Į Vindzorą, esantį į vakarus nuo Londono, suplūdo apie 100 tūkst. žmonių, kurie atvyko stebėti istorinio momento.

Ceremonija, kuri įvyko Šv. Jurgio koplyčioje, prasidėjo vidurdienį. Joje dalyvavo karalienė Elizabeth II, jaunikio 92 metų amžiaus senelė, taip pat virtinė garsenybių, įskaitant buvusius M. Markle kolegas iš populiaraus JAV serialo „Kostiumuotieji“ („Suits“).

Ceremonija vyko pagal tradicinį Anglikonų bažnyčios scenarijų, tačiau buvo ir staigmenų, įskaitant gospelo chorą, kuris sugiedojo dainą „Stand by me“, ir energingą JAV pastorių, kuris sakė kalbą.

Porą sutuokęs Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby sakė, kad būsimi jaunavedžiai buvo „labai sąmoningi“ ir „susitelkę“.

„Juos sieja gili meilė, ir tai yra nuostabu. Jie taip pat puikiai supranta vienas kitą ir vienas kitą palaiko, – kalbėjo arkivyskupas. - Tai matyti iš to, kaip jie reaguoja vienas į kitą, kaip jie rūpinasi vienas kitu.“

Iš pradžių M. Markle prie altoriaus ėjo viena, tačiau po to prie jos prisijungė jos būsimasis šešuras, Velso princas Charlesas, kuris nuotaką palydėjo vietoj jos tėvo, dėl sveikatos priežasčių negalėjusio dalyvauti ceremonijoje.

Nuotaką prieš savo akis išvydęs jaunasis neslėpė šypsenos ir, pasak mokančių skaityti iš lupų, tarė: „Tu atrodai tiesiog nuostabiai“.

Ypač daug kalbų sklandė apie nuotakos suknelę. Ilgą laiką spėlioję smalsuoliai tik šiandien sužinojo, kad M. Markle pasirinko vilkėti prancūzų mados namų „Givenchy“ kurtą suknelę.

Karališkosios vestuvės

Po ceremonijos 33 metų Harry ir 36 metų M. Markle atvira karieta išvyko į vestuvių procesiją per Vindzorą. Dar prieš tai jaunavedžiai pozavo susirinkusiai miniai ir dovanojo bučinį.

Dešimtys karališkosios šeimos gerbėjų jau iš vakaro buvo užėmę vietas pirmosiose eilėse.

M. Markle, išsiskyrusi mulatė iš Los Andželo, laikoma šviežio oro gūsiu karališkojoje šeimoje, kuri, kaip dažnai manoma, yra pernelyg įsikibusi tradicijų.

Nuotakos šeimos krizė

Nuotakos šeimos šešėlis vos nenustelbė šventės. Jos tėvas Thomas Markle'as likus kelioms dienos iki ceremonijos pranešė joje nedalyvausiąs. Prieš tai jis įsivėlė į skandalą dėl pozavimo paparacų nuotraukoms už pinigus, o likus kelioms dienoms iki vestuvių jam buvo atlikta skubi širdies operacija.

O M. Markle netikras brolis Thomas Markle'as jaunesnysis, kuris nebuvo pakviestas į vestuves, vis vien nuvyko į Didžiąją Britaniją ir kartu su savo buvusia žmona Tracy Dooley bei sūnumi Tyleriu, kanapes auginančiu ūkininku, davė virtinę interviu bulvariniams laikraščiams.

Dėl perdėto žiniasklaidos dėmesio M. Markle šeimai kilo klausimų, kaip Bakingamo rūmai rengiasi ateityje spręsti šį klausimą. Be to, dėl to gali dar suprastėti įtempti Harry santykiai su spauda, kurią jis kaltina dėl savo motinos Dianos mirties.

Vestuvių dieną porai suteiktas titulas

Princas Harry ir jo išrinktoji M. Markle iškart po vestuvių taps Sasekso grafystės kunigaikščiu ir kunigaikštiene.

Iškilmingą žinią, kad princui Harry suteikiama Sasekso grafystė ir kunigaikščio titulas, Didžiosios Britanijos karalienė anūkui pranešė šįryt. Iškart po vestuvių ceremonijos kunigaikštiene taps ir M. Markle.

Kunigaikščio titulas yra aukščiausias britų kilmingųjų luomo titulas. Pagal tradiciją sūnums karališkojoje šeimoje suteikiama po titulą kiekviename iš trijų istorinių kraštų – Anglijoje, Škotijoje ir Airijoje, – kurie sudaro Jungtinę Karalystę.

Karališkosios vestuvės

Saseksas yra istorinė grafystė Anglijos pietryčių pakrantėje, turinti apie 1,6 mln. gyventojų. Jos pavadinimas siejamas su pietų saksais. Grafystės pagrindinis miestas – Braitonas, madingas pajūrio kurortas.

Paskutinį kartą Sasekso grafystės kunigaikščiu buvo princas Augustusas Frederickas, šeštasis karaliaus George'o III ir karalienės Charlotte sūnus. Šis titulas jam buvo suteiktas 1801 metais.

DELFI primena, kad 2011 metais susituokęs princas Williamas ir jo išrinktoji Kate Middleton buvo taip pat apdovanoti karalienės – jiems buvo suteiktas Kembdridžo kunigaikščio ir kunigaikštienės titulai.

Tuoktuvės, pažabotos griežtų taisyklių

Per karališkąsias vestuves visi privalo sėdėti jiems numatytose vietose. Princo Harry šeima sėdės dešiniojoje, o M. Markle – kairiojoje pusėje. Visi draugai privalės sėstis į jiems nurodytas vietas. Nenuostabu, kad į bažnyčią žmonės pradeda rinktis likus kelioms valandoms iki ceremonijos – susodinti beveik tūkstantį svečių visgi šį tą reiškia.

Iškart po oficialaus priėmimo Vindzoro pilyje 200 išrinktųjų bus kviečiami į princui Charlesui priklausančiuose Frogmore namuose surengtą puotą. Neverta nė abejoti, kad joje nestigs nei įmantrių patiekalų, nei išskirtinės muzikos, nei gerai pažįstamų veidų. Tiesa, per karališkąsias vestuves begalė taisyklių galioja ne vien nuotakai ir jaunikiui, bet ir svečiams.

Kad ir kaip norėtume žinoti, kas vyksta koplyčioje arba kokią kalbą sako vyriausiasis princo Harry pabrolys, iš vestuvių svečių to sužinoti nepavyks – naudotis socialiniais tinklais per vestuves bus uždrausta. Svečių bus mandagiai paprašyta apskritai neturėti su savimi nei telefonų, nei kamerų. Prieš eidami į priėmimą šiuos įrenginius jie turės atiduoti, kad būtų užtikrintas jaunavedžių ir jų pačių privatumas.

Negana to, svečių buvo paprašyta apsieiti be talpių rankinių. Vestuvių dalyviai, žinoma, bus patikrinti. Saugumo ir dokumentų patikra bus atlikta už maždaug 5 kilometrų nuo tos vietos, kurioje vyks vestuvės. Po patikros svečiai autobusais bus vežami iki Vindzoro pilies.

Dar gerokai prieš vestuves, svečiams išsiųstuose kvietimuose, buvo nurodytas aprangos kodas. Vyrų tikimasi sulaukti su dieninio frako švarkais arba kostiumais, o moterų – su dieninėmis suknelėmis ir skrybėlėmis. Nors užsidėti skrybėlės ir nereikalaujama, tačiau labai rekomenduojama. Aprangos kodo instrukcijose taip pat nurodyta, kad medalių ir kardų reikia nesisegti. Galima tik spėti, kad taip daroma saugumo sumetimais.

Karališkoji pora paprašė svečių neteikti jiems jokių vestuvinių dovanų ir išrinko septynias labdaros organizacijas, kurioms būtų galima paaukoti. Tiems, kurie visgi norės padovanoti jaunavedžiams ką nors asmeniško, tai atlikti reikės kokiu nors kitu metu. Reikalavimas nesinešti dovanų nei į Šv. Jurgio koplyčią, nei į priėmimą Vindzoro pilyje – tai Kensingtono rūmų patvirtintas nurodymas.

Dar viena svarbi taisyklė yra susijusi su karalienės protokolu, kurio karališkųjų vestuvių svečiai turi laikytis – svarbu nepamiršti, kad pirmiems prie jos eiti nevalia. Svečiai turėtų palaukti, kol monarchė pati prie jų prieis. Tas, prie kurio ji prieina, turėtų tūptelėti.

Mesti puokštę ir taip išsiaiškinti, kuri pamergių pulko mergina greičiausiai eis prie altoriaus – populiari įprastų vestuvių tradicija. Per karališkąsias vestuves nieko panašaus nevyksta. Nuotakoms visada paruošiamos dvi puokštės, mat kartą yra buvę, kad viena netikėtai pasimetė. Savo puokštę jaunoji visada padeda ant nežinomo kario kapo Londono Vestminsterio abatijoje. Pradžią šiai tradicijai davė karalienės motina. M. Markle, kaip žinia, tekės Vindzoro pilyje, o ne Vestminsterio abatijoje, tačiau tradicijos kažkokiu būdu vis tiek turės būti laikomasi. Puokštės ji tikrai nemes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (649)