Bakingamo rūmai išreiškė nusivylimą, kai laikraštis „The Sun“ savo pirmajame puslapyje paskelbė nespalvotą maždaug šešerių metų karalienės kadrą, kuriame ji yra iškėlusi į viršų dešinę ranką. Tą patį nuotraukoje daro ir velionė karalienė Motina, rašo yahoo.com.

Publikacijos antraštė skelbė: „Jų karališkosios heilybės“ - tai nuoroda į pasisveikinimą „Heil Hitler“, naudotą nacistinėje Vokietijoje.

Pradėtas tyrimas, kaip „The Sun“ gavo šią juostą, ir karališkieji rūmai galės imtis teisinių veiksmų prieš laikraštį, nelygu tyrimo rezultatai, sakė vienas rūmų šaltinis, nenorėjęs atskleisti savo pavardės.

„Gaila, kad prieš aštuonis dešimtmečius darytas vaizdo įrašas - veikiausiai iš jos didenybės asmeninio archyvo - buvo paimtas ir panaudotas tokiu būdu“, - pranešime spaudai sakė Bakingamo rūmai. 

Nors būdama vos šešerių metų, karalienė negalėjo suprasti tokio gesto svarbos, skaityti šią publikaciją jai vis tiek turėjo būti nemalonu.

Prieš dešimt metų Didžiosios Britanijos bulvarinis laikraštis „The Sun“ paskelbė nuotrauką su princu Hariu, kuris per vieną draugo kostiumų vakarėlį vilkėjo nacistine uniforma su svastika ant rankos raiščio. Princas, esantis penktas eilėje į sostą, vėliau atsiprašė.

Kadrai iš namų įrašo

Kadrai su nacistiniu pasisveikinimu buvo paimti iš 20 sekundžių trukmės vaizdo įrašo, kuris, „The Sun“ teigimu, buvo nufilmuotas karališkosios šeimos rezidencijoje Škotijos Balmoralo mieste maždaug 1933 – 1934 metais. Jis iki šiol nebuvo paviešintas. 

Vaizdo įraše matyti, kaip būsimoji karalienė tris kartus trumpam pakelia į viršų dešinę ranką, energingai šoka ir žaidžia su korgiu.

Būrelį, kuriame taip pat buvo karalienės sesuo, princesė Margaret, lydėjo karalienės dėdė, būsimasis karalius Eduardas VIII. 

Didžiojoje Britanijoje iki šiol diskutuojama dėl tikslaus Eduardo ryšių su naciais pobūdžio. Kai kurie istorikai jį kaltina, kad jis simpatizavo Adolfo Hitlerio režimui.

1937 metais Vokietijoje jis buvo susitikęs su A. Hitleriu. Tuo metu jis jau buvo atsisakęs karaliaus sosto dėl vedybų su išsiskyrusia amerikiete Wallis Simpson.   

Daug dokumentų, susijusių su 1972 metais mirusio Eduardo gyvenimu, tebėra užrakinti slaptuose karališkuosiuose archyvuose.   

„The Sun“ vyriausiasis redaktorius Stigas Abellis gynė sprendimą paviešinti šiuos kadrus, teigdamas, kad jie buvo gauti „teisėtu būdu“, ir kad ši publikacija „nėra karalienės ar karalienės mamos kritika“.   

„Tai istorinis dokumentas, kuris suteikia šiek tiek duomenų apie Eduardo VIII gyvenimą“, - sakė jis BBC radijui.   

„Suprantu, kad (rūmams) tai nepatinka, bet taip pat jaučiu, kad žurnalisto ir žiniasklaidos pareiga yra paviešinti dalykus, kurie yra nutikę“.   

Kaip laikraštis gavo šiuos kadrus, kol kas neaišku, bet Bakingamo rūmai sieks tai išsiaiškinti.
„Mėginame nustatyti, kaip buvo gautas šis vaizdo įrašas, - sakė rūmų šaltinis. – Kyla klausimų dėl autorystės teisių ir gali būti potencialių klausimų dėl nusikalstamos veiklos“.   

Blogio mastas neprognozuojamas 

Tuo tarpu istorikas Timas Stanley sakė, kad nors tuo metu A. Hitlerio antisemitizmas jau buvo akivaizdus, numatyti Antrojo pasaulinio karo ir Holokausto buvo neįmanoma.   

„Niekas negalėjo numatyti tikrojo blogio masto“, - sakė jis televizijai „Sky News“.   

A.Hitleris Vokietijos lyderiu tapo 1933 metais. Po 12 metų, pasibaigus Antrajam pasauliniam karui, koncentracijos stovyklose buvo nužudyta milijonai žmonių, tarp jų daug žydų.   

Praėjusį mėnesį karalienė su valstybiniu vizitu viešėjo Vokietijoje, kur aplankė Bergeno – Belzeno koncentracijos stovyklą. Čia mirė apie 52 tūkst. žmonių, tarp jų ir garsioji dienoraščio autorė Anne Frank. 

Per Antrąjį pasaulinį karą, būdama 18 metų, monarchė treniravosi tapti rezervo mechanike ir karinio sunkvežimio vairuotoja. 

Daugelis britų vis dar žavisi karaliene motina, mirusia 2002 metais, ir jos vyru Jurgiu VI, nes jie karo metu nusprendė likti Londone ir lankydavo bombardavimų vietas, nukentėjusias nuo Vokietijos oro atakų per „Blitz“ kampaniją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)