A. Navalnas rašo, kad po apnuodijimo jis apie meilę žino daugiau nei prieš mėnesį, mat šalia jo ligoninėje visuomet buvo ir juo rūpinosi žmona Julija. Taip pat jis paatviravo, ką jautė būdamas komoje.

Žinutė apie meilę.


Rugpjūčio 26 d. buvo mudviejų su Julija vestuvių metinės – esame susituokę jau 20-imt metų. Bet netgi džiaugiuosi, kad jas praleidau, tačiau galiu šią žinutę parašyti šiandien, kai apie meilę žinau truputį daugiau negu prieš mėnesį.

Jūs, žinoma, šimtus kartų matėte tokius atvejus filmuose ir skaitėte knygose: vienas mylintis žmogus ištiktas komos, o kitas savo meile ir nuolatiniu rūpinimusi sugrąžina jį į gyvenimą. Mes, žinoma, irgi taip darėme. Laikydamiesi klasikinių filmų apie meilę, kai vienas žmogus yra ištiktas komos, kanonų. Aš miegojau, miegojau ir miegojau. Julija ateidavo, kalbėdavosi su manimi, dainuodavo man dainas, įjungdavo muziką. Nemeluosiu – nieko neprisimenu.


Užtat jums papasakosiu, ką tikrai atsimenu. Tiksliau tai vargu ar galima pavadinti „prisiminimais“, greičiau pirmųjų pojūčių ir emocijų rinkiniu. Kita vertus, man jis buvo toks svarbus, kad visam laikui liks atmintyje.

Guliu lovoje, atgavau sąmonę, bet nieko neatpažįstu, nesuprantu, kas vyksta. Nekalbu ir nežinau, ką reiškia kalbėti. Tiesiog laukiu, kada ateis Ji. Kas ji – neaišku. Kaip ji atrodo – irgi nežinau. Net jeigu ir pavyks nesufokusuotu žvilgsniu kažką įžiūrėti, paprasčiausiai negaliu nieko įsiminti dėl savo būklės.

Bet Ji kitokia, šį faktą suprantu, todėl visą laiką guliu ir jos laukiu. Ji ateina ir tampa svarbiausiu asmeniu palatoje. Ji labai patogiai pataiso mano pagalvę. Ji nepasižymi ramiu užjaučiamu balso tonu. Ji kalba linksmai ir juokiasi. Ji man kažką pasakoja. Kai ji šalia, idiotiškos haliucinacijos pradingsta. Su ja labai gera. Paskui ji išeina, man pasidaro liūdna ir vėl pradedu jos laukti.

Nė sekundei neabejoju, kad visa tai galima paaiškinti moksliškai. Pavyzdžiui: gaudydavau žmonos balso tembrą, smegenys išskirdavo dopamino, man palengvėdavo. Kiekvienas jos apsilankymas virsdavo tarytum gydomuoju, o laukimas sustiprindavo dopamino sukeliamą atlygio jausmą.

Bet kad ir kaip šauniai skambėtų mokslinis ir medicininis paaiškinimas, dabar aš tiksliai žinau tiesiog iš savo patirties: meilė gydo ir sugrąžina į gyvenimą. Julija, tu mane išgelbėjai, ir tegul tai įrašo į neurobiologijos vadovėlius.


Vokiečių laboratorija ant vandens butelio iš Tomsko viešbučio kambario, kuriame buvo apsistojęs A. Navalnas, aptiko kovinės nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ pėdsakų, rugsėjo 17 d. paskelbta oficialioje rusų opozicijos veikėjo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“.

„Vadinamasis butelis su „Novičioku“, na, tiksliau, paprastas plastikinis vandens butelis, ant kurio vėliau vokiečių laboratorijoje aptiko kovinės nuodingos medžiagos pėdsakų. Tai butelis iš numerio Tomsko viešbutyje, kur buvo apsistojęs pats Navalnas ir visa mūsų filmavimo grupė“, – sakoma pranešime.

Kaip nurodoma, butelį A. Navalno komandos nariai paėmė po pranešimų, kad jis staiga pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą. Jie į viešbutį buvo nuvykę drauge su advokatu. „Beveik iš karto“ A. Navalno Kovos su korupcija fondo darbuotojai, kurie liko Tomske, sužinojo, kas įvyko.

„Tą akimirką buvo padarytas vienintelis įmanomas dalykas. Jie išsikvietė advokatą, užlipo į numerį, iš kurio ką tik išvyko Navalnas, ir pradėjo fiksuoti, aprašinėti ir pakuoti viską, ką ten rado. Taip pat ir viešbučio vandens butelius“, – teigiama pranešime.

„Po dviejų savaičių būtent ant butelio iš Tomsko numerio vokiečių laboratorija aptiko „Novičioko“ pėdsakų. O paskui dar trys laboratorijos, ėmusios Aleksejaus mėginių, patvirtino, kad Navalnas buvo apnuodytas būtent juo („Novičioku“). Dabar mes suprantame: Tai buvo padaryta dar iki jam paliekant savo numerį ir išvykstant į oro uostą“, – sakoma pranešime.

A. Navalno „Instagram“ paskyroje paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip Kovos su korupcija fondo darbuotojai ir advokatai atvažiavo į viešbučio numerį. Oficialių šaltinių informacijos šiuo klausimu naujienų agentūra „Interfax“ neturi.

Garsiausias Rusijos opozicijos politikas A. Navalnas praėjusį mėnesį pasijuto blogai lėktuve, skridusiame iš Tomsko, kur jis buvo nuvykęs tirti korupcijos ir propaguoti savo „išmaniojo balsavimo“ kampanijos prieš regionų rinkimus. Lėktuvui skubiai nutūpus 44 metų politikas buvo nugabentas į Omsko miesto ligoninę, o po kelių dienų pervežtas į Berlyno kliniką. Rugsėjo 2 dieną Vokietijos pareigūnai, remdamiesi šalies kariuomenės laboratorijos išvadomis, paskelbė, kad A. Navalno organizme aptikta nuodų iš nervus paralyžiuojančių medžiagų grupės „Novičiok“ pėdsakų.

Tos pačios grupės medžiaga, kaip teigia Londonas, 2018 metais Anglijos Solsberio mieste buvo apnuodyti buvęs Rusijos šnipas Sergejus Skripalis ir jo duktė. A. Navalno kolegos mano, jog šio uždrausto cheminio ginklo panaudojimas rodo, kad už apnuodijimą gali būti atsakinga tik Rusijos valstybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (98)