Prancūzijos ugniagesys, pirmasis atvykęs į Paryžiuje įvykusios avarijos vietą, pagaliau prakalbo apie tai, ko liudininku jis tapo nelaimės dieną prieš dvidešimt metų. Xavieras Gourmelonas davė pirmąjį interviu leidiniui „The Sun“.

Kai jis kartu su savo dešimties vyrų komanda atvyko į 1997 metų rugpjūčio 31 dieną įvykusios nelaimės vietą, jam buvo lemta išgirsti paskutinius princesės Dianos ištartus žodžius.

„Automobilis buvo sumaitotas ir mes elgėmės kaip per bet kurį kitą eismo įvykį. Iškart ėmėmės darbo ir aiškinomės, kam reikia pagalbos ir kas gyvas – kalbėjo X. Gourmelonas. – Diana man pasakė, „Dieve mano, kas nutiko?“

Vyras pasakojo radęs avarijos auką – vėliau jis suprato, kad tai princesė Diana – ant grindų automobilio gale, kur ji „vos judėjo“.

Jis suprato, kad ji dar gyva. Vyras prisimena matęs „nedidelę žaizdą dešiniame petyje, bet išskyrus tai, nieko reikšmingo daugiau nebuvo. Jokio kraujo ant princesės nebuvo matyti.

Kai Diana buvo prijungta prie deguonies ir ištraukta iš automobilio nuolaužų, X. Gourmelono teigimu, jai sustojo širdis ir sutriko kvėpavimas.

„Dariau jai širdies masažą ir po kelių sekundžių ji vėl pradėjo kvėpuoti. Žinoma, tapo lengviau, nes kaip gelbėtojas nori išgelbėti gyvybes – maniau, kad tai ir padariau, – toliau kalbėjo ugniagesys. – Jeigu sąžiningai, galvojau, kad ji gyvens. Kiek žinau, greitosios pagalbos automobilyje ji buvo gyva ir tikėjausi, kad ji išgyvens. Tačiau vėliau sužinojau, kad ligoninėje ji mirė. Tai labai nuliūdino.“

Princesė Diana patyrė vidinius sužalojimus ir ketvirtą valandą ryto buvo konstatuota jos mirtis. Jos mylimasis Dodi al-Fayedas ir vairuotojas Henri Paulas taip pat žuvo avarijoje.

„Kai pasiekiau automobilį, mačiau, kad vairuotojas nebegyvas ir jam jau negaliu niekuo padėti, – kalbėjo X. Gourmelonas. – Ponas Fayedas buvo gale, jo būklė buvo sunki, automobilyje jam sustojo širdis ir kai jis buvo iškeltas iš automobilio, medikai konstatavo jo mirtį.“

Dianos asmens sargybinis Trevoras Reesas-Jonesas buvo vienintelis, likęs gyvas per šią avariją.

„Priekyje buvo asmens sargybinis ir jis buvo sąmoningas, tačiau prispaustas ir labai stipriai sužalotu veidu, – kalbėjo X. Gourmelonas. – Jis vis klausinėjo apie princesę, „Kur ji? Kur ji yra?“ Tačiau mano komanda jam liepė nusiraminti ir nekalbėti. Pasakiau jam, kad nei vienas iš mano vyrų nekalba angliškai, todėl būtų geriau, jeigu jis tylėtų ir nejudėtų. Pasakiau jam nesijaudinti, kad mes visais pasirūpinsime.“

Tai pirmas kartas, kai X. Gourmelonas papasakojo žiniasklaidai apie tragišką avariją. Jis tvirtina, kad nutraukti tylą gali tik dabar, baigęs tarnybą. Paryžiaus ugniagesių tarnyboje jis dirbo 22 metus. Dabar X. Gourmelonas atsakingas už Bresto oro uosto avarinę tarnybą.

„Aš vis dar prisimenu visą kraupų vaizdą, – sakė jis. – To niekada nepamiršiu. Būtent apie tai galvoju kasmet šiuo metų laiku.“

Princesės Dianos gyvenimas nuotraukose:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)