Taigi atėjo laikas išsiaiškinti, kaip gi karališkajai šeimai nepriklausantis asmuo gali tokiu tapti. Atsakymų paieškose nepasiklysti padės ekspertė Myka Meier, rašo people.com.

Sėdėti kaip tikra ledi

M. Meier teigia, kad atstumas tarp kėdės atlošo ir žmogaus nugaros turėtų prilygti kiaušiniui. Savaime suprantama, sėdint nugara turi būti tiesi, o rankos turėtų būti laikomos kartu, sudėtos viena ant kitos. Jokiais būdais negalima dėti koją ant kojos. Rekomenduojama laikyti kelius suglaustus, o pėdas – suglaustas arba sukryžiuotas, jei tik pastarasis variantas jums atrodo patogesnis. M. Meier primena apie dar vieną itin patrauklų sėdėjimo variantą, kai suglausti keliai pasukami į šoną. Šis pasirinkimas padeda sukurti dailų siluetą ir yra patogus ilgakojėms. Pastarąjį variantą itin pamėgusi kunigaikštienė Catherine. Dažnai šią sėdėjimo pozą rinkdavosi ir velionė princesė Diana.

Laikas išgerti arbatos

„Kostiumuotųjų“ aktorė jau spėjo susipažinti su arbatos gėrimo tradicijomis, draugaudama su princu Harry, o tapusi karališkosios šeimos dalimi, jei taip vis tik nutiks, ji neabejotinai dalyvaus daugybėje popietės arbatėlių. Tiesa, šios mielos britiškos popietės arbatos (angl. Afternoon Tea) tradicijos nederėtų painioti su „Aukštąja arbata“ (angl. High Tea) – įprastiniu arbatos gėrimu su sunkesniu ir riebesniu maistu. Anot M. Meier, karališkoji šeima dievina popietės arbatėles, kai tiekiama daugybė mažyčių užkandžių: sumuštinukų, kepinių ir pan.

Jei norite tinkamai laikyti arbatos puodelį, nykščiu ir rodomuoju pirštu suimkite puodelio auselės viršų, o viduriniuoju pirštu prilaikykite apatinę auselės dalį. Dar specialistė rekomenduoja visada laikyti puodelio rankenėlę ties 3 val. ir stengtis arbatą gurkšnoti liečiant tą pačią puodelio vietą, kad būtų išvengta lūpdažio dėmių atsiradimo palei kraštelį. Svarbu pastebėti, kad ši taisyklė taikytina bet kokiems gėrimams, ne tik arbatai.

Nors mažai tikėtina, kad popietės arbatėlės metu teks į rankas paimti stalo įrankius (nebent sviestui skirtą peilį), vis tik svarbu žinoti, kad karališkosios šeimos atstovai laikosi europietiškų stalo įrankių naudojimo tradicijų: šakutė laikoma kaire ranka, dantukus nukreipus į apačią, o peilis atsiduria dešinėje rankoje. Dar svarbu nepamiršti, kad jokiais būdais negalima padėti stalo įrankių, jei tik jums nereikia atsigerti ar nueiti į tualetą. Jei atsidūrėte būtent tokioje situacijoje, stalo įrankius sukryžiuokite ant lėkštės tam, kad aptarnaujantis personalas žinotų, kad dar nebaigėte valgyti.

Tiesa, nevertėtų atsipalaiduoti anksčiau laiko, net jei susigaudėte, kaip tinkamai naudoti stalo įrankius. Paprastai maistas pasmeigiamas šakutės dantukais ir jį keliant prie burnos dantukai laikomi nukreipti į apačią. Vis tik karališkosios šeimos atstovai maisto nesmeigia. Užuot tai darę jie supjaustytą maistą sugriebia šakutės dantukais ir atsargiai kelia prie burnos. Tai ganėtinai sudėtinga, štai kodėl taip valgo tik karališkųjų šeimų atstovai. Savaime suprantama, jei lėkštėje yra žirnelių, užduotis tampa dar sudėtingiau įgyvendinama.

Karališkas pasisveikinimas

Viena svarbiausių britų karališkosios šeimos atstovų užduočių – lankymasis oficialiuose priėmimuose, kur tenka nemažai dėmesio skirti pasisveikinimams ir žavingam bendravimui su tūkstančiais asmenų per metus. Laimei, etiketo taisyklės šioje srityje labai paprastos: tiesioginis akių kontaktas, tvirtas rankos paspaudimas ir šypsena.

Kunigaikštienė Catherine vykdama į priėmimus vengia rankinių ir pirmenybę teikia mažoms delninėms arba neima nieko. Įdomu pastebėti, kad delninė padeda formuoti tinkamą laikyseną kalbantis ir einant. Be to, atsiranda tinkama vieta rankoms pasidėti. Taigi derėtų delninę laikyti abiejų rankų pirštais, paliekant šiokį tokį tarpelį tarp jų. Jei rankose delninės nelaikote, M. Meier rekomenduoja rankas laikyti sudėtas viena ant kitos (ta pati rekomendacija pateikiama ir aptariant sėdėjimo ypatumus).

Kalbėdama apie draugams skirtus pasisveikinimus M. Meier akcentavo bučinius į skruostus kaip tinkamiausią variantą. Vis tik ir šiuo atveju nederėtų pamiršti tam tikrų taisyklių. Negalima iš tiesų bučiuoti žmogaus skruosto, tereikia sudaryti tokį įspūdį. Dar svarbu vengti garsių ir dramatiškų bučinių. Ne ką mažiau svarbu atsižvelgti į tam tikrus nacionalinius ypatumus: pavyzdžiui, daugumai europiečių priimtas dviejų bučinių variantas, o štai Šveicarijoje priimta bučiuoti tris kartus.

Tūpsnis prieš karalienę

Tikėtina, kad su didžiąja karališkosios šeimos narių dalimi ji sveikintųsi jau aptartais būdais, o štai formalesnėse situacijose tektų nepamiršti ir tūpsnio. Anot M. Meier, šis mandagumo ženklas turėtų būti subtilus, vengiant pompastiškų baletą primenančių veiksmų. Vis tik svarbu nepamiršti, kad kuo gilesnis ir ilgiau trunkantis yra tūpsnis, tuo daugiau pagarbos ir formalumo norima pademonstruoti. Taigi vieną koją dedant už kitos (kojas kryžiuoti galima atsižvelgiant į patogumą) ir lenkiant kelius derėtų šiek tiek linktelėti galva.

Retai kada tenka pamatyti, kaip karališkosios šeimos atstovai vieni su kitais taip formaliai sveikintųsi, taigi tokių dalykų galima tikėtis tik išskirtinio formalumo situacijose ir tik atsidūrus prieš karalienę. Vis tik M. Markle gali tekti šį išskirtinį pagarbos ženklą rodyti karalienei Elžbietai II, princui Philipui, princui Charlesui, Kornvalio kunigaikštienei Camillai, princui Williamui ir kunigaikštienei Catherine.

Jei šalia nebūtų princo Harry, M. Markle turėtų tūpsniu pasisveikinti ir su karališkosiomis princesėmis Anne, Beatrice ir Eugenie. Zara Tindall princesės titulo neturi, todėl tūpsniu pagerbti jos M. Merkle neprivalėtų. Lyg to dar būtų maža, tūpsniu sveikintis pagal etiketo taisykles ji turėtų su užsienio karališkųjų šeimų nariais, kurių titulas būtų aukštesnis nei jos.

Išlipti iš automobilio – misija įmanoma

Elegantiškai išlipti iš automobilio ne visada būna paprasta, ypač jei segimas sijonas, o fotografai suklusę lūkuriuoja prie pat automobilio durų. M. Meier teigia, kad geriausias būdas elegantiškai išlipti iš transporto priemonės – maksimaliai išlipimui pasiruošti ir tai atlikti itin tiksliai. Taigi iš pradžių reikėtų pasislinkti kuo arčiau durelių, tada abi rankas pasidėti už nugaros ir jas naudoti kaip atramą, kai ateina laikas iškelti kojas iš automobilio. Svarbu ir vėl nepamiršti suglaustų kelių ir pėdų taisyklės. Tada ateina laikas paskutiniam manevrui – stojimuisi ir pasirodymui prieš fotoobjektyvus.

Jei turite pasiėmusi rankinę, ją, anot M. Meier, turėtumėte pasidėti ant gretimos sėdynės ir tik tada atlikti pasisukimo ir atsistojimo manevrus, o jau atsistojus būtų galima elegantišku judesiu iš automobilio išsiimti rankinę neatsukant fotografams nugaros.

Elgesys leidžiantis laiptais

Labai svarbus momentas – tai leidimasis laiptais, M. Meier teigimu, princas Harry neabejotinai žino privalantis padėti M. Merkle leistis laiptais, ypač formaliose situacijose. Vis tik gali būti situacijų, kai princo šalia paprasčiausiai nebus – tokiais atvejais vertėtų laikytis kelių elementarių taisyklių. M. Meier nurodo, kad smakras turi būti tiesus, nugara – taip pat, o rankos turi būti šonuose. Jei jaučiate poreikį pasinaudoti turėklais, turėtumėte tiesiog uždėti ranką ant atramos ir toliau ramiais ir tvarkingais žingsniais leistis laiptais.

Net jei neketinate tapti princese, M. Meier rekomenduoja atkreipti dėmesį šiuos etiketo patarimus, suteiksiančius progą kasdienį gyvenimą paįvairinti nuspalvinant jį karališka graciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)