David Bowie

2016-ųjų pradžioje, sausio 11 dieną, pasaulį sukrėtė žinia apie Davido Bowie mirtį. Atlikėjas mirė būdamas 69-erių.

„D. Bowie mirė po įnirtingos, 18 mėnesių trukusios kovos su vėžiu. Paskutines savo gyvenimo akimirkas jis praleido šeimos apsuptyje“, – buvo rašoma oficialioje atlikėjo paskyroje.

Britų kilmės D. Bowie buvo vienas žinomiausių XX a. muzikantų. Paskutinis jo albumas „Blackstar“ buvo išleistas kiek mažiau nei likus savaitei iki jo mirties.

Naujausias vaizdo klipas „Lazarus“ dienos šviesą išvydo taip pat prieš atlikėjo mirtį.

Tikrasis jo vardas – Davidas Robertas Haywoodas Jonesas. Davidu Bowie jis tapo tam, kad kiti nepainiotų su Davy Jonesu iš „The Monkees“.

Apie savo netradicinę seksualinę orientaciją D. Bowie pranešė 1972 metais (tik vėliau tą patį išdrįso padaryti Freddie Mercury ir Eltonas Johnas).

Viename interviu atlikėjas pasakojo, jog su savo pirma žmona jis susipažino tuomet, kai jiedu susitikinėjo su tuo pačiu vyru. Tiesa, iki šiol taip ir liko neaišku, ar žvaigždė juokavo, ar kalbėjo rimtai.

1996 metais D. Bowie pateko į Rock and Roll šlovės alėją, 2005-aisiais - į Amerikos kompozitorių šlovės alėją. D. Bowie yra koncertavęs drauge su tokiomis žvaigdėmis, kaip „Queen“, Micku Jaggeriu, Iggy Popu, Al B. Sure!, Tina Turner, Annie Lennox, „Nine Inch Nails“ ir Bing Crosby. D. Bowie vadinamas vienu turtingiausių Didžiosios Britanijos atlikėjų pasaulyje.

Prince'as

Balandžio mėnesį anapilin iškeliavo kitas legendinis atlikėjas - Prince'as. Vyro kūnas buvo rastas jo namuose.

Po ilgai trukusių tyrimų paaiškėjo, kad atlikėjo mirtį galėjo sukelti opioidinės kilmės medžiagų perdozavimas. Pareigūnai apklausė ir Prince'o gydytoją, su kuriuo šis matėsi keletą kartų savaitės bėgyje prieš pat atlikėjo mirtį.

Receptiniai nuskausminamieji vaistai buvo rasti dainininko namuose po jo mirties. Policija taip pat atskleidė, kad Prince'o gydytojas Michaelis Schulenbergas atlikėjui išrašė nuskausminamųjų vaistų balandžio 20-tąją, likus dienai iki jo mirties, skelbia BBC. Kokie tiksliai vaistai buvo išrašyti — neatskleidžiama. Taip pat nėra aišku, ar atlikėjas prieš mirtį vartojo šių vaistų ir ar šie vaistai galėjo sukelti komplikacijas, nuo kurių ir mirė daininkas.

Atlikus skrodimą ir neradus jokių ženklų galutinai atmesta atlikėjo savižudybės versija.

Pop muzikos dievaitis buvo kremuotas, o privačioje ceremonijoje dalyvavo tik šeimos nariai ir artimiausi draugai.

Su atlikėju atsisveikino net JAV prezidentas B. Obama. „Ačiū, Prince'ai, už visus didžius darbus, kuriuos padarei. Būsi mūsų širdyse amžinai“, – trumpame vaizdo pranešime sakė muzikanto gerbėjas B.Obama, kuris jį buvo pakvietęs groti Baltuosiuose rūmuose.

Savo talentu pop legenda žavėjo jau nuo vaikystės. J. Nelsonas sūnui atidavė savo pianiną, kai atžalai tebuvo septyneri. Teigia paprasčiausiai neturėjęs kitos išeities, nes sūnus pradėjo groti viskuo – pavyzdžiui, senų laikraščių prikrautos dėžės atlikdavo būgnų rinkinio funkciją.

Kai Prince‘ui buvo 13 metų, tėvas nupirko elektrinę gitarą. Netrukus jis jau grojo klavišiniais ir saksofonu. Niekada taip ir neišmoko skaityti natų, tačiau, panašu, jam to ir nereikėjo.

Iš viso per savo gyvenimą Prince‘as pardavė daugiau nei 100 mln. įrašų, laimėjo serptynis „Grammy“ apdovanojimus, 2004 metauis buvo pagerbtas Rokenrolo šlovės muziejuje.

Leonardas Cohenas

2016-ųjų lapkritį anapilin iškeliavo ir vienas labiausiai įtaką kitiems atlikėjams daręs dainininkas, muzikos genijus, poetas bei dainų kūrėjas - Leonardas Cohenas.

Apie 82-ejų L. Coheną jo vadybininkas kalbėjo su didžiuliu susižavėjimu. „Buvau laimingas, galėdamas vadinti jį draugu. Tarnauti tokiai meniškai sielai buvo didžiulė dovana. Jis palieka didžiulį palikimą, kuris dar ilgai suteiks įkvėpimo ir gydys ateinančias kartas“, – sakė Robertas Kory.

L. Cohenas gimė 1934 metais Vestmonte, angliškai kalbančioje Monrealio (Kvebekas) dalyje, viduriniosios klasės žydų šeimoje. Jo motina Masha Klonitsky buvo iš Lietuvos žydų kilusio rabino, Talmudo žinovo Solomono Klonitsky-Kline duktė. Būdamas paauglys, išmoko groti gitara ir sukūrė folk stiliaus grupę „Buckskin Boys“.

Kurti eiles jį paskatino ispanų rašytojo Garcia Lorca darbai. Baigęs universitetą, L. Cohenas persikėlė į Graikijai priklausančią Hydros salą, kur už 1,5 tūkst. dolerių nusipirko namą. Gyvendamas ten jis išleido poezijos kolekciją „Flowers for Hitler“ (1964) bei romanus „The Favourite Game“ (1963) ir „Beautiful Losers“ (1966).

Nusivylęs blogais knygų pardavimais, L. Cohenas patraukė į Niujorką, kur 1966-aisiais nusprendė pažiūrėti, kaip laikosi folk-rock muzikos industrija. Čia jis susipažino su Judy Collins, kuri netrukus į savo repertuarą bei albumą įtrakė dvi L. Coheno dainas. Tarp jų buvo ir vėliau hitu tapęs kūrinys „Suzanne“.

L. Coheno kūrybą dainose netrukus ėmė naudoti ne tik J. Collins, bet ir Jamesas Tayloras, Willie Nelsonas ir kiti. Vėliau pasaulį išvydo ir pirmieji paties L. Coheno albumai, sekė koncertiniai turai.

Alanas Rickmanas

2016-ųjų sausį atsisveikinome ir su „Hario Poterio“ bei kitų Holivudo hitų žvaigžde – Alanu Rickmanu. 69-erių vyras mirė nuo vėžio.

Alanas Rickmanas buvo viena mylimiausių britų kino žvaigždžių pastaruosius tris dešimtmečius. Vyras suvaidino daugybėje kino hitų, tačiau geriausiai buvo žinomas dėl profesoriaus Sneipo vaidmens „Hario Poterio“ filmuose (pasirodė visose 8 „Poteriados“ dalyse).

Negana to, A. Rickmanas buvo išrinktas pačiu geriausiu visų laikų Hario Poterio veikėju MTV apdovanojimuose.

Į didžiuosius ekranus A. Rickmanas žengė 1988 m., kai atliko Hanso Gruberio vaidmenį filme „Kietas riešutėlis“. Įdomus faktas – šį vaidmenį jis gavo būdamas 41-erių, praėjus vos dviems dienoms, kai atvyko į Holivudą.

A. Rickmanas 1997 metais laimėjo Auksinį gaublį kaip geriausias TV aktorius už pasirodymą mini serijose „Rasputinas“. Už tai jis pelnė ir Emmy apdovanojimą.

1992-aisiais jis pelnė ir prestižinį britų kino apdovanojimą BAFTA už geriausią antraplanį vaidmenį jau minėtame filme apie Robiną Hudą.

Muhammadas Ali

Šių metų birželį mirė ir legendinis JAV boksininkas - Muhammadas Ali. Vyras mirė būdamas 74 metų, o prieš tai net 32-ejus kovojo su Parkinsono liga.

Manoma, kad jo liga buvo susijusi su tūkstančiais smūgių, patirtų šiame brutaliame sporte. Dėl pašlijusios sveikatos M. Ali jau daug metų vengdavo kalbėti viešai. Tačiau jis retkarčiais pasirodydavo viešumoje ir reikšdavo savo nuomonę per šeimos narius arba atstovus.

M. Ali, pasaulyje žinomas ne vien dėl pergalių turtingos karjeros sporte, bet ir dėl pilietinių teisių aktyvizmo.

Gruodį M. Ali griežtai priekaištavo JAV prezidento posto siekiančiam milijardieriui verslininkui Donaldui Trumpui, paraginusiam uždrausti musulmonams atvykti į Jungtines Valstijas. „Muhammadas Ali pakeitė šią šalį ir darė poveikį pasauliui savo dvasia, – sakė ilgametis bokso reklamos veikėjas Bobas Arumas. – Jo palikimas išliks mūsų istorijos dalimi visiems laikams.“

Sportininkas turėjo 9 vaikus ir keturias žmonas. Su ketvirta žmona, Yolonda Williams, sportininkas susituokė 1986 metais ir gyveno iki pat mirties. M. Ali pirmą kartą apie bokso treniruotes sužinojo tuomet, kai iš jo vagys pavogė raudonai baltą dviratį. Tuomet jam buvo 12-ka. Berniukas kreipėsi į policijos pareigūną Joe Martiną, kuris buvo ir bokso treneris. Tuomet pastarasis berniukui pasiūlė lankyti treniruotes. Praėjus šešioms savaitėms, M. Ali laimėjo pirmą savo kovą ringe.

1967 metais, prasidėjus Vietnamo karui, M. Ali atsisakė tarnauti savo šaliai dėl religinių įsitikinimų. Bokso čempionas buvo areštuotas, o jo čempiono titulas - atimtas. M. Ali buvo nuteistas penkeriems metams ir turėjo sumokėti 10 tūkst. dolerių baudą. Tačiau sportininkas liko laisvėje, bet negalėjo žengti į ringą 3 metus. 1970-aisiais jis grįžo ir laimėjo kovą prieš Jerry Quarry.

Laisvu nuo sporto metu, vyras kūrė eiles. 1963 metais "Columbia Records" įrašė jo eilėraščius ir išleido juos kaip albumą “I Am the Greatest”. Poeziją skaitė pats M. Ali. Beje, albume buvo ir dvi boksininko sudainuotos dainos.

Zsa Zsa Gabor

Gruodžio mėnesį pasaulis atsisveikino su aktore Zsa Zsa Gabor. 99-erių moters gyvybė užgeso draugų apsuptyje.

Žavi buvusi grožio karalienė Zs. Zs. Gabor, savo karjeros klestėjimo dienomis laikyta platininės blondinės idealu, mėgo brokato suknias, išryškinančias jos vapsvos liemenį.

Jos ilgame karjeros pasiekimų sąraše esama vaidmenų didelio populiarumo sulaukusiuose filmuose, tokiuose „Mulen Ružas“, „Lili“ ir „Arrivederci Baby!“.

Stiprus vengriškas Zs. Zs. Gabor akcentas būdavo dažnai parodijuojamas, ypač – įprotis visus sutiktus vadinti „brangiaisiais“ (angl. „darling“), tik tardavo ji šį žodį „bhangusis“ („dahlink“).

Jis tapo unikaliu jos „parašu“. „Visus vadinu „bhangiaisiais“, nes negaliu prisiminti vardų“, – kartą sakė ji.

Moteris garsėjo ir savo meilės romanais. Tarp jos užkariautų vyrų buvo kone visi jos laikų Holivudo gražuoliai, o savo atviroje knygoje ji detaliai aprašė romanus su ekrano legendomis Seanu Connery ir Franku Sinatra.

Brianas Bedfordas

Sausį vėžys pasiglemžė teatro legenda vadinamą Brianą Bedfordą. 80-metis britų kilmės amerikiečių teatro ir kino aktorius, teatro apdovanojimų „Tony“ laureatas vaidino garsiausiuose Williamo Shkespeare'o ir Antono Čechovo pjesių pastatymuose teatre, ilgą laiką bendradarbiavo su Stratfordo Šekspyro festivalio organizatoriais ir suvaidino įsimintiną kilmingos našlės vaidmenį Brodvėjuje.

Septintąjį „Tony“ apdovanojimą B.Bedfordas pelnė 2011-aisiais persirengęs moteriškais rūbais už Lady Bracknell vaidmenį pjesėje „Kaip svarbu būti rimtam“ (The Importance of Being Earnest), kurią jis pats ir režisavo.

Brianas Bedfordas

„Aš rengiausi Lady Bracknell rolei taip pat rimtai kaip ir Karaliaus Lyro“, – sakė jis naujienų agentūrai „The Associated Press“ 2010 metais.

„Kai buvau 14-os, vaidinau Mergelę Mariją“, – pridūrė jis. Tik tada niekas jam neleido rinktis. Jis mokėsi katalikų berniukų internate.

„Apskritai džiaugiausi, kad man buvo suteikta galimybė vaidinti“, – pažymėjo B.Bedfordas.

Gene'as Wilderis

Rugpjūtį mirė garsus JAV aktorius Gene'as Wilderis (tikrasis vardas ir pavardė - Jerome'as Silbermanas), pasaulinę šlovę pelnęs dėl vaidmens filme „Vilis Vonka ir šokolado fabrikas“. Aktoriui buvo 83-eji.

G. Wilderis gimė 1933-ųjų birželio 11 dieną Viskonsine, JAV. Aktorinę karjerą pradėjęs septintajame dešimtmetyje, aktorius spėjo nusifilmuoti daugiau nei 30 filmų. 1999-aisiais aktorius pranešė, kad jam buvo diagnozuota ne Hodžkino limfoma – limfinės sistemos vėžys.

Po chemoterapijos kurso ir kamieninių ląstelių transplantacijos aktorius sparčiai sveiko, tačiau prie aktorystės nebegrįžo.

Šiemet atsisveikinome ir su Bernardu Foxu, filmo „Žandaras pramogauja“ žvaigžde Micheliu Galabru, Zoltanu Kocsisu, Pete'u Burnsu, Peteriu Vaughanu, žymiu rašytoju Micheliu Tournier, rašytoja, viena iš žurnalo „Elle“ įkūrėjų Edmonde Charles-Roux, „Krikštatėvio“ žvaigžde Abe'u Vigoda, hito „Wonderful Life“ atlikėju Blacku, muzikantu Paulu Kantneriu, atlikėja Natalie Cole, aktore Lisa Lynn Masters, prancūzų ekrano legenda Michele Morgan, Glennu Frey bei „Oskaru“ apdovanotu klounu Etaixu ir daugeliu kitų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)