Deja, šiemet, kaip rašo „Daily Mail“, viskas kardinaliai pasikeitė. K. Spacey vieta liko tuščia. Jo personažą nužudė visuomenės požiūrio pabūgę prodiuseriai ir scenaristai. Pagrindo jų nuogąstavimui davė plačiai nuskambėjęs skandalas, kilęs, kai pernai keletas jaunų vyrų pateikė aktoriui kaltinimus dėl seksualinio priekabiavimo ir bauginimų.

Neatsižvelgiant į ypač nepalankų kontekstą, serialas ir toliau transliuojamas. Į prezidento kėdę jame dabar pasodinta moteris – nuožmiu charakteriu Frankui Underwoodui nė per plauką nenusileidžianti jo žmona, kurią vaidina aktorė Robin Wright.

Vis dėlto dabar norėtųsi pakalbėti ne apie filmą, nes aktualiausia drama ir iš tiesų persikėlė į visai kitą plotmę. K. Spacey, vienai iš ryškiausiai žibėjusių Holivudo žvaigždžių, buvo lemta užgesti ne tik kino ekrane. Jis tiesiog dingo iš visuomenės akiračio.

Apie dvi „Oskaro“ statulėles laimėjusį aktorių beveik nieko neteko girdėti nuo tada, kai prieš metus, 2017-ųjų spalį, jam buvo pateikti pirmieji kaltinimai.

Abiejose Atlanto pusėse vis atkakliau užduodamas vienui vienintelis klausimas – kur yra Kevinas Spacey? Milijoninėmis sumomis vertinamų aktoriui priklausančių namų yra ne vienoje pasaulio šalyje, bet kurgi jis gali slapstytis?

„Jis tapo visišku atsiskyrėliu“, – tepasakė „Daily Mail“ kalbintas aktoriaus draugas.

Kevinas Spacey

„Niekas nieko apie jį nežino. Jis dingo. Tiesiog neįtikėtina, kad tokiam žinomam asmeniui pavyko tai padaryti pasaulyje, kuriame visi turi mobiliuosius telefonus“, – pridūrė jis.

Vienas prodiuseris, apibūdinęs K. Spacey kaip tokį, kurio veidas iškart atpažįstamas, prisiminė, kaip kartą su aktoriumi įžengė į kažkurį Beverli Hilso restoraną. „Visi jame buvusieji prapliupo aplodismentais“, – sakė jis.

Kažin, ar ateis toks metas, kai aktorius vėl bus sutinkamas aplodismentais?

K. Spacey karjeros (ir ne tik) žlugimo pradžia reikėtų laikyti 2017 m. spalio 29 d. Tada televizijos serialo „Star Trek“ aktorius Anthony Rappas apkaltino K. Spacey seksualiniu priekabiavimu ir papasakojo apie 1986 metais, kai jam tebuvo keturiolika, K. Spacey Niujorko apartamentuose įvykusį incidentą. Šie kaltinimai davė akstiną keletui kitų panašių liudijimų.

Viešų kaltinimų aktoriui jau yra pateikę 30 vyrų. Nors formaliai aktorius dar neapskųstas, Los Andželo ir Londono policija jau nagrinėja kaltinimus seksualiniu priekabiavimu, įskaitant išprievartavimą.

Jungtinėje Karalystėje buvo inicijuoti net šeši lig šiol tebevykstantys tyrimai. Londono „Old Vic“ teatro atstovai pranešė apie 20 nusiskundimų dėl netinkamo K. Spacey elgesio, kurį pareiškėjams teko patirti per tuos 11 metų, kai aktorius ėjo šios įstaigos meno direktoriaus pareigas (iki 2015-ųjų).

Į tai reaguodamas, K. Spacey nedelsdamas perdavė atgailaujamo pobūdžio atsiprašymą, be to, pasistengė padaryti galą metų metus sklandžiusiems gandams apie savo lytinę orientaciją – prisipažino esąs gėjus ir užsiregistravo reabilitacijos centre „The Meadows“, Arizonoje, kaip ir nešlovę užsitraukęs Holivudo prodiuseris Harvey Weinsteinas.

Tačiau, kitaip nei H. Weinsteinas, apie kurio kasdienius reikalus, vizitus pas advokatus ir kitą įprastą veiklą buvo galima sužinoti iš kartkartėmis publikuojamų nuotraukų, K. Spacey dingo tarsi į vandenį – tapo neaišku nei ką jis veikia, nei kur yra.

„Daily Mail“ žurnalistai kalbino (arba bandė tai padaryti) visą būrį K. Spacey draugų, kolegų ir pažįstamų tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek JAV, mėgindami bent šį tą išsiaiškinti apie nežinia kur prapuolusį aktorių.

Tik ar neteks konstatuoti, kad K. Spacey poelgis prilygsta netikėčiausiems jo personažų veiksmams, o jo išnykimas – didžiausią įspūdį paliekantiems siužetų vingiams?

Paskutinį kartą aktorių pavyko užfiksuoti pernai lapkritį. Tada pasirodė ypač prastos kokybės paparacų nuotraukos, darytos reabilitacijos įstaigoje, kurios paslaugos atsieina 25 tūkst. svarų sterlingų (28,3 tūkst. eurų) per mėnesį.

Tame centre K. Spacey, esą, buvo skirtas 45 dienų priklausomybę nuo sekso malšinančios terapijos kursas, tačiau, kaip pavyko išsiaiškini, po 21 dienos aktorius jau buvo išregistruotas iš pacientų sąrašų.

„Jis išvyko anksčiau, – prasitarė vienas aktoriaus draugas, sutikęs kalbėti su sąlyga, kad nebus atskleista jo tapatybė. – Ištvėrė ten tik tris savaites.“

Tolesni K. Spacey keliai nežinomi, nors toli gražu ne vienas jo pažįstamas tvirtina turįs informacijos apie aktoriaus buvimo vietą.

Kevinas Spacey

Vienas plačiuose britų visuomenės sluoksniuose besisukantis ir su daug kuo glaudžius ryšius palaikantis asmuo, pažinojęs K. Spacey jo vadovavimo „Old Vic“ teatrui metais, tvirtina, kad atsiskyrėlišką prieglobstį aktorius rado Kuko Salose – valstybėje, užimančioje 15 mažų salų Ramiojo vandenyno pietuose.

„Jis gyvena kaip atsiskyrėlis Kuko Salose, – konstatavo informaciją perdavęs šaltinis. – Jis nutarė šalintis bet kokio dėmesio, kol bus pamirštas visas šis skandalas.“

„Jis iki šiol turi gana daug turtingų draugų iš „Old Vic“ laikų. Be to, jis turi pakankamai pinigų, kad galėtų gyventi pasislėpęs“, – pridūrė jis.

Tačiau vienas iš „Kortų namelio“ kūrybinės grupės narių tikina, kad aktorius, kurio tikrasis vardas Kevinas Spacey Fowleris, slapstosi Prancūzijoje.

„Jis apsistojęs didelėje viloje Pietų Prancūzijoje, – sakė vyras. – Jis iki išprotėjimo treniruojasi, tapo aliejumi ir stengiasi kuo mažiau kristi į akis.“

Labai gali būti, kad, siekdamas nebūti aptiktas, K. Spacey pasitelkė visą turimą aktoriaus talentą – bent taip spėja šaltinis.

Dar vienas šaltinis mano, kad iš vienos vietos į kitą aktorius keliauja nurodydamas savo tikrąją Fowlerio pavardę.

„Nenustebčiau sužinojęs, kad viešumoje jis pasirodo kaip nors užsimaskavęs, todėl ir yra nesusekamas. Juk visą gyvenimą vien tą ir darė, kad transformavosi į kokius nors personažus. Kodėl gi negalėtų to daryti dabar?“, – svarstė šaltinis.

K. Spacey nepavyko užklupti nė viename iš jam priklausančių namų.

Dar kalbama, kad tada, kai įsiplieskė skandalas, K. Spacey nuvyko į Niujorką ir apsilankė pas vieną iš pasiturinčių savo bičiulių, turinčių sąsajų su teatro pasauliu.

O štai ką sakė anksčiau K. Spacey priklausiusių namų Manhatane (dabar jie parduoti) durininkas: „Jau ilgai jo čia nematėme – gerokai prieš skandalą.“

Kitas aktorių pažinojęs asmuo spėja, kad K. Spacey „slapstosi“ atviroje vietoje – nuomojamoje rančoje Tausand Oukse, pastaruoju metu nuo dvigubos tragedijos – susišaudymo ir miškų gaisro – nukentėjusiame Los Andželo priemiestyje.

„Kevinas apsistojęs bičiulio namuose Tausand Oukse. Jis gyvena kaip atsiskyrėlis ir niekada niekur neišeina“, – sakė kitados reikalų su aktoriumi turėjęs asmuo.

K. Spacey neva buvo pastebėtas ir jam priklausančiame 2,3 mln. svarų sterlingų (2,6 mln. eurų) vertės bute Londone.

Minėtina, jog tik ryšius su K. Spacey gana seniai praradęs brolis Randy sutiko, kad jo samprotavimai apie aktorių būtų įrašyti.

Vienas glaudžiai su K. Spacey bendradarbiavęs asmuo tvirtina, kad yra sulaukęs aktoriaus skambučio. Iš to, kaip jis kalbėjo, esą, buvo akivaizdu, koks jaučiasi suglumęs, patirdamas visų priešiškumą.

„Jis nesupranta, kodėl niekas nesiima jo ginti. Iš jo kalbos buvo justi pasipiktinimas“, – sakė buvęs aktoriaus kolega.

K. Spacey, matyt, yra vienintelis, nesuprantantis, kodėl visi nusigręžė. Kaip sakė vyresnysis jo brolis Randy, tai Holivudui labai būdinga situacija: niekas nė žodžio apie jį nepasakys, nes iš jo sklinda nuodai. Anot brolio, K. Spacey visada buvo arogantiškas tipas, bet štai dabar likimas atsuko jam nugarą, todėl tenka kęsti itin skaudžius smūgius.

„Jis buvo antis, dėjusi auksinius kiaušinius, todėl žmonės jį gynė. Nors artimiausiam ratui ta užkulisinė veikla ir nebuvo jokia paslaptis, kol iš jo vaidybos pavykdavo užsidirbti, būdavo linkstama apsimesti nieko nežinančiais“, – sakė aktoriaus brolis.

Randy ryšiai su garsiuoju broliu nutrūko prieš 15 metų. Taip nutiko dėl interviu, per kurį jis papasakojo apie judviejų vaikystę. Tas pasakojimas, kaip teigia Randy, į despotizmą linkusiam jo broliui sukėlė neapsakomą įniršį.

Randy mano, kad jo brolis šiuo metu laikosi nuošaliai, tikėdamas, kad sąmyšis kada nors liausis.

K. Spacey brolis įsitikinęs, kad aktorius apsistojo kokioje nors atokioje saloje ir gyvena galėdamas patenkinti visus savo poreikius.

„Kad yra gėjus, Kevinas prisipažino tik tada, kai buvo apkaltintas seksualiniu priekabiavimu, bet aš apie tai žinojau nuo pat pradžių“, – sakė Randy.

„Susidarė įspūdis, tarsi tą iškrypėlišką elgesį jis teisino tuo, kad yra gėjus. Manau, kad Holivudui toks pasiaiškinimas tikrai nepatiko“, – sakė Randy.

„Mano brolis yra narciziška asmenybė. Nuoširdžiai manau, kad jokios gėdos jis nejaučia. Jis turi pakankamai pinigų, kad galėtų pasislėpti, o kaip tik taip jis ir elgsis“, – samprotavo K. Spacey brolis.

„Kad ir kur jis apsistojo, tai tikrai yra vieta, kurioje jam patogu tenkinti savo seksualinius poreikius. Juk yra begalė vietų, kuriose, turint pinigų, galima užsisakyti, ko tik nori, ir kuo puikiausiai leisti laiką. Nemanau, kad Kevinas kankinasi“, – sakė brolis.

„Net vaidindamas visiškus niekšus, jis geba suteikti jiems vieną kitą patrauklų bruožą. Tada žiūrovai patiki, kad visiems gali būti atleista. Tokią viltį jis puoselėja ir realiame gyvenime“, – kalbėjo Randy.

Leisdamasis į prisiminimus, Randy užsiminė apie seksualinę prievartą, kurią teko patirti iš savo tėvo, Thomaso.

Kevin Spacey                   „Incognito Films“ nuotr.

„Ar ir Kevinas patyrė prievartą? Apie tai mes niekada nekalbėjome, – sakė jis. – Viskas, ką Kevinui teko patirti namuose, išugdė gebėjimą išgyventi bet kokiomis aplinkybėmis. Dabar jis ir gyvena išgyvenimo režimu.“

Leidinio „Daily Mail“ duomenimis, K. Spacey tikisi, kad per dvejus metus pavyks susigrąžinti buvusį prestižą.

Kaip sako pramogų pasauliui artimas šaltinis, tai galėtų būti etapais vykstantis, nuoseklus procesas: iš pradžių pozityviai apie jį prabils draugai, o tada aktorius sutiks atlikti epizodinį vaidmenį kokiame nors prestižiniame filme.

„Juk jokių kaltinimų Kevinui nepateikta“, – atkreipė dėmesį viena 40 metų kartu su K. Spacey dirbusi moteris.

Tikra tiesa, kad jau dabar pradėta kalbėti apie galimą K. Spacey sugrįžimą.

„Pirmiausia, garsūs jo draugai pareikš, kad jis ne toks ir blogas, o kiek vėliau jis sutiks suvaidinti kokiame nors tarp pretendentų į „Oskarus“ atsidursiančiame filme, kuriame vėl sugebės atskleisti savo talentą ir priminti pasauliui apie nenuginčijamus savo aktorinius sugebėjimus“, – samprotavo šaltinis.

„Jei galėjome atleisti Melui Gibsonui [už jo antisemitinius pasisakymus], tai kodėl gi neturėtume atleisti K. Spacey? H. Weinsteinas jau patrauktas baudžiamojon atsakomybėn, o su K. Spacey nieko panašaus nevyksta, nors apkaltintas jis buvo prieš metus.“

Pirmiau minėtas prestižo atgavimo procesas veikiausiai jau pradėtas. K. Spacey palaikyti skirtoje interneto svetainėje gausėja palankiai nusiteikusių jo gerbėjų pranešimų.

Bene pirmoji garsenybė, stojusi atvirai ginti K. Spacey, buvo aktorė Judi Dench. Ji piktinosi sprendimu atimti iš K. Spacey vaidmenį pernai pasirodžiusiame filme „Visi pasaulio pinigai“ („All The Money In The World“) ir skirti jį Christopheriui Plummeriui.

2001 metų filme „Uosto naujienos“ („The Shipping News“) kartu su K. Spacey nusifilmavusi J. Dench pareiškė: „Aš niekaip negaliu pateisinti fakto, kad po to, ką jis padarė – kad ir kas tai būtų, – yra šalinamas iš filmavimo aikštelės.“

„Gal tada reikėtų peržvelgti istoriją ir išstumti iš jos visus, kurie kaip nors netinkamai pasielgė?“ – su įtūžiu klausė aktorė.

Kiek anksčiau šį mėnesį susižavėjimą K. Spacey talentu yra išreiškusi ir naujose „Kortų namelio“ serijose besifilmuojanti aktorė Diane Lane.

Paklausta, ką mano apie K. Spacey mestus kaltinimus, ji tepasakė: „Nesu nusiteikusi teisti. Neturiu jokios teisės to daryti.“

Kas dar yra linkęs palaikyti K. Spacey, kol kas neaišku. Kad ir kaip būtų, ilgą laiką jam dirbę agentai iš „Creative Artists Agency“ ir atstovai iš „Polaris“ į jį tikrai numojo ranka.

Ilgametės partnerystės su K. Spacey saistomas prodiuseris Dana Brunetti iš „Trigger Street Productions“, kategoriškai atsisakė pateikti kokių nors komentarų.

K. Spacey vadybininkas Evanas Lowensteinas irgi nesutiko kalbėtis telefonu, o susisiekti su K. Spacey per jo advokatą taip pat pasirodė bergždžias reikalas.

Tokia tyla daug ką pasako. K. Spacey tikrai nebūtų pirma Holivudo žvaigždė, kuriai po nuopuolio pavyksta susigrąžinti buvusį pripažinimą. Melas Gibsonas, Woody Allenas ir Romanas Polanski tėra keletas įžymybių, kurių anaiptol nesužlugdė prieštaringai vertinamos istorijos.

Taigi, kaip užsiminė vienas iš K. Spacey draugų, tik laikas parodys, ar tapsime dar vieno sugrįžimo, kurio (anti)herojus bus K. Spacey, liudininkais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)