Šį įrašą 19-os metų amžiaus Jaswantas Singhas Chailas paskelbė „Snapchat“ per Kalėdas, 8.06 val. vietos laiku. Po 24 minučių policija Vindzoro pilies teritorijoje suėmė įsibrovėlį. Manoma, kad sulaikytasis ir yra videoįrašo autorius.

„Atsiprašau. Atsiprašau už tai, ką padariau ir ką ketinu padaryti. Nužudysiu karalienę. Tai bus kerštas už tuos, kurie žuvo per 1919 m. įvykusias Amritsaro skerdynes. Taip pat atkeršysiu už tuos, kurie neteko gyvybės, buvo žeminami ir diskriminuojami dėl rasės. Aš esu Indijos sikas. Mano vardas – Jaswantas Singhas Chailas“, – paskelbtame klipe kalba jis.

Amritsaro skerdynių metu Jungtinės Karalystės (JK) kareiviai nužudė 379 protestuotojus ir dar 1 200 sužeidė, skelbia dailymail.co.uk.

Po vaizdo įrašo „Snapchat“ pasirodė ir žinutė: „Labai atsiprašau visų, kuriuos nuskriaudžiau arba apgavau. Jeigu skaitote šią žinutę, vadinasi, man gyventi liko nebedaug. Išplatinkite žinutę ir informuokite žiniasklaidą.“

Įtariamasis, kurio tapatybės policija kol kas neatskleidžia, buvo suimtas 8.30 val., kai pareigūnai per vaizdo stebėjimo kameras pamatė, kaip jis perlipo išorinę sieną ir vaikštinėjo po pilies sodą. Pranešama, kad įtariamasis gali būti nestabilios psichikos.

Skotland Jardo teigimu, detektyvai analizuoja socialiniuose tinkluose paskelbtą filmuotą medžiagą. Policininkai patvirtino, kad, sulaikius įsibrovėlį, buvo konfiskuotas arbaletas. Nėra informacijos, kad sulaikytasis anksčiau būti grasinęs karališkosios šeimos nariams.

Šaltiniai taip pat nurodė, jog į pilies teritoriją patekęs paauglys „iš karto pasimetė, nežinojo, ką daryti toliau, ir greitai buvo sulaikytas“.

Visgi akivaizdu, jog šis incidentas laikomas labai rimtu. Tyrimą atlieka Londono policija, informuota Vidaus reikalų ministerija.

„Sulaikius vyrą, detektyvai analizuoja vaizdo įrašą“, – sakė Skotland Jardo atstovas spaudai.

Arbaletai dažnai vadinami „mirtinai pavojingais, bet legaliais ginklais“, nes jiems įsigyti nereikia jokio leidimo ar registracijos. Arbaletą nesunkiai galima nusipirkti internetu.

Sekmadienį policininkai atliko kratą Sautamptone esančiame name, kuriame įtariamasis gyvena su savo šeima.

Skelbiama, kad naujausias incidentas įvyko kaip tik tuo metu, kai karalienė Kalėdų dieną turėjo būti Vindzoro pilyje be savo artimųjų. Po kelių valandų prie jos turėjo prisijungti giminaičių, tarp kurių Velso princas, Kornvalio kunigaikštienė ir Vesekso grafai.

Buvęs karališkosios apsaugos Skotland Jarde vadovas, šiuo metu jau esantis pensijoje, Dai Daviesas sako, kad pastarasis įvykis atkreipia dėmesį į „labai rimtą pavojų“, kurį kelia „į konkretų tikslą susikoncentravę ir pasirinktą taikinį persekiojantys asmenys“.

„Nuo pat Jurgio III laikų 99 proc. atakų, nukreiptų prieš britų karališkąją šeimą, įvykdomos persekiotojų. Tai, kad šiuo atveju tas žmogus buvo ginkluotas arbaletu, mane kaip reikiant išgąsdino (...). Esu sukaupęs nemenką kovos su nusikaltėliais patirtį, tad galiu pasakyti, kad arbaletai retai naudojami nusikalstamiems tikslams. Visi, žinantys, kada karališkieji asmenys leidžia laiką rezidencijoje, kada išvyksta ir grįžta, ir turintys tokį ginklą, kelia realią grėsmę“, – sako buvęs pareigūnas.

„Visada turime kalbėti apie visuomenės prieigos prie karališkosios šeimos ir jų galimybių, užtikrinant saugumą, gyventi kiek įmanoma normalų gyvenimą pusiausvyrą. Karališkųjų rezidencijų juk nepaversi kalėjimais. O karališkosios šeimos apsauga tarsi svogūnas. Ji sudaryta iš sluoksnių. Prieš pasiekdamas karališkosios šeimos narį, užpuolikas būtų turėjęs įveikti juos visus. Jį pirmiausia užfiksavo stebėjimo kameros – iškart vos tik tai buvo įmanoma. Kad ir kokį stresą sukėlė šis incidentas, apsauga suveikė“, – teigia D. Daviesas.

Policijos pareiškime teigiama: „Buvo sulaikytas devyniolikmetis iš Sautamptono, jis įtariamas pažeidęs saugomos teritorijos ribas bei pavojingo ginklo laikymu. Vos į karališkosios rezidencijos teritoriją pateko pašalinis asmuo, buvo nedelsiant imtasi visų reikiamų priemonių, į pastatų vidų jis nepateko. Ieškant asmens, rastas arbaletas. Vaikinas sulaikytas, atliktas jo psichinės būklės vertinimas. Dabar jo likimas bus sprendžiamas pagal Psichinės sveikatos apsaugos aktą. Policijos pareigūnai aiškinasi incidento aplinkybes“.

Pastaraisiais metais, anot šaltinių, Vindzoro pilies saugumas buvo stiprinamas. Strateginių pokyčių imtasi po to, kai 2003 metais į princo Williamo 21-ąją gimtadienį pateko save komedijos teroristu vadinantis Aaronas Barschakas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)