Kita TV laidų vedėja, aktorė, tinklaraštininkė ir socialinių tinklų žvaigždė Nastya Ivleeva taip pat prisijungė prie kolegės ir paragino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną sustabdyti karą.

„Mes tapome tikros katastrofos liudininkais. Ukrainoje miršta žmonės, griaunami miestai, miršta mūsų kariai, kurių daugelis yra labai jauni, vyksta informacinis karas, kuriame mes, paprasti žmonės, negalime rasti tiesos, yra pilietinis informacinis karas, kurio metu mes, paprasti žmonės, keikiamės, svaidomės grasinimais ir nekenčiame vieni kitų. Šiuo atžvilgiu dabar noriu atvirai kreiptis į savo šalies vadovybę. Raginu jus, kad antrasis derybų ratas būtų galutinis, raginu jus susitarti, raginu jus pasiekti tuos kompromisus, kurie sustabdys žmonių mirtis. Raginu jus sustoti“, – Instagrame rašė ji.

Tokius prašymus TV žvaigždės pateikė, kol dar nebuvo priimtas naujasis įstatymas, dabar už tokias kalbas joms būtų taikomos bausmės.

Apie naujus „drakoniškus“ Putino valdžios įvestus Baudžiamojo kodekso ir Administracinių teisės pažeidimų kodekso straipsnius

Nuo šeštadienio įsigaliojo Rusijos Federacijos administracinių nusižengimų kodekso ir Rusijos Federacijos baudžiamojo kodekso pakeitimai, tiesiogiai susiję su antikarinių akcijų organizatoriais ir dalyviais, rašo Meduza.io.

- Už antikarinius plakatus, pasisakymus apie karinius veiksmus socialiniuose tinkluose ir bet kokią kitą viešą veiklą (kalba uždarame susirinkime, diskusijos viešuose ar privačiuose pokalbiuose ir kt.) galima užsitraukti atsakomybę pagal 20.3 straipsnio 3 dalį. Skiriama bauda iki 50 000 rublių.

- Raginimai dalyvauti prieškarinėse gatvės akcijose, kurios nėra suderintos su valdžios institucijomis, užtraukia atsakomybę pagal Rusijos Federacijos administracinių nusižengimų kodekso 20.3 3 straipsnio 2 dalį su bauda iki 100 000 rublių.

Patraukimo baudžiamojon atsakomybėn rizika

Jeigu dėl prieškario veiksmų buvo padaryta žala sveikatai, sugadintas turtas arba masiškai pažeidžiama viešoji tvarka ir (ar) visuomenės saugumas arba trukdoma gyvybę palaikančių objektų, transporto ar buvo trukdoma socialinei infrastruktūrai, kredito organizacijoms, energetikos, pramonės ar ryšių objektams, dalyviui ir organizatoriui gresia laisvės atėmimas iki 5 metų.

Svarbu: baudžiamoji byla gali būti iškelta ir po vienkartinio dalyvavimo antikarinėje akcijoje. Pagal teisinį pobūdį tai pakeičia Rusijos Federacijos administracinių nusižengimų kodekso 20.2.2 administracinius straipsnius ir 20.2 straipsnio 6.1 dalį.

Ar asmuo gali būti patrauktas atsakomybėn pagal naujus straipsnius, susijusius su dalyvavimu antikariniuose veiksmuose, jei tai vyko iki kovo 5 d.?

Ne, negali, nes baudžiamasis įstatymas veikia tik nuo šios dienos.

Ar gali būti iškelta baudžiamoji byla dėl raginimų imtis taikių veiksmų, paskelbtų iki kovo 5 d.?

Taip, jei siūlomų prieškarinių veiksmų diena dar neatėjo.

Visą N. Ivleevos įrašą galite rasti čia:


Delfi primena, kad vis daugiau Rusijos garsenybių pasisako prieš agresyvius, jau daug aukų pareikalavusius Putino veiksmus Ukrainoje.

Vienas pirmųjų apie tai viešai prabilo Maksimas Galkinas.

„Nuo pat ankstyvo ryto palaikome ryšį su giminėmis ir bičiuliais Ukrainoje. Negaliu nusakyti žodžiais, ką šiuo metu jaučiu. Kaip visa tai įmanoma. Karui negali būti jokių pateisinimų. Karui – NE!“ - parašė 45-erių garsusis komikas.

Įdomu tai, jog praėjusių metų pabaigoje Kultūros ir informacijos politikos ministerija Ukrainos saugumo tarnybos teikimu įtraukė rusų žvaigždę į asmenų, keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui, sąrašą. Apie tai buvo pranešta Ukrainos kultūros ministerijos svetainėje.

Nuo lapkričio 3 d. Galkinui uždrausta atvykti į Ukrainą, o filmai ir televizijos laidos, kuriose jis vaidina, draudžiami platinti ir demonstruoti šiuo metu karo drebinamoje šalyje.

Rusijos scenos žvaigždė Valerijus Meladzė socialiniuose tinkluose taip pat išplatino vaizdo įrašą, kuriame ragina savo šalies valdžią nutraukti pradėtą karą prieš Ukrainą.

V. Meladzė teigė, kad kažkada tokius veiksmus įvertins istorija, o dabar karas turi būti skubiai sustabdytas, nes tai negali taip toliau tęstis, ypač, kai žūsta žmonės.

„Šiandien atsitiko tai, ko neturėjo ir negalėjo įvykti. Istorija kažkada įvertins ir viską sustatys į savo vietas. Na, šiandien noriu jūsų paprašyti nutraukti karo veiksmus ir sėsti prie derybų stalo. Žmonės turėtų mokėti tarpusavyje kalbėtis, už tai mums duota kalba ir visi gebėjimai. Žmonės neturėtų mirti. Tai turi būti sustabdyta“, – vaizdo įraše sakė Meladzė.


Savo koncerte, o vėliau ir socialiniuose tinkluose, į įvykius sureagavo ir dainininkė Zemfira.

„Man liūdna, sunku, aš verkiu. Aš kvailai nenoriu karo. Ir aš nesu bailė“, – su gerbėjais naktį dalijosi dainininkė.

Prie nepalaikančių karo veiksmų prisijungė ir garsus rusų komikas Ivanas Urgantas. Savo „Instagram“ paskyroje, kurią seka beveik 10 mln. žmonių, jis paskelbė juodo kvadrato iliustraciją, kurią papildė žodžiai: „Baimė ir skausmas. KARUI NE“.


Garsus Rusijos muzikantas Borisas Grebenščikovas taip pat griežtai sukritikavo Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje.

Rusijos valdžios veiksmus jis pavadino gėdingais. Savo poziciją B. Grebenščikovas išsakė visų „Akvarium“ narių vardu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)