Likus kelioms minutėms iki priesaikos, po kurios tapo 46-uoju Jungtinių Amerikos valstijų prezidentu, Joe Bidenas instagrame paskelbė labai intymų įrašą: trumpą vaizdo įrašą iš savo santuokos gyvenimo – kaip sutuoktinė Jill susiranda ir palaikančiai spusteli jo ranką. Antradienį, kai ir buvo darytas įrašas, tuomet dar būsimasis prezidentas emocionaliai atsisveikino su savo namais Delavero valstijoje, o tos kelios sekundės iškalbingai įprasmina viską, kuo ypatinga Bidenų santuoka: besąlygišku vienas kito palaikymu, susižavėjimu, pagarba ir pripažinimu. O J. Bidenas savo įrašu instagrame savotiškai padėkojo žmonai, parašydamas: „Jilly, labai tave myliu. Negalėčiau būti dar labiau dėkingas tau už tai, kad buvai ir būsi su manim šioje kelionėje“.

Poros kelias, prasidėjęs kaip našlio ir koledžo studentės pažintis, atvedė prie pirmosios JAV poros statuso. Nors 78 metų J. Bidenas savo 69 metų sutuoktinei turėjo pirštis penkis kartus, kol ji galiausiai sutiko tapti jo žmona, akivaizdu, kad šiuos du žmones jungia labai tvirtas ryšys.

Pažintis ir draugystė

Praėjus šešios dienoms nuo tada, kai 1972 metais buvo išrinktas Delavero senatoriumi, J. Bidenas sulaukė jo gyvenimą aukštyn kojomis apvertusio skambučio: jo žmona, studijų laikų meilė, Neilla kartu su trimis poros vaikais pateko į siaubingą avariją, į jos mašiną rėžėsi traktorius.

Neilla ir vienerių poros dukrelė Naomi žuvo, ketverių Beau ir trejų Hunteris buvo sunkiai sužeisti. Berniukai ligoninėje praleido kelis mėnesius (J. Bidenas senatoriaus priesaiką davė prie sūnaus Beau ligoninės lovos).

Trisdešimtmetis politikas liko vienas su dviem mažamečiais vaikais.

Kiekvieną vakarą jis iš Vašingtono traukiniu vykdavo į Vilmingtoną. Po trejų metų J. Bidenas susipažino su Delavero universiteto koledžo studente Jill Jacobs. 2007 metais pasirodžiusiuose memuaruose „Promise to Keep“ J. Bidenas apie Jill rašo: „Ji man sugrąžino gyvenimą. Tik dėl jos vėl pradėjau tikėti, kad vėl turėsiu šeimą“.

Per interviu „Vogue“ Jill prisimena pirmąjį pasimatymą su būsimu vyru, kurį suorganizavo J. Bideno brolis: „Buvau studentė, susitikinėjau su džinsus ir marškinėlius dėvinčiais vaikinais. O jis prie mano durų pasirodė vilkėdamas laisvalaikio švarką ir avėdamas loaferius. Pamaniau, kad tikrai nieko gero nebus, nė už ką. Juk jis buvo už mane vyresnis devyneriais metais! Bet ryšys pasijuto iš karto... Grįžau pirmą nakties, iš karto paskambinau mamai ir pasakiau: Mama, pagaliau sutikau džentelmeną“.

Poros santykiai vystėsi labai greitai, Jill kone iš karto ėmėsi globoti J. Bideno sūnus: „Kai Joe tekdavo iki išnaktų dirbti, gamindavau berniukams vakarienę ir palaikydavau jiems kompaniją. Kartais juos paimdavau iš mokyklos arba tiesiog kartu leisdavome vakarus prie televizoriaus. Mūsų santykiai pradėjo megztis be Joe“, – savo memuaruose „Where the Light Enters“ teigia J. Biden.


Tik nepaisant didžiulės meilės Joe ir jo vaikams ji net penkis kartus atmetė J. Bideno prašymą tapti jo žmona. Buvo neseniai išsiskyrusi su pirmuoju vyru Bilu Stevensonu, žinojo, kas yra santuoka (o buvęs vyras noriai apie tai yra kalbėjęs su žurnalistais), tad norėjo siekti karjeros, bijojo šalia ambicingo politiko tapti tik jo žmona.

Be to, Jill labai puikiai suprato, kokia atsakomybė užgultų auginant du vaikus, kurie būdami visai maži neteko motinos.

„Kas kartą, kai jis piršdavosi, atsakydavau, kad dar ne dabar, dar ne dabar. Tuo metu jau buvau pametusi galvą dėl berniukų, jutau, kad mūsų santuoka su Joe gali būti laiminga. Bet jie neteko mamos, negalėjau leisti, kad jie dar kartą netektų mylinčio žmogaus. Norėjau būti 100 proc. tikra“, – „Vogue“ kalbėjo J. Biden.

1977 metais pora susituokė – medaus mėnesio vyko kartu su berniukais. 1981 metais porai gimė dukra Ashley.

Pirmieji santuokos metai

J. Biden 1981 metais Vakarų Česterio universitete apgynė švietimo magistro laipsnį. Po kelerių metų pertraukos, kurią skyrė dukrai, grįžo mokyti anglų, tuo pat metu Villanovos universitete siekdama antro magistro laipsnio, šįkart menų srityje.

1987 metais J. Bidenas, senatoriumi išdirbęs beveik du dešimtmečius, paskelbė apie savo planus siekti tapti Demokratų partijos kandidatu 1988 metų prezidento rinkimuose. Jill aktyviai prisidėjo prie jo rinkiminės kampanijos, tačiau tąkart pastangos nepasiteisino ir tų metų rugsėjį iš rinkimų kovos jis pasitraukė.

Po kelių mėnesių J. Bidenui buvo atlikta sudėtinga operacija – pašalinta galvos smegenų aneurizma. Besveikstant kilo komplikacijų, teko šalinti plaučiuose susiformavusį krešulį, o dar po kelių mėnesių teko šalinti antrą aneurizmą.

Jill teigia, kad jos stoiškas charakteris (tikra atsvara atviresniam ir jautresniam J. Bideno būdui) jai labai padėjo sunkiausiomis akimirkos.

„1988 metais, kai nepasiekė pirmoji Joe prezidento rinkimų kampanija, žmonės pradėjo mūsų komandoje ieškoti silpnųjų vietų... Atsisakiau būti silpna. Visada stengiausi save kontroliuoti, ypač sunkiausiomis akimirkomis. Vaikai niekada nematė manęs verkiančios, net kai Joe vos nemirė dėl dviejų aneurizmų 1988 metais, net kai greitoji pagalba jį neštuvuose nešė namų laiptais, kai susiformavo plaučių embolija“, – savo knygoje rašo J. Biden.

J. Bidenas, laimei, sėkmingai įveikė sveikatos negandas, ir pora judėjo toliau – tiek profesiniame, tiek asmeniniame gyvenime.

Viską ištverianti meilė

Bidenai sėkmingai siekė profesinės sėkmės (J. Bidenas sėkmingai kopė karjeros laiptais Senate, o Jill ir toliau mokė), puoselėjo šeimos židinį. 2007 metais J. Biden sėkmingai apsigynė disertaciją Delavero universitete. Grįžusius namo, pasitiko sveikinimai „Sveikinimai, daktare Jacobs-Biden“ ir „Čia gyvena mokslų daktarė ir senatorius Bidenas“.

Kai 2008 metais J. Bidenas Baracko Obamos komandos pasirinktas kandidatu į viceprezidento postą, jis Jill pristatė su humoru: „Mano žmona, Jill, su kuria netrukus susipažinsite, tiesiog pritrenkianti gražuolė. Mano žmona Jill taip pat turi mokslų daktaro laipsnį, o tai jau negerai“.

Nepaisant to, jog kartais sutuoktinis ją švelniai patraukia per dantį, Jill visada jį palaikė. Be to, tapusi pirmąja JAV prezidento žmona, kuri ketina ir toliau dirbti (J. Biden – Šiaurės Virdžinijos bendruomenės koledžo anglų kalbos profesorė).

Net ir dirbdama pilną darbo dieną, Jill sugebėjo puikiai suderinti savo veiklą ir rinkimų kampaniją, o vėliau ir antrosios šalies ponios pareigas. Nepaisant nuovargio ir spaudimo, be kurio neįsivaizduojama bet kuri rinkimų kampanija, šis išbandymas Bidenų porą ne susilpnino, o tik sustiprino, jie atrodė laimingi kaip niekada.

Kai šeimą vėl ištiko skausminga tragedija, pora laikėsi tvirtai kaip kumštis. 2015 metų gegužę, eidamas 46 metus, nuo smegenų vėžio po dvejų metų kovos su sunkia liga mirė sūnus Beau.

„Tai buvo siaubinga. Mano gyvenimas akimirksniu apvirto aukštyn kojomis. Visą tą laiką, kai jis sirgo, tikėjau, kad jam pavyks, kad vėžį mes įveiksime. Iki pat tos sekundės, kai jis visiems laikams užmerkė akis, nepraradau tikėjimo“, – per interviu kalbėjo Jill. Visiems kartu šeimai pavyko susigyventi su dar vienos netekties skausmu, išbandymas ją tik labiau sustiprino.

„Šeima svarbiausia. Svarbiausias dalykas gyvenime. Negaliu įvardyti jokios kitos gyvenimo pamokos, atlikusios mano gyvenime tokį svarbų vaidmenį. Tėvui niekada nereikėjo tokių dalykų sakyti – jis tai rodė savo elgesiu, savo veiksmais“, – po brolio mirties per interviu apie tėvo įtaką kalbėjo politiko sūnus Hunteris Bidenas.


Nauja pirmoji pora

Laikas gydo visas žaizdas, Bidenai atsitiesė po sūnaus netekties. J. Bidenas 2020 metais nusprendė dar kartą siekti prezidento posto. Jill visą laiką buvo šalia vyro, jį palaikė ir kovojo. Kartą, tiesa, netgi tiesiogine to žodžio prasme, kai fiziškai užstojo jį nuo aršiai nusiteikusio ir ant scenos besiveržusio protestuotojo.

J. Bidenas taip pat visą laiką išliko žmonos ramstis – per Demokratų partijos suvažiavimą viešai ją pavadino „stipriausiu mano kada nors sutiktu žmogumi. Jos stuburas tarsi plieninis. Myli be proto stipriai, kaunasi tarsi liūtė“.

Per interviu CBS J. Bidenas apie savo žmoną kalbėjo: „Dievinu ją. Žinau, kad nuskambės labai kvailai, bet, kai ją pamatau lipančią laiptais, man vis dar akimirkai sustoja širdis“.

Sutuoktiniai vienas kitam gražių žodžių negaili ir socialinėje žiniasklaidoje, tačiau jų meilė gražiausiai atsiskleidžia per smulkmenas ir tokias jautrias akimirkas, kaip kad laikymasis už rankų prieš pat oficialiai duodant prezidento priesaiką.

„Mūsų širdys gyvenime buvo labai įskaudintos ir sudaužytos, bet vienintelė vieta, kur esame saugūs nuo visų meilės pavojų, yra nebent pragaras. O mano gyvenimas tik vienas vienintelis dalykas išliko nepakitęs: Joe ir aš visada turėjome vienas kitą“, – knygoje „Where the Light Enters“ teigia pirmoji JAV ponia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)