Sėkmingos migracijos pavyzdžiai įkvepia ir bent trumpai priverčia pamiršti tautos XX amžiuje patirtus siaubus. Lietuva tikrai turi, kuo didžiuotis, rašoma meljay.hubpages.com.

Šių šlovę ir pripažinimą pelniusių žmonių istorijos – puikus pavyzdys, jog geresnio gyvenimo svajonės pildosi. Ir jeigu ne patiems emigrantams, tai bent jau jų vaikams bei anūkams.

Pristatome kelis garsiausius lietuviško kraujo turinčius ir tuo besididžiuojančius amerikiečius.

Seanas Pennas

Garsus lietuvių kilmės aktorius Seanas Pennas – tikras itin sudėtingų vaidmenų specialistas. Jis niekada nevengė rinktis prieštaringai vertinamų personažų – reikia paminėti ir žudiką rasistą prievartautoją („Dead Man Walking“ (Mirtininkas eina)), gėjų teisių aktyvistą („Milk“ (Milkas)), prezidento žudiką (The „Assassination of Richard Nixon“ (Pasikėsinimas į Richardą Nixoną)) ir psichikos sutrikimų turintį tėvą („I am Sam“ (Aš esu Semas)). Jis net penkis kartus buvo nominuotas „Oskarui“ – du kartus šį apdovanojimą pelnė. Gimė S. Pennas 1960 metų rugpjūčio 17 dieną Los Andžele. Jo seneliai iš tėvo pusės buvo Lietuvos žydai. Motina turėjo airių ir italų kraujo. S. Pennas buvo vedęs popkaralienę Madonną, tačiau santuoka žlugo. Be to, jis buvo kaltinamas smurtavęs prieš sutuoktinę. Kurį laiką už smurtą netgi kalėjo. S. Pennas – ne tik puikus aktorius, bet ir režisierius, restorano bendraturtis ir garsus filantropas.

Seanas Pennas

Charlesas Bronsonas

Aktorius Charlenas Bronsonas 1921 metais gimė itin skurdžiai besivertusioje emigrantų iš Lietuvos šeimoje, gyvenusioje Amerikos Pensilvanijos valstijos Erenfeldo mieste. Jo mama jau buvo Amerikoje porai iš Lietuvos gimęs vaikas. Aktoriaus tėvas gimė Druskininkuose, turėjo mongolų kraujo. Vaikystėje Ch. Bronsonas dirbo anglies šachtoje, jam teko patirti ir Antrojo pasaulinio karo žiaurumus. Po karo koledže baigė meno studijas. Ch.Bronsonas nusifilmavo 96 filmuose, kuriuose jam teko pagrindinis vaidmuo. Aktorius mirė turėdamas 48 mln. dolerių (123 mln. Lt) vertinamą turtą.

Bobas Dylanas

Bobas Dylanas jau daugiau nei penkis dešimtmečius garsėja kaip puikus muzikantas ir menininkas. Jis sukūrė net kelis pilietinių neramumų himnais tapusius kūrinius, pavyzdžiui, „The Times They are a-Changing“ ir „Blowin in the Wind“. XX amžiaus 7-ąjį dešimtmetį jis buvo vienas aktyviausių kovotojų už taiką. Tiksliai nusakyti B. Dylano sėkmę labai sunku, nes jo įtaka juntama daugelyje sferų – tai ir socialiniai pokyčiai, ir politika, ir muzika, ir menas bendrąja prasme. Savo laiku jis buvo pelnytai vadintas muzikos pasaulio revoliucionieriumi. B. Dylanas groja gitara, pianinu ir armonika. Nuo 1980 metų jis praktiškai nuolat gastroliuoja. Muzikantas pelnė nesuskaičiuojamą kiekį įvairiausių apdovanojimų ir visame pasaulyje atvirai vadinamas genijumi.

Tikrasis Bobo Dylano vardas – Robertas Allenas Zimmermanas. Jis gimė 1941 metų gegužės 24-ąją dieną Minesotos valstijos Duluto mieste. B. Dylano tėvas – Abramas Zimmermanas, kurio tėvai buvo Rusijos žydai, emigravę 1905 metais, bėgdami nuo pogromų. Jo seneliai iš motinos pusės – Lietuvos žydai, emigravę 1902 metais.

Bobas Dylanas

Johnas C. Reilly

Airio ir lietuvės šeimoje gimęs mielas, draugiškas ir geraširdis aktorius, kuris, nepaisant niekuo neypatingos išvaizdos, pelnė nemenką šlovę. Užaugo jis Čikagoje, kur gyvena itin daug Amerikos lietuvių. J. C. Reilly šeimoje buvo penktas iš šešių atžalų. Aktorius režisieriams įrodė, jog tikrai nėra vieno tipažo aktorius – jam pavaldūs patys įvairiausi personažai. Už geriausią antrojo plano aktoriaus darbą jis buvo nominuotas „Oskarui“ ir „Auksiniam gaubliui“.

Robertas Zemeckis

Režisierius, prodiuseris, scenaristas Robertas Zemeckis išgarsėjo 1980 metų juosta „Atgal į ateitį“ (Back to the Future), joje pagrindinį vaidmenį atliko aktorius Michaelis Foxas. 1988 metais režisierius sukūrė dar vieną šedevrą – „Kas pakišo triušį Rodžerį“ (Who Framed Roger Rabbit). O 1994 metais už „Forestą Gampą“ (Forrest Gump) buvo apdovanotas „Oskaru“. Režisierius išgarsėjo gausiai filmuose naudojamais specialiaisiais efektais. Kaip ir dauguma garsių Amerikos lietuvių, jis gimė Čikagoje. Jo tėvas buvo lietuvis, o mama – Italijos amerikietė. Režisierius gimė 1952 metų gegužės 14 dieną, filmais susižavėjo būdamas vos aštuonerių. Tada ir pradėjo filmuoti su tėvo 8mm kamera.

Robertas Zemeckis su žmona Leslie

Kiti garsūs lietuviško kraujo turintys žmonės:

Pink – muzikantė, atlikėja
Johnny Unitas – futbolininkas
Jamesas Laurinaitis – futbolininkas
Anthony Kiedis – „Red Hot Chilli Peppers“ lyderis
Brandonas Flowersas – grupės „The Killers“ dainininkas, dainų autorius ir klavišininkas
Dickas Durbinas – JAV senatorius
Jonas Mekas – aktorius, režisierius
Ann Jillian – aktorė, kovos su krūties vėžiu aktyvistė
Leonardas Cohenas – atlikėjas, dainų autorius, muzikantas
Johnas Candy - aktorius

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)