Kai karalienė prieš tai, spalio 15 d., eilinį kartą viešumoje pasirodė be kaukės Porton Daune – Bakingamo rūmai buvo parengę paaiškinimą, kodėl ji nedėvi kaukės. Ir ta priežastis išties neįprasta.

94-erių monarchei saugotis nereikėjo, nes visi 48 žmonės, tądien turėję susitikti su karaliene ir princu Williamu, specialiai iš anksto atliko COVID-19 testą, pranešė karališkieji rūmai. Siekiant užtikrinti saugumą, susitikimo vieta buvo aptverta, rašo vanityfair.com. Taigi dabar jau aišku, kodėl monarchė iki šiol atsisakydavo dėtis kaukę - prieš su ja susitinkant, kiekvienas žmogus būdavo atskirai ištestuojamas dėl galimo užsikrėtimo koronavirusu.

Tačiau esmė juk visai ne tame, ar ne? Už šio oficialaus paaiškinimo tarsi slypi mintis, kad Jos Didenybei galioja vienos taisyklės, o likusiems, neturintiems galimybių nusamdyti testuotojų komandą kiekvienąkart, kai su kažkuo susitinkame, kad įsitikintume, jog tie žmonės nėra užsikrėtę COVID-19 – visai kitos. Štai todėl vyriausybė nurodo kaukes dėvėti visiems. Nenuostabu, kad tądien be kaukės buvęs princas Williamas jautėsi nejaukiai. Kaip ir jo tėvas ir visa likusi karališkoji šeima, princas nuo pat koronaviruso krizės pradžios viešumoje visuomet dėvi kaukę, kad rodytų pavyzdį gyventojams.

Juk iš esmės toks ir yra monarcho darbas – atspindėti nacionalinės politikos sprendimus svarbiais šaliai klausimais. O kas šiuo metu galėtų būti svarbiau už kovos su COVID-19 klausimą?

Spėjama, jog yra ir dar viena priežastis, kodėl karalienė nedėvi kaukių. Manoma, kad Elžbieta II akivaizdžiai nepaiso vyriausybės nurodymų, nes nori Didžiajai Britanijai priminti šaunius praeities laikus, kai nereikėjo dėvėti kaukių, o ore netvyravo panika. Jos Didenybė laikosi įsikibusi naivių vilčių.

Jeigu ji mąsto taip – nors šio paaiškinimo Bakingamo rūmai nepatvirtino – jos tikslas pagirtinas. Tačiau norint sugrįžti į šiuos geruosius laikus, reikia įveikti rimtą mūšį, o nuolatos kartojama vyriausybės strategija dėl pergalės šiame mūšyje yra pakankamai aiški: visi privalo dėvėti kaukes.

Didžiojoje Britanijoje žmonės murma dėl apribojimų ir dabartinės krizės į gyvenimą atneštų neaiškumų. Todėl netgi kyla maištai prieš vyriausybės taikomas priemones. Pasak ekspertų, dėl šios priežasties dabar labiau nei bet kada svarbu, kad monarchė pademonstruotų, jog tinkamas kaukės dėvėjimas neturi nieko bendra su tironija, o ji pati – su skeptiškai į pandemiją žiūrėjusiu Donaldu Trumpu.

Aršiausias 2020-ųjų mūšis yra kova su pandemija – jame su gyvenimu atsisveikino jau daugiau nei 49 tūkst. britų. Mirė ir šimtai ar net tūkstančiai slaugytojų, gydytojų, sveikatos priežiūros ir slaugos specialistų.

Šiuo metu tiek karalienei, tiek kitiems karališkosios šeimos nariams nusipirkti kaukių iš Bakingamo rūmų parduotuvės veikiausiai taip pat nepavyks. Jos buvo išparduotos dar spalio pabaigoje. Likusi karališkoji šeima neabejotinai reaguoja į vyriausybės nurodymus dėl kaukių, nors apie Jos Didenybę to pasakyti dar negalima. Tačiau iškiliausios karalienės Elžbietos II akimirkos susijusios su jos tapimu viena šalies gyventojų – kai ji savanoriavo Antrojo pasaulinio karo metu ar gedėjo princesės Dianos. Dabar neabejotinai galėtų ištikti tokia pat akimirka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)