Pirmoji ponia negali elgtis taip kaip nori. Ne, egzistuoja tam tikros taisyklės, kurių ji turi laikytis, kad išlaikytų tradicijas ir liktų visuomenės malonėje. Kai kurios jų yra paprastos. Tačiau esama ir tikrai stebinančių ir net labai keistų.

Pirmoji ponia privalo dekoruoti tam tikras Baltųjų rūmų erdves

Pirmųjų ponių laukia gąsdinanti užduoti dekoruoti Baltuosius rūmus, kai į juos įsikelia. Tačiau jos savo rankomis gali prisiliesti tik prie erdvių, kuriose gyvena: iš esmės tai yra antrasis ir trečiasis rūmų aukštai. Istoriniai kambariai, kaip Lincolno kambarys, yra neliečiami. Knygą „First Women: The Grace and Power of America's Modern First Ladies“ parašiusi Kate Andersen Brower „ABC News“ sakė: „Kai kurios patalpos iš esmės yra istoriniai kambariai, kurie priklauso Amerikos žmonėms, o ne ten gyvenančioms šeimoms“.

Pirmosios ponios taip pat turi sekti, ką reikia paremontuoti viešose Baltųjų rūmų erdvėse. Tačiau jeigu prezidentas ir pirmoji ponia nori keisti viešuosius kambarius, jie privalo gauti Baltųjų rūmų išsaugojimo komiteto pritarimą.

Neįtikėtinas privalumas dekoruojant Baltuosius rūmus yra galimybė naudotis konfidencialiu sandėliu, kuriame yra pilna praeityje Baltuosiuose rūmuose naudotų baldų. Pirmoji ponia gali rinktis daiktus iš šio sandėlio, o taip pat gali samdyti interjero dizainerį, kad šis padėtų išrinkti naujus baldus ir dekorą.

Pirmoji ponia negali priimti dovanų

Jeigu manote, kad prezidentas ir pirmoji ponia gali pasilikti gautas dovanas, tai labai klystate. Tiesa yra ta, kad užsienio vyriausybių dovanos priklauso Jungtinėms Valstijoms. Jas saugo Nacionalinis archyvas ir Įrašų administracija, o vėliau jos perduodamos Prezidento bibliotekai. Jeigu prezidentas ar pirmoji ponia nori pasilikti dovaną, jie turi ją nusipirkti.

Pavyzdžiui, Nancy ir Ronaldas Reaganai aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje iš Vokietijos kanclerio dovanų gavo du gyvus erelius. O Meksikos prezidentas jiems padovanojo žirgą. Na, šios dovanos tikrai turėjo būti gana problematiškos.

Tiesa, egzistuoja viena išimtis. Pirmajai poniai leidžiama pasilikti šalies viduje gautas dovanas ir ji gali su jomis daryti viską, ką tik nori, ir jai nereikia mokėti už jas. Visgi bet kokios dovanos yra labai rimtai tikrinamos iki pasiekia prezidento žmoną. Nieko nėra paprasto, kai esi pirmoji ponia.

Pirmajai poniai nevalia atidaryti lango

„Baltuosiuose rūmuose negaliu atidaryti lango, – vieno interviu Oprahai Winfrey metu pasakojo Michelle Obama. – Kartą Sacha atsidarė savo langą ir pasigirdo šūksniai: „Uždaryk langą!“ Tas langas niekuomet daugiau nebuvo pravertas.“

Į saugumą visuomet žiūrima labai rimtai ir tai taikoma net, rodos, tokiam menkniekiui, kaip lango atsidarymui – net ir automobilyje. Michelle Obama taip pat pasakojo, kad „vieną dieną norėdamas mane pamaloninti mano pagrindinis agentas leido man atsidaryti langus mašinoje, kai važiavome į vasaros rezidenciją“.

O aplankiusi Melanią Trump Prancūzijos pirmoji ponia Brigitte Macron laikraščiui „Le Monde“ pasakojo: „Ji net negali lango Baltuosiuose rūmuose atsidaryti. Ji negali išeiti į lauką. Ji yra gerokai labiau apribota už mane. Aš kasdien išeinu į lauką Paryžiuje“.

Pirmoji ponia privalo išrinkti temą kalėdinei eglei

Iš esmės visi, kas švenčia Kalėdas, nori turėti „Pinterest“ vertą eglę. Tačiau pirmoji ponia jaučia visai kitokio lygio spaudimą. Pirmoji ponia Jackie Kennedy pradėjo teminės Kalėdų eglės Baltųjų rūmų Mėlynajame kambaryje tradiciją 1961 metais, kai Kalėdų eglę papuošė spragtuko tematika.

Kalėdų eglė Mėlynajame kambaryje nėra vienintelė eglė Baltuosiuose rūmuose. Mamie Eisenhower šiuo atžvilgiu buvo tikra rekordininkė ir rūmuose papuošė net 26 egles. Šį rekordą pagerino Hillary Clinton, papuošusi 37 egles. Na, o jos rekordą pagerino Melania Trump, papuošusi 41 eglę, įskaitant ir mažesnes dekoratyvines eglutes.

Pirmoji ponia turi rengti valstybinę vakarienę

Dovanos pirmajai poniai paprastai dovanojamos tuomet, kai Baltuosiuose rūmuose lankosi užsienio šalies vyriausybė. Šių užsienio svečių garbei yra rengiama valstybinė vakarienė. Pirmoji ponia yra tokios vakarienės šeimininkė.

„Pirmoji ponia ir jos komanda yra atsakingos už tokios valstybinės vakarienės įmantrų planavimą. Šioms oficialioms vakarienėms kuriami pakvietimai, sudaromi svečių sąrašai, valgiaraščiai, rūpinamasi gėlėmis, stalo dekoravimu, svečių susodinimu ir pramogine dalimi“, – nurodo Baltųjų rūmų istorinė asociacija.

Laimei, pirmajai poniai pačiai gaminti nieko nereikia, nes tam yra virtuvės šefai. Tiesa, pirmoji ponia Mamie Eisenhower mėgdavo pati sudaryti valgiaraštį tokioms vakarienėms. Tačiau kitos pirmosios ponios nuspręsdavo į šią sritį smarkiai nesikišti.

2012 metais Michelle Obama taip pat pradėjo rengti ir vaikams skirtas valstybines vakarienes, į kurias būdavo kviečiami vaikai iš kiekvienos valstijos ir joms patiekalai būdavo gaminami pagal vaikų sukurtus sveikų patiekalų receptus.

Pirmoji ponia turi rengti kasmetinį velykinių kiaušinių ridenimą

Pirmosios ponios darbai niekad nesibaigia. Kaip pažymi Amerikos istorijos nacionalinis muziejus, pirmosios ponios yra „tautos ir prezidento administracijos šeimininkės“. Todėl iš jų tikimasi, kad jos planuos smagias pramogas ir vaikams ir kiekvienais metais Baltuosiuose rūmuose rengs velykinių kiaušinių ridenimo šventę.

„Velykinių kiaušinių ridenimo organizavimas tradiciškai yra pirmųjų ponių pareiga ir šis renginys gali atspindėti jų asmeninį skonį ir pomėgius, – nurodoma Baltųjų rūmų tinklalapyje. – Pirmoji ponia Lou Hoover nurodė pašalinti dalį pietinės pievelės, kad būtų galima šokti tautinius šokius. Pirmoji ponia Pat Nixon pradėjo rengti tradicinėmis tapusias velykinių kiaušinių lenktynes.“

1981 metais Nancy Reagan davė pradžią tradicijai dovanoti vaikams medinius velykinius kiaušinius. Ant jų būdavo išbraižomi garsių žmonių autografai.

Iš pirmosios ponios tikimasi, kad ji dalyvaus Baltuosiuose rūmuose korespondentams rengiamoje vakarienėje

Kiekvienais metais garsenybės ir žurnalistai dalyvauja Baltuosiuose rūmuose rengiamoje korespondentų vakarienėje. Paprastai vakarą veda koks nors komikas, tačiau ir pats prezidentas gali pamaloninti publiką keliais pokštais, ką puikiai 2016 metais padarė Barackas Obama.

Tokią vakarienę rengia Baltųjų rūmų korespondentų asociacija, nurodanti, kad šio renginio tikslas yra „pagerbti Pirmąją pataisą“ ir „pagerbti apdovanojimų gaunančią žurnalistiką“. Asociacijos tinklalapyje nurodoma, kad „tradiciškai“ vakarienėje prezidentas dalyvauja su žmona.

Pirmoji tokia vakarienė buvo surengta dar 1921 metais. Tačiau pirmasis prezidentas (Calvinas Coolidge'as) joje sudalyvavo tik 1924 metais.

Nors dalyvavimas šioje vakarienė iš esmės yra privalomas, pirmoji ponia Melania Trump ir prezidentas Donaldas Trumpas sulaužė šią nerašytą taisyklę. Praėjusiais metais jis tapo „pirmuoju iš pastarųjų 15 prezidentų, kuris nė karto eidamas pareigas nedalyvavo tokioje vakarienėje“.

Baltuosius rūmus paliekanti pirmoji ponia turi susitikti su savo įpėdine

Likus kelioms savaitėms iki naujojo prezidento ir jo šeimos persikėlimo į Baltuosius rūmus, būsimoji pirmoji ponia susitinka su rūmus paliekančiąja. Moterys susitinka asmeniniam turui po Baltuosius rūmus, kurio metu „viena ponia aprodo namus, kuriuos netrukus paliks“.
Tokie susitikimai dažnai būna įtempti. Kaip kartą pasakė Betty Ford, „Nesvarbu, kas ateina po jūsų, jūs žinote, kad tas žmogus neverta čia būti“.

Tiesa, ne visi tokie susitikimai būdavo neigiami. Barbara Bush tokio susitikimo metu Hillary Clinton parodė Baltųjų rūmų langą, iš kurio matyti Rožių sodas ir Ovalinis kabinetas. Vėliau H. Clinton jį parodė Laurai Bush, o ši tęsė tradiciją ir parodė jį Michelle Obamai.

Pirmoji ponia visuomet turi apsiimti spręsti kokią nors socialinę problemą

Kokios nors socialinės problemos sprendimas yra bene labiausiai žinoma pirmajai poniai priskiriama užduotis. Paprastai pirmoji ponia pasirenka jai artima sritį ir stengiasi padėti visuomenei. Nacionalinis moterų istorijos muziejus skelbia, kad šią tradiciją XIX amžiaus pirmajame dešimtmetyje pradėjo pirmoji ponia Dolly Madison. Ji rėmė labdaros organizacijas ir padėjo našlaičiams. Nuo tada jos pavyzdžiu seka visos pirmosios ponios.

Paprastai tokie pirmųjų ponių darbai yra susiję su pagalba vaikams. Eleanor Roosevelt apibrėžė šį pirmosios ponios vaidmenį tapdama pirmąja prezidento žmona, kuri rengė spaudos konferencijas ir turėjo savo komandą. Ji taip pat aktyviai keliavo po šalį ir kovojo už lygybę.

Pavyzdžiui, Michelle Obama sukūrė iniciatyvą „Let's Move!“ (Pajudėkime!), kad paskatintų vaikus būti fiziškai aktyvius. Jos iniciatyva vaikus imta mokyti apie sveiką mitybą ir sportą.
Pirmoji ponia Melania Trump savo iniciatyvą pavadino „Be Best“ (Būk geriausias) ir dėmesį sutelkė į pagalbą vaikams, kad jie socialiniais tinklais naudotųsi protingai ir sveikai gyventų. Ji taip pat siekia padėti šeimoms, nukentėjusioms nuo opioidų krizės.

Pirmoji ponia iš tiesų yra tikra influencerė ir gali naudotis savo galia, kad spręstų socialines problemas.

Pirmoji ponia privalo padengti savo asmenines išlaidas

Manote, kad pirmosios ponios viską gauna nemokamai, ar ne? Iš tiesų prezidentas ir jo šeima turi padengti savo asmenines išlaidas, nurodo CNN. Taip pat susimokėti už maistą ir drabužius. „The Guardian“ skelbė, kad B. Obama sumokėjo už savo šeimos Padėkos dienos vakarienę. Tiesa, jam nereikėjo mokėti už virtuvės šefų paslaugas. Taip pat tenka susimokėti už tualeto reikmenis. Juos perka administracijos darbuotojai, tačiau jiems vėliau lėšos grąžinamos.

Pirmoji ponia iš tiesų kiekvieno mėnesio vidury gauna detalią sąskaitą. Nancy Reagan tokia tvarka labai nustebino. „Niekas mums nesakė, kad prezidentas ir jo žmona turi susimokėti už kiekvieną patiekalą, o taip pat tokius dalykus, kaip drabužių valymas, dantų pasta ar kiti tualeto reikmenys“, – pasakojo ji.

„ABC News“ skelbia, kad Hillary Clinton pripažino patyrusi finansinių problemų po Baltuosiuose rūmuose praleistų metų. (Galite tuo patikėti?!) „Iš Baltųjų rūmų išvykome ne tik be skatiko, bet dar ir skolose“, – sakė ji.

Pirmoji ponia yra atsakinga už istorijos išsaugojimą

Baltieji rūmai dažnai yra vadinami muziejumi, nes juose yra vertingų baldų ir meno kūrinių. Pirmoji ponia Jacqueline Kennedy juos tokiais laikė ir sukūrė programą Baltųjų rūmų istorijai išsaugoti. Ji restauravo viešuosius rūmų kambarius ir kolekcionavo meno kūrinius. Ji taip pat davė pradžią Baltųjų rūmų istorinei asociacijai, kad ši skelbtų informaciją apie Baltųjų rūmų istoriją. Be to, J. Kennedy įkūrė specialų komitetą, kad šis patarinėtų dėl mano kūrinių rūmams įsigijimo.

Beje, prieš daug metų Baltieji rūmai buvo be galo prastos būklės. Nors daugelis manė, kad juos reikia visai nugriauti ir pastatyti naujus, pirmoji ponia Elizabeth Truman nusprendė juos restauruoti. Ji nusprendė išsaugoti kelias sienas, kurių būklė liko patenkinama net po gaisrų per 1812 metų karą.

Pirmajai poniai draudžiama vairuoti

„Aš noriu vairuoti!“ – 2015 metais vieno interviu metu paaiškino Michelle Obama, kai jos paklausė, ką ji nori daryti palikusi Baltuosius rūmus. Ji taip pat sakė norinti apsipirkti „Target“ parduotuvėje.

Net ir po to, kai B. Obamos prezidentinė kadencija pasibaigė, jai vis tiek nebuvo leidžiama vairuoti. „Aš vis dar negaliu vairuoti. Mes vis dar gyvename burbule“, – interviu žurnalui „People“ sakė ji. O reikalas tas, kad Slaptoji tarnyba vis dar saugojo buvusio prezidento šeimą po to, kai buvo užfiksuotas nepavykęs mėginimas buvusiam prezidentui paštu atsiųsti bombą.

M. Obamą tikrai gerai suprato Hillary Clinton, kuri 2014 metais Nacionalinei prekeivių automobiliais asociacijai sakė, kad nevairavo nuo 1996 metų. „Man visuomet patiko istorijos apie automobilius ir nuotykius, tačiau turiu prisipažinti, kad vienas iš apgailestavimų dėl mano viešo gyvenimo yra tas, kad nebegaliu vairuoti“, – sakė ji.

Pirmoji ponia turi išrinkti Baltųjų rūmų porceliano indų raštą
Rodos, kad šiais laikais niekas nebenaudoja įmantraus porceliano, tačiau Baltieji rūmai yra išimtis. Pirmoji ponia Mary Todd Lincoln 1861 metais davė pradžią tradicijai rinkti Baltųjų rūmų porceliano raštą.

Beje, pirmoji ponia Caroline Harrison turėjo hobį ir labai mėgino dekoruoti porceliano indus. Pirmoji ponia Lucy Hayes bendradarbiavo su vienu menininku, kad sukurtų unikalų porceliano raštą. Jos dekoruoti indai labiau priminė meno kūrinius, o ne indus, dėl ko anuomet ji susilaukė meno kritikų nemalonės.

Šiuo metu Baltuosiuose rūmuose yra atskiras kambarys, kuriame eksponuojami porceliano indai.

Pirmoji ponia turi laikytis vienos taisyklės dėl dizainerių drabužių

„Mane nustebino tas kiekis dizainerių kurtų drabužių, kuriuos, kaip buvo tikimasi, turėjau pirkti, kaip ir prieš mane buvusios moterys, kad atitikčiau pirmajai poniai keliamus mados lūkesčius“, – savo memuaruose rašė Laura Bush.

Pirmoji ponia yra laikoma mados ikona. Tačiau brangiai už tai moka.

Pirmoji ponia turi susimokėti už dizainerių kurtas sukneles, nebent kartą kitą apsivilkusi paaukotų jas labdarai, paaiškino Džordžijos valstijoje veikiančio Emory universiteto Oksfordo koledžo policijos mokslų dėstytoja Katie Vigilante.

Pirmoji ponia Nancy Reagan sukėlė nemažą skandalą, kai sulaužė šią taisyklę ir priėmė ir pasiliko dizainerių kurtas sukneles už jas nesumokėjusi. Vėliau ji paaukojo jas keliems muziejams, tačiau ir toliau skolindavosi dizainerių drabužių.

Michelle Obamos atstovė spaudai agentūrai „The Associated Press“ sakė, kad buvusi pirmoji ponia dažnai sulaukdavo dizainerių „paaukotų“ drabužių, kad jais pasipuoštų per oficialius renginius, tačiau vėliau šie drabužiai buvo perduoti Nacionaliniam archyvui. Turėtų būti labai sunku atsisveikinti su visai tais gražiais drabužiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)