Pilnas aktoriaus vardas - James J. Gandolfini Junior

Draugai jį vadino pravarde "Jim"
Jim

J. Gandolfini ūgis - 1.84 m

Aktoriaus karjerą pradėjo Niujorko teatre

1992 metais debiutavo Brodvėjuje (vadino drauge su Jessica Lange ir Alecu Baldwinu)

Buvo susituokęs dukart: Su Marcy Wudarski santuokoje pragyveno trejus metus, susilaukė vienos atžalos. 2008-aisiais susituokė su Deborah Lin, su kuria gyveno iki pat mirties.

Jo tėvai – emigrantų iš Italijos vaikai, kuriems Amerikoje reikėjo labai sunkiai dirbti, kad sūnus galėtų gauti tinkamą išsilavinimą.

J. Gandolfini mama Joan buvo mokyklos valgyklos darbuotoja, o tėvas Jamesas – statybų inžinierius. Gal sunku patikėti, tačiau mokykloje Jamesas jaunesnysis buvo labai sportiškas jaunuolis, žaidęs krepšinį už mokyklos rinktinę. Tuo pačiu metu jis vaidino mėgėjiškuose jaunimo teatro būreliuose.

Baigęs universitetą jaunuolis įgijo humanitarinių mokslų bakalauro laispnį, tačiau dirbti mokslinio darbo nepanoro.

Jau tada Jamesas buvo žinomas kaip geras mušeika, tad priaugęs šiek tiek svorio įsidarbino apsaugininku viename ne pačios geriausios reputacijos bare.

Jo sesuo Johanna yra garsi pareigūnė, dirbanti Naujojo Džersio Šeimos teismo sistemoje.

1979 metais baigė Park Ridge mokyklą Naujajame Džersyje.

Mokėsi Rutgerso universitete Naujajame Brasvike, Naujajame Džersyje.

Grojo trimitu ir saksofonu.

Nors dažnai vaidino brutalius ir nusikalstamumą linkusius veikėjus, tačiau realiame gyvenime labiau priminė pacifistą. Jis abejojo, ar pratęsti sutartį Tony Soprano vaidmeniui seriale „Sopranai“ dėl jo smurtinio turinio ir stereotipinio italų kilmės amerikiečių suvokimo.

Televizijos ekranuose gangsterį vaidinantis J. Gandolfini stojo į įstatymo pusę, kai 2001 metų lapkritį Niujorke tapo moters apiplėšimo liudininku. Praeiviai neteko amo pamatę, kaip aktorius įsikišo ir išgelbėjo moterį, kuri eidama prastai apšviesta gatve buvo parblokšta, o jos rankinė pagrobta.

„E!“ aktorių įtraukė į „geriausių 2001 metų pramogų pasaulio veikėjų dvidešimtuką“.

Iš pradžių vaidino Carlo Hanratty vaidmenį 2002 metų filme „Pagauk, jei gali“ („Catch If You Can“), tačiau buvo privestas jo atsisakyti dėl „Sopranų“.

Finansavo restorano „Vines in Oneonta“ statybą Niujorke. Restorano savininkas – J. Gandolfini vaikystės draugas Clive'as Griffithsas, kuris neturėjo lėšų savo svajonei įgyvendinti. Vėliau C. Griffithsas pinigus draugui grąžino su kaupu.

Bandydamas prasimušti į aktorius, Manhatane dirbo barmenu.

Vaidmeniui 2001 metų juostoje „Meksikietis“ („The Mexican“) aktorius numetė apie dvidešimt kilogramų, tačiau prieš filmavimąsi HBO seriale „Sopranai“ juos turėjo susigrąžinti, nes serialo kūrėjams neatrodė, kad žiūrovams galėtų patikti „sulysęs“ Tony Soprano.

Puikiai valdė izraelietišką kovos menų stilių Krav Maga, kurio treniruotes lankė pustrečių metų.

1995 metų filme „Raudonasis potvynis“ („Crimson Tide“) J. Gandolfini mini Robertą Mitchumą ir Cary Grantą – apie šiuos du aktorius jis užsimena ir seriale „Sopranai“.

2004 metų sausį susižadėjo su Lora Somoza, tačiau po metų vasario mėnesį pora santykius abipusiu sutarimu nutraukė.

Sakė realiame gyvenime visiškai neprimenantis Tony Soprano, savo asmenybę apibūdino kaip „260 svarų sveriantį Woody Alleną“.

Net penkiuose filmuose filmavosi kartu su aktoriumi Johnu Travolta: „Kontraktas su neūžauga“ („Get Shorty“) 1995 metais, „Ji tokia miela“ (She's So Lovely“) 1997 metais, „Civilinis ieškinys“ („A Civil Action“) 1998 metais, „Vienišos širdys“ („Lonely Herats“) 2006 metais ir „Metro užgrobimas 123“ („The Taking of Pelham 123“) 2009 metais.

Mokykloje buvo pripažintas „geriausiai atrodančiu“.

J. Gandolfini draugas – buvęs Niujorko meras Rudolphas W. Giuliani.

Yra dirbęs apsaugininku.

Eddie Poole'o vaidmeniui 1999 metų filmui „Aštuoni milimetrai“ („8MM“) J. Gandolfini susitiko su ne vienu pornografinių filmų režisieriumi bei prodiuseriu, kad galėtų pajusti jų darbo specifiką ir susipažintų su jų asmenybėmis. Kalbama, kad kurdamas savo herojaus vaidmenį aktorius pasirėmė gauta informacija.

1995 metų juostoje „Raudonasis potvynis“ („Crimson Tide“) aktorius vaidino amerikiečių laivo „Alabama“ karininką. 1993 metų filme „Tikra romantika“ („True Romance“) jis sumuša moterį vardu Alabama, kurią suvaidino aktorė Patricia Arquette.

Italų kilmės amerikietis.

Dažnai kartojo, kad apsispręsti tapti aktoriumi jį paskatino Roberto De Niro vaidyba. J. Gandolfini užaugo nuolat žiūrėdamas 1973 metų filmą su R. De Niro „Žiaurios gatvės“ („Mean Streets“).

J. Gandolfini kandidatūra buvo svarstoma Beno Grimmo vaidmeniui 2005 metų filmui „Fantastiškas ketvertas“ („Fantastic Four“).

Vaidino aktorės Aidos Turturro tėvą 2005 metų filme „Romantika ir cigaretės“ („Romance & Cigarettes“) ir jos brolį HBO seriale „Sopranai“.

Besifilmuodamas seriale „Sopranai“ susidraugavo su kolege Lorraine Bracco.

2009 metais buvo nominuotas „Tony“ apdovanojimui už geriausią pagrindinį vaidmenį spektaklyje „God of Carnage“.

Garsėjo kaip drovus žmogus, jautėsi nepatogiai dėl įžymybės statuso.

J. Gandolfini kandidatūra buvo svarstoma Vincento Vegos vaidmeniui 1994 metų juostoje „Bulvarinis skaitalas“ („Pulp Fiction“).

Aktoriaus gyvenimo akimirkos - nuotraukų albume:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)