 21 mln. žmonių.

20. Tragiška Dianos mirtis lyginama su Marilyn Monroe ar Monako princesės Grace Kelly mirtimi. Beje, Diana dalyvavo princesės Grace laidotuvėse ir tai buvo jos pirmasis valstybinis vizitas užsienyje.

21. Maždaug 2,5 mlrd. žmonių visame pasaulyje matė per televiziją ar gyvai bent dalį jos laidotuvių.

22. Dianos kapas yra ežero saloje jos šeimos dvare Althorp Park. Čia plaukioja keturios juodosios gulbės ir auga 36 ąžuolai, simbolizuojantys jos nugyventus metus.

Princas Čarlzas ir princesė Diana

23. Per savaitę po Dianos mirties Velso princesės memorialiniam fondui buvo paaukota 150 mln. JAV dolerių. Šis fondas ir toliau remia įvairiausius projektus, kurie buvo svarbūs princesei Dianai.

24. Viena iš daugelio labdaros organizacijų, kurias rėmė princesė Diana, buvo Tarptautinė sausumos minų uždraudimo kampanija. Ši kampanija, praėjus keliems mėnesiams po jos mirties, buvo apdovanota Nobelio taikos premija.

25. Ji taip pat rėmė ŽIV/AIDS kampaniją ir kovojo prieš stigmą, siejamą su šia liga.

26. 1977 metais Diana išmokė Charlesą šokti stepą. Jie pradėjo susitikinėti 1980 metais.

27. Charlesas mėgo polą ir žirgus. Diana mažai domėjosi žirgais nuo tada, kai nuo vieno jų nukrito. Tačiau vėliau jos akį patraukė jodinėjimo mokytojas majoras Jamesas Hewittas.

28. 1995 metais duodama interviu BBC tuo metu, kai skyrėsi su princu Charlesu, Diana pripažino, kad buvo neištikima savo vyrui. Taip ji pasielgė po to, kai paaiškėjo, kad Charlesas buvo užmezgęs romaną.

Princas Čarlzas ir princesė Diana

29. Jos biografija atskleidžia, kad ji turėjo psichologinių problemų, įskaitant valgymo sutrikimų, taip pat yra mėginusi nusižudyti.

30. Pagal skyrybų susitarimą, jai buvo iš karto sumokėta 22,5 mln. JAV dolerių, o kasmet buvo dar mokama 600 tūkst. JAV dolerių.

31. Žurnalo „Time“ viršeliui ji nusifotografavo aštuonis kartus, „Newsweek“ – septynis, „People“ – daugiau nei 50 kartų. Kaskart, kai kurio nors žurnalo viršelyje pasirodydavo jos nuotrauka, to žurnalo pardavimai smarkiai išaugdavo.

32. Ištekėjusi už princo Charleso Camilla Parker-Bowles turėjo teisę vadintis Velso princese, tačiau nusprendė naudoti titulą Kornvalio kunigaikštienė, kad nebūtų asociacijos su Diana.

Princesė Diana - nuotraukose:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)