Reikšminga sukaktis ateinantį savaitgalį praeis be fanfarų, nes 95 metų monarchė savo tėvo mirties metines paprastai praleidžia vienumoje.

Į sostą karalienė įžengė mirus jos tėvui George'ui VI, būdama 25 metų, kai su vyru princu Philipu buvo išvykusi į kelionę ir stebėjo laukinę gamtą atokioje Kenijos dalyje.

Nuo to laiko karalienė tapo pastovia ir stabilizuojančia konstanta greitomis socialinėmis ir politinėmis permainomis pasižyminčiame pasaulyje, šiuolaikinės Britanijos lydere ir gyva jungtimi, siejančia su šalies pokarine bei imperine praeitimi.

Karalienė Elžbieta – reguliariai išrenkama populiariausia karališkosios šeimos atstove visuomenės nuomonės apklausose – sausio 23 dieną sraigtasparniu išskrido į savo Sandringamo dvarą Rytų Anglijoje.

Paprastai šiame dvare ji praleidžia Kalėdas ir sutinka Naujuosius metus su artimiausiais šeimos nariais, tačiau šiemet kelionė buvo atidėta dėl omikron atmainos sukeltų užsikrėtimų koronavirusu bangos šalyje.

Sekmadienį, kaip ir ankstesniais metais, jokių oficialių renginių nėra numatyta.

Tačiau birželio pradžioje planuojamos keturios švenčių dienos. Per jas vyks karinis paradas ir muzikos koncertas, gatvės vakarėliai, masinis piknikas ir „Platininio pudingo konkursas“.

Išskirtiniam Elžbieta II viešpatavimo 70-mečio jubiliejui paminėti nukaltos proginės monetos.

Prieglobstis

Sandringamo dvare karalienė apsistojo atskirame penkių miegamųjų name, kurį buvo pamėgęs jos velionis sutuoktinis, kai 2017 metais pasitraukė iš viešo gyvenimo.

Remiantis britų žiniasklaida, šiame kiek kuklesniame name, atokiau nuo livrėjomis apsirengusių tarnų ir karališkosios pompastikos, princas Philipas skaitydavo, piešdavo ir vaikštinėdavo.

Į Sandringamą sraigtasparniu atvykusi Elžbieta buvo nufotografuota sėdinti ant jos automobilio „Range Rover“ galinės sėdynės, ryšinčios šilkine skarele, išmarginta paukščių atvaizdais.

Šis netoli šiaurinės Norfolko pakrantės esantis 20 000 arų (8 100 hektarų) dvaras yra mielas jos širdžiai.

Jame prieglobstį buvo radęs ne tik princas Philipas, kol galiausiai per COVID-19 pandemija 2020-iais prisijungė prie karalienės Vindzoro pilyje, bet ir jos tėvas George'as VI, kuris dvare mirė nuo vėžio, būdamas 56-erių.

Šis dvaras taip pat buvo mėgstama jos senelio karaliaus George'o V, taip pat ten palikusio šį pasaulį, ir prosenelės karalienės Alexandros rezidencija.

Po princo Philipo mirties balandį karalienė netrukus sugrįžo prie savo oficialių pareigų, susitiko su Didžiojo septyneto (G-7) lyderiais, kurių susitikimą Jungtinė Karalystė organizavo Anglijos pietvakarinėje Kornvalio grafystėje.

Tačiau gydytojai jai patarė sulėtinti tempą, kai spalį karalienės ligoninėje praleista naktis sukėlė visuomenės susirūpinimą jos sveikata.

Nuo to laiko ji daugiausia laiko praleido Vindzoro pilyje, beveik nesirodė viešumoje.

Paskutinį kartą ji buvo matyta daugiau nei prieš mėnesį įrašytame kalėdiniame sveikinime, kuriame ji asmeniškai atidavė pagarbą savo velioniui sutuoktiniui, su kuriuo santuokoje pragyveno 73 metus.

Atokvėpis

Ilgiau nei 70 metų yra viešpatavę tik trys pasaulio monarchai.

Prancūzijos karalius Liudvikas XIV valdė 1643–1715 metais – 72 metus ir 110 dienų. Tailando karalius Bhumibolas Adulyadej'as karaliavo nuo 1946 iki 2016 metų ir soste išbuvo 70 metų ir 126 dienas, o Lichtenšteino princas Johannas II, valdęs nuo 1858 iki 1929, viešpatavo 70 metų ir 91 dieną.

Sandrigame karalienė Elžbieta galbūt kiek atsikvėps nuo skandalų, į kuriuos įsipainiojo jos antrasis ir, kaip pranešama, mylimiausias sūnus princas Andrew.

Sausio viduryje princas, kuriam JAV iškelta civilinė byla dėl lytinės prievartos, neteko garbingų karinių titulų ir labdaros pareigų.

Šiuo žingsniu jis buvo veiksmingai nušalintas nuo visuomeninės veiklos, siekiant apsaugoti karališkąją šeimą nuo bet kokių jai pakenkti galinčių netikėtų atradimų ir pasekmių.

61 metų princas Andrew jam pateiktus kaltinimus neigia, tačiau yra siejamas su anksčiau už lytinius nusikaltimus nuteistais Jeffrey Epsteinu ir Ghislaine Maxwell.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)