Tikrasis boksininko vardas buvo Cassius Marcellus Clay, Jr.

Sportininkas turėjo 9 vaikus ir keturias žmonas. Su ketvirta žmona, Yolonda Williams, sportininkas susituokė 1986 metais ir gyveno iki pat mirties.

M. Ali pirmą kartą apie bokso treniruotes sužinojo tuomet, kai iš jo vagys pavogė raudonai baltą dviratį. Tuomet jam buvo 12-ka. Berniukas kreipėsi į policijos pareigūną Joe Martiną, kuris buvo ir bokso treneris. Tuomet pastarasis berniukui pasiūlė lankyti treniruotes. Praėjus šešioms savaitėms, M. Ali laimėjo pirmą savo kovą ringe.

Vos gimęs, būsimas sportininkas, buvo pavadintas savė tėčio vardu. Tačiau jo tėtis savo vardą gavo norint pagerbti garsų prieš vergiją kovojusį vyrą, kuris mirė būdamas 92 metų: buvo sumuštas, subadytas ir nušautas politinių oponentų.

Prieš tapdamas M. Ali, sportininkas buvo pasirinkęs pseudonimą Cassius X. Tapęs sunkiasvoriu čempionu, jis atsivertė į islamą ir gavo šventą vardą - Muhammad Ali. Nuo 1964 kovo 6 dienos boksininkas prisistatinėdavo tik šiuo vardu.

1967 metais, prasidėjus Vietnamo karui, M. Ali atsisakė tarnauti savo šaliai dėl religinių įsitikinimų. Bokso čempionas buvo areštuotas, o jo čempiono titulas - atimtas. M. Ali buvo nuteistas penkeriems metams ir turėjo sumokėti 10 tūkst. dolerių baudą. Tačiau sportininkas liko laisvėje, bet negalėjo žengti į ringą 3 metus. 1970-aisiais jis grįžo ir laimėjo kovą prieš Jerry Quarry.

Tuo metu, kai negalėjo kovoti, M. Ali vaidino Brodvėjaus miuzikle "Buck White". Kino kritikai apie jo sugebėjimus atsiliepė itin teigiamai.

Laisvu nuo sporto metu, vyras kūrė eiles. 1963 metais "Columbia Records" įrašė jo eilėraščius ir išleido juos kaip albumą “I Am the Greatest”. Poeziją skaitė pats M. Ali. Beje, albume buvo ir dvi boksininko sudainuotos dainos.

M. Ali olimpinis aukso medalis greičiausiai guli upės dugne. Baigęs mokyklą, 18-metis dalyvavo 1960-ųjų vasaros Olimpinėse žaidynėse Romoje, kur laimėjo aukso medalį. Savo biografijoje Ali rašė, jog grįžęs gimtinėn, jis įmetė medalį į Ohajo upę, nes manuose vis dar jautė rasizmą. Tačiau vėliau pasirodė spėjimų, jog M. Ali tiesiog medalį pametė. 1996-aisiais, kai Olimpinėse žaidynėse jam buvo patikėta uždegti deglą, sportininkui įteiktas pakaitinis aukso medalis.

Bokso pirštinės, kurias jis mūvėjo kovodamas prieš Sonny Listoną, jam uždirbo daugiau pinigų nei pati kova. Praėjus 50 metų po šios kovos nežinomas pirkėjas pirštines nupirko už 836 tūkst. dolerių. M. Ali po šios garsiosios kovos gavo 630 tūkst. dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)